potrawa jakby jej nie nazwał, jest nie tylko prosta, ale także bardzo smaczna. Każdy region naszego kraju inaczej ją nazywa i jak tak sobie wertowałam różne archiwa wszędzie skład jest ten sam..ziemniaki, cebula, jajko i mąka. Tylko różnią się dodatkami. Od wersji tych postnych z warzywami, po te wypasione z boczkiem i żeberkami. 1,5 kg ziemniaków(...)cayenne według smaku 3 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku Pokrojoną rzodkiewkę razem ze szczypiorkiem dodajemy do serka, doprawiamy do smaku i odstawiamy aby sobie naszło. Ziemniaki przygotowujemy jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przekładamy na sito, aby odsączyć z nadmiaru wody. Z sita przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz resztę składników. Dokładnie mieszamy, a na sam koniec dodajemy pokrojoną
Dieta moja pasjaKolejna książka jaką otrzymałam do recenzji, tym razem od wydawnictwa esprit.com pt. "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" autorstwa B. Pregenzer i B. Schmidle Książka jest w miękkiej oprawie i liczy 224 strony. Na początku znajdziemy krótki wstęp od autorek oraz charakterystykę używanych w przepisach potraw. To bardzo przydatne, ponieważ część z nich jest raczej mało znano(...)beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty (np. Tarta warzywna) Potrawy mięsne (np. Szaszłyki ze strusia) Potrawy rybne (np. Sandacz z cukinią) Potrawy z makaronem i szpecle (np. Cannelloni z farszem z ricotty
Z miłości do słodkościdomowym makaronem smakuje wyjątkowo. Samo przygotowanie makaronu jest bardzo proste, nie wymaga wiele czasu i specjalnych umiejętności, a tym bardziej maszynki do makaronu. Podstawowy przepis na makaron jest niezwykle prosty. Na 100 g mąki, obojętnie jakiej użyjesz weź 1 jajko i ewentualnie 1-2 łyżki wody plus szczypta soli. To wszystko. W zależności jak pokroisz makaron możesz wyprodukowć w domu(...)składniki w misie robota i zagnieść lśniące, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło 30 minut podzielić ciasto na 3 części. Na oprószonej mąką stolnicy cienko je rozwałkować. Placki rozłożyć na czystych kuchennych ściereczkach i pozostawić na około 2 godziny do przesuszenia. W połowie tego czasu ciasto obrócić przeschnięte placki lekko oprószyć mąką i pokroić w paski
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pita już mi się przejadła, trudno zrobić z niej klasyczną kanapkę z przemyconą z Polski lub z Bahrajnu kiełbasą, ale mam nadzieję, że Wam ten przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataproszek do pieczenia oraz sól. Wlewamy maślankę. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie kleić się do dłoni, dodajemy więcej mąki. Z ciasta można przygotować cieńsze i większe lub grubsze i mniejsze placki. To już zależy od Was. Z ciasta formujemy placki. Układamy na suchej i rozgrzanej patelni. Smażymy z każdej strony. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy są jeszcze gorące
Moja smaczna kuchniawersji wegeteriańskiej, w wersji dla mięsożerców możesz dodać pokrojony boczek lub kawałki łososia, jak w przepisie na flammkuchen (przepis tutaj ). Doskonałe ciasto na pizzę przygotujesz z tego przepisu. Prosta, pyszna i nie ma potrzeby wcześniejszego obgotowywania szparagów. Polecam! Składniki na 2 pizze: 250 g maki orkiszowej jasnej 140 ml wody 15 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska(...)posiekane zioła, dopraw solą i pieprzem umyj szparagi, odłam zdrewniałe koncówki (nie wyrzucaj, zachowaj do przygotowania bulionu). Duże, grube szparagi przetnij wzdłuż na pół rozwałkuj cienko ciasto na 2 placki. Rozsmaruj sos śmietanowo-cebulowy i ułóż szparagi, a na szparagach pokrojoną w plasterki mozarellę piecz na kamieniu 10 minut, do zrumienienia brzegów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Idealne ciasto na pizzę jest elastyczne, bardzo łatwe do współpracy, a pizza na nim upieczona cieniutka i chrupiąca. Bez porównania smaczniejsza jest pizza upieczona na kamieniu, dlatego miłośnikom włoskiego placka polecam ten przydatny gadżet. Składniki na 2 średnie pizze: 250 g mąki orkiszowej jasnej 140 ml wody 15 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka istant 2 łyżki oliwy/oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!też upiec przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku. Ziemniaki wymieszać z jogurtem, a potem posypać skwarkami z boczku, posiekanym koperkiem i bazylią porwaną w palcach. Oprószyć pieprzem. ----- Podobne: Majerankowe placki ziemniaczane Sałatka ziemniaczano-śledziowa Ziemniaki pieczone z kminkiem "Przerwana lekcja muzyki" Susanny Kaysen to książka, której niektóre fragmenty zapadają w pamięć i nie pozwalają spokojnie spać. Bo czy zawsze(...)inne kobiety z chorobami psychicznymi. Wkrótce ulega wpływom innych pacjentek i życie staje się łatwiejsze, a sytuacja bardziej zrozumiała. Trudno mi ocenić wartość tej książki. Jest napisana dość prostym, wręcz oszczędnym językiem, więc łatwo i szybko się czyta. Spodziewałam się jednak większych emocji, a tymczasem książka przypomina suche zdawanie relacji z przypadkowo przypominanych sobie sytuacji. Czy to nabranie dystansu
Weekendy w domu i ogrodzieTo ciasto biszkoptowe jest bardzo smaczne, a upieczone w dużej foremce przyda się większą imprezę rodzinną. Może być na Tłusty Czwartek ale i na Walentynki też
Proste PotrawySpaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kolację. Kiedyś robiłam dość często, a później jakoś o nich zapomniałam. Mięciutkie i chrupiące. Najlepiej smakują na ciepło, chociaż na drugi dzień odgrzewane też są bardzo smaczne. Przepis jest prosty więc z łatwością je przygotujecie. Myślę, że przypadną do gustu szczególnie dzieciom :) Podaję składniki na 4 sztuki. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki ciepłej wody z mlekiem(...)hakami. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować na podłużny placek, trochę dłuższy od parówki. Na każdym placku ułożyć zwinięty plaster sera, polać delikatnie keczupem i ułożyć parówkę. Krótsze boki zwinąć do środka na parówkę, następnie od dłuższego boku zwinąć
Agusiowe smakołykiZnowu przychodzę Was lekko utuczyć :D Tym razem proponuję makowca. Idealnie wkomponuje się w inne jakże "lekkie, zdrowe, dietetyczne" świąteczne ciacha i dania :D Prosty i szybki, bo z użyciem gotowej masy makowej. Wiem! Istne szaleństwo :) Droga rodzinko - lepiej załóżcie luźniejsze kreacje :) Składniki na drożdżowe: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny(...)rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas dajemy całą porcję
Zdrowie na języku :PSezon na rabarbar już rozpoczęty więc zapraszam na smakowite bułeczki.Pyszne drożdżówki z rabarbarem i dodatkiem truskawek.Idealne na niedzielny podwieczorek :).Do rabarbaru dodałam trochę słodkich
Mała w garnku mieszaNaleśniki można przygotować na tysiące przepysznych sposobów, zarówno na ciepło i zimno, na słodko jak i wytrawnie, a dziś przedstawiam jeden z nich- pod postacią chrupiących
Kraina Miodem Płynącabył to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród przekąsek, czyli meze i rzeczywiście porcja jest nieduża. Ja swoją uzupełniłam porcją tzatziki i chlebem pita. Zdjęcie robiłam o zachodzie słońca. Czyż nie wygląda uroczo? Dolmades(...)własne dolmades:) Zupa rybna i placuszki z ciecierzycy z anyżemPoniższe dania zamówiłam w uroczej rybnej tawernie. Właściciel lokalu wdzięcznie przekonywał mnie o najwyższej jakości użytych do zupy ryb. Placki miały zaskakujący smak, z lekko wyczuwalnym aromatem anyżu. Oba zaklasyfikowano jako meze. Gdzie jadłam - czyli polecane tawerny na KosJeżeli akurat wybieracie się na Kos, polecam was zajrzeć do poniższych
Chilli Czosnek i Oliwa