placki ja - 500 przepisów (strona:14/34)

Jabłecznik z pianą 164

torebka jasnego budyniu nadzienie: 75 dag jabłek 10 dag malin  cynamon Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy na placek, którym wyklejamy blachę i podpiekamy na złoty kolor w 180 stopniach. Jabłka kroimy w cienkie plasterki, układamy na ciescie, posypujemy malinami i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy

Zapiski Młodej Żony
Pleśniak na jesienny dzień 381

cukru +dżem Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. W kopczyk wbić żółtka i wkroić masło. Ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części. Pierwszą rozwałkować na placek i podpiec na złoto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Drugą zagnieść z łyżką kakao i razem z trzecią częścią uformować w wałeczki i włożyć do zamrażalnika na około

Zapiski Młodej Żony
Śliwka, orzech i marcepan 130

mojemu wypiekowi formę łaciatą orzechowo-kakaową. Na wierzchu ułożyłam piękne soczyste węgierki a w ich środek przekornie powkładałam marcepanowe "pestki". Efekt- z całej blachy przypadł mi tylko jeden kawałek:) Placek śliwkowo-orzechowy z marcepanem 400g mąki 250g masła 200g cukru pudru 4 jaja 100g orzechów włoskich 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia 700g

Zapiski Młodej Żony
Tarta Tatin z patelni 206

wierzch patelni kładziemy talerz i trzymając go sprawnie obracamy patelnię do góry nogami, tak by ciasto znalazło się na talerzu. Jeśli jabłka przywrą do dna, łyżką przekładamy je na placek. Tartę jemy ciepłą, wówczas smakuje najlepiej! Sama w sobie jest pyszna, ale jeśli macie ochotę  możemy podawać z lodami, pitą śmietaną, a dla osób odważnych, w których żyłach

Taste Of My Day
Chili con carne 300

fasoli, kukurydzy, cebuli oraz czosnku. Całość uduszona jest w pikantnym sosie pomidorowym. Chili con carne można podać, tak jak ja z ryżem jak również z plackami tortilla, które wcześniej należy podpiec na patelni. Post Chili con carne pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 179

zamrażarki). 3. WAŁKOWANIE I WYKRAWANIE (8 min) Schłodzone ciasto dzielimy na ok. 3 porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na bardzo cienki placek, ok. 2mm (te pierniki muszą być cieniutkie, aby zachować odpowiednią chrupkość). Następnie wykrawamy kształty foremką lub, jak w przypadku Claptrapa, obcinamy kształt nożem wzdłuż kartonowego wzoru (na zdjęciu). Pozostałości ciasta zdejmujemy

Nerds Kitchen
Szybkie ciasto ucierane z rodzynkami korynckimi Bio 190

rondelka dajemy margarynę, cukier kakao FRESANO  , łyżkę wody lub mleka i roztapiamy delikatnie mieszając aby się nie chwyciło do spodu. Można to wszystko roztopic w kąpieli wodnej. Posypujemy placek cukrem pudrem , a następnie robimy maziaje z polewy . Posypujemy owocami kandyzowanymi. Pomelo kandyzowane Skworcu  jest pięknie zielone i nada całości tropikalnego wyglądu. Chłodzimy, ale nie w lodówce. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Tilapia w marynacie musztardowej z placuszkami ziemniaczamymi 194

użyłam tilapii, która ma wyjątkowo miękkie i delikatne mięso, ale może być ona zastąpiona inną rybą (oczywiście filetem). Do ryby idealnie pasują placuszki ziemniaczane, które są pewną modyfikacją tradycyjnych placków ziemniaczanych, za którymi, powiem szczerze, nie przepadam. Oceńcie sami, które wolicie :) Składniki (na 2 porcje): Ryba 4 małe filety z tilapii ze skórą (ok.45 dag) 2 łyżki musztardy sarepskiej

Zakręcony Widelec
Ciasteczka drożdżowe z czekoladą 310

posiekać czekoladę). Następnie dodajemy do ciasta czekoladę i delikatnie łączymy ją z ciastem.  3.  Nastawiamy piekarnik na 200 C ,grzanie góra i dół. Wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 1cm. Bierzemy szklankę, lub foremkę i wycinamy ciastka. Układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy ciastka do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15-18 minut. Gotowe

Gotuj Z Muzyką
Fasolowe brownie z orzeszkami ziemnymi, czyli kolejna zdrowa rozpusta 248

Niekonwencjonalne wypieki chyba przestały już kogokolwiek zaskakiwać. W sieci można natknąć się na mnóstwo intrygujących przepisów- od ciasta z kapusty kiszonej po słodkie placki burakowe. Mimo, że ciężko uwierzyć w ich zachwycający smak, to zdecydowanie warto eksperymentować, bo można stworzyć coś naprawdę pysznego, czego dowodem jest dzisiejsze ciacho. Do przygotowania tego słynnego wypieku, podobnie jak w przypadku chlebka bananowego

peanutbuttermonster
Piernik staropolski 169

kamiennego naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-6 tygodni w chłodne miejsce. Pieczemy na tydzień przed świętami. Ciasto można piec na dwa sposoby: - w keksówkach - 2-3 placki w dużej blaszce (czas pieczenia to ok. 15-20 min. w zależności od grubości i wielkości). Po przestygnięciu upieczonego ciasta przekładamy go ciepłymi powidłami śliwkowymi. Jak ktoś lubi to może

tojestpyszne.blogspot.com
Moskole 166

dokładnie wymieszać, a potem wyrobić na gładką masę. Dłonie oprószyć mąką, nabierać porcje ciasta i formować podłużne placuszki o grubości około 1 cm.  Rozgrzać suchą patelnię i smażyć placki z obu stron, aż się lekko przyrumienią. Podawać z masłem ziołowym od razu po usmażeniu

wyzwania kuchenne
Chleb jak z duńskiej piekarni 146

pół. Z każdej części uformować kulę, ułożyć na blacie oprószonym mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Kulę ciasta ułożyć złączeniem do góry, kantem dłoni spłaszczyć na okrągły placek. Złożyć do środka 1/3, przygnieść, znów złożyć i przygnieść. Następnie zwinąć ciasto w rulon, podwinąć boki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Tak samo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mięsa 211

marynacie Kurczak z cukinią i pomidorkami Polędwiczka z zielonym groszkiem Kurczaczki w płatkach kukurydzianych Pulpety z makaronem Roladki drobiowe Pierś z kurczaka grillowana Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto Placki ziemniaczane z gulaszem Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem Krokiety z mięsem Piersi z żurawiną i chrzanem Pałki w marynacie z warzywami Piersi nadziewane porem, jabłkiem i żurawiną Polędwiczka

Ala piecze i gotuje
Tort snickers 139

Snickers WYKONANIE: Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować razem dodając na końcu białka. Piec 50 minut w temp. 180 stopni C. Ostudzić i przekroić na dwa placki. Blat kokosowy: Białka ubij, dodając cukier puder i na końcu wiórki. Piecz w tortownicy na złoty kolor w 200 stopniach C. Masa: Ubić jajka z cukrem na parze. Ostudzić

Pyry na Gaz