placki ja - 500 przepisów (strona:10/34)

CIASTO ŁABĘDZI PUCH, NA MĄCE ORKISZOWEJ 487

puch, dodając po łyżce masy bułkowej.  Ucierać do dokładnego połączenia się składników.Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotowanie posypki:Masło roztopić w patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i ksylitol. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać

Smaczne Zdrowe
Pancakes z sosem jeżynowym 214

Właśnie się zorientowałam, ze na blogu nie pojawił się do tej pory ani jeden wpis poświęcony amerykańskim plackom czyli pancakes. A ze dzisiaj u córki nocowały koleżanki to utartym zwyczajem zawsze rano serwuje im pancakes. Córka ostatnio zarzuciła mi, ze gdyby nie one to w ogóle by ich nie jadła, bo jej to ja ich specjalnie nie robię, tylko

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placki z jabłkami i serem twarogowym 163

Jesień pachnie jabłkami, więc proponuję kilka wariacji na temat jabłek ;) Dzisiaj usmażymy placki z jabłkami i serem twarogowym. Dobra propozycja na kolację z dodatkiem gorącego kakao i miłego towarzystwa :) Składniki: 3 jabłka ok 2 szklanek mąki 2 jajka łyżeczka cukru waniliowego mleko woda cukier (do smaku) sól łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka oleju ok 200g sera twarogowego

ChilliJemy
Kukurydziane placuszki z jabłkiem i żurawiną 202

mniej leniwych, którzy mają dzieci lubiące placuszki, polecam ten przepis. Można podawać je z serkiem bądź jogurtem, lub po prostu posypane cynamonem. To wszystko zależy od naszego smaku :-)   Placki kukurydziane na słodko Składniki: 100 g mąki kukurydzianej; 100 ml mleka 2% (można dodać mleka roślinnego); 2 jajka; 1 jabłko; 30 g żurawiny suszonej; 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka

Życie na widelcu
placek jogurtowy na oleju 112

Polecam przepis na placek jogurtowy z olejem i owocami.. Produkty

Ugotujmy Coś
Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym 259

cukru pudru,  2 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4mm. Wycinać krążki do wylepienia foremek oraz do przykrycia babeczek na górze. Przykryć je ściereczką i odstawić. Masa budyniowa:  szklanka mleka,  3 łyżki mąki krupczatki

Z miłości do słodkości
pizza na cienkim cieście 193

dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, (ja zostawiam w szklanej misce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). składniki na wierzch pizzy: sos lub koncentrat pomidorowy 4 plasterki salami 1 kulka sera mozzarella 16 oliwek bez pestek 16 kaparów

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z serem 164

stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze oprószyć mąką i w miarę potrzeby nieco podsypywać, ale nie za dużo). Na połowie rozwałkowanego prostokąta rozsmarować równomiernie nadzienie ( ma pokrywać dokładnie połowę placka). Przykryć je drugą częścią prostokąta.. Ostrym nożem pokroić nowo powstały prostokąt na pół (wszerz) i każda część (czyli obydwa powstałe prostokąty podzielić na 6 pasków (każdy około

dom-agi.pl
Cynamonowiec 223

pszennej; Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem. Następnie cały czas ucierając dodawać po jednym całym jajku oraz resztę składników. Ciasto podzielić na pół i upiec 2 placki w temperaturze 180 o C przez 35 minut. Składniki na wkładkę: 8 białek; 8 łyżek cukru; 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów; 3/4 szklanki maku; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

In my kitchen
Chińskie bułeczki z pekińską 183

pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną kukurydzą, koncentratem i sosem grzybowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.  Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. Pokroić w kwadraty o boku 10x10 cm. Farsz nakładać po przekątnej na kwadraty z ciasta. Sklejać dwa przeciwległe rogi. Bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i piec

In my kitchen
Drożdżowe rogaliki z wiśniami 137

odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie zagnieść, podzielić na 4 lub 5 kawałków i każdy wałkować na okrągły placek, który dzielimy na 8 części.Na każdą część ciasta ułożyć wiśnie, posypać cukrem wymieszanym z cukrem z wanilią, zawijać i odstawić do ponownego wyrośnięcia na min. 10 minut. Następnie

In my kitchen
Tort szodonowy 169

rozpuścić podgrzewając (nie gotować!). Masę żółtkową połączyć z sokiem z cytryny i startą skórką. Stale ucierając powoli dolewać wino. Wymieszać z żelatyną. Ochładzać około 5-7 minut. Na spodni placek biszkoptowy założyć obręcz tortownicy. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Osobno ubić 200 g schłodzonej śmietanki. Do tężejącej masy szodonowej (winnej) dodać najpierw śmietankę, delikatnie wymieszać, następnie dodać pianę

In my kitchen
Kokosowe drożdżówki z czekoladą 165

ciepłe miejsce do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz delikatnie zagnieść i podzielić na 15 równych części. Każdą część ciasta rozgnieść na niezbyt cienki placek, na środek ułożyć 1 kostkę czekolady lub 1 łyżeczkę nutelli, zlepić jak pierożka i uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki układać w formie wyłożonej papierem pergaminowym. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia

In my kitchen
Kotlety drobiowe inaczej 244

być konserwowa); 2 jajka; 2 łyżki sezamu; tarta bułka; zioła prowansalskie; pieprz ziołowy; sok z 1 małej cytryny; sól; Wykonanie: Piersi z kurczaka opłukać i delikatnie rozbić na cienkie placki ( ja to robiłam w woreczku foliowym). Rozbite piersi skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Następnie na mięsie układać plaster szynki, plaster sera żółtego i cieniutkie

In my kitchen
Ma'amoul 117

łyżki oliwy; Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masa na nadzienie będzie trochę sypka, pomimo dodatku oliwy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy w dłoniach na niewielki placek grubości 4-5 mm, układamy w foremce, napełniamy wgłębienie foremki nadzieniem i zalepiamy ciastem. Następnie uderzamy foremką w blat stołu lub stolnicy, tak by ciasteczko wypadło z foremki. Ciasteczka piec

In my kitchen