placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:144/187)

Wykwintna drożdżówka z serem i żurawiną. 203

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszne, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z serem i żurawiną. Znacie już pewnie moją miłość do drożdżowych wypieków, więc nie dziwi już fakt, że każdy nowy przepis próbuję niemal natychmiast. I tak też było tym razem. Ciasto jest na samych żółtkach, śmietance, z dużą zawartością masła i to dzięki tym właśnie produktom(...)ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę delikatnie wyrabiamy (żeby odgazować ciasto). Dzielimy na dwie równe części, każdą formujemy w kulę, a następnie wałkujemy na cienki placek długości foremki. Na jednym, dłuższym boku placka smarujemy połowę masy serowej, zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Obie roladki układamy na stolnicy, łączymy

Rozpustne gotowanie
Serowe ślimaki z rodzynkami 253

Puszyste ślimaki z serem, rodzynkami i lukrem. Idealna pychotka na zimne wieczory przy świeczkach i mleku.  Składniki: ciasto 550 g mąki  25 g 

Niezły Młynek
Bułki ze szpinakiem i serem feta. 238

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na mięciutkie bułeczki drożdżowe w wersji wytrawnej, nadziane smakowitym farszem ze szpinaku i sera feta. Takie bułki idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie lub kolację, albo pyszne śniadanie do pracy. Będą również niezastąpione jako przekąska podczas pikniku, w czasie podróży lub wycieczek. Szybko zaspokoją nawet największy głód, dając siłę na dalsze aktywne spędzanie(...)zioła i dokładnie mieszamy. DODATKOWO: żółtko sezam      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Każdą z nich wałkujemy na pół centymetrowy placek, na każdym rozkładamy porcję farszu i składamy jak krokieta (najpierw dwa naprzeciwległe brzegi do środka, a następnie zwijamy w roladę). Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy

Rozpustne gotowanie
Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową 135

Czas czytania: 2 min Tarta ze śliwkami i krówką pod pierzynką bezową. Smakowite połączenie słodkich karmelowych krówek i lekko kwaśnych śliwek na delikatnym piaskowo-kruchym spodzie

SprawdzonaKuchnia.pl
Maślano-mleczne rogale z makiem. 212

Nie ma jak domowy rogalik upieczony na śniadanie lub kolację. Niezwykle chrupiący, maślany i pyszny. Najlepiej smakuje z prawdziwym masłem, jak dla mnie to już do

Izabelawkuchni
Racuchy z borówkami i tartymi orzechami 190

Kto nie pamięta z dzieciństwa puszystych, pachnących drożdżami i posypanych cukrem pudrem racuchów?? Ja doskonale pamiętam, te z aromatycznymi jabłkami. Dziś do gotowego ciasta wrzucam owoce

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowe serduszka z czekoladą 195

  Jakoś nie mogę sobie wyobrazić swojej lodówki bez drożdży. Jak są drożdże to zawsze można upiec coś puszystego i słodkiego ;) Tym razem również skorzystałam z

Amatorka kuchenna
Oponki serowe z dynią 115

wspaniałe w jesienno-zimowej wersji. Oponki serowe z dynią to szybki i dość łatwy deser tutaj nie trzeba czekać na wyrastanie ciasta tak, jak w przypadku pączków z ciasta drożdżowego. Trzeba przyznać, że ciasto jest, tak samo puszyste i sprężyste jakby było przygotowane na bazie drożdży. Chcąc przygotować oponki serowe z dynią, należy wcześniej przygotować , purée z dyni . Najlepsza dynia(...)się składników, następnie dodać pozostałe składniki zagnieść ciasto, ciasto będzie dość luźne! Do głębokiego rondla lub dużej głębokiej patelni wlać ole j, rozgrzać. Blat posypać mąką ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm do 1 cm, następnie przy pomocy okrągłej foremki wykroić kółeczka w środku każdego wyciąć maleńkie kółeczko w ten sposób powstanie oponka. Oponki układać

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta bezglutenowa z kremem 102

Czas czytania: 2 min Tarta bezglutenowa z kremem, niepozorna, ale smak ciasta jest naprawdę wspaniały i wyjątkowy! Ciasto kojarzy mi się troszkę z wielkanocnymi mazurkami. Tarta

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi z jagodami i malinami 121

Czas czytania: 2 min Pierogi przygotowujemy w Polsce od wieków i jest to jedna z naszych polskich ulubionych, a jednocześnie najpopularniejszych potraw narodowych. Występuje w niezliczonych

SprawdzonaKuchnia.pl
Focaccia z nocnego ciasta na winie, z pomidorkami i rozmarynem 139

Focaccia to rodzaj pieczywa, które pochodzi z włoskiej Ligurii. Stolicą focacci jest Genua, a znana “focaccia genovese” to tradycja miejscowej kuchni. Focaccię możemy piec

Tajemnice Smaku
Pizza Bolognese 93

Na ostatki dzisiaj zamiast słodkiego będzie też coś dobrego, pizza bolognese idealna na zakończenie karnawału.  Bardzo nam zasmakowała i na pewno będę powtarzać ten przepis

Gotowanie...to proste !
Boże Narodzenie w Europie 115

wigilijnych . Na stole królują ryby – karp, szczupak i śledzie na różne sposoby. Jada się też pierogi z kapustą i grzybami, makiem oraz śliżyki, czyli pierożki lepione z ciasta drożdżowego z dodatkiem maku. Nie może zabraknąć kisielu z żurawin i z płatków owsianych. Posiłek popija się kompotem z suszu. Znany jest też barszcz z uszkami, różnorodne dania z grzybów(...)żywym ogniu kłodę z gałązkami laurowymi. Podobne praktyki odnajdziemy też w Macedonii. Tam spala się buty na całonocnym ognisku, aby odgonić demony. Na wigilię Macedończycy jedzą miód, owoce, placki nazywane Chlebem Chrystusa. Boże Narodzenie na Węgrzech Na Węgrzech tradycyjnie to dzień św. Tomasza (21 grudnia) wyznacza początek przygotowań do świąt. W niektórych wsiach trwa wówczas świniobicie. Tworzy się tradycyjne

ProstePesto.pl
Oponki z polewą czekoladową 246

Kochani Tłusty czwartek tuż, tuż więc mam dla was kolejną propozycję na łatwe i stosunkowo tanie pączki. Tym razem wybór padł na oponki wykonane z ciasta drożdżowego. Oponki oblane dobrej jakości mleczną czekoladą oraz przybrane dekoracją z cukrowej, kolorowej posypki. Dzieci będą zachwycone, bo musicie przyznać, że pączki same proszą się o zjedzenie. Ciasto po upieczeniu smakuje wybornie, bardzo dobrze(...)wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.  4. Po wskazanym czasie wykładamy ciasto na stolicę podsypaną mąką. Naciskamy by wypompować powstały dwutlenek węgla i rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 1,5 cm. Wycinamy szklanką pączki dodatkowo kieliszkiem w środku wycinamy kółko by otrzymać kształt oponki. Wycięte oponki pozostawiamy na 10 minut po ponownego wyrośnięcia

vaniliowoczekoladowa
Węgierski chlebek, czyli Langos. 267

Langos, czasami zwany Langoszem, to pyszny, drożdżowy chlebek smażony na tłuszczu, podawany najczęściej z sosem czosnkowym lub śmietaną, czasami w towarzystwie warzyw, mięs lub innych ulubionych dodatków. Jest to chluba węgierskiej kuchni, choć i w państwach ościennych jest on bardzo popularny. Ja mam przepis od pewnej Bułgarki, która kiedyś wraz z rodziną mieszkała w naszym sąsiedztwie. Niestety ich pięcioletnia wiza(...)odkładamy na około 45-60 minut, czyli aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy kulę, a następnie wałkujemy na około 0,5 cm placek. W patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (powinno go być na wysokość około 3 cm) i kolejno smażymy na nim placki (z każdej strony po około

Rozpustne gotowanie