Pewnie i Wy zabieracie lub szykujecie jedzenie do pracy – oto kilka pomysłów na Lunchbox’y do pracy dla mojego męża. Nam
KuchniaWeDwoje.plwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosty sposób na smaczną pizzę, która zawsze jest udana i świetnie smakuje. Jej wielkość oraz dodatki zależą od preferencji każdego z Was. Poniżej przedstawię przykładową wersję. 20g drożdży 1,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli (płaska) 1 szczypta cukru Dodatkowo (wg uznania): sos pomidorowy szynka żółty(...)minut. Po tym czasie wsypać mąkę, sól, wlać wodę z olejem i zaczyn. Ciasto dokładnie wyrobić i pozostawić na 30 minut - do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek lub kilka mniejszych. Pacek/i smażyć (na rozgrzanej i suchej patelni) po około 3 minuty - z obu stron. (Najlepiej smażyć na średnim ogniu.) Po zdjęciu z patelni posmarować sosem
Di gotujemogły wylądować w misie razem ze skwarkami i pokruszonym twarogiem. Co było zaskakujące, to zawsze niewystarczająca ich ilość, mimo że babcia gotowała ich cały gar. Sama potrawa jest bardzo prosta i może mało wyszukana, ale pachnie domowym ciepłem i smakuje miłością, którą w jej przygotowanie się wkłada. Postanowiłem ten babciny przepis po raz pierwszy powtórzyć i przygotować samemu danie, które(...)boczek wędzony, ilość wg uznania półtłusty twaróg, ilość wg uznania natka pietruszki, opcjonalnie * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki należy obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tartce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Tę czynność można sobie ułatwić np. malakserem. Masę ziemniaczaną umieszczamy następnie na sicie pokrytym dwukrotnie złożoną gazą i mocno odciskamy. Wodę, którą ziemniaki stracą, odstawiamy na kilka minut
Food SquareBlog ruszył pełną parą , cieszę się... Dziś przepis na naleśniki! Szybki prosty i co najważniejsze ? Każdy jest w stanie sam je zrobić :) SKŁADNIKI: - 250 gram mąki - najlepiej tortowej - szklanka wody gazowanej - szklanka mleka - szczypta soli - jajko - cztery łyżki stołowe oleju Do wysokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, następnie jajko oraz wodę z mlekiem, na koniec dodając olej. Jeżeli(...)wtedy ciężko będzie nam obracać naleśniki, jeżeli tak będzie dodajcie odrobinę mąki ale nie za dużo ;) bo jak zaczniecie smażyć zrobi wam się , jak ja to nazywam tekturowy placek, wtedy będzie to znać ,że za dużo daliście mąki. Kiedy wszystko będzie wymieszane najważniejsze jest aby patelnia była dobrze rozgrzana. Wlewamy ciasto na patelnię rozlewając ją po całej powierzchni zakrywając
W Moim Magicznym DomuPrzepis na te bułki znalazłam tutaj..są proste do zrobienia..polecam..mogą być do hamburgerów i nie tylko.. 500 g mąki pszennej 230 g wody 1 jajko 40 g miękkiego masła 31 g cukru 11 g soli 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych 26 g mleka w proszku Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka sezam(...)wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić na porcję po około 57 g każda.Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie każdą kulkę ciasta rozwałkować na placek o średnicy 9 cm.[ rozwałkowałam ciasto i wycięłam kubkiem kółka ].Placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm odstępy, przykryć folią spożywczą, aby ciasto
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 2 łyżeczki suchych drożdży 1/2 łyżeczki cukru, szczypta soli około 180 ml ciepłej wody 2 szklanki mąki 2 łyżki oliwy do smarowania blaszki 2 łyżki
Proste Potrawyosób organizujących to wydarzenie. Wszystko było świetnie zorganizowane, fachowo poprowadzone przez Karola Okrasę i jego kucharzy. Szczególnie przypadł mi do gustu pokaz wędzenia i opalania sianem. Potrawy wskutek tego prostego triku świetnie zmieniają kolor i aromat. Na pewno wykorzystam wiedzę nabytą w swojej kuchni, szczególnie teraz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wszyscy dostaliśmy do ręki egzemplarz najnowszej książki Lidla(...)wspaniałych blogerów i jak widać na zdjęciach, wszyscy pracowaliśmy jak mróweczki. Na poniższych zdjęciach prezentuję kilka potraw przygotowanych podczas tego spotkania. Zobaczycie tutaj naszego tatara ze śledzia na grzankach, placki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza (podwędzanego), tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej i opalaną pierś
Pieguskowa Kuchniakroimy w kosteczkę *** *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu, lekko przyciskając *** *** Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc roladki *** *** Roladki dokładnie obtaczamy w mące *** *** Mięso smażymy
Blog z Apetytemprostu posypać cukrem pudrem lub ksylitolem. Można zamiast gruszek dodać więcej jabłek. Taki deser świetnie sprawdzi się w czasie weekendowego odpoczynku, nie wymaga wielu przygotowań. To p yszny i prosty pomysł na świeżą lub mrożoną żurawinę. Bardzo polecam! składniki 250 g świeżej żurawiny ok 200 g (2 małe lub 1 duża) gruszek ok 400 g jabłek sok z 1 mandarynki(...)pokroić w niedużą kostkę - ok 1,5 cm. Owoce włożyć do miski, posypać mąką i ksylitolem, wymieszać, dodać sok z mandarynki. Tak przygotowane włożyć do formy na placek - ok 28 cm średnicy. Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę z ksylitolem lub cukrem, dodać roztopione ciepłe masło, wymieszać widelcem lub palcami, tak aby powstała kruszonka
Stare GarySzybki i prosty przepis na chrupiące ciasto do pizzy bez drożdży ! Kilkanaście minut, podstawowe składniki, pyszny sos pomidorowy i ulubione dodatki – koniecznie spróbujcie J Czas przygotowania 10 minut Czas pieczenia 20 minut Całkowity czas 30 minut SKŁADNIKI: 2 i ½ szkl. mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli(...)lepkie(w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki lub dolać odrobinę wody) 4.Blaszkę do pizzy smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia. 5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykładami nim formę. 7. Smarujemy wierzch pizzy sosem i układamy ulubione dodatki. 6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 15-20 min. Domowy sos pomidorowy: ½ szkl. passaty
Marcepanowa kuchniaOponki serowe to szybki i prosty przepis na karnawałową przekąskę. W przeciwieństwie do pączków czas przygotowania to zaledwie 1 godzina, więc jeśli nigdy nie robiłeś/aś to zachęcam spróbować. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 30 sztuk Składniki: 250 g sera białego 250 g mąki pszennej 40 g cukru(...)ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, należy dodać więcej mąki. Ciast powinno być miękkie i sprężyste. Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto na placek o grubości 1 centymetra. Z ciasta wyciąć kółka za pomocą szklanki, a następnie w każdym kółku wyciąć kieliszkiem otwór. Oponki smażyć na mocno
KuchniaWeDwoje.pldynia i rozgrzewające przyprawy jak cynamon, goździki, kardamon. Tych przypraw co prawda w cieście nie ma, ale są śliwki Jeśli szukacie przepisu na szybkie, ucierane ciasto w dodatku niezwykle proste, to polecam ten przepis. Oczywiście, jeśli lubicie, możecie potraktować ciasto kruszonką czy płatkami migdałów. Zamiast śliwek możecie użyć jabłek, albo miksu śliwek z jabłkiem. Ciasto dobrze wyrasta, jest puszyste delikatne(...)też spotkaniami z przyjaciółmi, które zwykle w weekend mają miejsce. To idealny czas na cieszenie się pysznym ciastem, obecnością miłych nam osób i nie liczeniem kalorii Drukuj Ucierany placek ze śliwkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 400 g mąki 250 g masła 200 g cukru 4 jajka (żółtka i białka osobno) 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku
Mieszam w GarnkuProste i pyszne, migdałowe ciasteczka w kształcie uroczych dachówek :) Przepis pochodzi z wydania specjalnego nr 6/2015 magazynu Moje Gotowanie. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 10-12 ciasteczek: 125 g płatków migdałów 125 g cukru 3 łyżki mąki szczypta soli 6 łyżek roztopionego masła 1 całe jajko 1 białko cukier puder do posypania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)minut. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na dwóch blaszkach rozkładamy papier do pieczenia. Łyżką wykładamy porcję ciasta, zgniatamy i przy pomocy łyżki formujemy cieniutki okrągły placek o średnicy około 10 cm. Czynność powtarzamy (ciasta powinno wystarczyć na 10-12 ciasteczek). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut, aż placuszki zarumienią się na krawędziach. Wyciągamy i jeszcze
My Culinary ArtSmaczne, chrupiące, proste w przygotowaniu paluchy z ziemniakami i bryndzą to oryginalny przysmak dla dużych i małych. Takie paluchy posypane kminkiem, sezamem czy makiem są świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu lub rosołu, a dla dorosłych idealną przekąską do piwa. składniki na około 30 sztuk 3 szklanki mąki pszennej 5 ziemniaków 200 g masła 150 g bryndzy 1 łyżeczka sody(...)soli, dodajemy pokruszoną bryndzę, miękkie masło, wsypujemy mąkę oraz sodę oczyszczoną, dłonią starannie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto wałkujemy na placek o grubości około 1cm, formujemy z niego prostokąt a następnie wycinamy grubsze paluszki o długośći 8-10 cm. Gotowe paluchy układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym
Smakowite Daniatakie chwile, że przeoczę brak pieczywa na kolację albo po prostu nie mam na niego ochoty. Wtedy warto sięgnąć po baaardzo prosty i przyjemny przepis na flatbread. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup, może też stanowić świetną bazę pod kanapki. Od zawsze podkreślam, że stawiam na szybkość robienia i świetny smak, ten przepis spełnia moje oczekiwania SKŁADNIKI(...)podsypywać mąką). Ciasto odstawić w misce przykrytej ściereczką na ok. 20-30 min. Po tym czasie podzielić je na 6 równych części. Delikatnie oprószyć mąką i rozwałkować na placki o grubości 2-3 mm. Ciasto włożyć na rozgrzaną patelnię (z powłoką nieprzywierającą), smażyć ok. 2-3 min. z każdej strony. PORCJE: 6 sztuk
zabawa smakiem