placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:148/187)

Jabłkowo - cynamonowy odrywaniec - pycha! 244

Gdzieś zobaczyłam odrywańca cynamonowego, gdzieś przeplatanego serem i ziołami, gdzieś przekładanego krążkami jabłka. Tak powstało to ciasto - połączenie przeróżnych przepisów. Rewelacyjne, słodkie, cynamonowe, jesienne. Połowa zniknęła

Brzuszki Łakomczuszki
Bułeczki razowe nadziewane, wędliną, groszkiem i serem 111

Bułeczki razowe nadziewane wędliną, groszkiem i serem Pyszne i zdrowe są świetne na śniadanie, kolację czy też jako kanapki do pracy lub w podróży. Nadziewane wędliną

zielonacukinka
Szafranowe bułeczki z pistacjami 215

Zapachniało świętami! Nic nie poradzę, jestem fanką szafranu, przyznaję się z ręką na sercu. Szafranowe wypieki to moja specjalność. Moja rodzinka uwielbia szafran, a szafranowe bułeczki

codojedzenia
Ukraińskie bliny 115

Bliny są to naleśniki drożdżowe przyrządzane z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej, które są tradycyjną potrawą dla kuchni białoruskiej, rosyjskiej i ukraińskiej. Mają one symboliczne znaczenie w kulturze rosyjskiej. W Rosji zwyczajowo wystawiano je na parapetach dla ludzi ubogich i pielgrzymów, podawano je matką po porodzie oraz na stypach. Istnieje wiele sposobów przygotowywania ciasta na bliny(...)koniec do wyrośniętego ciasta dodawać powoli ubitą, sztywną pianę z białek, przykryć i odstawić jeszcze na chwilę,ponieważ masa trochę opadnie. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cienkie placki. Trzeba pamiętać, aby przygotowanie blinów rozpocząć 3 godziny przed planowanym ich podaniem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); .phosphate-free-cls-1{fill:#7cb521;}.phosphate-free-cls-2{fill:#e2d8cc;}.phosphate-free

ProstePesto.pl
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 242

Dzisiaj ponownie kuchnia turecka. Pyszna aromatycznie doprawiona wołowina zapieczona w cieście drożdżowym, podana z chrupiącą świeżą salsą. Tego trzeba spróbować. Ale żeby spróbować wcale nie trzeba jechać do Turcji, wystarczy trzymać się mojego prostego przepisu na przygotowanie tego pysznego dania. Do przygotowania dania użyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży(...)dokładnie wymieszałem. Wyrośnięte ciasto wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie podzieliłem je na dwie części. Każdą część przy użyciu rąk rozciągnąłem na lekko natłuszczonym pergaminie na owalny dość cienki placek. Na każdy placek wyłożyłem wcześniej przygotowane mięso, pozostawiając wolne miejsce po bokach. Następnie zawinąłem placek tak, aby powstał kształt łódki widoczny na zdjęciu. Piekarnik rozgrzałem do temperatury

Wyprawy kulinarne
Ciasteczka Linzer 164

Czas czytania: 2 min Dziś mam dla Was przepis na wspaniałe kruche ciasteczka Linzer. Ciasteczka pięknie wyglądają, ale zapewniam, że smakują jeszcze lepiej! To jedne z

SprawdzonaKuchnia.pl
Gotowane ziemniaki z masłem i rozmarynem – pomysł na ziemniaki do obiadu! 89

Sprawdź najnowsze przepisy Gotowane ziemniaki z masłem i rozmarynem – pomysł na ziemniaki do obiadu! Jak wybrać najlepszą maszynę do robienia naleśników? PIECZARKI W CIEŚCIE z cebulą i płatkami drożdżowymi (bez jajek) Idealny dla zabieganych w stolicy – czym kierować się przy wyborze cateringu dietetycznego? 10 pomysłów na obiad z makaronem BEZ MIĘSA – przepisy PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM(...)klasyczne danie, które doskonale pasuje do wielu dań obiadowych. Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję, warto dodać do puree mleko, masło i przyprawy, takie jak gałka muszkatołowa i pieprz. Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane to kolejny klasyczny sposób na podanie ziemniaków do obiadu. Aby uzyskać najlepszy smak, należy ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Do ziemniaków dodaje się jajka

Via Gusto
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 128

temat przepisu z bbcgoodfood, na który trafiliśmy szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło bardzo smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce). Ważnym składnikiem, przełamującym smaki(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem miodu do momentu, aż zmniejszy objętość i przyjmie konsystencję

Niedzielny kucharz
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 172

Dobrze wiecie, że w swojej kuchni najbardziej uwielbiam inspirować się podróżami – zarówno tymi odbytymi, jak i tymi na liście marzeń! ), jak i kuchniami świata. Dziś

Ostra na Słodko
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 122

Dobrze wiecie, że w swojej kuchni najbardziej uwielbiam inspirować się podróżami – zarówno tymi odbytymi, jak i tymi na liście marzeń! ), jak i kuchniami świata. Dziś

Ostra na Słodko
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 114

Drożdżowe,   delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)być. Lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek, który następnie pociąć na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć   po łyżeczce marmolady i zwinąć rogalik., następnie odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia. Nagrzać piekarnik

W garach u Gosi
Chleb błyskawiczny 104

Czas czytania: 3 min Chleb błyskawiczny na podstawie przepisu Dana Leparda. Jest to wyjątkowe w smaku i bardzo łatwe w przygotowaniu pieczywo. Mój mąż był nim

SprawdzonaKuchnia.pl
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 195

Drożdżowe,   delikatne w smaku rogaliki . Te są z marmoladą ale można przygotować je z nutellą lub zupełnie bez dodatków. Upiekłam je aby zabrać na jutrzejszy wyjazd w góry do podjadania w trakcie podróży. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)być. Lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek, który następnie pociąć na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć   po łyżeczce marmolady i zwinąć rogalik., następnie odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia. Nagrzać piekarnik

W garach u Gosi
Drożdżowe ślimaczki z czekoladą (Girelle al cioccolato) 148

mieszkaniu? Czekoladowe, m i ę kkie, puszyste, d ł ugo zachowujące świeżość, wprost idealne na weekendowe  ś niadanie.  Polecam Wam również mój wcześniejszy przepis na  drożdżowe ślimaczki z truskawkową konfiturą .  Mi ł ej soboty! **** La ricetta che voglio condividere con Voi oggi è rappresentata dalle girelle di pasta brioche con cioccolato. Morbide oltre che soffici(...)buon pane dolce e delle lunghe lievitazioni Vi propongo anche la ricetta per  g irelle con confettura di fragole . Buon appetito! SKŁADNIKI  (na ok. 14 sztuk) Ciasto drożdżowe   350 g mąki pszennej 45 g masła (w temperaturze pokojowej) 5 g soli (1  ł y ż eczka) 30 g cukru

La grande e la piccola cuoca
Calzone z gotowanym kurczakiem i pieczarkami 149

wiele dobrego, a przede wszystkim dużo sera, bo aż 3 rodzaje. Do tego aromatyczne pieczarki, cebula i właśnie gotowany kurczak. To wszystko łączy się idealnie pod chrupiącym drożdżowym ciastem. Nie ma co oszczędzać, są tak pyszne, że każdy spokojnie zje minimum dwie sztuki. Składniki (na 6 małych calzone): 300g mąki i 2 łyżki dodatkowo 15g świeżych drożdży 150ml letniego mleka(...)ciasto przekładamy na podsypaną odrobiną mąki blat i wyrabiamy 2-3 minuty w rękach. Ciasto dzielimy na 6 równych części i formujemy z nich kulki. Każdą rozwałkowujemy na płaski placek – około 3-4mm grubości.   Gotowy farsz dzielimy na 6 części, każdą z nich wykładamy na środek placków, po czym składamy jak pieróg, dokładnie sklejając brzegi

Smaczna Strona