Uwielbiam poznawać kuchnie świata i inspirować się tamtejszymi daniami. Tym razem „zabieram Was” do Gruzji, gdzie jednym z najbardziej popularnych dań jest Chaczapuri i
Ostra na SłodkoTo było pyszne! Nie ma jak cieplutkie drożdżówki ze szklanką mleka! Smak ciepłych malin i czekolady......sami się przekonajcie! Przepis znalazłam w Kwestia Smaku. Składniki
Blondynka Gotujejednak jest to danie, które bardzo często gości na naszych stołach. Ile ludzi, tyle gustów i opinii. Jedni uwielbiają pizzę w spolszczonej wersji, z dużą ilością składników, na grubym drożdżowym cieście, oblaną dużą ilością sosu czosnkowego i pomidorowego. Inni smakują się w typowo włoskiej pizzy, na bardzo cienkim cieście, z dodatkiem oliwy i uważają sosy serwowane jako dodatek za profanację(...)pękać. Piekarnik ustawiamy na około 220 stopni, bez termoobiegu, aby nie wysuszyć pizzy. Po 20 minutach rozwałkowujemy ciasto na blacie posypanym mąką. Jeśli lubimy pizzę na grubym cieście, to placek po rozwałkowaniu powinien mieć grubość około 5 cm. Brzegi należy mocno zwinąć i posmarować oliwą z oliwek. Wierzch pizzy smarujemy wcześniej przygotowanym sosem, posypujemy żółtym serem i ulubionymi dodatkami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Czas czytania: 2 min Pierogi z soczewicą i grzybami leśnymi w cieście z mąki gryczanej oraz mąki pszennej pełnoziarnistej. Farsz przygotowany z grzybów z dodatkiem aromatycznej
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Sernik z borówkami – raw, czy to możliwe, żeby przygotować dobry deser wegański i to w wersji surowej? Surowy bez pieczenia, prażenia
SprawdzonaKuchnia.plDla mnie makowiec to ciasto na Święta albo na wyjątkowe okazje. To nie tylko pyszny deser, ale również efektowna dekoracja stołu.
Na kulinarnym poligonieZakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu idealne! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru. Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje(...)zgęstnieje. Garnek zdejmuje z ognia. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu. Studzimy i chłodzimy w lodówce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na placek o wielkości ok. 30 x 40 cm. Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy wystudzony budyń, zostawiając wolne brzegi. Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Brzeg ciasta smarujemy
Kuchnia MagdaLenyZakręcone bułeczki drożdżowe na słodko... z budyniem waniliowy i świeżymi malinami, polane rozpuszczoną białą czekoladą. Drożdżówki są mięciutkie, pulchne i nie za słodkie - po prostu idealne! Najlepiej smakują na świeżo, zaraz po upieczeniu. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub deseru. Ich wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne, choć trochę pracochłonne. Ale nic tak nie smakuje(...)zgęstnieje. Garnek zdejmuje z ognia. Budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni budyniu. Studzimy i chłodzimy w lodówce. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką pszenną na placek o wielkości ok. 30 x 40 cm. Na całej powierzchni placka rozsmarowujemy wystudzony budyń, zostawiając wolne brzegi. Następnie ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Brzeg ciasta smarujemy
Kuchnia MagdaLenydnia następnego. Smacznego! Print Pizza serowa z ziołami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pizza na najprostszym cieście, super! Course Obiady Cuisine Italian Keyword ciasto drożdżowe, ser Prep Time 20 minutes Total Time 35 minutes Servings 21 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej najlepiej typ 00 6 g soli 350 g wody(...)ciasta oderwać kawałek, wielkość zależy od tego jakie grube ciasto chcecie mieć i jaką średnicę pizzy przygotowujecie Uformować kulkę, spłaszczyć ją (podsypując obficie mąką), rękoma formować okrągły placek rozciągając ciasto na boki, brzeg ciasta pozostawić grubszy, przełożyć na blaszkę do pieczenia i jeszcze raz uformować placek delikatnie rozciągając go Na środek wylać trochę sosu pomidorowego
SprawdzonaKuchnia.plCiasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze, gdyż jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Taka mielona marchewka zachowuje wszystkie walory świeżego warzywa. Dodatkowo każda warstwa ciasta posmarowana jest masełkiem z cynamonem, dzięki temu zyskuje cudowny aromat i smak. Pulchna(...)wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości około 35 x 45 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na prostokąty - powinno wyjść
Kuchnia MagdaLenyCiasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze, gdyż jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Taka mielona marchewka zachowuje wszystkie walory świeżego warzywa. Dodatkowo każda warstwa ciasta posmarowana jest masełkiem z cynamonem, dzięki temu zyskuje cudowny aromat i smak. Pulchna(...)wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości około 35 x 45 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cynamonem oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na prostokąty - powinno wyjść
Kuchnia MagdaLenyfamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Jak już wspomniałam wcześniej, mam przyjemność dziś przygotować pachnące drożdżowe placuszki z cudownym orientalnym farszem , który powstał na bazie aromatycznych przypraw EVITA ze sklepu www.smakorientu.com . Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style(...)mieszam aż pieczarki będą złote. Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam dalej. Odkładam . Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremki lub szklanki wycinam koła. Placki smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję Estragonem. Nakładam farsz. Na koniec posypuję serem tartym. Na blachę wyłożoną papierem układam packi. Placki muszą być w odstępie
Gotowanie PatkiCześć, dziś zapraszam na pyszny domowy kebab :) Kebab każdy zna, każdy lubi. Najczęściej kupujemy go na mieście, ale z powodzeniem można go zrobić w domu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTarta cytrynowa to pyszny deser na niedzielę. Smakuje jeszcze lepiej z borówką i bitą śmietaną lub waniliowymi lodami. Słodko kwaśna tarta cytrynowa na stale zawitała w
codojedzeniaDrożdżówki bardzo lubimy. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować z innymi odmianami mąki niż zwykle. Dzięki Młynomag mam spore pole do popisu. Tym razem wybór padł na
Smakołyki Asi