placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:150/187)

Maślane piegusy z truskawką 194

Skoro już jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim

Kuchnia w czekoladzie
Śmietankowe odrywane mini bułeczki 626

Już drugie bułeczki w tym tygodniu ale jakże pyszne. Szybkie w przygotowaniu a jak taką bułeczkę się pysznie zajada. Polecam wypróbujcie na śniadanie będzie znakomita : na

Moje Małe Czarowanie
Prosty przepis na chrupiące gofry 136

się wzięły gofry Krótka podróż w czasie z gofrem i gofrownicą w roli głównej.  Podobnie jak w przypadku chleba, przodek gofra pojawił się w epoce neolitu jako rustykalny placek z miazgi zbożowej, pieczony na rozgrzanych kamieniach. Nie było co prawda bitej śmietany ani sosu czekoladowego, ale to nie przeszkodziło w ekspansji gofrów.  Starożytni Grecy piekli płaskie ciasta(...)takie same - mąka, mleko, jajka i szczypta soli. Gofry popularne są niemal na całym świecie, poniżej tylko kilka najbardziej popularnych rodzajów gofrów. Gofry brukselskie najczęściej piecze się z ciasta drożdżowego lub ciasta na zakwasie. Dzięki temu lżejsze i bardziej chrupiące niż inne rodzaje gofrów. Gofry z Liege (także z Belgii) szczycą się ponad 600-letnią historią. Przepis na nie stworzył

Cztery Fajery
Tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 133

drożdżowym. Wyszło efektownie i smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. My użyliśmy jednorazowej formy aluminiowej o średnicy 30 cm. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem

Niedzielny kucharz
Czwartek: tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami 156

składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Tartę można zrobić w wersji wegańskiej. Wystarczy pominąć jajko – drożdżowe ciasto świetnie sobie poradzi, nie dodawać miodu – wtedy trzeba użyć większej ilości zredukowanego octu balsamicznego i zrezygnować z sera w pesto – będzie mniej zawiesisty, ale też pyszny. Składniki(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. My użyliśmy jednorazowej formy aluminiowej o średnicy 30 cm. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem

Niedzielny kucharz
Jagodzianki 345

Najlepsze na świecie! Przepis pochodzi od niezawodnej Słodkiej Babeczki. Nie ma co się długo rozwodzić, mistrzostwo!  Składniki: 550 g mąki 250 ml mleka 100 g

Cakes By Kejt
Domowy chlebek pita 271

Chlebek pita to chyba podstawa każdego domowego piekarza. Ja przymierzałam się do niego dość długo, ale jak już upiekłam, to wiedziałam, 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z serem 113

Czas czytania: 3 min Pierogi z serem to jedne z najprostszych i najsmaczniejszych pierogów na słodko. Pewnie dla wielu z nas są smacznym wspomnieniem z dzieciństwa

SprawdzonaKuchnia.pl
CHLEBKI Pita z Kurczakiem 426

Składniki: na 6- 8 porcji 6 chlebków Pita, gotowych lub upieczonych samodzielnie 2 filety z piersi kurczaka 1 sałata rzymska 2 pomidory 1 czerwona papryka 1

Luźna Kuchnia
OSETYJSKIE PLACUSZKI Z NADZIENIEM 183

=================SKLADNIKI                         

w mojej kuchni
Krucho - drożdżowe rogaliki z jabłkami 184

Przesmaczne rogaliki z krucho - drożdżowego ciasta, napakowane soczystymi jabłuszkami z dodatkiem cynamonu :). Ciasto jest niebywale proste w wykonaniu, nie wymaga wyrastania ( ani po wyrobieniu, ani po uformowaniu rogalików - wyrasta w piekarniku ), a do tego bardzo dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu rogaliki są mięciutkie i lekko chrupiące, utrzymują świeżość również do dnia następnego ( możliwe, że i do kolejnego, lecz(...)zaczną się ze sobą łączyć. Następnie dodać rozkłócone jajko z żółtkiem, śmietanę, płynne drożdże i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na placek, wielkością zbliżony do talerza o średnicy około 25 cm. Następnie przyłożyć ten talerz do rozwałkowanego ciasta i "odrysować" od niego koło, odcinając wystające kawałki ciasta. Powstałe koło podzielić

Opowieści z piekarnika
Wieniec drożdżowy z makiem. 297

wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem  na formę o średnicy 30 cm i wysokości 10 cm: ZACZYN: 600 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA(...)stolnicę lub blat oprószony mąką i delikatnie wyrabiamy, żeby je nie nieco odgazować, a następnie dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy na dość cienkie placki o długości zbliżonej do obwodu formy (u mnie o długości około 65 cm). Na placku rozkładamy połowę porcji nadzienia pozostawiając 1-2 cm rant niepokryty masą. Następnie ciasto zwijamy w roladę

Rozpustne gotowanie
Tarta ze śliwką i z gruszką 130

Czas czytania: 2 min Tarta ze śliwką i z gruszką . Często mamy problem, jakie ciasto upiec i słyszymy, ja chcę ze śliwką, a ja z gruszką

SprawdzonaKuchnia.pl
Rogale marcińskie w drugiej odsłonie 108

Czas czytania: 3 min Rogale marcińskie w drugiej odsłonie Rogale , rogale… teraz o nich wszędzie głośno, a to z powodu 11 listopada , który zbliża się

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta z ciasta serowego 120

Czas czytania: 3 min Tarta z ciasta serowego z farszem z jabłek odrobiny malin oraz lekką i miękką pierzynką z białek, na której po upieczeniu i

SprawdzonaKuchnia.pl