Uwielbiam naleśniki. Właściwie w mojej rodzinie każdy wprost za nimi przepada. Naleśniki na słodko, wytrawnie... Każdy może wybrać coś dla siebie. Dodając ulubione nadzienie zmieniamy ich
Słodkie okruszkiDziś chcę się podzielić z wami przepisem na placek drożdżowy dla leniucha. Przepis nie jest skomplikowany, zawsze wychodzi. Placek drożdżowy dla leniucha - składniki: 10 dag drożdży 1 i 1/2 szklanki cukru 4 całe jajka + 2 żółtka 20 dag masła 1 i 1/2 szklanki gorącego mleka 1 cukier wanilinowy 1 kg mąki Przygotowanie: Drożdże(...)minut. Dla lepszego smaku, do ciasta można dodać startą skórkę z cytryny. Cytrynę trzeba wcześniej sparzyć i wyszorować. Drożdżowiec przed włożeniem do piekarnika posypujemy kruszonką. Kruszonka jest prosta w wykonaniu. Potrzebujemy do niej 3/4 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, pół kostki masła. Wszystko mieszamy do uzyskania grudek i posypujemy ciasto. Do ciasta drożdżowego najlepiej pasuje kruszonka
Jak u mamystolnicy lub przepuść przez maszynkę do makaronu. Początkowo na poziomie 1, przechodząc do najwyższego. Rozłożyć na ściereczce kuchennej do podsuszenia licząc po około 10 minut na jedną stronę placki pokroić w 2 cm paski, następnie w poprzek w 2- cm kawałki wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut od wypłynięcia. Wyłożyć łyżką cedzakową i wymieszać z gorącą kapustą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto na szybko- przepis prosty a efekt oszałamiający! Składniki: 25 dag mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 5 dag smalcu, ¾ szklanki cukru pudru, 2 żółtka jaja, 1 puszka maku z bakaliami, 5 białek, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do farmy. Wykonanie: Margarynę i smalec posiekać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i żółtka(...)przygotowanej formy. Na ciasto wyłożyć mak i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut. Ubić białka z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na podpieczony placek i piec jeszcze przez 15 minut
Tradycyjna KuchniaChlebek możemy też upiec w piekarniku, ale kiedy panują na dworze upał, czasami ciężko jest odpalać piekarnik i jeszcze bardziej podgrzewać atmosferę w domu ;) Chlebki ładnie
Gotowanie...to proste !Czas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :) Składniki : 34 dag obranej dyni 1/2 kg jabłek 20 dag masła 20 dag cukru 3
Proste PotrawyBanalnie prosta surówka z kalafiora. Robi się ją w pięć minut. Surowy kalafior jest chrupiący i sprężysty, ma lekko ostry posmak. Jeśli nie próbowaliście go na surowo, czas nadrobić zaległości. Jako dziecko nie znosiłam kalafiora. Zmieniło się to, gdy odkryłam, że tak na prawdę nie lubię bułki tartej zasmażanej z masłem, którą kalafior był polewany. Kiedy odkryłam kalafiora „saute(...)się zjeść pół kwiatu kalafiora do jakiegoś ciekawego filmu, zamiast popcornu. Jeśli nie lubicie jego surowej wersji, nic nie szkodzi, gotujcie, parujcie, pieczcie lub przygotujcie sobie przepyszne kalafiorowe placki . A dla wszystkich, którzy mają ochotę spróbować, moja surówka z kalafiora z recepturą poniżej. Składniki na 2 porcje : 1 młody kwiat kalafiora 1 duże, soczyste i twarde jabłko 1/4 pęczka
DietologTo taka moja fantazja na temat jabłecznika. Ostatnie, jesienne wykorzystanie dyni. Ciasto zrobiłam w wersji bezglutenowe ale można równie dobrze zrobić na spodzie z mąki
Ze smakiem bez glutenuNadrabiając zaległości w pieczeniu słodkości upiekłam tort na swoje imieniny. Prosty, szybki i przepyszny. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu Masa: 250g mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 1/2 szkl cukru Dodatkowo: 0,5 kg truskawek cukrowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę(...)wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki. Masa: Kremówkę ubić, dodać mascarpone i cukier, miksować do połączenia. Truskawki umyć , usunąć szypułki i pokroić na ćwiartki. Przełożenie: Na ostudzony biszkopt wyłożyć 1/3 masy, wyłożyć na masę truskawki
Motylkowa KuchniaDziałają antystresowo i obniżają poziom cholesterolu we krwi, dostarczają sporo krwiotwórczego żelaza. a dodatkowo łagodzą objawy menopauzy! Są również świetnym źródłem energii dla sportowców ze względu na bogactwo cukrów prostych, a także doskonale uzupełniają niedobory glikogenu w mięśniach i potasu. Składniki: - 100g daktyli suszonych - 70ml mleka (u mnie sojowe) - 30g kakao bez cukru *opcjonalnie: można dodać tartych orzechów Daktyle zalewamy(...)użycie) i miksujemy na najwyższych obrotach do czasu otrzymania jednolitej konsystencji kremu. Nie trzeba go dosładzać, gdyż daktyle same w sobie są bardzo słodkie. Jemy łyżeczką, na kanapce, z plackami, na cieście, w naleśniku, z chrupkami gryczanymi (na zdjęciu) lub w inny kreatywny sposób. Po przyrządzeniu trzymamy w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Smacznego
Be Fit Be Strongzdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przygotowanie i lepienie samosa Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na mniejsze części a następnie każdą z nich rozwałkować na cienkie placki na podsypanej mąką stolnicy. Grubość rozwałkowanego ciasta nie powinna przekraczać 1 mm jeśli zamierzamy kleić samosy z podłużnych pasków (wtedy mamy kilka warstw ciasta) lub 2 - 3 mm jeśli(...)wody). 2. Drugim wariantem jest lepienie samosów z półokręgów. Wycięte z ciasta koła o średnicy około 12-15 cm przecinamy na pół. Każdą z połówek oddzielnie sklejamy wzdłuż prostego brzegu, tworząc kieszonkę w formie stożka. Kieszonkę napełniamy farszem i zamykamy mocno dociskając ciasto. 3. Trzeci wariant lepienia jest najbardziej pracochłonny, ale też naszym zdaniem tak przygotowa ne samosy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataW tym roku często pojawiały się u nas jako karnawałowe wypieki , nie może ich więc zabraknąć w ostatki, czyli ostatni wesoły wtorek przed Wielkim Postem. Faworki
babka w formieTarta z ciasta kruchego jest jedną z prostszych do przygotowania, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataEuforia minie i szybkie obliczenie prawdopodobieństwa, do którego popchnie rozsądek spowoduje powrót do normy. Wtedy wracamy do sprawdzonych metod. O ile marketing Greya jest sezonowy, o tyle przekonanie, że proste włoskie jedzenie jest czymś ekskluzywnym zostało wmówione ludziom tak mocno, że będzie się utrzymywało w świadomości ludzi jeszcze bardzo długo. To jest właśnie ta druga przyczyna, o której pisałem(...)Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Sypiemy mąkę na stół i wałkujemy ciasto na cienki okrągły placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi żeby powstał nam wielki pieróg. Wkładamy go do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy
Kryzysowa Książka KucharskaNajlepsze ciasto biszkoptowe jakie do tej pory robiłam,mówię tu oczywiście o masie w cieście.Prosty ,nie wymagający zbytnio umiejętności kulinarnych , a smak " niebo".Polecam. Ciasto: *************************** 1 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki pszennej 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej 6 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jeśli ci często opada biszkopt po upieczeniu lub w trakcie , dodaj 1 łyżkę octu(...)kuchenki.160-180 stopniach.Wystudzić.Przekroić w 3/4 jego wysokości. Masa: ************************** 1, 5 puszka masy karmelowej typu krówka 20 dag.dobrwgo masła **************************************** Masło utrzeć na gładką masę z 1 puszką karmelu , przełożyć placek biszkoptowy. Na wierzch wylač resztę masy krówkowej , posypać orzechami ,wstawić do lodówki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki