składające się na przykład ze zmielonych roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca lub fasola. Burger to nic innego, jak rodzaj kotleta z mielonego lub siekanego mięsa uformowanego w kształcie płaskiego placka. Zapraszam więc do siekania, mielenia… na rybne burgery z czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 1 kg świeżej ryby (dorsz, mintaj) - 1 czerstwa bułka - ok. ½ szklanki mleka (do namoczenia bułki) - 2 jajka(...)równamy łyżeczką powierzchnię. Na rozgrzany na patelni olej/oliwę, kładziemy kotlety i smażymy z obu stron na rumiano. Rybne burgery z czosnkiem niedźwiedzim podajemy z czym kto lubi - z ziemniakami gotowanymi, frytkami, ryżem i dowolną surówką, czy też w bułce z dodatkami. Smakiem też możemy je dopasować do naszego gustu. Moje burgery – z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i ulubioną ostatnio domową
mojewypiekiinietylkodrobną kostkę i sparwdzamy co z ziemniakami które się gotują. Co do ziemniaków, to powinny być mączyste i sypkie. Dobrym trikiem kiedy ziemniaki są wodniste jest oddstawienie ich jeszcze po odlaniu wody na chwilę na kuchenkę i mieszając odparować resztkę wody. Uwaga! Nie przypalcie ziemniaków i garnka, trzeba pilnować! Ziemniaki rozgniatamy na miazgę i przekładamy do miski (na stolnicę(...)ciasto. Do utłuczonych i wystudzonych ziemniaków dodajemy żółtka i oliwę. Solimy, pieprzymy i dodajemy mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. Co do ilości i typu mąki. Dodałam 180g mąki pszennej oraz ok. 20g mąki ziemniaczanej. Razem tyle ile "zabrało" ciasto i nie kleiło się do rąk. Ręce oprószamy mąką, formujemy małe okrągłe placki, po środku każdego placka kładziemy trochę
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Spaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ziemniakami ), czy pierogów ( dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem ). Kaszą gryczaną nadziewa się również drób ( kaczka nadziewana po chłopsku ). Bywa ona także zapiekana ( kasza gryczana po gospodarsku ), a nawet podaje się ją w formie wytrawnego ciasta drożdżowego z nadzieniem gryczanym. Tym razem dla odmiany zaproponuję Wam jeszcze inną formę kaszy – placuszki smażone w sposób podobny do placków ziemniaczanych(...)seler 1 por 3 ząbki czosnku natka pietruszki 3-4 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki grysiku 2 łyżki płatków owsianych sól, pieprz, oraz przyprawy według uznania Kaszę gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę, a por siekamy. Marchewki, pietruszkę i seler ścieramy na tarce. Warzywa mieszamy z kaszą, dodajemy zmiażdżony czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Jajka roztrzepujemy widelcem
Trzeci talerzRozgrzewająca zupa z dyni to propozycja na chłodne jesienno – zimowe wieczory. Zupa z dyni jest bardzo aromatyczna z delikatną ostrością imbiru i papryczki chilli –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Teściowej , pyzy mojego Taty , czy placki ziemniaczanymi, niż na tort lub ciastko. Ziemniaki są moją kulinarną nemezis, przyjaciółką opony i zgubą dla diety. A żeby było radośniej i bardziej masochistycznie, od dwóch dni jestem na diecie Dr Dąbrowskiej, więc tym razem najem się oczami 👀 a zupkę pałaszuje mój Ukochany Mąż. Składniki: 5 ziemniaków (w sumie powinno być około(...)rosół) garść świeżego posiekanego koperku opcjonalnie: prażona cebulka Połowę ziemniaków, marchew, cebulę, czosnek, pora i selera kroimy bardzo drobno (ja zmiksowałam na obrotach 5 w Thermomixie). Dodajemy masło i chwilę dusimy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy wodę, koncentrat bulionu, przyprawy: listek, ziele, cząber, przyprawę warzywną, pieprz i gotujemy około 20 minut. W tym czasie na niewielkiej ilości oliwy
Cytryna&Co.Już od dawna "chodziły za mną" langosze. Nigdy ich nie jadłam, ale słyszałam że sa pyszne. Postanowiłam więc to wreszcie sprawdzić. Kupiłam co prawda groszek
Gotuj Sam!Sezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zdominowała smaku całości Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie Jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki, dzięki temu szybciej się ugotują. Odstawiamy do ostygnięcia. Kaszę również gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min lub według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy do niego pokruszone drożdże i cukier. Odstawiamy na minimum(...)Najlepiej jest wrzucić go na ledwo ciepłą patelnię i stopniowo ogrzewać. Wtedy uzyskamy najwięcej tłuszczu. Dodajemy do niego drobno pokrojoną cebulkę i rumienimy. Ściągamy z ognia i studzimy. Ziemniaki, kaszę oraz boczek z cebulą i tłuszczem łączymy ze sobą doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Mieszamy na jednolity gładki farsz. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, funkcja góra / dół. Blaszkę wykładamy
Kuchnia od dwojgaPlacuszki to idealna propozycja na obiad szybki, smaczny i tani. Często robię je na piątkowy obiad, lub w sobotę, kiedy to wszyscy są pochłonięci weekendowymi porządkami
Pobite gary Barbarykaszą gryczaną, ziemniakami, makaronem lub świeżym pieczywem. Ja przeważnie przygotuje ich większą ilość dzięki temu oszczędzam i mam obiad na dwa dni Na Waszą prośbę na blogu pojawia się coraz więcej takich propozycji. Prostota i smak, to coś co cenię najbardziej, podobnie jak dobre garnki i sprzęt do kuchni. Pytacie często w czym gotuję, gdzie kupuję garnki, formy czy patelnię(...)przygotowywania najróżniejszych obiadów dla całej rodziny. Możecie w niej przygotować wspomniane pulpeciki z pieczarkami, gulasz, piersi z kurczaka w śmietanowym sosie, sos z kaszą, a nawet najróżniejsze warzywne placki i placuszki. Wiele inspiracji znajdziecie na moim blogu. Wystarczy wejść w zakładkę „Obiady”. Mam też dla Was niespodziankę 15% zniżki na nieprzecenione produkty dostępne na zwilling.pl Wystarczy
Słodkie okruszkiW sezonie truskawkowym nie można zapomnieć o zrobieniu knedli ziemniaczanych, polanych śmietanką z cukrem, zrumienioną na maśle bułka tartą czy stopionym masełkiem z cynamonem... O tym
Kraina Miodem PłynącaNoga z gęsi z pieczonymi ziemniakami to propozycja na bardzo elegancki obiad. Odpowiednio zrobione i przyprawione mięso z gęsi jest wyjątkowo delikatne w smaku i bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!potrawy z duszonych lub pieczonych warzyw, czy właśnie na te chlebki. Ja jestem zachwycona, polecam! Składniki na węgierski chlebek, czyli Langos: na 6 sztuk 3 średnie ziemniaki (najlepiej gotowane dzień wcześniej, resztki z obiadu) 3 łyżki mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru 500 g mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1/2-3/4 litra(...)ząbki czosnku) dodatki (u mnie pozostałości z obiadu, czyli wieprzowina duszona w cebuli) Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy, przekładamy do miski. W ciepłym mleku rozcieramy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy wprost na ziemniaki, robimy wgłębienie i wlewamy w nie rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 10 minut
Rozpustne gotowaniegotowanie się wzięłam, by z potrawy znanej, wydobyć smak nowy, ale równie smaczny, wyjątkowy. Tak też, eksperyment w kuchni z olejem chili wykonałam i pyszne gołąbki przygotowałam. Kapustę kiszoną, do ziemniaków dodałam, dzięki temu wyraźniejszy smak uzyskałam. Olej chili sprawił, że gołąbki „charakterku dostały” i bardzo dobrze, ostro smakowały. Teściowa moja uwielbia gołąbki z ziemniakami, ale otwarta(...)czystej, bez marchewki), pozostałe składniki: główka czerwonej kapusty, olej rzepakowy chili Wielkopolski, boczek wędzony, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz można przygotować równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce, jak na placki ziemniaczane, lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito, które umieszczamy w większym naczyniu (np. do misy), żeby
Moniki Smakołyki