kruszonkę: Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu, schłodzić, dodać pozostałe składniki i wymieszać do momentu aż składniki się połączą i utworzy się kruszonka. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o wielkości blachy i przełożyć do wyłożonej papierem formy. Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Na upieczony spód
Na słodko lub wytrawniewarzywami 1 raz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko. Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze. Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 20 minut od chwili
Na słodko lub wytrawnieposypania. Z podanych składników zagniatamy dokładnie jednolite i gładkie ciasto a następnie zbijamy wałkiem kilkakrotnie, żeby się napowietrzyło. Ciasto dzielimy na kilka części i z każdej rozwałkujemy bardzo cienki placek. Po rozwałkowaniu wykrawamy prostokąty o szerokości 2 – 2,5 cm i długości 8 – 9 cm. Każdy prostokąt nacinamy po środku, a następnie przewijamy przez koniec prostokątny do środka
Na słodko lub wytrawniekulę z ciasta, zawinąć w folię i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia obrać jabłka pokroić, na ćwiartki i posypać cynamonem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości 2 – 4 mm. Szklanką wykrawać kółka. Na jedną połowę krążka nałożyć jabłko z cynamonem i przykryć drugą połową. Tak samo jak przy klejeniu pierogów. Sklejamy brzegi
Na słodko lub wytrawnieciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na placek o grubości około 1 cm i podzielić na 6 równych pasków. Na każdym pasku rozsmarować równomiernie masę makową. Posmarowane paski zawinąć w rulon tak aby powstał ślimaczek. To samo
Na słodko lub wytrawnienadzienia do posypania cukier puder Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto na rogaliki podzielić na 3-4 części i każą rozwałkować na okrągły placek. Każdy okrąg podzielić na osiem części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę marmolady a następnie całość zawinąć, tworząc rogalik. Gotowe rogaliki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Całość
Na słodko lub wytrawniełyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części i każdą rozwałkować na placki o wymiarach blachy. Blachę wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć jedną rozwałkowaną część ciasta i wyrównać. Ponakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę jabłkową
Na słodko lub wytrawnielodówki. Schłodzone ciasto położyć na stolinicę i uderzać wałkiem przez około 10 minut, żeby się napowietrzyło. Ciasto podzielić na 3 – 4 części i każdą rozwałkować na bardzo cienki placek, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto pokroić na paski a następnie w środku naciąć każdy pasek. Każdy faworek przełożyć przez otwór, ( tutaj jest dokładny opis jak to zrobić ) Gotowe
Na słodko lub wytrawnieużyłam mrożonych) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody cukier puder do smaku (około 4 łyżeczki) WYKONANIE: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj na gładkie ciasto i smaż placki z obu stron, aż do wyczerpania ciasta. Naleśniki pozostaw do ostygnięcia. NADZIENIE: Wszystkie składniki zmiksuj krótko na gładko. SOS TRUSKAWKOWY: Do rondelka z grubym dnem wrzuć truskawki (mrożonych
Słodko-Słony Świat Ilonygnieść, gnieść, gnieść, aż będzie wyrobione i elastyczne. Krok 3 Podzielić ciasto na pół, znów na pół i na pół itd. Powinno wyjść 16 kulek ciasta. Każdą formujemy na placek. Na środek nakładamy konfiturę wiśniową. Zaklejamy w kulkę i formujemy ładną bułkę. Układamy na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Krok 4 Kiedy już mamy wszystkie bułki smarujemy je białkiem pozostałym
CoolinarniePLpokrojoną szalotką i sosem sojowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę , dokładnie tak, jak na kotlety mielone. Z mięsa tworzyć placki na środku których układać po łyżeczce pieczarek, następnie zawijając boki formować kulki i obtoczyć je w mące. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane klopsy, aby nabrały
Kuchnia w opałachpomarańczową i rozdrobnionymi 4-5 cząstkami pomarańczy. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki. Składniki mokre wlać do suchych i całość dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni (na jeden placek około 2 łyżki masy) z dwóch stron. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i polać ułożone w stosik placuszki, udekorować cząstkami pomarańczy
Kuchnia w opałachpodsmażyć. Doprawić sosem sojowym, przyprawą gyros, solą i pieprzem. Wszystkie pozostałe warzywa pokroić na małe kawałki. Majonez z jogurtem i przeciśnietym przez praske czosnkiem dobrze wymieszać, aby powstał sos. Placki tortilli podgrzać na suchej patelni z dwóch stron. Na środku ułożyć sałatę, polać sosem dołożyć partię farszu mięsnego (ciepłego) i część warzyw, dodać jeszcze odrobinę sosu i całość zwinąć
Kuchnia w opałachzrobić: Połączyć ze sobą wszystkie mokre składniki. W drugiej misce połączyć wszystkie suche składniki. Składniki mokre wlać do suchych i całość dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni (na jeden placek około 2 łyżki masy) z dwóch stron. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem, dodać mascarpone i dokładnie jeszcze raz wymiksować. Placuszki przekładać ubitą masą i truskawkami
Kuchnia w opałachpokroić nożem same różyczki na drobne kawałki. Cukinię po około 20 minutach odcisnąć z nadmiaru wody, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku i bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, na lekko złoty kolor
Kuchnia w opałach