Rogaliki z nadzieniem kokosowym 113Rogaliki są serio pyszne. Ciasto jest mięciutkie, a nadzienie nietypowe w smaku, a zarazem pyszne. Wychodzi ich sporo, bo 48 sztuk, ale to i tak
Gotuj z Agnes
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 158mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę(...)wody. Krok 4 Ciasto. Po godzinie przełóż ciasto z misy na podsypaną mąką stolnicę. Spłaszcz kulę w dysk i z wierzchu posyp mąką. Zacznij wałkować ciasto na okrągły placek. Ciasto jest wilgotne i może mieć tendencję do przyklejania się do walka i stolnicy, dlatego podsypuj je delikatnie mąką podczas wałkowania. Rozwałkowane na cienki, kilku milimetrowy placek ciasto przełóż
Niedzielny kucharz
Mazurek „Pyszotka” 165bogato zdobione, ale równie pyszne, jak wtedy, a może jeszcze lepsze 🙂 Mazurki dziś przygotowywane są głównie na spodzie z kruchego ciasta, ale kiedyś wykorzystywano do tego ciasto drożdżowe, opłatki i wafle. Myślę, że kruche ciasto najlepiej się do tego nadaje. Dziś chciałam podzielić się przepisem na jedną z najsmaczniejszych wersji mazurka, który nazywamy Pyszotką. Odkąd pamiętam moja mama wypieka Pyszotkę(...)sztywną pianę, małymi porcjami dodawać cukier puder ciągle miksując. Na końcu dodać do piany odrobinę olejku zapachowego. Ciasto rozwałkować na dwa kwadraty o wymiarach 25 x 25 cm, rozwałkowane placki ułożyć na papierze do pieczenia. Każdy placek posmarować dżemem. Następnie, ubitą pianę podzielić na dwie części, rozsmarować na plackach.. Rodzynki odcedzić i osuszyć
SprawdzonaKuchnia.pl
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 199mamy dla Was inną, mniej kaloryczną i bardziej oryginalną propozycję. Co można zrobić z resztkami ze świąt? Nasz patent na zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę(...)wody. Krok 4 Ciasto. Po godzinie przełóż ciasto z misy na podsypaną mąką stolnicę. Spłaszcz kulę w dysk i z wierzchu posyp mąką. Zacznij wałkować ciasto na okrągły placek. Ciasto jest wilgotne i może mieć tendencję do przyklejania się do walka i stolnicy, dlatego podsypuj je delikatnie mąką podczas wałkowania. Rozwałkowane na cienki, kilku milimetrowy placek ciasto przełóż
Niedzielny kucharz
Szarlotka z bezą 147Czas czytania: 3 min Szarlotka z bezą Słyszeliście może, że szarlotka narodziła się we Francji, a ciekawe gdzie po raz pierwszy została upieczona szarlotka z bezą
SprawdzonaKuchnia.pl
Pizzerinki cebulowe z mąki pełnoziarnistej. 216Małe, niepozorne, sycą jak te mega wypasione, a to wszystko dzięki mące graham, a raczej błonnikowi w niej zawartym. Większość z nas wyrosła w czasach
Dieta moja pasja
Ciasto śliwka w czekoladzie 112success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Ci inne moje ulubione ciasta Ciasto kukułka Sernik z brzoskwiniami Najlepsze ciasto marchewkowe! Karpatka Sernik nowojorski Ciasto drożdżowe – topielec Tort tiramisu Murzynek Ciasto cytrynowe Ciasto saleceson z jabłkami Blok czekoladowy najlepszy CIASTO ŚLIWKA W CZEKOLADZIE Przygotowanie : 3 h + chłodzenie Składniki masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego 700 ml mleka(...)porcjach po każdej tylko krótko miksując. Masę przelej do formy i piecz przez 15-20 minut. Po upieczeniu wystudź, wyjmij z formy, a następnie przekrój na dwa cienkie placki. MASA BUDYNIOWA: do misy miksera dodaj bardzo miękkie masło oraz cukier puder i ucieraj je na puszystą masę. Do masła dodawaj po łyżce masy budyniowej i cały czas ucieraj. Wszystko
nietylkopasta.pl
Tarta z rybą po grecku 134tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo(...)każdym pociągnięciu wałka obracamy ciasto o 90 stopni, będziemy mieć pewność, że spód się nie przykleja. Jeśli się klei, trzeba podnieść ciasto i podsypać mąką. Wałkujemy na dość cienki placek. Smarujemy formę masłem. Nawijamy ciasto na wałek, przekładamy na formę i rozwijamy. Pozwólmy ciastu opaść na dno, nie naciskajmy, nie rozciągajmy, ponieważ podczas pieczenia i tak wróci do swojego
Niedzielny kucharz
Przepisy na Wigilię: Tarta z rybą po grecku 205tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo(...)każdym pociągnięciu wałka obracamy ciasto o 90 stopni, będziemy mieć pewność, że spód się nie przykleja. Jeśli się klei, trzeba podnieść ciasto i podsypać mąką. Wałkujemy na dość cienki placek. Smarujemy formę masłem. Nawijamy ciasto na wałek, przekładamy na formę i rozwijamy. Pozwólmy ciastu opaść na dno, nie naciskajmy, nie rozciągajmy, ponieważ podczas pieczenia i tak wróci do swojego
Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 178tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo(...)każdym pociągnięciu wałka obracamy ciasto o 90 stopni, będziemy mieć pewność, że spód się nie przykleja. Jeśli się klei, trzeba podnieść ciasto i podsypać mąką. Wałkujemy na dość cienki placek. Smarujemy formę masłem. Nawijamy ciasto na wałek, przekładamy na formę i rozwijamy. Pozwólmy ciastu opaść na dno, nie naciskajmy, nie rozciągajmy, ponieważ podczas pieczenia i tak wróci do swojego
Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 253tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo(...)każdym pociągnięciu wałka obracamy ciasto o 90 stopni, będziemy mieć pewność, że spód się nie przykleja. Jeśli się klei, trzeba podnieść ciasto i podsypać mąką. Wałkujemy na dość cienki placek. Smarujemy formę masłem. Nawijamy ciasto na wałek, przekładamy na formę i rozwijamy. Pozwólmy ciastu opaść na dno, nie naciskajmy, nie rozciągajmy, ponieważ podczas pieczenia i tak wróci do swojego
Niedzielny kucharz
Ruskie pierogi 158Czas czytania: 3 min Ruskie pierogi to w zasadzie nasz narodowy specjał, choć nazwa może zmylić. Mimo że to nasz klasyczny przepis to niestety, żeby zjeść
SprawdzonaKuchnia.pl
Puszysty placek z cebulą i szynką 213Idealna przegryzka na piknik! Doskonałe, bardzo puszyste ciasto, które uzyskuje naprawdę świetny smak dzięki nasączeniu go sosem jajecznym oraz wspaniałym dodatkom. Podsmażona cebula z szynką to
MamaOskarka
Makaron jajeczny 142Czas czytania: 3 min Czy mieliście już okazję spróbować makaronu domowego , ale nie takiego ze sklepu z napisem „domowy”. Chodzi mi o najprawdziwszy makaron
SprawdzonaKuchnia.pl
Stollen 323ilością bakalii. Znajdziemy w nim rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową, jak również w środku skrywa się pyszny marcepan. . Bardzo byłam ciekawa jego smaku, bo trochę niecodzienne jest leżakowanie drożdżowego ciasta przez okres 5 tygodni. Nie mniej jednak się nie zawiodłam, na prawdę polecam wykonanie tego ciasta ! Przygotowujemy je już teraz, bo jest to w sumie ostatni dzwonek, a rozpakowujemy(...)nacinamy nożem na ok 1cm głębokości II. Ciasto pieczemy w specjalnej formie do tego przeznaczonej III. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim niezbyt duży placek ciasta, kładziemy wałek zrobiony z masy marcepanowej i najpierw składamy ciasto z jednej strony, tak aby przykryć marcepan, a następnie łapiemy ciasto z drugiej strony i przykrywamy tę pierwszą część ciasta
charlotte gotuje
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 241ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Składniki: Ciasto: 450 g mąki + 50 g do podsypania (użyłam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka(...)migdały i wszystko jeszcze raz mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, układamy owoce i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około 30-40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta podczas pieczenia za bardzo
Mania Gotowania
Papad indyjskie chipsy 179Czas czytania: 3 min Jestem ciekawa czy mieliście już okazję spróbować pysznych chrupiących lekkich jak piórko indyjskich chipsów Papad? Moje dzieci oszalały na ich punkcie! Miały
SprawdzonaKuchnia.pl