Jagód jak na lekarstwo, ale jak już je mamy to warto sobie dogadzać. A jak nie mamy, można zastąpić innymi owocami. Osobiście uwielbiam to co
Dieta moja pasjaciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny. Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 3 mmi i wykrawamy z niego prostąkąty o wielkości 10x15cm. Nacinamy paski na 1/3 długości prostokątów i nakładamy nadzienie. Zakładamy boki lekko do środka(...)Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Razem ze mna wypiekaly: Bożena - Moje domowe kucharzenie Justyna - Gotowanie i pieczenie Olga - Cukry proste Jolanta - zdjęcie na FB Iza - Smaczna pyza Joanna - Grunt to przepis Jola - Smaki mojego domu Magda - Kulinarna piniata Joanna - Piekę
Mia Cucina SofietaLegumina drobiowa z kalafiorem i rakami Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Co to jest legumina Niemal zapomniane dziś
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasadzonym lub pieczoną rybą oraz sosem. Zostaw trochę sosu do sałatki makaronowej. Poniedziałek - Sałatka ziemniaczana z jajkiem i rzodkiewką Z gotowanych ziemniaków, które zostały mi z niedzieli, przygotowałam prostą sałatkę z dodatkiem szparagów, rzodkiewek i jajek na twardo. Sałatkę można spokojnie zrobić poprzedniego dnia wieczorem. W połączeniu z musztardowym winegretem jest przepyszna. Sos najlepiej jest zapakować osobno(...)razem proponuję Wam pyszne placuszki z cukinii wzbogacone o ser halloumi i salsę paprykową. Łatwo się je robi, dobrze przechowuje i można je zjeść na zimno. ➤ Kliknij - Przepis na placki z cukinii i sera halloumi. Czwartek - Spanakorizo z fetą lub kurczakiem Spanakorizo to tradycyjny grecki pilaw z ryżu z dodatkiem szpinaku, pomidorów i aromatycznych ziół. Jest smaczne zarówno
Chilli Czosnek i OliwaNa dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych
Cztery Fajerywyrośnięcia. Przez około 40 minut do godziny powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto formujemy w wałek i tniemy na równe kawałki – mnie wyszło 8. W palcach formujemy placek, w środek nakładamy dwie łyżki jagód (umyte i osuszone) i jeśli jagody nie są zbyt słodkie – pół łyżeczki cukru. Zgniatamy brzegi i formujemy kulkę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem(...)stopni. Czas, kiedy jagodzianki są w piecu, możemy wykorzystać na zrobienie lukru. Cukier puder mieszamy z odrobiną mleka – lukier powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Gotowe jagodzianki dekorujemy prostym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub samym cukrem pudrem. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Jagodzianki pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
CiastkozercyDzisiaj mam dla Was przepis na domowy makaron bez maszynki. Robiony całkowicie ręcznie. Zasada zrobienia makaronu jest bardzo prosta. Na każde 100 g mąki dajemy 1 jajko. Jeśli chcemy zrobić z kg mąki dajemy 10 jajek. Zrobienie makaronu wymaga od nas dużo wysiłku nie tylko przy zagniataniu ciasta, ale i przy wałkowaniu. Przechowuję dobrze wysuszony makaron w torebkach papierowych. Składniki(...)łyżeczki soli Mąkę przesiać na stolnicę , zrobić dołek w mące i wbić jajka, dodać sól i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być twarde i gładkie. Rozwałkować je na jak najcieńszy placek. Tu należy użyć dużo siły. podsypywać mąką, aby ciasto się nie sklejało. Placki można pokroić na paski o szerokości 6 cm. Ułożyć po trzy lub cztery jeden
O kuchni z uczuciemDziś zapraszam Was na pyszną, lekką wiosenną tortillę . Kilka prostych składników, doprawionych wspaniałymi aromatycznymi przyprawami, które znane są również z właściwości wspomagających odchudzanie. Nic tyko jeść. Jak dla mnie idealne śniadanie. Spróbujcie, polecam. Miłego, słonecznego dnia Składniki: 1 tortilla 1 serek wiejski lekki zawartość tłuszczu 3% 150 g mix sałat – u mnie 2 małe garście Zioła Małgorzaty Skworcu* szczypiorek(...)przyprawa wspomagająca odchudzanie Przygotowanie: Tortille lekko zwilżamy wodą i podgrzewamy krótko (!) w mikrofali lub na patelni (tortilla jest dzięki temu miękka i plastyczna oraz przyjemnie ciepła). Na ciepły placek tortilli rozrzucamy mix sałat, następnie wykładamy cały serek wiejski (u mnie lekki). Wszystko doprawiamy ziołami Małgorzaty (delikatnie po wierzchu) i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Tak przygotowaną tortillę ostrożnie zwijamy
Słodkie okruszkiktóre sami wybierzecie i zaprosicie pod swój dach. Poczęstunek? Oczywiście watro zaproponować coś pysznego, co nie sprawi Wam wiele kłopotu. Na naszej ostatniej karnawałowej zabawie hitem okazały się nasze proste trójkąciki tortilli oraz cudowna sałatka z rukoli autorstwa mojej siostry. Dzisiaj podzielę się z Wami recepturą na tortillę, ale nie ukrywam, że i sałatką warto się podzielić(...)bardzo podobna wersja tego smacznego dania. Robię tortille na ciepłą kolację, ale okazało się na przyjęciu, że już chłodne kawałki, traktowane jako przekąska, też smakują bardzo dobrze. Potrzebujecie: - placki tortilli pszennej lub pszenno-kukurydzianej - 3 rodzaje twardych serów, najlepiej, aby jeden z nich był wędzony - dużą garść posiekanej zielonej części dymki - kilka plastrów wędliny lub mięso z pieczeni rozdrobione
I tu będę miała takie teDrożdżowy przekładaniec. Ciasto 50 dkg. mąki pszennej30 g drożdży4 łyżki śmietany 18%3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 żółtka250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy
Kulinarny karnet Christopheraminut, aby także ją wsiąknęły. Do ostudzonej kaszy dodajemy mąkę, cukier, oliwę oraz płatki owsiane. Mieszamy. W razie potrzeby, gdyby masa za mało się kleiła, dolewamy trochę wody. Placki wykładamy na dobrze nagrzaną, nieprzywierającą patelnię. Gdy będą już gotowe, możemy utworzyć z nich kanapki przełożone dżemem i posypać cukrem pudrem. Możemy też zajadać się nimi(...)Iść, by nauczyć się znów wewnętrznego uśmiechu, bezprzyczynowego zachwytu, bezwarunkowej radości i miłości. Nie tworzyć strachu. Poddać się fali. Ufać. Wierzyć.Jest perfekcyjnie. Do posłuchania:Gentleman - You rememberAkurat - Do prostego człowieka
Weganizm infantylnyspakować trochę tego jesiennego słońca do słoików i cieszyć się nim przez całą zimę a nawet dłużej? :) Jeśli lubisz dania z dodatkiem dyni gorąco zachęcam Cię do przygotowania bardzo prostego, domowego puree. Jaki rodzaj dyni wybrać do przygotowania musu? Tak naprawdę każdy rodzaj dyni nadaje się do przygotowania przecieru dyniowego jednak uzyskany efekt czyli konsystencja, kolor i smak będą się(...)lekko orzechowy i słodki smak. Dynia Hokkaido tak samo jak dynia muszkatołowa , zwana inaczej prowansalską, która posiada słodki i mocno pomarańczowy miąższ, świetnie nadaje się do deserów, koktajli czy placków, którym chcemy nadać lekkiej słodyczy. Kolejny rodzaj dyni, którą mogę polecić to dynia piżmowa, o charakterystycznym gruszkowatym kształcie i beżowej skórce. Z jej słodkiego, delikatnego miąższu przygotujesz pyszne ciasta
Book of spellscukier, wszystko poszło zgodnie z planem. Surowe bezy wyglądały świetnie! Umieściłem blachę w piekarniku, a po kilku minutach moje bezy zmieniły się w płaskie placki. Wniosek: za mało cukru. Runda trzecia Przygotowałem masę z większą ilością cukru. Nie rozpłynęła się w piekarniku, ale… zbyt zbrązowiała. Wniosek: za wysoka
Vegan TasteSłodkie i zdrowe doładowanie energii w ciągu dnia. Nie kupujmy takich batonów w sklepach skoro są tak proste w wykonaniu. Takie batony możemy jeść od razu, nie muszą leżakować przed spożyciem, a są naprawdę pycha. Możemy je śmiało pakować dla naszych pociech do szkoły jako słodką przekąskę. Składniki: 400 g suszonych daktyli bez pestek 75 g preparowanego amarantusa Wiele(...)naczyniu miksującym i mielimy na gładką masę. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy amarantus i wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy do formy 20x30 cm i dociskamy tak aby powstał placek o grubości ok 1 cm (możemy ciasto przykryć papierem śniadaniowym i rozwałkować). Rozwałkowane ciasto tniemy na batony ok 2x5 cm i zapakować w papier śniadaniowy
Niezły MłynekPotrzebujemy specjalną metalową formę z której uzyskujemy jednorazowo19 pierożków. Straty ciasta też są małe :) Składniki na CIASTO: 40 dag mąki 50 ml. dobrze ciepłej
Proste Potrawy