małym prezencie urodzinowym jest dla Niej od nas. Kochamy Cie córeczko i siostro :). Upiekłam jej torcik z bitą śmietaną i truskawkami. Torcik jest w wykonaniu bardzo prosty i mało pracochłonny. Jest przepyszny :) Zaczynamy Składniki: 1 szkl mąki 3/4 szkl cukru 3 jajka 1/4 szkl wody 1/4 szkl oliwy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 ml barwnika(...)wodą z cytryną i esensją pomarańczową. Ubijamy śmietanę- na sztywno dodając cukier puder. Truskawki kroimy na mniejsze cząstki. Ciasto kroimy na pół. Pół ubitej śmietany wykładamy na nasączony placek. Na śmietanę wykładamy cząstki truskawek. Przykrywamy drugim nasączonym plackiem. Na górę ciasta wykładamy pozostałą bitą śmietanę. Z resztek ciasta- szykujemy "kruszonkę" . Posypujemy ją po górze bitej śmietany. Torcik gotowy
Smaki EdytyBardzo lubię takie kluski, bo są bez mięsa, łatwo je zrobić a okraszone cebulką smakują wyśmienicie :) Składniki na około 8-9 sztuk: Ciasto: około 400
Gotowanie...to proste !Zawsze robię je z podwójnej lub nawet potrójnej porcji. Zawsze ;) Przepis jest bardzo prosty, ale faworki same w sobie są dość czasochłonne, zwłaszcza, jak robi się je samemu. Ja tym razem robiłam je z moim ukochanym Tatą, podejrzewam, że właśnie dlatego wyszły nam tak pyszne ;) Na jutrzejszy tłusty czwartek - pozycja obowiązkowa! Składniki (na duży, pełny talerz): 200 g mąki(...)sposób smażyłam faworki z moją Babcią, kiedy byłam małą dziewczynką. Więc do dzieła! ;) Ciasto chowamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy na bardzo cienki placek. Jeśli ciasta jest dużo radzę podzielić ciasto na więcej kawałków, wtedy będzie się łatwiej je wałkowało. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanym smalcu, przewracając w trakcie smażenia. Wyjmujemy na ręcznik
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Cukinia to zdrowe warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakuje w postaci, cukiniowej tarty czy tradycyjnego leczo. Warto ją też zamarynować w słoiku, a
sierotka maRysia w kuchniskładniki - mieszamy i doprawiamy do smaku. Propozycja podania: -serek podajemy na świeżym pieczywie z plasterkami pomidora i świeżymi ziołami -do pieczonych ziemniaków -do potraw z grilla -serkiem smarujemy placki tortilli -jako przystawka na przyjęcie - porcje serka układamy na plastrach szynki i zawijamy w ruloniki, przewiązujemy źdźbłem szczypiorku i układamy na półmisku udekorowanym zieleniną Smacznego :) fot. Moja Książka
Moja Książka KucharskaSezon truskawkowy w pełni, dlatego też z powodu braku czasu na blogu mały przestój. Muszę jednak podzielić się z Wami przepisem na naprawdę pyszne i bardzo proste w przygotowaniu placuszki na bazie sera, z dodatkiem truskawek. Fantastycznie sprawdzą się zarówno jako śniadanie, ale też jako deser czy podwieczorek. Jestem pewna, że dzieci nie odmówią drugiej porcji! :) Składniki: 4 jajka(...)Smacznego;)) Przepis dodaję do akcji Placki i racuchy organizowanej
Z miłości do słodkościCzasem jednak chciałoby się coś "innego". Przepis, który dziś Wam polecam, dostałam wiele lat temu. Pamiętam jak mnie urzekł smak i aromat gotowych kotlecików. Byłam zaskoczona, że takie proste połączenie może być takie smaczne. Jest to wspaniałe danie dla wielbicieli papryki. Spróbujcie, jestem pewna, że też Wam zasmakuje.Składniki:2 średnie piersi z kurczaka2 średnie papryki różnokolorowe(...)pożądanej konsystencji. Formować kotlety i smażyć tak, jak zwyczajne mielone czyli obtaczając w bułce tartej. Kiedyś nie dodałam do masy mięsnej bułki tartej i smażyłam tak, jak placki ziemniaczane (wersja: placuszki kurczakowo - paprykowe). Trzeba tylko uważać, aby tłuszcz nie był zbyt gorący, gdyż zanim mięso się usmaży, kawałki papryki mogą się przypiec za bardzo.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaLubicie grzybobranie? Ja uwielbiam! Zwłaszcza, gdy mogę odtworzyć to w formie deseru. Przepis jest bardzo prosty jednak pracochłonny. Pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy i jest moim wspomnieniem z dzieciństwa. Bardzo smaczne, delikatne i cieszące oko. Składniki na ciasto: 250 g masła 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na krem budyniowy: 1,5 szklanki(...)godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej. Przygotowanie grzybków: Gdy ciasto jest już mocno schłodzone należy rozwałkować je na grubość ok. 3 mm. Kapelusze: Należy wyciąć koła dużym kubkiem. Placki nakładać na zewnętrzną część małych foremek do babeczek. Spody kapeluszy: Wykroić foremką do babeczek, na środku wyciąć niewielki otwór, tak, aby można było włożyć w niego nóżkę Nóżki grzybków
Słodki ZakątekNiby prosta owsianka, ale jednak ma w sobie to "coś" :D Tym czymś jest sproszkowany korzeń maca należący do żywności superfoods. Maca bije rekordy pod względem właściwości zdrowotnych. Do tych najważniejszych należy zdolność do równoważenia i stabilizowania pracy gruczołów oraz układów: hormonalnego, nerwowego, sercowo-naczyniowego i mięśniowego . Maca zwiększa naszą energię, siłę fizyczną, wytrzymałość, poprawia nastrój . Zmniejsza ryzyko zachorowań(...)Maca występuje w postaci zmielonego, żółto-piaskowego proszku, sama w sobie ma słodki , jakby karmelowy smak . Także do owsianki wpasowała się świetnie. Można ją używać także do koktajli, jogurtów, placków itp. Składniki: 40 g płatków owsianych (Probio) 200 ml mleka sojowego (Probio) 1 łyżeczka proszku maca 1/3 łyżeczki stewi w proszku dodatki: jagody, maliny, masło z nerkowców Przygotowanie
Zdrowie na języku :PProste , pyszne , ładnie się prezentujące babeczki . Troszkę chyba już zapomniane , kiedyś bardzo popularne. Bardzo kruche ciasto napakowane budyniem nie może nie smakować ... Musze przyznać ,ze poszłam troszkę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu , ale oczywiście możecie pokusić się o przygotowanie takiego domowego z żółtek i mąki. Z podanej porcji wyszło mi 38 babeczek. Składniki : Opakowanie budyniu waniliowego(...)ugotować wg przepisu na opakowaniu . Wystudzić. Mąkę posiekać na stolnicy z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki i zlepić ciasto w kulę . Schłodzić kilkanaście minut w lodówce . Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok pół centymetra. Wykroić kółka i wylepić nimi posmarowane masłem foremki. Do każdej babeczki nałożyć łyżeczkę zimnego budyniu i przykryć każdą z nich kolejnym kółkiem ciasta. Docisnąć
Malinowa KawiarenkaSzybkie, proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto :) Składniki: -4 jajka -1 i 1/2 szklanki cukru -2 i 1/4 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3-4 jabłka -100 g. masła lub margaryny -odrobina bułki tartej Sposób przygotowania: Jajka, 1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą za pomocą miksera. Miksować(...)masło lub margarynę. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić kruszonkę i posypać na jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka i aż się zarumieni). Placek można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
Magia jedzenia.pieczenia. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Do miski wbijamy jajko oraz dodajemy kawałki masła. Całość wyrabiamy na stolnicy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Z gotowej masy rozwałkowujemy duży placek o grubości 0,5 mm. Foremkami w kształcie choinek wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut
VioletoweKucharzeniepieczenia, a następnie chłodnym uchwytem bezpieczne wyjęcie gorącego naczynia z piekarnika. No i oczywiście, jako że jestem kobietą nie bez znaczenia jest dla mnie również wygląd patelni, która zachwyca prostym designem oraz stonowaną kolorystyką. Idealnie wpasuje się w każde kuchenne wnętrze, zarówno klasyczne jak i nowoczesne. Wszystko to razem sprawia, że przyrządzanie potraw na tej patelni to czysta przyjemność. Odkąd(...)zaglądania co minutę, bez obaw, że coś się przypali. Od tej pory jeszcze bardziej kochamy kaszotto z dynią . Oczywiście, jak prawie każdy, lubimy również omlety , jajecznice, jajka sadzone, placki ziemniaczane oraz pozostałe tradycyjne i mniej tradycyjne potrawy smażone. Pewnie się już domyślacie, że tutaj też nie ma się do czego przyczepić. I coś co wydawałoby się do tej pory
Fitsweet.mepieczenia, a następnie chłodnym uchwytem bezpieczne wyjęcie gorącego naczynia z piekarnika. No i oczywiście, jako że jestem kobietą nie bez znaczenia jest dla mnie również wygląd patelni, która zachwyca prostym designem oraz stonowaną kolorystyką. Idealnie wpasuje się w każde kuchenne wnętrze, zarówno klasyczne jak i nowoczesne. Wszystko to razem sprawia, że przyrządzanie potraw na tej patelni to czysta przyjemność. Odkąd(...)zaglądania co minutę, bez obaw, że coś się przypali. Od tej pory jeszcze bardziej kochamy kaszotto z dynią . Oczywiście, jak prawie każdy, lubimy również omlety , jajecznice, jajka sadzone, placki ziemniaczane oraz pozostałe tradycyjne i mniej tradycyjne potrawy smażone. Pewnie się już domyślacie, że tutaj też nie ma się do czego przyczepić. I coś co wydawałoby się do tej pory
Fitsweet.me