Prawie bym zapomniała o drożdżach. I mieszamy w misce. 3. Następnie przerzucamy ciasto na blat i zagniatamy ciasto. 4. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie na dość cienki placek. Ciasto nie może być rozwałkowane zbyt grubo, ponieważ jeszcze urośnie. Dlatego staramy się rozwałkować tak cienko jak to możliwe. Przy wałkowaniu podsypujemy mąką, po wierzchu ciasta też. 5. Następnie(...)blachy ciasteczek, pozostałe pół blachy wytwarzamy ze ścinków ciasta, które zagniatamy i znów dzielimy na kwadraty. 6. Na środek kwadratu nakładamy łyżeczką porcję marmolady. 7. Ciasteczka tworzymy w bardzo prosty sposób, po prostu łapiemy dwa przeciwległe rogi i sklejamy je, a następnie lekko dociskamy w dół i ciastko gotowe. Ważne by dobrze docisnąć te rogi, bo ciastka lubią otwierać się
Kawa z mlekiemsłuży do tego, żeby sprzedać bułkę drożej. I to nawet 4 razy. Najlepiej więc wyjdziecie na tym, jak zrobicie dziurkę sobie sami. Sama nazwa bajgiel to też nie taka prosta sprawa. Podobno została wymyślona w Krakowie około 400 lat temu przez zamieszkujących te tereny Żydów aszkenazyjskich. Tylko, że 400 lat to kupa czasu i na podstawie pierwotnego przepisu powstały nowe(...)według tradycyjnej receptury, jego skórka jest jednolita, gładka i lekko błyszcząca, a ten drugi to już fantazja piekarza. Kiedy kupicie bułkę, raczej będzie ona przypominała bagla. Latkes to żydowskie placki ziemniaczane, które jedzą z okazji święta Chanuka. Oczywiście mówimy o tych Żydach typowych dla naszego regionu. Pozostałe grupy mają inne, typowe dla swojego regionu, przysmaki. Właściwie to święta religijne
Kryzysowa Książka KucharskaBanalnie proste a do tego naprawdę pyszne. Rozpływające się na nich czosnkowo-pietruszkowe masełko i dodatek bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg ziemniaków 0/5 szklanki maślanki 300 g mąki pszennej spora szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 50 g masła 2 ząbki czosnku bryndza łyżka suszonej pietruszki Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy(...)całkowitego ostudzenia, ugniatamy dokładnie i dodajemy do nich mąkę, maślankę oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto, w razie gdyby się kleiło dodajemy trochę mąki. Formujemy niewielkie placki grubości max. 1 cm i smażymy je na rozgrzanej suchej patelni. Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Masło ucieramy w moździerzu z pietruszką oraz drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe moskole podajemy z takim
Mienta blogłatwością ma odchodzić od łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy po 2 łyżki ciasta i smażymy z obu stron na rumiano (na średnim ogniu). Do każdego placka możemy wrzucić po 3 - 4 maliny. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pani na deserczas, aby je zrobić! Nigdy nie kupowałam sklepowych tortilli, robiłam takie domowe na bazie smalcu, również bardzo smaczne. Te są na maśle, mają bardzo dobry smak, są szybkie i proste w przygotowaniu. Składniki: (18-20 średnich sztuk) 300 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 25 g zimnego masła, 310 ml wrzącej wody Do miski wsypać mąkę, dodać sól(...)połączone ze sobą ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i zagniatamy na gładkie i miękkie ciasto. Dzielimy na ok. 18 - 20 części i każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Smażymy z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni do zrumienienia. Smacznego
Plate of JoyWielu z Was na pewno zna to ciasto. Dawno go nie robiłam, więc była okazja przypomnieć sobie i przy okazji pokazać Wam na blogu. Ciasto jest proste i bardzo lekkie. Nie trzeba go niczym ozdabiać. Żadne polewy, lukry czy posypki nie są potrzebne. Biszkopt delikatnie nabiera wilgoci od śmietanowej pianki. Jeśli jednak lubicie bardziej wilgotne ciasta, to możecie biszkopt skropić(...)połączyć. Przelać do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Po upieczeniu dobrze wystudzić dobrze i przekroić na dwa placki. pianka: 500 ml śmietany kremówki (36%, ewentualnie 30%) 2 malinowe galaretki (każda na pół litra wody) Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej na opakowaniu wody. Odstawić w chłodne miejsce
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj ostatni dzień starego roku 2017-tego. Nie wiem jak wy, ale ja z końcem roku zawsze podsumowuje miniony rok, zarówno w
KuchniaWeDwoje.plW związku z tym, że niedługo święta po raz kolejny szaleje z miodem i zapachem piernikowym. Uwielbiam miodowniki, mogą być z ciasta kruchego jak i babkowego
Kubki smakuPomarańcza - owoc, który zna każdy, szczególnie popularny w zimę (tak też przypada ich "sezon" wszakże), kiedy niewiele więcej możemy znaleźć ciekawego na półkach sklepowych. W Polsce
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś kluski o bardzo wymownej nazwie, jednak nie pochodzi ona od twardości potrawy, ale od koloru jakie mają. Kluseczki są miękkie i delikatne, czuć je ziemniakami, są smaczne i proste w przygotowaniu. I tak jak wspominałam zaczynając cykl... kuchnia jurajska na ziemniaku oparta. kg ziemniaków 6 - 7 łyżek mąki pszennej Oraz: kawałek boczku 3 jajka 2 łyżki szczypiorku sól(...)obiad. Takie ziemniaki z poprzedniego dnia, są lepiej odparowane i łatwiej nad takim ciastem zapanować. Drugą połowę ziemniaków ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dokładnie tak samo jak na placki ziemniaczane. Przekładamy na sito, albo odciskamy w ściereczce lnianej. Masę ziemniaczaną dodajemy do ugotowanych ziemniaków, a płyn zostawiamy aby skrobia osiadła na spodzie. Delikatnie zlewamy wodę, a skrobię
Dieta moja pasjaSKŁADNIKI: 4 gniazdka makaronu MALMA capellini 6 placków tortilli 1 puszka tuńczyka (jak kto woli w oleju lub w sosie własnym- odsączyć) 150 g mix sałat garść marynowanych mini cebulek garść festy pokrojonej w małą kastke serek kanapkowy około 150 do 200 g 6 plasterków ulubionej wędliny (ja wybrałam baleron) PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj według zaleceń prodecenta. Tortille posmaruj serkiem kanapkowym(...)philadelphia. Na to położyłam plasterek wędliny. No i kolejno składniki :) Ile i jak kto chce :) zawijamy. Ja korzystam z instrukcji na opakowaniu i zawijam w folię. No i gotowe. Proste prawda
ClauditteMissCookingsobie twaróg, mąkę gryczaną i orkiszową oraz popping z amarantusa, a więc same zdrowe dodatki. Smażone na oleju kokosowym, podane z pysznym, bezcukrową konfiturą malinową. Do tego są proste w przygotowaniu, puszyste - idealne na ciepłe śniadanie w jesienne poranki. Zapraszam :) Puszyste placuszki twarogowe z amarantusem i dżemem malinowym Składniki: 200g twarogu chudego 1 jajko 2 łyżki mleka w proszku(...)kokosowy do smażenia dżem malinowy Łowicz serek lub jogurt świeże owoce Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko i pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania gęstej masy, z której będzie można formować placki. Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy niewielkie placuszki(ja swoje dodatkowo wycięłam za pomocą foremki w kształcie kwiatka - przed smażeniem). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego i smażymy
FitKotbrzmi sztucznie. Może jednak po prostu nazywajmy go „chlebem z prosa" lub „jaglanym", kwestię nazewnictwa zostawmy filologom lub życiu, a sami zajmijmy się pieczeniem chleba. Przepis bazuje na prostej recepturze chleba z dodatkiem jęczmienia, ale z braku owego dałem mąkę z prosa razową. Proso nadałą chlebowi chrakterystyczny smak i lekko rudawy kolor. Słód uzupełnił smak i zapach chleba, zaś(...)jesli ktoś lubi wyzwania, może spróbować uformować bochenek; będzie on jednak niezbyt wysoki - ciasto jest dość luźne ze względu na bezglutenowe proso. Po prostu ma ochotę zamienić się w placek, może trochę grubszy. Dlatego też zdecydowanie lepiej się go piecze w foremkach.Składniki (na 2 foremki a 23 cm):320 g przesianej mąki pszennej chlebowej200 g mąki razowej
Grahamka, weka i kajzerkaUwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz
Zasmakuj KuchniCzasem najprostsze rozwiązania są najlepsze i taka właśnie jest ta tarta - prosta i pyszna. Idealna do kawy w jesienne popołudnie, delikatne kruche ciasto, jabłka z cynamonem i do tego wszystkiego beza. Możecie podać ja na ciepło i dorzucić do niej kulkę lodów. Świetnie smakuje na zimno, nie wiem jaki smak ma na drugi dzień, bo u nas zniknęła w kilka(...)kostki masła (150 g) 2 łyżki cukru pudru Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto kruche i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy okrągły placek i przekładamy do formy do tarty (moja ma 24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy do zarumienienia, ok 15 minut w 180 st. C Ja piekłam na papierze
Cynamonowe szczęście