zmodyfikowałam gdyż autorka podaje większą ilość produktów. Przepis na około 35 bułek: Składniki: 500 g mąki pszennej 100g cukru 100 g masła lub margaryny + 50 g do smarowania placków 2 op suszonych drożdży po 7 g ( 14 g) 250 ml mleka ( 1 szklanka) 3 jajka Sposób wykonania: 100 g masła lub margaryny rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać a następnie(...)części a następnie każdą z nich i podsypując mąką rozwałkować dosyć cienko. Rozpuścić 50 g masła lub margaryny i maczając w niej pędzelek rozsmarować dokładnie powierzchnię każdego placka a następnie zwinąć w rulon . Rulon pokroić na a plasterki o długości ok. 2 cm. Blachę wyłożyć papierem i poukładać na niej pokrojone bułeczki. Pozostawić je pod przykryciem
Na słodko lub wytrawnieowocami, w piwnicy powoli zapełniam pułki przetworami. Tym razem kupiłam czereśnie i postanowiłam coś upiec. Mama przyniosła mi wycinki z gazet z przepisami i wypatrzyłam przepis na czekoladowy placek z czereśniami. Przepis zmodyfikowałam i zrobiłam częściowo z mąki owsianej. To był strzał w dziesiątkę. Mocno czekoladowe ciasto, lekko wilgotne z dodatkiem czereśni, idealne. :-) Składniki na dużą blachę
Na słodko lub wytrawnie0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ponieważ nie mogę jeść surowych jabłek, często piekę ciasta z ich dodatkiem. Ostatnio upiekłam wspaniały placek z jabłkami i bananami. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Najlepsze ciasta”. Polecam, jest naprawdę pyszne. Składniki na dużą tortownicę: 1 i ½ szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na słodko lub wytrawniewyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa placki. Jednym wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć starte jabłka i przykryć drugim plackiem, który również nakłuwamy widelcem Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Piec około 1h. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego
O kuchni z uczuciemdomowe Panettone jest tak pyszne, że szkoda by mi było poświęcić je na tort, a nie zjeść póki świeże. Chyba mnie rozumiecie. Minusem tego tortu jest koszt. Sam placek drożdżowy kosztuje około 20 zł (ale i takiego trzeba się naszukać), ale warto bo efekt jest zniewalający. Połączenie smaków jakie stworzyła Nigella zasługuje na kulinarnego Oscara (jeśli coś takiego jest
Wypieki i Rumieńcemasła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli
BullioChciałam Wam dzisiaj zaproponować coś na słodko. Jest to ciasto autorstwa mojej mamy, jest ona zdecydowanie moim autorytetem w tej dziedzinie:) Jej ciasta są przepyszne, rozpływają
Kuchnia Pełna PasjiZ racji zbliżających się świąt chciałabym podzielić się z Wami przepisem mojej mamy na piernik. Cóż mogę powiedzieć, zawsze się udaje i jest bardzo smaczny:) W
Kuchnia Pełna PasjiKokosowe awokado pancakes* z sosem wiśniowym *na mleczku kokosowym Skoro już polubiłam się z awokado. Postanowiłam spróbować wersji w plackach. Jednak wolę chyba tą z czekoladą, lub może powinnam zrobić rzadsze ciasto i usmażyć cieńsze? bo te grubsze były dość wilgotne w środku :P Trzymajcie kciuki za sprawdzian z matematyki :O Tylko
More food, love and dreamsPomarańczowe ricotta hotcakes z makiem; pomarańczą Te placki to wciąż stoją wysoko u podium, nie ważne w jakiej wersji zawsze dobrze smakują ;) Grubiutkie, puchate.. niebo ^^ facebook
More food, love and dreamssieci krąży przepis na prościutkie placki bananowe stwierdziłam, że muszę go wypróbować. W smaku genialne , ale niestety rozwalają się po zrobieniu , może wy znacie sposób na to żeby były zwarte(...)składniki 3 banany 2 jajka Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dorzucamy jajka i wszystko blendujemy. Nakładamy łyżką na patelnie i smażymy. Niestety moich placków nie dało się przewrócić na drugą stronę bo się rozwalały , więc jadłam podsmażoną papkę ale i tak polecam z całego serca ten przepis - uwielbiam ten smak
Cukier&Puderpieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki. Przekładamy połową podgrzanej konfitury. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą. Polewa: Do 125 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy 5 minut. Resztę czekolady rozpuszczamy ( 200 g ) , dodajemy do gorącego syropu i mieszamy
Słodkości i nie tylkoostygnie. Ubić śmietankę ( musi być zimna ) w trakcie ubijania dodać cukier puder. Wlać zimną galaretkę i wylać masę śmietankową na 1 placek miodowy. Następnie przykryć drugim plackiem miodowym. Na wierzch wylać masę kajmakową ( wcześniej podgrzać w garnuszku z wodą - będzie wtedy łatwiej wylać z puszki ) Posypać orzechami włoskimi na sam koniec. Smacznego
Słodkości i nie tylkobardzo, że piekę już 3 blaszkę. Placek przypomina nieco popularne crumble, gdyż bazę stanowi tzw. kruszonka. Jest jednak o wiele smaczniejsze, kruszonka jest zwarta, jak w tradycyjnym placku z owocami, dzięki temu ciasto łatwo się kroi. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, będę jeszcze nie raz do niego wracać. Następnym razem wykorzystam również inne owoce. Naprawdę polecam!! Ciasto wiśniowe na kruszonce
Mania Gotowania