placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:148/187)

Mazurek kokosowo-malinowy 119

Czas czytania: 2 min Wielkanocne desery to różnego rodzaju baby drożdżowe , ucierane i piaskowe , serniki no i oczywiście mazurki . Dziś pieczemy mazurek kokosowo-malinowy na kruchym cieście. Mazurki to bardzo proste ciasta i mało wymagające, a jednocześnie bardzo smaczne. Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem mąki krupczatki, co sprawiło, że spód mazurka jest delikatny i bardzo kruchy. Krem jest banalnie prosty(...)ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na cienki placek (ułożyć go na blaszce, może to być kształt jaja lub koło o średnicy około 21 cm. Z resztek ciasta można wyciąć maleńkie listeczki lub uformować wałeczek, który należy przykleić

SprawdzonaKuchnia.pl
MAZUREK POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWY 201

Mazurki obok bab, należą do tradycyjnych ciast wielkanocnych. Mogą być wykonane z różnych gatunków ciast - kruchego, półkruchego, biszkoptowego, marcepanowego, drożdżowego... Klasyczny mazurek zazwyczaj wykonany jest z ciasta kruchego i powinien on być bardzo cienki. Główne cechy mazurka wielkanocnego to: płaski, słodki i bogato przyozdobiony 😉 Mazurek widoczny na zdjęciu został wykonany przeze mnie jakieś 3 lata temu i był to mój(...)spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min., aby się schłodziło. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1:2. Większą część rozwałkowujemy na prostokątny placek i przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z mniejszej części ciasta toczymy wałeczki, z których robimy ramkę wokół placka. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia MagdaLeny
Bagietki czosnkowe 399

wyszły akurat 4 bagietki ( przy okazji zredukowałam ilość soli, ponieważ w oryginalnym przepisie wydawało mi się jej za dużo ). Przyznaję, że dość sceptycznie podchodziłam do takiego sposobu wykonania ciasta drożdżowego, no bo jakże to tak bez długiego wyrabiania ;) Ale efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył - ciasto było naprawdę puszyste i sprężyste. Jeśli lubicie takie czosnkowe bułki i kupujecie je czasem(...)nią dłonie, aby ułatwić sobie pracę. Każdą część ciasta uformować w kulę - obracając je w dłoniach jednocześnie delikatnie naciągać górną powierzchnię do dołu: Następnie kulę ciasta rozpłaszczyć dłońmi na placek: Placek zwinąć ciasno w rulonik i czynność powtórzyć - raz jeszcze rozpłaszczyć na placek i ponownie zwinąć w rulonik: Każdy rulonik uformować w bagietkę, delikatnie rolując

Opowieści z piekarnika
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM 183

Oczywiście nadzienie do rogali można zrobić dowolne.  Mogą to być powidła śliwkowe, gotowa masa makowa z puszki (wersja dla zapracowanych), nutella lub np. kostki białej

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 182

drożdżówki z budyniem :) Ale nie takie zwykłe, ponieważ specjalnie na tą okazję uformowałam je na kształt serduszek :) Zachwycają już samym wyglądem, ale muszę nadmienić , że też smakują wybornie! Ciasto drożdżowe jest bardzo miękkie i puszyste. Do tego każda drożdżówka ma w sobie sporą ilość budyniu (użyłam truskawkowego, ale można go zastąpić malinowym). Formowanie bułeczek jest bardzo proste, a wszelkie wskazówki(...)blat i chwilkę wyrabiamy. Formujemy dość gruby wałek i kroimy go na 10 w miarę równych części. Z każdej części robimy kulkę i lekko podsypując mąką rozwałkowujemy ją na placek (grubości ok. 0,5 cm). Nakładamy na środek 1 dużą łyżkę zimnego budyniu i rozsmarowujemy (najłatwiej promieniście: od środka ku krańcom ciasta). Następnie ciasto zwijamy jak naleśnik, składamy

MyCookBook.pl
Jabłkowo - cynamonowy odrywaniec - pycha! 252

Gdzieś zobaczyłam odrywańca cynamonowego, gdzieś przeplatanego serem i ziołami, gdzieś przekładanego krążkami jabłka. Tak powstało to ciasto - połączenie przeróżnych przepisów. Rewelacyjne, słodkie, cynamonowe, jesienne. Połowa zniknęła

Brzuszki Łakomczuszki
Bułeczki razowe nadziewane, wędliną, groszkiem i serem 119

Bułeczki razowe nadziewane wędliną, groszkiem i serem Pyszne i zdrowe są świetne na śniadanie, kolację czy też jako kanapki do pracy lub w podróży. Nadziewane wędliną

zielonacukinka
Szafranowe bułeczki z pistacjami 222

Zapachniało świętami! Nic nie poradzę, jestem fanką szafranu, przyznaję się z ręką na sercu. Szafranowe wypieki to moja specjalność. Moja rodzinka uwielbia szafran, a szafranowe bułeczki

codojedzenia
Ukraińskie bliny 126

Bliny są to naleśniki drożdżowe przyrządzane z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej, które są tradycyjną potrawą dla kuchni białoruskiej, rosyjskiej i ukraińskiej. Mają one symboliczne znaczenie w kulturze rosyjskiej. W Rosji zwyczajowo wystawiano je na parapetach dla ludzi ubogich i pielgrzymów, podawano je matką po porodzie oraz na stypach. Istnieje wiele sposobów przygotowywania ciasta na bliny(...)koniec do wyrośniętego ciasta dodawać powoli ubitą, sztywną pianę z białek, przykryć i odstawić jeszcze na chwilę,ponieważ masa trochę opadnie. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cienkie placki. Trzeba pamiętać, aby przygotowanie blinów rozpocząć 3 godziny przed planowanym ich podaniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); .phosphate-free-cls-1{fill:#7cb521;}.phosphate-free-cls-2{fill:#e2d8cc;}.phosphate-free

ProstePesto.pl
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 246

Dzisiaj ponownie kuchnia turecka. Pyszna aromatycznie doprawiona wołowina zapieczona w cieście drożdżowym, podana z chrupiącą świeżą salsą. Tego trzeba spróbować. Ale żeby spróbować wcale nie trzeba jechać do Turcji, wystarczy trzymać się mojego prostego przepisu na przygotowanie tego pysznego dania. Do przygotowania dania użyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży(...)dokładnie wymieszałem. Wyrośnięte ciasto wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie podzieliłem je na dwie części. Każdą część przy użyciu rąk rozciągnąłem na lekko natłuszczonym pergaminie na owalny dość cienki placek. Na każdy placek wyłożyłem wcześniej przygotowane mięso, pozostawiając wolne miejsce po bokach. Następnie zawinąłem placek tak, aby powstał kształt łódki widoczny na zdjęciu. Piekarnik rozgrzałem do temperatury

Wyprawy kulinarne
Ciasteczka Linzer 169

Czas czytania: 2 min Dziś mam dla Was przepis na wspaniałe kruche ciasteczka Linzer. Ciasteczka pięknie wyglądają, ale zapewniam, że smakują jeszcze lepiej! To jedne z

SprawdzonaKuchnia.pl
Gotowane ziemniaki z masłem i rozmarynem – pomysł na ziemniaki do obiadu! 98

Sprawdź najnowsze przepisy Gotowane ziemniaki z masłem i rozmarynem – pomysł na ziemniaki do obiadu! Jak wybrać najlepszą maszynę do robienia naleśników? PIECZARKI W CIEŚCIE z cebulą i płatkami drożdżowymi (bez jajek) Idealny dla zabieganych w stolicy – czym kierować się przy wyborze cateringu dietetycznego? 10 pomysłów na obiad z makaronem BEZ MIĘSA – przepisy PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM(...)klasyczne danie, które doskonale pasuje do wielu dań obiadowych. Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję, warto dodać do puree mleko, masło i przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa i pieprz. Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane to kolejny klasyczny sposób na podanie ziemniaków do obiadu. Aby uzyskać najlepszy smak, należy ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Do ziemniaków dodaje się jajka

Via Gusto
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 134

temat przepisu z bbcgoodfood, na który trafiliśmy szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło bardzo smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem miodu do momentu, aż zmniejszy objętość i przyjmie konsystencję

Niedzielny kucharz
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 177

Dobrze wiecie, że w swojej kuchni najbardziej uwielbiam inspirować się podróżami – zarówno tymi odbytymi, jak i tymi na liście marzeń! ), jak i kuchniami świata. Dziś

Ostra na Słodko
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 125

Dobrze wiecie, że w swojej kuchni najbardziej uwielbiam inspirować się podróżami – zarówno tymi odbytymi, jak i tymi na liście marzeń! ), jak i kuchniami świata. Dziś

Ostra na Słodko
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 119

Drożdżowe,   delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)być. Lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek, który następnie pociąć na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć   po łyżeczce marmolady i zwinąć rogalik., następnie odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia. Nagrzać piekarnik

W garach u Gosi
Chleb błyskawiczny 112

Czas czytania: 3 min Chleb błyskawiczny na podstawie przepisu Dana Leparda. Jest to wyjątkowe w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu pieczywo. Mój mąż był nim

SprawdzonaKuchnia.pl
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 203

Drożdżowe,   delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)być. Lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek, który następnie pociąć na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć   po łyżeczce marmolady i zwinąć rogalik., następnie odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia. Nagrzać piekarnik

W garach u Gosi
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą (Girelle al cioccolato) 155

mieszkaniu? Czekoladowe, m i ę kkie, puszyste, d ł ugo zachowujące świeżość, wprost idealne na weekendowe  ś niadanie.  Polecam Wam również mój wcześniejszy przepis na  drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą .  Mi ł ej soboty! **** La ricetta che voglio condividere con Voi oggi è rappresentata dalle girelle di pasta brioche con cioccolato. Morbide oltre che soffici(...)buon pane dolce e delle lunghe lievitazioni Vi propongo anche la ricetta per  g irelle con confettura di fragole . Buon appetito! SKŁADNIKI  (na ok. 14 sztuk) Ciasto drożdżowe   350 g mąki pszennej 45 g masła (w temperaturze pokojowej) 5 g soli (1  ł y ż eczka) 30 g cukru

La grande e la piccola cuoca
Calzone z gotowanym kurczakiem i pieczarkami 166

wiele dobrego, a przede wszystkim dużo sera, bo aż 3 rodzaje. Do tego aromatyczne pieczarki, cebula i właśnie gotowany kurczak. To wszystko łączy się idealnie pod chrupiącym drożdżowym ciastem. Nie ma co oszczędzać, są tak pyszne, że każdy spokojnie zje minimum dwie sztuki. Składniki (na 6 małych calzone): 300g mąki i 2 łyżki dodatkowo 15g świeżych drożdży 150ml letniego mleka(...)ciasto przekładamy na podsypaną odrobiną mąki blat i wyrabiamy 2-3 minuty w rękach. Ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Każdą rozwałkowujemy na płaski placek – około 3-4mm grubości.   Gotowy farsz dzielimy na 6 części, każdą z nich wykładamy na środek placków, po czym składamy jak pieróg, dokładnie sklejając brzegi

Smaczna Strona
Calzone 310

Dzisiaj proponuję pomysł na pyszne, sycące i proste w przygotowaniu calzone z salami, cukinią, papryką, oliwkami, cebulą, serem mozzarella i sosem pomidorowym. Wszystko to zapieczone w drożdżowej "pizzy - pierogu". Oczywiście składniki farszu można zmieniać według własnych upodobań. Do przygotowania dania użyłem: 300 ram mąki pszennej tortowej, 25 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 50 gram salami, 30 gram zielonych oliwek(...)oregano. Smażyłem przez około 3 minuty.  Kiedy ciasto wyrosło podzieliłem je na dwie części. Z każdej części przy pomocy rąk na natłuszczonej blasze do pieczenia uformowałem koło. Oba placki posmarowałem przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, pozostawiając wolne miejsce na obwodzie. Następnie na każdym placku ułożyłem farsz w ten sposób, aby znajdował się tylko na jego połowie. Dodałem również kilka

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania