placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:142/187)

PĄCZKI Z KREMEM WANILIOWYM 162

pączki: 1/2 szklanki (125 ml) mleka 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 2 łyżki cukru 250 g mąki pszennej tortowej lub mąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem:  1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około(...)rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i wygniatamy pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczamy na niezbyt duży placek, ostrą malutką szklaneczką lub kieliszkiem o średnicy około 5 cm wycinamy kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy nowe krążki. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy podsypanej mąką i odstawiamy

KuchcikoweLove
Pączki z ziemniakami 139

Sezon rozpoczęłam oponkami serowymi. Wczoraj zagościły u nas pyszne pączki kryzysowe z dżemem i nutką pomarańczy, a dziś kolejna porcja łakoci karnawałowych w postaci pączków ziemniaczanych. Są to pączki drożdżowe, ale z dodatkiem ugotowanych i wystudzonych ziemniaków. Takie pączki podobno dłużej utrzymują świeżość i są smaczne i miękkie nawet na drugi dzień. Jestem ciekawa czy do jutra dotrwają(...)kleiste. Wyrobione ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na ok. godzinę do wyrośnięcia. Gdy znacznie zwiększyło swoją objętość, wyłożyłam je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1-1,5cm. Szklanką od herbaty wycinałam z ciasta kółka. Na środku każdego kółka kładłam po małej łyżeczce dżemu i zlepiałam razem brzegi ciasta formując kulkę

Waniliowe Improwizacje
Szarlotka z budyniem 164

Czas czytania: 2 min Szarlotka z budyniem jest to klasyczna szarlotka z dodatkową puszystą pierzynką śmietankowego budyniu . Szarlotka jest rewelacyjna, cienkie warstwy ciasta, jabłek i budyniu

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza z cukinią i szparagami 104

Czas czytania: 2 min Typowo wiosenna pizza, pizza z cukinią i szparagami. Pizza jest rewelacyjna, aromatyczna i bardzo smaczna. Po upieczeniu koniecznie posypcie pizzę rukolą i

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi ze szpinakiem 123

Czas czytania: 2 min Pierogi ze szpinakiem Kilka przepisów na pierogi podałam już jakiś czas temu. Były to pierogi ruskie , pierogi z truskawkami , borówkami , soczewicą i

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza o smaku hamburgera 277

miękkie i elastyczne, ale nie powinno się kleić ani do miski, ani do ręki. Ja ciasto od początku do końca robię w misie Kitchen Aida, używając haka do ciast drożdżowych.   Jeśli czujecie przy wyrabianiu że ciasto jest za luźne i za rzadkie, po 7 minutach nie chce się uformować w jednolitą kulę i ciągnie się jak guma do żucia(...)później, do dekoracji. SKŁADANIE I DRUGIE WYRASTANIE Ciasto po pierwszym wyrośnięciu uderzamy pięścią, żeby pozbyć się z niego powietrza. Wyjmujemy z miski i dzielimy na trzy równe porcje. Formujemy placki rozciągając i rozklepując w dłoniach, na podsypanym mąką blacie – i zostawiamy rant. Wykładamy każdy na osobny kawałek papieru do pieczenia.   W tym czasie nastawiamy piekarnik

Karo in the Kitchen
Drożdżowe serduszka dla Babci i Dziadka 215

Czasem mam wrażenie, że tych Wnuków, to kochają bardziej niż własne dzieci... a może to nie wrażenie, tylko tak naprawdę jest...?! Okazja to nie byle jaka, więc stworzyłam pyszne drożdżowe serduszka z budyniem i zdrowym dżemem z rokitnika. Chcecie się przekonać jak smakują...? 20 minut roboty, godzinka czekania i po sprawie! Doskonałe na śniadanie i podwieczorek. Takich wypieków w cukierni(...)się mleka. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji.  Gdy ciasto podwoi objętość dzielimyna 8 mniej więcej równych części. Na podsypanym delikatnie mąką blacie wałkujemy każdą na okrągły placek o śr ok 20cm. Nakładamy po łyżce budyniu i łyżeczce dżemu. Rozprowadzamy równomiernie i zwijamy w rulon, który składamy na pół. Obracamy zgięciem do siebie, nacinamy ostrym nożem

Kuchnia w czekoladzie
Chaczapuri adżerskie 201

Składniki: Zaczyn: 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody 1 czubata łyżka mąki pszennej Ciasto: 600 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej

Qchnia po prostu
Chlebki pieczone na grillu. 183

Jeśli myślicie, że pieczywa nie da się upiec na grillu to się mylicie, da się. Wpadłam na pomysł, że skoro na grillu można piec mięso i

Izabelawkuchni
GRZEBYKI DROŻDŻOWE Z SEREM I DYNIĄ 233

można się przy okazji zrelaksować - ciasto wyrabiam powoli przez około 10 min., aż ciasto zrobi się gładkie, elastyczne i ciepłe w dotyku.  Jak już robię słodkości z ciasta drożdżowego, to nie są one zbyt słodkie, no i najlepiej jak zawierają ser biały. Bardzo lubię takie bułeczki zjeść na śniadanie, więc nie chcę, aby były przesłodzone. Tym razem zostało(...)miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier z wanilią oraz puree z dyni i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy na placek o długości ok. 30 cm i ok. 5-7 mm grubości. Wzdłuż dłuższego boku, wykładamy nadzienie serowo-dyniowe, tak aby zajęło około 1/3 szerokości tego ciasta. Zawijamy w rulon, lekko

Kuchnia MagdaLeny
Pączki z dżemem (od szklanki) 455

wyszły takie małe, brązowe murzynki :D  mam nawet jeszcze ich zdjęcia zgrane z telefonu :D Minęło kilka lat i zaryzykowałam. Tym razem miałam już trochę doświadczenia z ciastem drożdżowym, więc były duże szanse, że się udadzą. I udały się! Brakuje im tylko jednego - białej otoczki, bo tą nie wszystkie usmażone miały. Ale nie rozkleiły się podczas smażenia, czego(...)odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie lekko rozbijamy ręką, by pozbyć się powierza i wałkujemy na w miarę symetryczny placek grubości około 5-6 mm. Na połowie ciasta lekko odznaczamy szklanką (wykrawaczem czy czymkolwiek mamy, byle o cienkich krawędziach), na środek każdego koła kładziemy łyżeczkę dżemu (ja użyłam dżemu

Kolorowy Przepisownik
Ciastka owsiane z czekoladą 128

Czas czytania: 2 min Ferie to aktywny wypoczynek i zwiększone zapotrzebowanie na coś smacznego i dającego dużo energii . Mam coś takiego dla was – ciastka owsiane

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki nadziane dżemem z czarnej porzeczki 216

smaku. Dżem z czarnej porzeczki świetnie pasuje do słodkiego ciasta drożdżowego. Z poniższego przepisu upieczecie 20 pączków. Pamiętajcie, że przygotowując domowe pączki musicie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ ciasto drożdżowe powinno dwukrotnie urosnąć. Dodatkowo pączki należy bardzo dokładnie zlepić, aby podczas smażenia nie wyciekło nadzienie. Składniki na 20 pączków: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej (wagowo(...)najmniej 1 godzina) . Gdy ciasto podwoi swoją objętość to podzielić je na 20 części (1 pączek (surowe ciasto) powinien ważyć około 50 g) . Z każdego kawałka ciasto uformować płaski placek. Dodać 1 łyżeczkę dżemu. Zlepić rogi pączków. Dokładnie uformować kulkę. Pączki układać łączeniami do dołu. Przygotowane pączki ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić do lekkiego podrośnięcia (na co najmniej

Ugotować
Chałka żyrafa. 401

Zachwyciła mnie wyglądem na blogu Rozpustne gotowanie i przepadłam. Zjedliśmy prawie całą zaraz po wystygnięciu . Mięciutka,puszysta,prawie uciekła z foremki przy wyrastaniu ,ale ładne wzorki

Ladylaura.
Pieczone pierogi z pstrągiem 105

Mamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Pomysł na to danie jest inspirowany przepisem Thoma(...)farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Sprawdź też przepis na calzone z warzywami i chorizo – idealne do zagospodarowania resztek z lodówki. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki

Niedzielny kucharz
Piątek: Pieczone pierogi z pstrągiem 158

farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Sprawdź też przepis na calzone z warzywami i chorizo – idealne do zagospodarowania resztek z lodówki. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki(...)już tylko lekko twarde. Krok 4 Ciasto podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora). Posól, popierz i zawiń pieroga, dobrze sklejając brzegi

Niedzielny kucharz
Wtorek: Pieczone pierogi z pstrągiem 212

farszu świetnie sprawdzą się też: wędzony łosoś, ryba maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Sprawdź też przepis na calzone z warzywami i chorizo – idealne do zagospodarowania resztek z lodówki. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki(...)już tylko lekko twarde. Krok 4 Ciasto podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Na środek placka połóż plastry ziemniaka z cebulą, kawałki wędzonej ryby i jeden-dwa pomidorki koktajlowe (lub cząstki pokrojonego pomidora). Posól, popierz i zawiń pieroga, dobrze sklejając brzegi

Niedzielny kucharz
Paszteciki nadziewane dynią, jarmużem i pistacjami 215

Paszteciki nadziewane dynią i jarmużem to smaczne paszteciki z drożdżowego ciasta. Idealne na karnawałowe przyjęcie. U mnie znikają z talerza w mgnieniu oka. Przyrządzam je na wiele sposobów. Po świątecznym obżarstwie proponuję przepis na paszteciki z dynią i jarmużem. Są to moje świąteczne resztki, które wykorzystałam do tego przepisu. Dynię piżmową piekłam do sałatki z dynią . Jak zwykle wybrałam dynię(...)upieczoną dynię i wymieszaj z farszem. Zdejmij patelnię z kuchni. Dopraw farsz solą, pieprzem i parmezanem. Wymieszaj i lekko przestudź. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy po czym rozwałkuj na placek o wielkości 40 cm x 45 cm. Przetnij na pół wzdłuż dłuższego boku. rozprowadź nadzienie i zwiń każdy placek w rulon. Potnij każdy rulon na 15 pasztecików

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania