Przepis na te proste i przepyszne placuszki znalazłam na blogu Kwestia smaku. Są w sam raz na słodki podwieczorek lub śniadanie. Możemy je przygotować dosłownie w w kilka chwil. Jogurtowe placuszki z truskawkami Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżki oleju roślinnego 1 1/3 szklanki maki pszennej2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku(...)momentu uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju, nakładamy po łyżce ciasta. Musimy pamiętać, że placuszki nam urosną w trakcie smażenia. Nakładamy więc ciasto w odpowiednich odstępach, żeby placki się nie stykały ze sobą. Gdy urosną układamy na nich plasterki truskawek wpychając lekko owoce w ciasto. Przekładamy je potem na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż się
Kulinarne przygody GatityByły już placuszki drobiowo-cukiniowe oraz placki cukiniowo-czosnkowe a nie pokazałam Wam najprostszych placuszków z cukinii jakie robię. W sezonie cukiniowym bardzo często goszczą na moim stole. Są bardzo smaczne, można zajadać same, z różymi dipami jak również podać jako dodatek do mięska. Ja bardzo lubię je jeść z sosem tzatziki.składniki(...)widelcem. Plastry cukinii panierować najpierw w jajku a potem w mące i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie osączyć na papierowym ręczniku. I zajadać. Bardzo proste i szybkie a do tego jakie smaczne
Monia miesza i gotujeDomowe sezamki to popularne batoniki przygotowywane z prażonych ziaren sezamu, cukru oraz miodu, są świetną przekąską dla dzieci, doskonale zaspakajają ochotę na coś słodkiego, więc zawsze
Smakowite DaniaPyszny i bardzo prosty w przygotowaniu pomysł na obiad. Smaku mięsu dodała marchewka i szczypiorek. Wędzony boczek jeszcze podkręcił aromat, a serowy środek dodał soczystości. Polecam! Na samam końcu przeczytasz o moim ulubionym Pomocniku #EfektSomat 500 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 3 jajka 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki świeżego szczypiorku 1 ugotowana marchewka(...)tarce o średnich oczkach ugotowaną wcześniej marchewkę, posiekany szczypiorek oraz przyprawy - sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Formujemy na dłoni mięsny placek. Na środku każdego układamy kawałki żółtego sera. Zawijamy do środka (tak aby nie było widać sera).Formujemy mięso na kształt roladki, owijamy wędzonym boczkiem. Roladki układamy w naczyniu
VioletoweKucharzenieWiosenne, cudownie zielone naleśniki kolorek zawdzięczają szpinakowi. Ten przepis udowadnia, że dania ze szpinakiem mogą być smaczne. Chlorofil zawarty w zielonych listkach szpinaku jest nie do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Upieczony placek dokładnie studzimy. 2. Krem: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier puder i ucieramy, na koniec wsypujemy kakao i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego
IzabelawkuchniProsty przepis na bułki i rogaliki maślane, które możemy sami upiec w domu,polecam. Składniki: 1 kg maki, 2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kostki drożdży, 1/2 kostki masła, 3 jajka, łyżka soli, łyżka cukru. Zaczyn robimy z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki, wszystko mieszamy , przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia ~10 min, gdy wyrośnie dodajemy(...)blaszkę do pieczenia, gdzie przykrywamy je na 30 min. żeby podrosły. Pozostałe ciasto możemy przeznaczyć na rogaliki. W tym celu wałkujemy na 2 wielkie 3 mm placki i nożem dzielimy każdy na 8 części. Powstaną trójkąty, które zwijamy od podstawy do wierzchołka. Po wyrośnięciu bułki smarujemy jajkiem lub mlekiem z cukrem i posypujemy makiem
chleba naszegopotas. 1/4 szklanki zawiera go aż 330 mg! Poza tym pierwiastkiem, mąka jest również dobrym źródłem naturalnych witamin i minerałów. ... i jak powstaje? Proces oczywiście nie jest tak prosty, ale w skrócie etapy przedstawiają się następująco: zbiór niedojrzałych bananów obieranie krojenie suszenie mielenie na mąkę pakowanie. Bez użycia konserwantów i sztucznych barwników, bez oczyszczania i przetwarzania mąki. =Praktyczne opakowanie(...)koktajli. Jak mąka kokosowa i migdałowa, dobrze sprawdza się na diecie paleo, ponieważ nie powstaje ze zbóż. Na stronie oficjalnej producenta możecie znaleźć ciekawe przepisy np. na bananowe placki czy biszkopt. Ja oczywiście zachęcam do samodzielnych eksperymentów i sama zamierzam je kontynuować :) =Gdzie kupić= Jak na razie tylko za granicą, np. na Amazon.com A minusy? Jak na razie
Poranek na słodkonaprawdę pyszne a dodatkowo – plastyczne. Nie połamią się przy zawijaniu. Cztery podstawowe składniki, chwila pracy i gotowe wrapy lądują na talerzach! Przepis jest naprawdę bardzo krótki i bardzo prosty. Smak – bez porównania lepszy niż najlepsze kupne tortille. Na drugi dzień zostają miękkie i plastyczne, nadają się do jedzenia zaraz po zdjęciu z patelni. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą(...)Dzielimy ciasto na 6 porcji. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały. Porcję ciasta toczymy w dłoniach w kulkę, kulkę w palcach rozklepujemy na placek, a placek wałkujemy na grubość 3mm na podsypanej mąką stolnicy. Rozgrzewamy na małym ogniu teflonową patelnię, smarujemy ją odrobiną oliwy i smażymy placek z obu stron
Karo in the Kitchenmoim blogu znajdziecie przepis na szybkie serkowe pączki i śliczne, aromatyczne pączki serca . Tym razem podzielę się z Wami przepisem na świetne pączusie z dziurką. Proste w wykonaniu, mało pracochłonne a do tego pyszne. Składniki: 600 g mąki pszennej 100 g masła 30 g świeżych drożdży 40 g cukru 1 jajo + 2 żółtka 2 czubate łyżki(...)drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma konsystencję, ciasta pierogowego, jest delikatne, ale wydaje się dość zbite - tak ma być! Gdy wyrobione ciasto jest już gładkie, rozwałkowujemy je na placek grubości 1cm. Wykrawamy okrągłe pączki, a w środku dziurkę. Musicie uważać, aby dziurka w środku nie była zbyt duża, bo pączki z dużą dziurą nie chcą wyrastać
FarmażonyPierwszy chleb robiłam wg przepisu Pana Dyrektora Piekarni :) Bardzo prosty, moim zdaniem, idealny dla pioniera pieczenia domowych chlebów na zakwasie, bo oprócz cierpliwości i własnego zakwasu nie wymaga praktycznie żadnych innych nakładów. Trzeba wziąć 500g zakwasu żytniego, 500g mąki żytniej (tej samej co do zakwasu użyliśmy), płaską łyżkę soli i do 200 g wody, bo dodajemy stopniowo. Krótko się wyrabia(...)chciałoby się powiedzieć, że jak na drożdżach, ale drożdży, przynajmniej tych cywilizowanych w nim nie było ani grama! Uparłam się też, że nie będę piekła w keksówce, tylko naturalnie, placek. W pierwszej chwili po wyjęciu byłam bardzo rozczarowana - że taki płaski, że skóra pęknięta, że twardy, że kwaśno pachnie... Ale po ukrojeniu okazało się, że nie tylko się
Kuchnia PrezydentowejKotlety siekane to doskonała alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Przygotowane z różnymi dodatkami za każdym razem będą smakowały inaczej. Bardzo smaczna propozycja na obiad. Proste, szybkie i nie drogie. Podane z ziemniakami i ulubioną surówką to prawdziwa uczta ;) Najlepiej smakują na ciepło, ale ja lubię je też podjeść jak są już zimne :) Do przygotowania kotletów siekanych wykorzystałam czosnek konserwowy Jamar(...)kostkę paprykę, pieczarki. Dodać przyprawy, suszona pietruszkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje masy, formując okrągły placek. Smażyć na małym ogniu z obu stron na złoty kolor
Zrób to smacznieJakby na przekór temu, że w moim rodzinnym domu naleśniki jadało się głównie na słodko i z rzadka, teraz, kiedy „dowodzę” własną kuchnią, przygotowuję na ogół
Even Better FoodKluski śląskie z charakterystyczną dziurką w środku, to klasyka Kuchni Polskiej. Najczęściej są one dodatkiem do sosów (po to właśnie m.in jest ta dziurka, w której
Kraina Miodem Płynąca