rozlało". Jeśli trzeba, wygładzam łyżką, aby w każdym miejscu patelni znalazło się ciasto. Smażę na złoto z jednej strony, po czym za pomocą drewnianych szpatułek lub widelca przewracam placek na drugą stronę. Chwilę smażę, po czym zdjemuję z patelni i układam na ręczniczku papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Z każdym następnym naleśnikiem postępuję tak samo. Najbardziej lubię
W kuchni Karmel-itkicukier waniliowyMasło stopić, lekko przestudzić. Wszystkie składniki wymieszać razem w misie malaksera lub ręcznie na gładkie, sprężyste ciasto. Otrzymane ciasto podzielić na kilka mniejszych części i rozwałkować na cieńsze placki. Ja lekko rozwałkowuję wałkiem a następnie przepuszczam 2x ( nie więcej, bo będzie za cienkie)przez maszynkę do robienia makaronu ( z nasadką do wałkowania) mam wtedy mniej pracy przy ręcznym
Smaczne Zdrowewyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie elastyczne i gładkie- ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, pozostawić do podwojenia objętości- wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na placek i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie- ciasto pozostawić pod przykryciem na 15-20 minut do napuszenia- w tym czasie przygotować kruszonkę: przesianą mąkę, cukier i zimne posiekane
Smakołyki Berenikinajpierw budynie, a następnie wlać cienką stróżką olej.Powstałą piankę wyłożyć na podpieczonym spodzie, wyrównać. Na piance ułożyć owoce.Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pozostałe ciasto. Placek włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piec około 30 minut
Moje domowe kucharzeniewyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić cienko jedną częścią ciasta, wyrównać. Na to rozsmarować dżem i przykryć drugą częścią ciasta. Ciasto można również rozwałkować na dwa prostokątne placki i zlepić je ze sobą dżemem.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w 190 stopniach.Po upieczeniu ciasto wystudzić i pokroić na równe prostokąty. Posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniezarodkach pszennych i postanowiłam wykombinować z nich coś dobrego i zdrowego. Na początku nie było weny, ale w końcu spojrzałam na opakowanie i problem się rozwiązał. Przepis na placek pochodzi właśnie z opakowania zarodków pszennych. Nieco go jednak zmodyfikowałam. Ciasto wyszło po prostu extra. Mięciutkie, lekkie, zdrowe i błyskawiczne w wykonaniu. Zdrowo naprawdę nie znaczy niesmacznie. Ps. Jeśli
Mania GotowaniaStowarzyszenia Trudno było się na coś zdecydować :) Chyba z 15 minut stałam i patrzyłam się na te wszystkie smakołyki :) Zainteresowanie stoiskiem Stowarzyszenia Rozwoju Miejscowości Deszkowiece II "Wieź Pokoleń" Placki z fajerki także smakowały :) Kaszaczek i faszerowany ziemniak - pyszne :) choć ziemniak nieco zimnawy Zupa gospodarza - coś na kształt meksykańskiej (mało regionalna) i niezbyt ciepła. Pierogi z bobem i mięsem - niestety
Pasja Smakusię mówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku. I nie mógł to być ryż ani placki mandaryńskie. Co prawda nie wymyśliłam niczego, co by już nie było wcześniej wymyślone, ale taki smażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego
Bernika - moj kulinarny pamietnikWszystkie składniki ugniatam do całkowitego połączenia. Po połączeniu zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 2 godzimy.Po dwóch godzinach ciasto wkładamy miedzy papier do pieczenia, wałkujemy na placek. Wycinamy foremkami ulubione kształty. U nas musiały być gwiazdki :)Kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.Teraz przystepujemy do zrobienia polewy.Skladniki:1 bialko150g cukru pudrusolWykonanie:Ubijamy białko , dodajemy szczyptę soli
Smaki Edytyjest za rzadkie podsypujemy mąką.Wyrobione ciasto odstawiamy na 45 min. Po tym czasie ugniatamy ciasto I jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min. Wałkujemy ciasto na duży placek, odcinamy kawałki I formujemy "rurki"- zawijamy. Formujemy uszy z małego kawałka. Dodajemy kawałek jagody lub pieprzu jako oko. Formyjemy kuleczkę na ogonek.Zajączki smarujemy rozbełtanym jajkiem Wkładamy
Smaki Edytywszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji ciasta- ciasto schładzamy w lodówce lub zamrażarce - schłodzone ciasto dość mocno podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy ciasteczka foremkami i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach, gdyż trochę urosną- ciastka pieczemy w 170-180 stopniach przez 12-15 minut, zdejmujemy
Smakołyki Berenikijajka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka przyprawy do piernikaszczypta soli Wykonanie:- marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ścieram na tej, na której ściera się ziemniaki na placki, powstają malutkie wiórki)- z 5dag cukru i 1/4-1/2 szklanki zimnej wody przygotować karmel, pozostawić do ostudzenia - margarynę rozpuścić i przestudzićJak przygotować karmel?Cukier wsypujemy do rondelka i rozpuszczamy
Smakołyki Berenikipieczenia, dodać margarynę, cukier, żółtko, mleko oraz pokrojone migdały z czekoladą oprószone mąką - wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto, schłodzić je 30-60 minut- ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką i wykrawać foremkami wybrane kształty- piec w 180 stopniach przez około 10-15 minut (w zależności od piekarnika) - po upieczeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku Ciasteczka są kruche
Smakołyki BerenikiSkładniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy placek - przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników
Blondynka Gotujesypiemy mąke z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółka, cukier i śmietanę . Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy na 3 części i mrozimy ok. 20 minut.Rozwałkowac ciasto na cienki placek ok. 1/2 cm. Wycinamy koła większe niż średnica babeczek ,dlatego , że podczas pieczenia ciasto się kurczy i oblwpiamy foremkę. Mi na małych foremkach wyszło ponad 50 babeczek :)Pieczemy
Słodkości i nie tylko