placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:142/187)

Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi 112

Złote, delikatne i mięciutkie. Takie są dyniowe rogaliki z miodowym masłem, orzechami włoskimi i żurawiną. Co to jest miodowe masło? To po prostu podgrzane masło razem

Tajemnice Smaku
Bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami. 356

pachnącymi truskawkami. Idealne zarówno na śniadanie, do popołudniowej kawy, czy jako piknikowy smakołyk. Dodam jeszcze, że bułeczki znikają błyskawicznie! Jeśli Was skusiłam to zapraszam po przepis ;) Składniki na bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami:  na 12-16 sztuk 500 g mąki pszennej (dobrej jakości tortowej) 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant) 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłego(...)blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 12 lub 16 części (ja dzieliłam na 16 bo wolimy mniejsze bułeczki). Z każdej części formujemy zgrabną kulkę, którą następnie wałkujemy na owalny placek. Na jednym brzegu rozkładamy porcję budyniu i układamy kilka kawałków truskawek. Pozostałą część ciasta nacinamy ostrym nożem w 1-2 cm pasy (ale nie do końca). Teraz ostrożnie zwijamy

Rozpustne gotowanie
Maślane drożdżówki z borówkami 106

Nie są to jagodzinaki, lecz można nazwać je borówczankami ;) To chyba najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek zrobiłam i jakie w życiu jadłam! Cudownie maślane i nadziane dużą

Delicious Place
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z PRAŻONYM JABŁKIEM 128

Wszystkie  słodkie bułeczki, które piekę zazwyczaj posypuję obficie kruszonką. Tym razem odbiegłam od tradycji. Bułeczki są bez kruszonki, dla moich domowych łasuchów tylko lekko je

Walijskie Pichcenie
Smalcówki z serem 174

Smalcówki z serem, czyli takie krucho - drożdżowe ciastka/bułeczki z nadzieniem serowym. Na przepis ten natknęłam się na tej stronie:  https://www.wszelkieprzepisy.pl/ciastka-na-smalcu/ciastka-smalcowki-z-nadzieniem-serowym , szukając inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie(...)roztarłam do uzyskania okruchów. Następnie dodałam resztę składników, czyli: proszek do pieczenia, jajka i drożdże wymieszane z cukrem i śmietaną. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na placek o grubości kilku milimetrów i pokroiłam go na nieduże prostokąty. Na każdym kawałku ciasta, przy brzegu kładłam czubata łyżeczkę nadzienia i zwijałam ciasto w rulonik. Gotowe ruloniki przekładałam

Waniliowe Improwizacje
PĄCZKI Z KREMEM WANILIOWYM 142

pączki: 1/2 szklanki (125 ml) mleka 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 2 łyżki cukru 250 g mąki pszennej tortowej lub mąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem:  1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około(...)rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i wygniatamy pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczamy na niezbyt duży placek, ostrą malutką szklaneczką lub kieliszkiem o średnicy około 5 cm wycinamy kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy nowe krążki. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy podsypanej mąką i odstawiamy

KuchcikoweLove
Pączki z ziemniakami 120

Sezon rozpoczęłam oponkami serowymi. Wczoraj zagościły u nas pyszne pączki kryzysowe z dżemem i nutką pomarańczy, a dziś kolejna porcja łakoci karnawałowych w postaci pączków ziemniaczanych. Są to pączki drożdżowe, ale z dodatkiem ugotowanych i wystudzonych ziemniaków. Takie pączki podobno dłużej utrzymują świeżość i są smaczne i miękkie nawet na drugi dzień. Jestem ciekawa czy do jutra dotrwają(...)kleiste. Wyrobione ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy znacznie zwiększyło swoją objętość, wyłożyłam je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1-1,5cm. Szklanką od herbaty wycinałam z ciasta kółka. Na środku każdego kółka kładłam po małej łyżeczce dżemu i zlepiałam razem brzegi ciasta formując kulkę

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka z budyniem 124

Czas czytania: 2 min Szarlotka z budyniem jest to klasyczna szarlotka z dodatkową puszystą pierzynką śmietankowego budyniu . Szarlotka jest rewelacyjna, cienkie warstwy ciasta, jabłek i budyniu

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza z cukinią i szparagami 89

Czas czytania: 2 min Typowo wiosenna pizza, pizza z cukinią i szparagami. Pizza jest rewelacyjna, aromatyczna i bardzo smaczna. Po upieczeniu koniecznie posypcie pizzę rukolą i

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi ze szpinakiem 102

Czas czytania: 2 min Pierogi ze szpinakiem Kilka przepisów na pierogi podałam już jakiś czas temu. Były to pierogi ruskie , pierogi z truskawkami , borówkami , soczewicą i

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza o smaku hamburgera 251

miękkie i elastyczne, ale nie powinno się kleić ani do miski, ani do ręki. Ja ciasto od początku do końca robię w misie Kitchen Aida, używając haka do ciast drożdżowych.   Jeśli czujecie przy wyrabianiu że ciasto jest za luźne i za rzadkie, po 7 minutach nie chce się uformować w jednolitą kulę i ciągnie się jak guma do żucia(...)później, do dekoracji. SKŁADANIE I DRUGIE WYRASTANIE Ciasto po pierwszym wyrośnięciu uderzamy pięścią, żeby pozbyć się z niego powietrza. Wyjmujemy z miski i dzielimy na trzy równe porcje. Formujemy placki rozciągając i rozklepując w dłoniach, na podsypanym mąką blacie – i zostawiamy rant. Wykładamy każdy na osobny kawałek papieru do pieczenia.   W tym czasie nastawiamy piekarnik

Karo in the Kitchen
Drożdżowe serduszka dla Babci i Dziadka 191

Czasem mam wrażenie, że tych Wnuków, to kochają bardziej niż własne dzieci... a może to nie wrażenie, tylko tak naprawdę jest...?! Okazja to nie byle jaka, więc stworzyłam pyszne drożdżowe serduszka z budyniem i zdrowym dżemem z rokitnika. Chcecie się przekonać jak smakują...? 20 minut roboty, godzinka czekania i po sprawie! Doskonałe na śniadanie i podwieczorek. Takich wypieków w cukierni(...)się mleka. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji.  Gdy ciasto podwoi objętość dzielimyna 8 mniej więcej równych części. Na podsypanym delikatnie mąką blacie wałkujemy każdą na okrągły placek o śr ok 20cm. Nakładamy po łyżce budyniu i łyżeczce dżemu. Rozprowadzamy równomiernie i zwijamy w rulon, który składamy na pół. Obracamy zgięciem do siebie, nacinamy ostrym nożem

Kuchnia w czekoladzie
Chaczapuri adżerskie 183

Składniki: Zaczyn: 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody 1 czubata łyżka mąki pszennej Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej

Qchnia po prostu
Chlebki pieczone na grillu. 160

Jeśli myślicie, że pieczywa nie da się upiec na grillu to się mylicie, da się. Wpadłam na pomysł, że skoro na grillu można piec mięso i

Izabelawkuchni
GRZEBYKI DROŻDŻOWE Z SEREM I DYNIĄ 205

można się przy okazji zrelaksować - ciasto wyrabiam powoli przez około 10 min., aż ciasto zrobi się gładkie, elastyczne i ciepłe w dotyku.  Jak już robię słodkości z ciasta drożdżowego, to nie są one zbyt słodkie, no i najlepiej jak zawierają ser biały. Bardzo lubię takie bułeczki zjeść na śniadanie, więc nie chcę, aby były przesłodzone. Tym razem zostało(...)miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier z wanilią oraz puree z dyni i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na placek o długości ok. 30 cm i ok. 5-7 mm grubości. Wzdłuż dłuższego boku, wykładamy nadzienie serowo-dyniowe, tak aby zajęło około 1/3 szerokości tego ciasta. Zawijamy w rulon, lekko

Kuchnia MagdaLeny