placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:39/73)

Kluski żelazne 154

Kluski żelazne to kolejna specjalność mojego męża (tak jak i placki kartoflane ).  Wymagają nieco pracy, a przede wszystkim siły, gdyż starte ziemniaki  trzeba naprawdę porządnie odcisnąć.  Dlatego ja się raczej do ich robienia nie palę. Zwykle pojawiają się w naszym domu razem z pieczoną kaczką . Pyszne połączenie! Bardzo dobre są następnego dnia, odsmażone(...)mocno zrumienione na kaczym tłuszczu. Dobrze jest wymieszać przynajmniej 2-3 gatunki kartofli. Polecam! składniki 1500 g obranych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej + dodatkowa do podsypania przygotowanie Z obranych ziemniaków odejmujemy ok 1/4 - 1/3  ( wzięłam 400 g) i gotujemy. Pozostałe ziemniaki ścieramy na bardzo drobnej tarce ( używam robota z tarką do ziemniaków). Starte, przekładamy na sito położone nad miską

Stare Gary
Tortilla z szynką i papryką 137

czas mieszając. Masę zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa się zacznie gotować dodać starty ser. Sos mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia sera. Krok po kroku: 1. Pokroić warzywa, szynkę oraz ser 2. Wyłożyć wszystkie składniki na placki do tortilli 3. Zapiec placki z obu stron 4. Pokroić tortillę na mniejsze kawałki 5. Przygotować(...)kuchni meksykańskiej – tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem było moją inspiracja do przygotowania tej potrawy. Tradycyjnie podaje się je z takimi dodatkami jak: ziemniakami, papryką chilli, grzybami itp. Podziel się proszę z mną w komentarzu jakie są Twoje ulubione dodatki do tortilli? Artykuł Tortilla z szynką i papryką

KuchniaWeDwoje.pl
Knedle ze śliwkami z ziemniaczanego ciasta 161

cynamon śmietana Przygotowanie Ugotowałem obrane ziemniaki.. Gorące przecisnąłem przez praskę, wystudziłem. Śliwki umyłem, rozkroić i usunąłem pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyłem na podsypaną mąką stolnicę, zrobiłem w niej dołek, wbiłem do środka jajka, dodałem szczyptę soli i mąkę. Wyrobiłem ciasto. Uformowałem z ciasta gruby wałek, pokroiłem na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyłem na okrągły placek. Na środku każdego położyłem śliwkę(...)pestki, zawinąłem ją w ciasto i uformowałem okrągłe knedle. Ułożyłem na posypanej mąką deseczce. Wodę lekko posoloną zagotowałem w dużym płaskim rondlu. Dodałem szczyptę soli. Knedle gotowałem ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody ( czas gotowania zależy od wielkości uformowanych knedelków, im mniejsze tym czas krótszy). Wyjąłem łyżką cedzakową. Podałem ze śmietaną wymieszaną z cynamonem i cukrem

R'n'G Kitchen
Pierogi ruskie + film 137

praskę ugotowane i ostudzone ziemniaki ( mogą być z poprzedniego dnia ), przez praskę przepuszczamy również biały ser, dodajemy podsmażoną cebulkę. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko, stopniowo dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i szklanką wycinamy(...)niego krążki. Na środek każdego krążka kładziemy porcję nadzienia i formujemy pierogi zlepiając brzegi. Brzegi pierogów dodatkowo możemy zlepić widelcem nadając im bardziej efektowny kształt. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 7- 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową. Podgardle lub boczek kroimy w drobną kostkę i topimy na rozgrzanej patelni. Pierogi podajemy okraszone skwarkami

Smakowite Dania
Pyszne placki ziemniaczane z marchewką 394

Składniki : - 10 dużych ziemniaków - 1 średnia marchewka - 3 całe jajka - 1 średnia cebula - 6 łyżek mąki - 0,5 l mleka - natka pietruszki - sól , pieprz - olej do smażenia Ziemniaki i marchew myjemy , obieramy i trzemy na dużych oczkach. Mleko potrzebne nam będzie po to , aby przelac starte ziemniaki i marchew , dzięki czemu nie ściemnieją .W tym celu , gotujemy mleko wcześniej

Słodkości i nie tylko
Placki jabł-zioki 147

To placki które wymyśliła moja mama jak byłam mała , coś w połowie lat 60-tych . Miałam wene na placki ziemniaczane . Każde dziecko coś takiego

Eli Gotowanie
Kluski Z Mięsem Z Rosołu I Podduszoną Kapustą Kiszoną 155

smaku 1.  Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli(...)mięsem i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku sola i pieprzem. 4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluseczki  gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy polane tłuszczykiem ze skwareczkami bądź boczkiem bądź cebulką ;) Smacznego

Gotowanie...to proste !
Jajecznica z mlekiem 183

Tym razem danie typowo śniadaniowe – jajecznica z mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placuszki z kalafiora 609

Placuszki z kalafiora to ciekawa alternatywa dla placuszków ziemniaczanych , chociażby dlatego, że kalafior jest dużo delikatniejszy od ziemniaka, a także mniej kaloryczny! Dzięki dodaniu do placuszków

Kuchnia Bazylii
Pieczone ziemniaki czosnkowo-tymiankowe 130

Należę do osób, którym ziemniaki smakują pod każdą postacią. Czy to puree, czy młode z koperkiem i kefirem, czy kopytka, placki, pyzy… no może najmniej frytki. A ostatnio zrobiłam takie oto pyszne pieczone ziemniaczki, pachnące czosnkiem i tymiankiem. Nawet nie spodziewałam się, że będą takie smaczne. Te ziemniaczki jedliśmy(...)bardzo smakowały nam z kefirem. Bardzo proste i zarazem wykwintne danie z ziemniaków. Składniki: • 16 sztuk średnich ziemniaczków Marynata • 1/2 szklanki oliwy • 3 ząbki czosnku • 1 płaska łyżeczka soli • 2 łyżeczki posiekanego tymianku Wykonanie: • Ziemniaków nie obierać tylko dokładnie wyszorować szczoteczką. • Gotować w posolonej wodzie przez 15 minut, następnie odcedzić. • Ziemniaki ułożyć na blaszce

To co kocham
Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym 188

małych oczkach a następnie odcedzić z wody. Surowe i gotowane ziemniaki połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść jednolite ciasto. Sposób wykonania nadzienia: Mięso pokroić na mniejsze części   i ugotować w wodzie z dodatkiem obranych warzyw, kostek rosołowych, ziela angielskiego,   liści laurowych. Całość gotować ok 1 godziny. Po ugotowaniu mięso i warzywa odcedzić z wody i wystudzić(...)warzywami 1 raz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko. Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze. Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 20 minut od chwili

Na słodko lub wytrawnie
Placki Ziemniaczane Na Bogato ! 137

Pyszne placki ziemniaczane z dodatkami na które raz na jakiś czas można sobie pozwolić ;) Na około 10-12 placków potrzebujemy: 4-5 średnich kartofli startych

Gotowanie...to proste !
Placek po węgiersku, z sosem z grzybów leśnych 290

grzybów leśnych Potrzebujemy Na placek ziemniaczany Ziemniaki, jajko, cebula, sól, pieprz, olej do smażenia. Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki i smażymy duże placki z obu stron na rumiano. Placek wykładamy na talerz, dodajemy sos na połowę placka i przykrywamy drugą. Sos grzyby leśne, prawdziwki kwaśna wiejska śmietana, sól, pieprz, cebula, łyżka masła, odrobinę oliwy(...)Smażymy na rumiano. Grzyby wrzucamy do garnka a na tę samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w pół talarki. Podsmażamy do zeszklenia i dodajemy do grzybów. Wlewamy śmietanę i chwilę gotujemy na wolnym ogniu

Leśny Zakątek
Placuszki z marchewki i ziemniaków 341

ciekawa alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych . Są bardzo chrupiące i lekko słodkie. Podałam je ze śmietaną oraz koperkiem, ale doskonale sprawdziły się w duecie z polędwiczką w kremowym sosie własnym. Lubię placuszki przygotowane z grubo startych ziemniaków, wtedy kawałki warzyw stają się fajnie chrupiące. Zachęcam Was do przygotowania tego przepisu – placuszki z marchewki i ziemniaków możecie serwować na obiad(...)także bardziej obfitą kolacje. Na drugi dzień także są bardzo smaczne, wystarczy odgrzać je na patelni Przepis na placuszki z marchewki i ziemniaków Drukuj przepis Porcji: 10-15 Czas gotowania: 40 minut Składniki 250 g startej marchewki 250 g startych ziemniaków mała cebulka jajko 3-5 łyżek mąki sól i pieprz olej do smażenia śmietana i koperek do podania Przepis

Kuchnia Bazylii
Pierogi ruskie 178

podmażyć na maśle na jasnozłoty kolor, dodać do ziemniaków, wymieszać drewnianą łyżką. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki(...)najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi. Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać gorące, polane tłuszczem lub kwaśną śmietaną. linkwithin_text='Zobacz

Świat Domowej Kuchni