Jest to moje ulubione danie kuchni meksykańskiej, tortilla kukurydziana z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz równie dobry jest np. cheddar. Często do
Luźna KuchniaDziś polecam Wam bardzo proste i szybkie do zrobienia szkockie placuszki ziemniaczane - potato scone . Placuszki stanowią świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostaną z obiadu
Codzienne GotowanieKolejne i ostatnie w tej edycji propozycje do akcji Gotujemy po Polsku pod patronatem serwisu zpierwszegotłoczenia.pl . Kluski, nie znane zupełnie w mojej rodzinie, poznałam u
Pieguskowa Kuchniacebula 250 g obranych ziemniaków 1 łyżka ziaren kolendry 1 ostra papryczka 1 ząbek czosnku 1 limonka 1 łyżka miodu 1-2 twarde jabłka 2 łyżki masła sól, grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: Kiszone ogórki, cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem przesmażamy cebulę do zeszklenia, dorzucamy ziemniaki i powoli smażymy. Doprawiamy warzywa utartymi(...)moździerzu ziarnami kolendry, pieprzem. Po przesmażeniu przekładamy do naczynia. Na patelni po cebuli i ziemniakach przesmażamy kiszone ogórki z posiekaną ostrą papryczką. Przekładamy do cebuli i ziemniaków, dolewamy trochę soku z kiszonych ogórków, potem dopełniamy wodą, tak by przykryć warzywa. Dorzucamy masło i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Całość doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, miodem, startą skórką
WojnaNaSmaki.plWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Od dawna ogromną miłością darzę farsz do ruskich :) Pierogi też lubię, wiadomo, ale to właśnie nadzienie jest tym, co najlepsze. Dlatego częściej przygotowuję z nim szybsze
Mienta blogDla mnie kluski śląskie to najprostsze kluski do wykonania jakie znam, ale jak się okazuje, nie każdy je zna, a ci co je już kiedyś jedli
Calzonella.comkurkami – zielona szakszuka – szakszuka ze szpinakiem – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wam też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem(...)białka wyleci do miseczki), a resztę jajka przełóż delikatnie do miseczki lub filiżanki. Postępuj tak z każdym jajem. Następnie dodaj do każdego jaja po łyżeczce soku z cytryny. Do gotującej się wody wlej ocet, zmniejsz płomień w palniku pod garnkiem tak aby nie tworzyły się bąble i dodaj delikatnie po 1 jajku. Gotuj przez 3 minuty. Masło włóż na małą
nietylkopasta.plwięcej tym lepiej..., ząbek czosnku, pieczarki z dni poprzednich, już wcześniej duszone na maśle... Gotujemy wodę na makarony. Solimy ją i wrzucamy obydwa , fusilli i penne od MALMA ..gotujemy al dente. Al dente to jest w dosłownym tłumaczeniu -na ząb- i używa się tego stwierdzenia do prawidłowo ugotowanego makaronu, który powienin być miekki i jędrny, aczkolwiek stawiać lekki opór(...)robi i z czego robi..a ja wiem dlaczego ten właśnie makaron jest ECCELLENTE..e basta ! Odcedzamy nasze dwa makarony . Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy wcześniej podsmażone ziemniaki i poddajemy lekkiej obróbce termicznej, na maśle, dodajemy świeżego koperku i mieszamy potrząsając energicznie patelnią. Dodajemy już gotowy międzyczasie sos. Wykładamy wszystko na talerz. Lepiej na półmisek... Posypujemy świeżą bazylią
Z Kuchni Do Kuchniklasycznym farszem i oczywiście z mąki pełnoziarnistej. Jak odkryłam, tak i szybko wpadłam na przepis , który spełniał moje wymagania. W dodatku te pierogi były pieczone w piecu, a nie gotowane - spodobało mi się to ogromnie:) Przepis na ciasto pierogowe był oparty tradycyjnie o białą mąkę, miałam więc chwilkę wątpliwości jak wyjdzie z pełnoziarnistej, ale przypomniałam sobie, że podobne wątpliwości miałam(...)czasie ugotowałam ziemniaki (wg 5 Przemian, tak jak zwykle to robię) i przeszkliłam na oliwie cebulę, a następnie dołączyłam do pozostałych składników i ugniotłam wszystko na jednolitą masę praską do ziemniaków. I to była ta prostsza część pierogowego debiutu, jak się okazało;) Następny krok to rozwałkowanie ciasta i wycięcie odpowiednich kształtów z pierogowego placka. Proste:) No cóż
Zdrowa Kuchnia Sowyswojej biblioteczce czy też nie. Na początek w krótkich słowach wstępu autorka pisze o polskiej kuchni. O tym, że coraz więcej Polaków zamiast płodzić w kuchni kolejnego schaboszczaka z ziemniakami czy rolady z kluskami próbuje swoich sił z potrawami bardziej wykwintnymi jak gęsina czy dziczyzna. Nie sposób się nie zgodzić, bo dzięki kilku osobom, które poprzez książki oraz telewizję(...)naszych stołów. Dlatego też cieszę się, że kolejna osoba zdecydowała się na kuchnię polską w nowym wydaniu. Pomysłów i inspiracji nigdy za wiele, a szczerze powiedziawszy wolę gotować nasze rodzime potrawy z tego co jest do kupienia na lokalnym ryneczku niż jakieś zagraniczne frykasy, gdzie mieszkając w dość małej miejscowości jaką jest Wąchock, po połowę składników dania muszę jechać kawał
Mr. TasteKopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek
Pełny talerzNo, w końcu się za nie zabrałam, bo aż wstyd- śliwki już tyle czasu 'rządzą' na straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem
Kraina Miodem Płynącaodgrzać następnego dnia, ale tu obowiązuje ta sama zasada jak z odgrzewanym kotletem – smakuje średnio. Można wymieszać z warzywami i zrobić placki, albo knedle. My proponujemy Wam jeszcze jeden sposób na resztki z ziemniaków – na gnocchi, śliczne, miękkie, kluseczki. Naprawdę są warte grzechu. Jeśli raz zrobicie je sami, nigdy więcej nie kupicie w sklepie gotowca nafaszerowanego chemią(...)taka prosta ze względu na proporcje składników. W przypadku ich kuzynek, czyli klusek śląskich, sprawa jest prosta: tłuczesz ziemniaki, wyjmujesz jedną czwartą i wsypujesz w puste miejsce mąkę ziemniaczaną. Z gnocchi problem polega na tym, że ciasto składa się z ziemniaków i mąki pszennej. Dodacie jej za dużo i kluski będzie można spokojnie słać do ministra Macierewicza jako dobrą jakościowo
Niedzielny kucharz'Prawdziwe' kopytka leniwe przygotowuje się z samego twarogu, jajek i mąki i wtedy zazwyczaj podawane są na słodko: z masłem i cukrem, z cynamonem, ze słodką
Kraina Miodem Płynąca