odpuściłam sobie ;) kremu jest dośc dużo , aby zaspokoic ochotę na coś słodkiego:)Trzeba też uważac przy pieczeniu ciasta fransuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkowac na blaszce tak aby był większy niż blaszka i ponakuwac widelcem , żeby za bardzo nie urosło. Blacha : 36 x 25 cmSkładniki: 2 op. ciasta francuskiego(...)nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło. Doprawic można rumem. Krem rozsmarujemy na jednym z upieczonych placków. Przykrywamy drugim plackiem. Wierzch ciasta zasypuejmy cukrem pudrem. Najlepiej ciasto wstawic na całą noc do lodówki. Na drugi dzień możemy delektowac się tym pysznym , kremowym ciastem. Smacznego
Słodkości i nie tylkoKolejna odsłona moich ulubionych smaków, tj wędzonego łososia i lekkiego i ziołowego serka z wykorzystaniem odkrytych nie dawno placków tortilli, o smaku suszonych pomidorów i bazylii. Mniam:) Składniki: placki tortilli (użyłam gotowych z suszonymi pomidorami i bazylią, przepis na samodzielne wykonanie tradycyjnych placków znajdziecie TUTAJ) wędzony łosoś (plastry lub tzw. sałatkowe kawałki, których użyłam w tym rozdaniu) serek(...)śmietankowy (np.ziołowy) zieleninka (np. bazylia, natka pietruszki) oliwki + wykałaczki (opcjonalnie) Na plackach rozsmarować grubą warstwę serka, rozłożyć na niego łososia i zieleninkę, zwinąć, wstawić do schłodzenia do lodówki (na min. 30 minut), po tym czasie porcjować na mniejsze roladki. Można podawać w formie ślimaczków
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCiasto z serii "przepisy ze starego zeszytu". Celowo zostawiłam nazwę ciasta "Placek z makiem i masą orzechową", bo przepis pod taką nazwą widnieje w moim ponad 20-letnim kajecie. Dzisiaj pewnie było by to ciasto makowe z kremem orzechowym:) Ciasto jest bardzo smakowite, a świadczyć o tym może fakt, że mimo tylu lat nadal od czasu do czasu powraca(...)łyżce budyniu, na koniec dodać przygotowane orzechy, wymieszać. W mojej wersji zeszytowej jest podane, by masę orzechową wyłożyć na ciasto. Ja robię trochę inaczej: ciasto przekrawam na pół, jeden placek smaruję kremem orzechowym, przykładam drugim plackiem. Wierzch smaruję odrobiną masy orzechowej. Przełożone ciasto polać polewą czekoladową. Moje uwagi: Do masy orzechowej na końcu można dodać troszkę spirytusu do smaku
In my kitchenLubimy od czasu do czasu słodkie kolacje. Dzisiaj padło na placki z jabłkami, które dość często jadaliśmy w Al-Khobar. Przepis jak zwykle bardzo prosty, a efekty..... ? Niebo w gębie :D Składniki 500 ml jogurtu naturalnego (w Arabii Saudyjskiej używaliśmy labanu zamiast jogurtu) około 1 szklanki mąki pszennej (ilość użytej mąki zależy od gęstości jogurtu - otrzymane ciasto powinno mieć(...)mąki. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 5-8 mm. Każdy plaster zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor. Usmażone placki odsączyć z oleju na papierowym ręczniku. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajeszcze chwilkę na wolnym ogniu dodając przyprawy. Do wszystkiego dodajemy kukurydzę i fasolę czerwoną- mieszamy. Czosnek wyciskamy i dodajemy do farszu. Na dno naczynia do zapiekania układamy 2 placek tortilli, kładziemy farsz, posypujemy startym serem. Tak samo robimy z następnymi warstwami. Na wierzchu posypujemy startym serem. Nakrywamy folią i pieczemy(...)stopniach. Przy prostokątnym naczyniu , placki rwiemy i dopasujemy do naczynia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyAlternatywa dla placków ziemniaczanych, z myślą o tych którzy nie przepadają za plackami ziemniaczanymi, lub z jakichś powodów ich nie jedzą. Smaży się je na niewielkiej ilości tłuszczu, więc są na pewno mniej tłuste niż te wcześniej wspominane. Mi baaaardzo zasmakowały, MNIAM!:) Składniki: 1 duża marchewka 1 jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki pszennej sól, pieprz, kminek łyżka oleju(...)drobnych oczkach. Mieszamy z rotrzepanym jajkiem i obiema mąkami. Doprawiamy do smaku. Patelnię smarujemy olejem, układamy po łyżce masy, rozsmarowując dość cienko. Smażymy na rumiano z obu stron. Placki można jeść same lub z dodatkiem jogurtu naturalnego, ewentualnie jako dodatek do gulaszu ;-) SMACZNEGO!:) Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czerwona Porzeczkaciasto na pół godziny przykryte ściereczką. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju, patelnia ma być tylko nasmarowana olejem. Ilość ciasta odmierzam łyżką do zupy, taka porcja wystarcza akurat na placek zrobiony na średniej patelni. Naleśniki przekręcamy na drugą stronę gdy brzegi placka zaczną odchodzić od patelni. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim, przykrywamy talerzykiem i smażymy kolejne. Podajemy
prawdziwe jedzeniePomysł na smaczną i słodką kolację. Bardzo szybkie w przygotowaniu placki. Oczywiście bez sklepowych spulchniaczy. Placki ze zdjęcia są w w wersji bezmlecznej ale można spokojnie wodę zastąpić mlekiem. Składniki: 4 jajka szklanka mąki 2-3 łyżki cukru szczypta soli pół szklanki wody lub mleka olej do smażenia Rozgrzewamy olej na patelni. Pozostałe składniki mieszamy razem, najlepiej
prawdziwe jedzenieNachos z placków tortilli serwowane z czosnkowym dipem Potrzebne będą: kilka placków tortilli (z jednego wychodzi 8 dużych kawałków) ok. 5-10 dag żółtego sera sól papryka mielona suszone zioła (u mnie bazylia) oliwa z oliwek na dip: mały jogurt 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy Placki należy podzielić na kawałki jak pizzę, posmarować je delikatnie oliwą, oprószyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Dobre jako przekąska czy kolacja. Proste do zrobienia. Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych. Nie podaję dokładnych ilości, bo każdy robi w zależności od apetytu tortille (gotowe lub wykonane samodzielnie – przepis poniżej) kilka plastrów oscypka rukola serek śmietankowy z ziołami (typu almette) kilka plastrów wędzonej(...)masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli
Bulliosól i pieprz Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi dzień. Placki wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i delikatnie orzechowym smakiem rukoli, a nadzienie z delikatnej polędwiczki, stanowi doskonałe dopełnienie całości. Zaczynamy od przygotowania farszu. Polędwiczki umyć i pokroić w cienkie paseczki(...)ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były dosyć cienkie. Na każdy placek ułożyć trochę farszu z mięsem i zwinąć w rulon. Wierzch naleśników, tuż przed podaniem można polać sosem z mięsa. Źródło: przepis własny linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchniposmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe. Placek drożdżowy posmarować rozmąconym białkiem. Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut. Upieczony, ostygnięty placek, oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego
kolorowotorcikowoprzykry, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Olej rozgrzać na patelni. Zwilżoną wodą łyżką kłaść placki. Smażyć po 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki posypać cukrem pudrem . Smacznego
Słodkości i nie tylkoPokombinowałam, namieszałam i wyszły ;) miałam dziś straszną ochotę na jakieś placki na śniadanie, idealne na początek ciężko zapowiadającego się dnia ;) Składniki: 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec 2 łyżki sera białego chudego Emilka 4 łyżki dość rzadkiego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka stewii/miodu 0,5 łyżeczki proszku do p. 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru jako(...)masy, delikatnie mieszamy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek (możemy smażyć pod przykryciem lub bez, jak nam wygodniej się potem przewraca) gotowe placki polewamy miodem lub przekładamy musem owocowym, ja podałam z jogurtem, jeżynami w syropie i miodem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśmietanę i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce (około 1/2 h), podzielić na pół i rozwałkować na dwa placki wielkości prostokątnej formy (30 x 25 cm). Placki piec na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 180 st.C. Wystudzić. Składniki na ciasto kokosowe: 200 g wiórków kokosowych; 150 g cukru kryształu; 5 białek; Wykonanie: Białka
In my kitchen