Smażony makaron z warzywami 839się mówi potrzeba matka wynalazków.. a ja potrzebowałam czegoś prostego, pysznego, szybkiego na obiad jako dodatek do kaczki po pekińsku. I nie mógł to być ryż ani placki mandaryńskie. Co prawda nie wymyśliłam niczego, co by już nie było wcześniej wymyślone, ale taki smażony makaron z tym co akurat miałam w lodówce wyszedł idealnie jako uzupełnienie mojego niedzielnego
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Marcepanowe ciasteczka swiateczne 289Wszystkie składniki ugniatam do całkowitego połączenia. Po połączeniu zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 2 godzimy.Po dwóch godzinach ciasto wkładamy miedzy papier do pieczenia, wałkujemy na placek. Wycinamy foremkami ulubione kształty. U nas musiały być gwiazdki :)Kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.Teraz przystepujemy do zrobienia polewy.Skladniki:1 bialko150g cukru pudrusolWykonanie:Ubijamy białko , dodajemy szczyptę soli
Smaki Edyty
Wiekanocne zajączki 232jest za rzadkie podsypujemy mąką.Wyrobione ciasto odstawiamy na 45 min. Po tym czasie ugniatamy ciasto I jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min. Wałkujemy ciasto na duży placek, odcinamy kawałki I formujemy "rurki"- zawijamy. Formujemy uszy z małego kawałka. Dodajemy kawałek jagody lub pieprzu jako oko. Formyjemy kuleczkę na ogonek.Zajączki smarujemy rozbełtanym jajkiem Wkładamy
Smaki Edyty
Ciasteczka korzenne 255wszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji ciasta- ciasto schładzamy w lodówce lub zamrażarce - schłodzone ciasto dość mocno podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy ciasteczka foremkami i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach, gdyż trochę urosną- ciastka pieczemy w 170-180 stopniach przez 12-15 minut, zdejmujemy
Smakołyki Bereniki
Piernik z marchwi 555jajka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka przyprawy do piernikaszczypta soli Wykonanie:- marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ścieram na tej, na której ściera się ziemniaki na placki, powstają malutkie wiórki)- z 5dag cukru i 1/4-1/2 szklanki zimnej wody przygotować karmel, pozostawić do ostudzenia - margarynę rozpuścić i przestudzićJak przygotować karmel?Cukier wsypujemy do rondelka i rozpuszczamy
Smakołyki Bereniki
Ciasteczka migdałowo-czekoladowe 240pieczenia, dodać margarynę, cukier, żółtko, mleko oraz pokrojone migdały z czekoladą oprószone mąką - wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto, schłodzić je 30-60 minut- ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką i wykrawać foremkami wybrane kształty- piec w 180 stopniach przez około 10-15 minut (w zależności od piekarnika) - po upieczeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku Ciasteczka są kruche
Smakołyki Bereniki
Metrowiec 214Składniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy placek - przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników
Blondynka Gotuje
Babeczki z karmelem 150sypiemy mąke z proszkiem do pieczenia , dodajemy żółka, cukier i śmietanę . Zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy na 3 części i mrozimy ok. 20 minut.Rozwałkowac ciasto na cienki placek ok. 1/2 cm. Wycinamy koła większe niż średnica babeczek ,dlatego , że podczas pieczenia ciasto się kurczy i oblwpiamy foremkę. Mi na małych foremkach wyszło ponad 50 babeczek :)Pieczemy
Słodkości i nie tylko
Bułeczki z budyniem 410wystudzone masło. Ciasto przykryj i odstaw , aby lekko podrosło. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj, aż zacznmie odchodzic od rąk. Odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Wycinaj z niego metalową obręczą krążki o średnicy 7 cm. Foremką wytnij w każdym krążku środki o średnicy 2 cm. Na dnie każej dziurki połóż
Słodkości i nie tylko
Odwrócony włoski deser 424końcu wrzuc posiekaną gorzką czekoladę i znów wymieszaj. Brązowy cukier rozpuśc w pół szkl. wody i dodaj sok z cytryny. Miskę wyłóż folią spożywczą. Ciasto przekrój na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Podziel na mniejsze części i nasącz syropem z cukru i cytryny. Dzięki temu nie połamią się przy wykładaniu. Dno miski wyłóż ciastem i dociśnij
Słodkości i nie tylko
Pączki bawarskie 390ciasto zbyt klei się nam do rąk podsypujemy lekko mąką. Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut. Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm i za pomocą szklanki wykrajamy kółka. Wykrojone kółka układamy na papierze do pieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie
Słodkości i nie tylko
Tartaletki z lekkim kremem budyniowym 188masła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier , następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut. Krem
Słodkości i nie tylko
Szarlotka 213Skoro juz jestesmy przy ciastach to moze teraz juz udany placek, a mianowicie mowa o szarlotce. Ciasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Teraz kwestia jablek 5 duzych jablek 3 lyzeczki cynamonu 2 lyzki budyniu smietanowego lub waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru Obieramy jablka i scieramy na tarce Przesmarzamy w rondelku jablka, dodajemy cynamon i cukier
Klaudynkowa kuchnia
Biszkopt - najlepszy na tort 2580Dzisiaj na tapetę :) idzie biszkopt- mąż ma jutro urodziny. Składniki są na tortownicę o wymiarze 20 cm- wtedy mamy idealne trzy placki. Ja potrzebuje na jutro dwa- więc użyłam tortownicy 23 cm. Biszkopt zawsze się udaje- ale pamiętajmy by poświęcić czas przy ubijaniu piany przynajmniej 4-5 min. Od tego zależy efekt końcowy. A I nie zapominajmy
Smaki Edyty
Placuszki z cukinii i mąki gryczanej 194minut, po tym czasie odciskamy z wody, dodajemy mąkę, czosnek, żółtko i ubite białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wlewamy olej i smażymy do zarumienienia. Gotowe placki wykładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się niepotrzebnego tłuszczu. Po kilku chwilach serwujemy z kleksem gęstego, naturalnego jogurtu i płatem wędzonego łososia skropionego sokiem z cytryny. Komponuje się idealnie z białym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała