Mazurek ten jest bardzo czekoladowy ale niezbyt słodki. Ciasto to jest bardzo proste w wykonaniu. Gorzka czekolada w polewie świetnie pasuje do słodkich kandyzowanch pomarańczy. Jeśli chcemy aby to ciasto było bardzo słodkie trzeba dodać cukru do polewy. Przepis podany do upieczenia mazurka w blaszce 21x26 cm. Składniki na ciasto: 250 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru(...)lodówki, posiekać i rozetrzeć palcami z mąką. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 min. Ciasto rozwałkować na placek większy od wielkości formy. Placek przyciąć do wymiarów formy, przełożyć do formy. Z resztek ciasta uformować kulki i ozdobić brzeg ciasta. Ciasto obciążyć (wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać
Mama GotujeMigdałek już na blogu…nareszcie doczekał się wpisu. Proste, w miarę szybkie ciasto a jakże efektowne i smaczne. Trzy kruche blaty ciasta, z lekką bezą, wierzchni blat posypany dodatkowo migdałami a wszystko przełożone lekkim, nie za słodkim kremem karmelowym. Ciasto jest bardzo smaczne, podzielne, ładnie się kroi w kosteczkę i nie sprawia problemów w przechowywaniu. Nie potrzebuje lodówki, praktycznie(...)części. Każdą część owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Dodatkowo: 6 białek 180 g cukru kryształu 100 g płatków migdałów Pieczemy oddzielnie 3 kruche placki. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na każdy rozwałkowany placek nakładamy pianę ubitą na sztywno z 2 białek i 60 g cukru kryształu
Made By Mom And Sonpodawać w wielu wariantach smakowych i w różnych kształtach, są doskonałe do wszelkich past i dipów. Piekłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Są bardzo proste i szybko powstają, można je upiec na kilka dni przed planowaną imprezą i trzymać np. w zamkniętym pudełku. Przepis na krakersy zaczerpnęłam z tej strony, zmieniłam tylko rodzaj mąki(...)elastyczne ciasto. Wody ma być tyle, żeby było odpowiednio miękkie do rozwałkowania. Ciasta nie zagniatać zbyt długo, podobnie jak przy kruchym cieście.Rozwałkować na cienki placek, ponakłuwać widelcem i wykrawać dowolne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć.Podawać jako pojedynczą przekąskę
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny słodki mini torcik czekoladowy z masą śmietanową z serka mascarpone. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji : 8-12 kawałków (forma o średnicy
KuchniaWeDwoje.plpodesłać kilku zdjęć :) Już się poprawiam i na dobry początek tort urodzinowy mojego Syna... Pierwsza wersja. Potem na kolejną imprezę powstała wersja inna ;) Ale o tym następnym razem... Bardzo prosty i lekki biszkopt i troszkę kawowej masy... Cud w prostocie;) Tort cappuccino Składniki: Ciasto I: 8 jajek 28 dag cukru kryształu 16 dg mąki 4 dag kakao(...)dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką, aby nam nie opadło ;:) Na koniec dosypujemy kakao i mieszamy. W prostokątnej tortownicy można upiec jeden placek i przeciąć go na pół. Ja piekłam w okrągłej, więc moją masę rozlałam do dwóch tortownic. Piec około 20 minut. Biszkopt jest upieczony, gdy delikatnie odstaje od rantu foremki
Lawendowe Nieboczarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam od przygotowania kruchego ciasta. W razie braku czasu można zastąpić je gotowym ciastem francuskim, jednak przygotowanie ciasta kruchego jest nad wyraz proste i warto poświęcić kilka chwil. W celu jego przygotowania do miski blendera dodałem 250 gram mąki pszennej (typ 450) przesianej przez sitko, 120 gram zimnego masła i pół łyżeczki soli(...)następnie zalałem tak przygotowanym płynem ułożone na blasze cebule, które dokładnie wymieszałem z płynem. Do cebul dodałem 2 łyżeczki cukru i całość ponownie pomieszałem. Ciasto kruche rozwałkowałem na placek odpowiadający wielkością naczyniu do tarty i wyłożyłem nim naczynie, dokładnie przyklejając brzegi. Nie należy się martwić w razie zrobienia dziury w cieście - wystarczy po prostu zalepić ją kawałkiem ciasta. Nadmiar
Wyprawy kulinarneletnie, a nie prosto z lodówki). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na dwie równe porcję. Każdą porcję wałkujemy na prostokątny placek, posypujemy równomiernie kakao i cukrem (1 czubata łyżka kakao i 1 łyżka cukru na jedną porcję). Następnie zwijamy w rulon i zlepiamy końce. Gdy mamy już dwie zwinięte rolady
Kuchnia MagdaLenyletnie, a nie prosto z lodówki). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na dwie równe porcję. Każdą porcję wałkujemy na prostokątny placek, posypujemy równomiernie kakao i cukrem (1 czubata łyżka kakao i 1 łyżka cukru na jedną porcję). Następnie zwijamy w rulon i zlepiamy końce. Gdy mamy już dwie zwinięte rolady
Kuchnia MagdaLenyklub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli z prostymi i szybkimi przepisami. Dokładnie to, o czym marzyłam czytając zbyt rozbudowane przepisy Ottolenghiego. “Sirocco” to kuchnia na styku kultur, dedykowana przepisom, które gotowały jeszcze babcie autorki, ale bez rygorystycznego trzymania(...)kuchnia polska to 100 dań z ziemniaka, kuchnia bliskowschodnia to 100 dań z bakłażana. Ja nie jestem aż taką fanką bakłażana. Na pewno zrobię za to dyniowe placki rosti z jajkami w koszulkach, tortillę z dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek
Ugotowane pozamiataneochotą chodzą do szkoły i zdobywają nowe doświadczenia, nie opuszczają zajęć lekcyjnych z powodu chorób, z większą skutecznością przyswajają wiedzę i budują wiara w siebie. Prostym sposobem za zachęcenie dzieci do jedzenia zdrowych posiłków jest zaproszenie ich do wspólnego gotowania i pozwolenie im na decydowanie o doborze składników ich diety, z odpowiednio dobranych grup produktów. Przykładem(...)wyrobić ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta na pizzę). Uformować kulę, przełożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na placek gr. ok. 3 mm. Z ciasta wyciąć koła lub kwadraty, napełnić farszem i dokładnie zlepić boki. Pierogi przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną natłuszczonym papierem. Piec 15 minut
SzczyptaSmaQProsty i szybki w przygotowaniu sos grzybowy ze świeżych grzybów (u mnie świeże podgrzybki), świetny w sezonie grzybowym. Świeżych grzybów nie powinno się moczyć w wodzie. Spodnia część kapelusza chłonie wodę jak gąbka. Polecam czyszczenie kapeluszy wilgotną szmatką. Spodnią część grzybów blaszkowych najlepiej oczyścić pędzelkiem. Trzpienia grzybów nie obieram – tracimy dużo smaku. Zeskrobuję tylko ewentualny piach. Odcinam też nożem(...)przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy słodką śmietanką, przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Sos grzybowy ze świeżych grzybów można podawać z makaronami , kaszą, ziemniakami, plackami lub nawet jako dodatek do dań z mięsem. The post Sos grzybowy ze świeżych grzybów appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjamiski, jeżeli będzie za mokre dosypujemy 2 łyżki mąki... Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem zagniatamy jeszcze raz... ...wałkujemy na 5-9 mm grubości placek. Wycinamy kółka i układamy w natłuszczonych blachach. Pozostałe po wycięciu skrawki zagniatamy, posypujemy mąką i zostawiamy na potem. Gdy ciasto w blaszkach wyrasta sobie pod przykryciem :) szykujemy owoce. -- Wykładamy
chleba naszegozapraszam Was na takiego podpłomyka, jak dawniej, jak u mojej babci Isi. Jak zrobić podpłomyki w domu? Do wykonania podpłomyków wystarczy zaledwie kilka składników, samo ich wykonanie jest banalnie proste i daje dużo, dużo frajdy. Podpłomyki przygotowałam w dwóch wersjach tej tradycyjnej, jaką pamiętam z czasów dzieciństwa i podpłomyków w wersji egipskiej z zatarem w roli głównej. Podpłomyki zazwyczaj(...)patelni, przyprawy trochę szybciej będą się przypalać dlatego temperatura patelni musi być troszeczkę mniejsza. Po każdym usmażonym blacie ciasta, patelnie wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym. I dalej smażymy kolejne placki. sos: 3 łyżki śmietany, 3 łyżki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki smakowej oliwy, 1 łyżka zataru, 6-8 posiekanych listków zielonej, świeżej
SMYKWKUCHNITruskawki naprawdę opanowały bloga, ale niestety sezon powoli dobiega końca i trzeba się cieszyć ich smakiem tak długo, jak się da. Postanowiłam zrobić jeszcze naleśniki orkiszowe
FitkotNaleśniki z dodatkiem puree z dynii to świetny sposób na urozmaicenie tego popularnego dania, a przy okazji zyskają dodatkowe walory odżywcze. Nie sprawiają żadnych kłopotów przy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!