placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:54/73)

KLUSKI ŚLĄSKIE - DODATEK DO OBIADU 460

Dla mnie kluski śląskie to najprostsze kluski do wykonania jakie znam, ale jak się okazuje, nie każdy je zna, a ci co je już kiedyś jedli

Calzonella.com
Jajka po turecku 112

kurkami –  zielona szakszuka –  szakszuka ze szpinakiem – pikantna  szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację Polecam Wam też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem(...)białka wyleci do miseczki), a resztę jajka przełóż delikatnie do miseczki lub filiżanki. Postępuj tak z każdym jajem. Następnie dodaj do każdego jaja po łyżeczce soku z cytryny. Do gotującej się wody wlej ocet, zmniejsz płomień w palniku pod garnkiem tak aby nie tworzyły się bąble i dodaj delikatnie po 1 jajku. Gotuj przez 3 minuty. Masło włóż na małą

nietylkopasta.pl
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 163

więcej tym lepiej..., ząbek czosnku, pieczarki z dni poprzednich, już wcześniej duszone na maśle...  Gotujemy wodę na makarony. Solimy ją i wrzucamy obydwa , fusilli i penne od MALMA ..gotujemy al dente. Al dente to jest w dosłownym tłumaczeniu -na ząb- i używa się tego stwierdzenia do prawidłowo ugotowanego makaronu, który powienin być miekki i jędrny, aczkolwiek stawiać lekki opór(...)robi i z czego robi..a ja wiem dlaczego ten właśnie makaron jest ECCELLENTE..e basta ! Odcedzamy nasze dwa makarony . Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy wcześniej podsmażone ziemniaki i poddajemy lekkiej obróbce termicznej, na maśle, dodajemy świeżego koperku i mieszamy potrząsając energicznie patelnią.  Dodajemy już gotowy międzyczasie sos. Wykładamy wszystko na talerz. Lepiej na półmisek... Posypujemy świeżą bazylią

Z Kuchni Do Kuchni
Niespodziewany efekt pierogowego debiutu 194

klasycznym farszem i oczywiście z mąki pełnoziarnistej. Jak odkryłam, tak i szybko wpadłam na przepis , który spełniał moje wymagania. W dodatku te pierogi były pieczone w piecu, a nie gotowane - spodobało mi się to ogromnie:) Przepis na ciasto pierogowe był oparty tradycyjnie o białą mąkę, miałam więc chwilkę wątpliwości jak wyjdzie z pełnoziarnistej, ale przypomniałam sobie, że podobne wątpliwości miałam(...)czasie ugotowałam ziemniaki (wg 5 Przemian, tak jak zwykle to robię) i przeszkliłam na oliwie cebulę, a następnie dołączyłam  do pozostałych składników i ugniotłam wszystko na jednolitą masę  praską do ziemniaków. I to była ta prostsza część pierogowego debiutu, jak się okazało;) Następny krok to rozwałkowanie ciasta i wycięcie odpowiednich kształtów z pierogowego placka. Proste:) No cóż

Zdrowa Kuchnia Sowy
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 198

swojej biblioteczce czy też nie. Na początek w krótkich słowach wstępu autorka pisze o polskiej kuchni. O tym, że coraz więcej Polaków zamiast płodzić w kuchni kolejnego schaboszczaka z ziemniakami czy rolady z kluskami próbuje swoich sił z potrawami bardziej wykwintnymi jak gęsina czy dziczyzna. Nie sposób się nie zgodzić, bo dzięki kilku osobom, które poprzez książki oraz telewizję(...)naszych stołów. Dlatego też cieszę się, że kolejna osoba zdecydowała się na kuchnię polską w nowym wydaniu. Pomysłów i inspiracji nigdy za wiele, a szczerze powiedziawszy wolę gotować nasze rodzime potrawy z tego co jest do kupienia na lokalnym ryneczku niż jakieś zagraniczne frykasy, gdzie mieszkając w dość małej miejscowości jaką jest Wąchock, po połowę składników dania muszę jechać kawał

Mr. Taste
Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy 247

Kopytka ziemniaczane - przepis podstawowy Kopytka, kluski, kluchy. Znają je i lubią chyba wszyscy. Mi przynajmniej nie przychodzi do głowy ani jedna osoba, która nie lubiłaby kopytek

Pełny talerz
Knedle ze śliwkami na kaszy mannie- bez mąki 142

No, w końcu się za nie zabrałam, bo aż wstyd- śliwki już tyle czasu 'rządzą' na straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem

Kraina Miodem Płynąca
Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków 229

odgrzać następnego dnia, ale tu obowiązuje ta sama zasada jak z odgrzewanym kotletem – smakuje średnio. Można wymieszać z warzywami i zrobić placki, albo knedle. My proponujemy Wam jeszcze jeden sposób na resztki z ziemniaków – na gnocchi, śliczne, miękkie, kluseczki. Naprawdę są warte grzechu. Jeśli raz zrobicie je sami, nigdy więcej nie kupicie w sklepie gotowca nafaszerowanego chemią(...)taka prosta ze względu na proporcje składników. W przypadku ich kuzynek, czyli klusek śląskich, sprawa jest prosta: tłuczesz ziemniaki, wyjmujesz jedną czwartą i wsypujesz w puste miejsce mąkę ziemniaczaną. Z gnocchi problem polega na tym, że ciasto składa się z ziemniaków i mąki pszennej. Dodacie jej za dużo i kluski będzie można spokojnie słać do ministra Macierewicza jako dobrą jakościowo

Niedzielny kucharz
Kluski leniwe- z twarogiem i ziemniakami 167

'Prawdziwe' kopytka leniwe przygotowuje się z samego twarogu, jajek i mąki i wtedy zazwyczaj podawane są na słodko: z masłem i cukrem, z cynamonem, ze słodką

Kraina Miodem Płynąca
Biały gulasz. Z indyka i z warzywami 155

Czyli po naszemu sosik po prostu. Nadszedł czas by ugotować coś gotowanego :) W końcu ileż można jeść smażone kotlety i placki ziemniaczane, choćby nie wiem jak pyszne były. Całe niedzielne popołudnie spędziłam w kuchni by początek tygodnia mieć spokojny - a do południa (prawie) spalam, więc wyobraźcie sobie jak szybko niedziela minęła. Wrr, nie dość, ze ostatni dzień weekendu(...)mące. Podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy na gotującą wodę. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę z dodatkiem vegety. Wrzucamy do mięsa.  Dusimy ok 30 minut pod przykryciem. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę a marchew w słupki. Najpierw dorzucamy marchew i fasolkę bo się dłużej gotują. Na ostatnie kilka minut wrzucamy paprykę. Kiedy zmięknie zagęszczamy sos odrobiną

Kuchnia po mojemu
Kapuśniak 222

jednak ciężko jak to moja babcia nawet stwierdziła, kochany mąż nie lubi kapuśniaku nie lubi żurku nie lubi barszczu białego o prażokach i plackach ziemniaczanych i wątróbce nie wspomne... a co dopiero dodać żołądki indycze czy kurze do zupy no cóż ale ja ostatnio miałam ochotę na taką kwaśnice że musiałam sobie zrobić i chyba będę jadła po miseczce(...)ziele angielskie, pieprz, ziemniaka, grzyby wraz z wodą w której się parzyły i dusimy. Jak już mięso będzie gotowe wyjmujemy kości i obieramy je z mięsa. Kawałki mięsa dorzucamy z powrotem do garnka i dorzucamy marchewkę. Kapustę szatkujemy (ja lubię bardzo kwaśny kapuśniak wiec nie przelewam kapusty) i dorzucamy do garnka dodajemy 2 łyżki majeranku i gotujemy całość aż kapusta

Piekielna Kuchnia Pati
Pierogi z kaszą jaglaną i białym serem 215

Dzisiejsza propozycja to pierogi ruskie w nowej odsłonie. Zamiast ziemniaków do ich przyrządzenia użyłyśmy kaszy jaglanej. Nadała ona pierogom nowy, ciekawy smak. Polecamy wypróbować wszystkim fanom nowości na stole (i miłośnikom kaszy jaglanej)! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: około 60-70 pierogów Składniki: Ciasto pierogowe podstawowe: 500g mąki pszennej (ok 3 szklanek) 250ml wody 1 łyżka(...)Kasze jaglaną płuczemy dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie nastawiamy osoloną wodę, dodajemy do niej liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Kiedy woda będzie wrzeć dodajemy kasze i gotujemy około 12 minut do miękkości. Wyjmujemy i nieco przestudzamy. W maszynce do mięsa mielimy kasze wraz z serem. Cebule obieramy i kroimy na drobną kostkę. Przesmażamy na patelni na odrobinie

Kolizje Smaków
KLUSKI ŚLĄSKIE 232

bardzo jesienne u nas ostatnio, królują placki, kluski, kotlety z dyni, z ziemniaków. Aż wstyd się przyznać ale przez tyle lat nigdy nie robiłam klusek śląskich, ba - jadłam je dotychczas zaledwie raz i to po usilnych namowach dzieci, że to takie pyszne. Kupiłam wówczas paczkę takich klusek i specjalnie mnie nie zauroczyły. Kluski jak to kluski, jakoś tak zawsze(...)obiecałam dzieciom... :-) Proporcje są stałe, zmienna jest tylko ilość ziemniaków (zależy ile ich nam pozostało): na 1kg ugotowanych ziemniaków dajemy 250g skrobi (mąki) ziemniaczanej, czyli na 0,5kg ziemniaków- 125g skrobi, itd. Można zawsze wykorzystać ziemniaki, które pozostały nam od obiadu, dlatego istotne są proporcje, by nie trzeba było gotować ziemniaków specjalnie. Ja np.przygotowywałam z 750g ziemniaków. Wyszło

Smaczne Zdrowe
Kotleciki ziemniaczane z pysznym farszem 1178

gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przecedzamy, przeciskamy przez praskę na gładkie puree. Wariant I – Masło roztapiamy w małym rondelku. Dodajemy wodę. Gdy całość się zagotuje wsypujemy mąkę i mieszamy energicznie aż do połączenia. Zdejmujemy z palnika gdy masa zaczyna odchodzić od ścianek garnka. Gdy lekko przestygnie dodajemy rozbełtane jajko, mieszamy aż do połączenia. Masę łączymy z ziemniakami. Doprawiamy(...)razie potrzeby odrobiną soli. Odstawiamy. Wariant II – Ugotowane, odcedzone ziemniaki tłuczemy z 1 łyżką masła póki gorące. Łączymy z rozbełtanym jajkiem. Przekładamy do miski i dzielimy na ćwiartki. Jedną część wyjmujemy i przekładamy na resztę ziemniaków, a puste miejsce uzupełniamy mąką (ilość najlepiej dostosować do tego jaki rodzaj ziemniaków mamy. Z masy ma być możliwe formowanie kotlecików

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania