 Rurki 239
Rurki 239śmietanę i zarobić ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na pierogi. Zarobione ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (minimum). Kiedy ciasto jest już schłodzone, to wałkować na stolnicy placki (jak na pierogi), kroić radełkiem paski o szerokości około 2 cm, nawijać te paski ciasta na foremki do rurek. Następnie nawinięte ciasto na rurkę z jednej strony namoczyć
In my kitchen Hot dogi na domowy sposób:) 197
Hot dogi na domowy sposób:) 197sól i przygotowane drożdże. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wówczas należy podzielić je na dwie części. Z każdej części trzeba rozwałkować okrągły placek, który musimy podzielić na osiem trójkątów (jak na rogaliki). Każdy trójkąt należy posmarować ketchupem, położyć słupek żółtego sera i pół cienkiej parówki (można dodać troszkę ogórka kiszonego czy papryki
In my kitchen Ciasto Wuzetka (W-Z) 2833
Ciasto Wuzetka (W-Z) 2833nagrzanego piekarnika. Piec w 180 st.C około 30-40 minut. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyłożyć z formy i przekroić na dwa placki. Składniki na masę śmietanową: 1 litr śmietany kremówki (30%); 2 łyżki cukru kryształu; 2 opakowania cukru waniliowego; 2 czubate łyżeczki żelatyny; 3 opakowania śmietan-fixu (nie jest konieczny
In my kitchen Sernik kokosowo-malinowy 222
Sernik kokosowo-malinowy 222ucierania, dodawać zmielony ser, śmietanę i budyń w proszku. Tortownicę o średnicy 26 cm należy wysmarować tłuszczem i spód oprószyć tartą bułką lub mąką. Połowę schłodzonego ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 26 cm i wyłóż nim dno tortownicy. Resztę ciasta rozwałkuj na pas o szerokości 4 cm i wyłóż nim brzeg tortownicy, dociśnij. Spód kilkakrotnie nakłuj widelcem
In my kitchen Rogaliki mleczno-maślane 196
Rogaliki mleczno-maślane 196około 60 minut do wyrośnięcia ( ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą
Ala piecze i gotuje Pierogi z mięsem 228
Pierogi z mięsem 228Konsystencję ciasta możemy regulować dodając niewielką ilość mąki lub wody. Po wyrobieniu ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut Następnie dzielimy ciasto na części, wałkujemy na cienkie placki grubości 2-3 mm i wykrawamy maszynką albo szklanką krążki. Napełniamy je ostudzonym nadzieniem i zaklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 3-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska 273
Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska 273średnicy około 2 cm Spłaszczyć na posypanej mąką desce (najłatwiej to zrobic dociskając drugą deską do krojenia) . . Jeśli roti mają być bardziej chrupiące ciasto można rozwałkować na cieńsze placki za pomocą wałka do ciasta . Smażyć na średnim ogniu tak jak nasze naleśniki, aż roti zacznie się lekko rumienić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka 207
Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka 207trzy mniejsze 1 - 2 papryczki chilii natka kolendry sos sojowy do smaku sól i pieprz wg uznania oliwa do smażenia kilka liści sałaty do dekoracji muszle do tacos lub placki do tortilli Wołowinę kroimy na maleńkie kawałki (im cieńsze paski tym lepiej), podsmażamy na patelni, a potem podduszamy do miękkości. Ja czasami dodaje sosu sojowego do tego duszenia, fajny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Samosa - pyszne pierożki po raz drugi 224
Samosa - pyszne pierożki po raz drugi 224zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przygotowanie i lepienie samosa Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienkie placki na podsypanej mąką stolnicy. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 1 mm jeśli zamierzamy kleić samosy z podłużnych pasków (wtedy mamy kilka warstw ciasta) lub 2 - 3 mm jeśli
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Przedłużajcie przyjemność! 165
Przedłużajcie przyjemność! 165Jeśli poczujecie pragnienie, Waszym sprajtem będzie koktajl waniliowo-malinowy z bazylią lub arbuzowe szaleństwo. Wyobraźcie sobie, że wieczorem postanawiacie przemierzyć Polskę i do niedzielnego popołudnia spróbowaliście już kujawskiego drożdżowego placka maślanego, pączków z powidłami z Doliny Dolnej Wisły, białostockiego sękacza i śląskich kołoczków. Wyobraźcie sobie niedzielny wieczór na huśtawce z torcikiem bezowym z owocami na kolanach. Wyobrażacie sobie
GRUBY WAŁEK Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 245
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 245kolorowa posypka rozmącone białko 3 jajka ugotowane na pół twardo Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka. Jeśli ciastko chcemy ozdobić jajkiem, pamiętajmy, aby było odpowiednio duże. Gołębice, dzwoneczek i zajączka zrobiłam posługując się formą wyciętą
Mia Cucina Sofieta Znowu w domu ;) 157
Znowu w domu ;) 157Wielkanoc minęła szybko i spokojnie ;) Znów głównie żywiłam się plackami. Podkradłam od babci trochę przepisów i będę coś tworzyć. Stół przed świątecznym śniadaniem prezentował się tak: 11.04 mam urodziny ;) Osiemnaste, a że z rodzinką się wtedy nie zobaczę musiał być torcik. Nie sądziłam że ciocia tak ładnie zdobi torty :D Od babci dostałam.. zestaw noży
W kuchni bez szafek Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 164
Dyniowe kopytka z sosem borowikowym 164piątkami w ósmej klasie. W te dni wracałam ze szkoły, zanim Mama przyszła z pracy i na mojej głowie było przygotowanie rodzinnego obiadu. Królowały wtedy kopytka na przemian z plackami ziemniaczanymi. Chyba tak mi się przejadł ich smak, że od lat ich nie robię w klasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam do piekarnika przy okazji pieczenia np. chleba
Weekendy w domu i ogrodzie Bezglutenowe krokiety z panierką z zataru 196
Bezglutenowe krokiety z panierką z zataru 196mąki kasztanowej. Dodać jajka i wymieszać. Dolewać mleko i roztrzepywać masę trzepaczką. Odstawić na ok. pół godziny. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kolejno naleśniki. Na jednym z końców placka kłaść 2 czubate łyżki nadzienia (u mnie soczewica z warzywami ). Brzegi naleśnika składać do środka i przykryć część nadzienia, a potem zwinąć naleśnik. Obtaczać w panierce. U mnie
Weekendy w domu i ogrodzie Kruche marchewki z sałatką 329
Kruche marchewki z sałatką 329siekając je nożem. Dodać jajka wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść kruche ciasto. Owinąć je folią i schować do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3 mm. Wycinać podłużne paski o szerokości około 1,5 cm każdy. Pojedynczymi paskami owijać natłuszczone foremki w kształcie stożków. Ważne, aby ciasto nie nakładało się
Świat Domowej Kuchni