ZDROWE PLACUSZKI BANANOWE Teraz jest moda na zdrowe jedzenie. Gdzie się nie obejrzę wszędzie widzę wielkie napisy ZDROWE, ZDROWIE, FIT itp. To nawet dobrze
Kuchnia PaulettesTarta migdałowa z gruszkami gotowanymi w syropie cynamonowym. Składniki na spód : 180 g mąki pszennej 60 g cukru szczyta soli 2 żółtka 125 g zimnego
Proste Potrawymiseczki. Bardzo lubię budyń , ale teraz już robię go sama od podstaw. Dziś, na przekór pogodzie, szaro-burej, deszczowej niedzieli, jaką mamy w Trójmieście, zapraszam na panna cottę - prosty, super szybki, dziesięciominutowy, jadwabisty deser, który będzie potrafiło zrobić dziecko z podstawówki. To moja, maksymalnie uproszczona wersja. Najbardziej lubię z wiórkami czekolady, lecz można podawać z sezonowymi owocami lub konfiturą(...)zrobić? Każdemu zdarza się, że na rabatkach, pod drzewami lub w kostce / płytkach gdzieniegdzie wyrośnie niechciana trawa. Wyrwijmy kępki tej trawy z korzeniami i posadźmy w miejscu „łysego” placka. Najpierw wybrane miejsce trzeba oczyścić ze wszystkich chwastów i reszty korzeni, później podsypać dobrej ziemi z worka, aby wyrównać poziom idealnie do poziomu trawnika za pomocą małych grabi. Kępki trawy
Posadzone i zjedzonestołu, uśmiechając się do siebie pomyślałam, że nie mogła trafić lepiej. Wielkie, pyszniące się, kolorowe tortille zachwycały wzrok. Zastanowiłam się, jak to możliwe, że tak z pozoru proste danie, może tak smakowicie i zarazem elegancko wyglądać. Na myśl przyszły mi kolorowe, ruchliwe ulice Meksyku, roześmiane, ogorzałe od słońca buzie i delikatny zapach kurzu w powietrzu. Poczułam energię tego miejsca(...)delikatnie wyrób ciasto. Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut. Podziel ciasto na 8 części, uformuj z nich kulki. Rozwałkuj na cienkie placki. Rozgrzej (aby była naprawdę gorąca) małą patelnię, delikatnie ją natłuść i smaż tortille chwilę z obu stron. FARSZ DO TORTILLI:Składniki (4 duże porcje, 8 małych
Gotowanie to kochanieChrupiące, przepełnione orzechami z delikatną nutą miodu, kruche ciastka, będą pyszną przekąską na świątecznym stole, sprawdzą się również na inne okazje. Przepis można dowolnie modyfikować dodając
Smakowite DaniaRoladki faszerowane z mięsa mielonego Pomysł na bardzo smaczny, a zarazem prosty i szybki w wykonaniu obiad. Roladki możemy podać z ziemniakami, kluskami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki. Palce lizać! Składniki: ok 0,7 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżka musztardy 1 wędzona kiełbasa 1 cebula Przyprawy: sól(...)mieszamy z jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kosteczkę *** *** Przyprawione mięso dzielimy na 6-7 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek i obkładamy porcją cebulki oraz kiełbasy *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki. Następnie zrazy obtaczamy w mące i ponownie formujemy
Blog z Apetytemwolę naturalne składniki. Mazurek z migdałową bezą jest smaczny i kruchy. Słodycz przełamałam jagodowymi owocami. Sądzę, że taka wersja mazurka zadowoli każdego smakosza ciast. Przepis na mazurek jest prosty. Ciasto piecze się szybko a jeszcze szybciej znika z talerza! Przepis na mazurek Składniki: 250 g pszennej mąki 150 g zimnego masła 75 cukru 1 jajko 2 żółtka szczypta soli Nadzienie(...)szybko ciasto do połączenia. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i podpiecz w nagrzanym na 180ºC piekarniku. Piecz przez 15 minut. Przygotuj bezę. Marcepan zetrzyj na tarce i zmiksuj z żółtkami, mąką, skórką z limonki
codojedzeniawymieszaj jajka, śmietanę i starty ser. Całość dopraw solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Wszystko wymieszaj razem z boczkiem Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40 cm. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut
I LOVE LIFEidealne połączenie smaków. Proste do zrobienia, no może troszkę trzeba uważać przy obracaniu, ale efekt końcowy powala smakiem. Składniki 300 g filetów drobiowych 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 jajko mąka ziemniaczana (do zagęszczenia) 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)osączoną z zalewy kukurydzę, jajko, musztardę, majonez, przyprawy, składniki mieszamy. Następnie dodajemy mąkę. Masa ma być gęsta. Na rozgrzany olej wrzucamy (łyżką) przygotowaną masę (mają wyjść takie a’la placki). Smażymy na złoto z jednej i z drugiej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenSmaczne, szybkie i proste w wykonaniu ciasto drożdżowe z dwiema masami: śmietankową i waniliową z kaszy manny. Składniki na ciasto drożdżowe: ½ kg mąki, 3 dag drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 8 dag margaryny, 8 dag cukru, tłuszcz do formy. Wykonanie ciasta drożdżowego: Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem, następnie z mąką. Wyrobić dokładnie ciasto, dodać rozpuszczoną margarynę i ponownie wymieszać(...)cukru, 15 dag kaszy manny, 1 kg owoców świeżych lub mrożonych najlepiej mieszanych. Składniki masy śmietankowej: 1 ½ szklanki kwaśnej śmietany 3 dag cukru 5 dag mąki ziemniaczanej Wykonanie placka: Mleko zagotować z cukrami, następnie wsypywać bardzo powoli kaszę mannę , ciągle mieszając. Powstałą masę przestudzić. Następnie wylać na ciasto drożdżowe, a na nie ułożyć owoce. Śmietanę zmiksować z cukrem, mąką
Tradycyjna KuchniaPróbowałam wielu przepisów na tradycyjne pancakes, różnych proporcji. Efekty tych prób też były różne, ale skłaniały do dalszych poszukiwań. I oto są - moje pancakes idealne :-)
babka w formiebyć gołosłowną i nie narazić się nikomu, że obalam czyjeś racje, postanowiłam znów pogrzebać w archiwach, później zajrzałam do MRiRW . Na stronie rządowej opisali je tak: Wygląd: Placki kształtu baryłkowatego, na powierzchni sękowate wyrostki Kształt: Nieregularny; na przekroju owalne, z licznymi dziurkami Rozmiar: Zależna od wielkości łyżki, długość 6-9 cm, grubość ok. 3 cm Barwa: Barwa(...)sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane z powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie przepisy regionalne, należą do szybkich, prostych , bazujących na ziemniakach, mące i tym co było w zasięgu ręki gospodyni. Wróciła z pola, musiała coś szybko ugotować
Dieta moja pasjamleka i odstaw do przestygnięcia. Masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie cały czas mieszając dodawaj przestudzoną czekoladę. Upieczone placki ciasta przekładaj kremem raz jasnym raz ciemnym i układaj jeden na drugim. Na krem czekoladowy układaj wiśnie. Na wierzch ciasta możesz ułożyć upieczoną z pozostałych białek(...)swoim domu święta, takie rozwiązanie jest najlepsze. Dlatego przedstawiamy kolejny taki wypiek: Ciasto przekładane kremem czekoladowo-waniliowym. Idealne dla większej ilości biesiadników Idealne dla większej ilości biesiadników, proste w wykonaniu i zawsze wszystkim smakuje. Ciasto przekładane składa się z dwóch pysznych kremów z dodatkiem wiśni. Uwielbiamy je przygotowywać dla naszych gości
kuron.com.plpotrawa jakby jej nie nazwał, jest nie tylko prosta, ale także bardzo smaczna. Każdy region naszego kraju inaczej ją nazywa i jak tak sobie wertowałam różne archiwa wszędzie skład jest ten sam..ziemniaki, cebula, jajko i mąka. Tylko różnią się dodatkami. Od wersji tych postnych z warzywami, po te wypasione z boczkiem i żeberkami. 1,5 kg ziemniaków(...)cayenne według smaku 3 rzodkiewki 2 łyżki szczypiorku Pokrojoną rzodkiewkę razem ze szczypiorkiem dodajemy do serka, doprawiamy do smaku i odstawiamy aby sobie naszło. Ziemniaki przygotowujemy jak na placki ziemniaczane. Starte ziemniaki przekładamy na sito, aby odsączyć z nadmiaru wody. Z sita przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz resztę składników. Dokładnie mieszamy, a na sam koniec dodajemy pokrojoną
Dieta moja pasja