Czy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto drożdżowe odrywane z dodatkiem kakao znika w mgnieniu oka. Jest idealne na drugie śniadanie, podwieczorek czy deser. Pasuje do kawy, herbaty, mleka lub kakao. Nie znam drugiego takiego ciasta, które znikałoby w takim tempie. W ciągu ostatniego tygodnia robiłam je już 3 razy i zanim zdążyłam pomyśleć o zdjęciach już go nie było 😉 Pulchna, mięciutka drożdżówka, której nie trzeba(...)wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Po tym czasie,rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na placek o wielkości 40 x 40 cm. Placek smarujemy roztopionym masłem i posypujemy kakao oraz cukrem. Rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na 4 paski o grubości
Kuchnia MagdaLenySkładniki: 4 sztuki jajka, 1 szklanka cukier, - szczypta sól, 5 dag drożdże, 1 szklanka mleko, 10 dag masło lub margaryna, 60 dag mąka tortowa, 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni Lubięostatnie moje odkrycie kulinarne: chlebki z patelni ! Czemu ja na to wcześniej nie wpadłam ?Był chlebek na proszku do pieczenia, teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta, bez problemu(...)wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Kulki ciasta przekładamy na blat, delikatnie wałkujemy na placki średnicy 15-17 cm, przykrywamy.Patelnię o średnicy co najmniej 18 cm smarujemy odrobiną oliwy. Gdy będzie już rozgrzana układamy na niej placek
Kulinarne przygody GatityCzas czytania: 3 min Nie przesadzę, kiedy powiem, że jest to najmniej wymagający przepis na chleb i to z minimalnej ilości składników, dziś upieczemy chleb z
SprawdzonaKuchnia.plCebulaczki z zółtym serem Cebulaczki z żółtym serem to pyszne, drożdżowe bułeczki z podsmażoną cebulą . Są idealne jako przekąska do pracy, szkoły lub jako dodatek do zupy albo innych dań. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Zobaczcie przygotowanie bułeczek na filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pyszne serowe cebulaczki przypominają trochę tradycyjne cebularze lubelskie(...)minut (powinno podwoić objętość). W międzyczasie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Każdą część spłaszczyć palcami na placek (jak na filmie). Placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. posmarować je mieszanką jajka z keczupem (użyjemy tylko trochę mieszanki). Na każdy placek nałożyć czubatą łyżkę cebuli
Lekcje w kuchnicukier. Powoli dolewamy do nich wodę i mieszamy ciasto (po chińsku – mieszamy pałeczkami, w naszych warunkach wystarczy drewniana łyżka). Po wymieszaniu składników zagniatamy i wyrabiamy z nich elastyczne drożdżowe ciasto przez około 7-8 minut. Powinno być gładkie i sprężyste. Jeśli lepi się do rąk – dodajcie odrobinę mąki. Jeśli jest za suche – odrobinę wody. Gotowe ciasto przykrywamy w misce wilgotną(...)waga!), z każdej toczymy wałek i dzielimy go znowu na 2 równe części. Każdą powstałą część wałka dzielimy na 5 jednakowych kawałków. Kawałki rozpłaszczamy po kolei w dłoniach na placek i cienko wałkujemy – starajcie się, żeby środek placka był minimalnie grubszy niż jego brzegi. U Chińczyków wygląda to na mega proste – nie będę ukrywać, że po kilku podchodach
Karo in the Kitchenodsłonie. Podawany z kaszą z ziemniakami oczywiście ugnieciony z wielką łychą gulaszu, obowiązkowo w towarzystwie buraczków. Podawany z kromką chleba gdzie talerz jest wylizany do "umytego" :)) Robię też bułeczki drożdżowe gdzie farsz z gulaszu chowam w środek. Wielokrotność podania gulaszu nie ma ograniczań. Tym razem zrobiłam gulasz wieprzowy. SKŁADNIKI: mięso z łopatki wieprzowej ok 1 kg 1 cebule(...)razie potrzeby dolać wody. Jeśli jest nam za mało słony lub pikantny równie dobrze możemy doprawić pod koniec duszenia. Podajemy go z kaszą, ziemniakami, pajdą chleba lub z plackiem ziemniaczanym. Wielokrotność jego podania zależy od nas :) Smacznego
Basia w kuchnihttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/rogaliki-z-wody.html Składniki:
w mojej kuchniCzas czytania: 2 min Mazurek z cynamonem to kolejna propozycja na Wielkanoc. Przygotowany na kruchym spodzie jak zwykle bardzo delikatnym i smacznym! Do tego przepisu użyłam
SprawdzonaKuchnia.plcieście Recipe by Marek Course: Danie główne, Kuchnie świata, Na imprezę Difficulty: średni Porcje 4 porcji Czas przygotowania 30 minutes Czas pieczenia 10 minutes Podstawą pizzy jest cienkie ciasto drożdżowe. Na nie nakładamy, również cienką, warstwę zredukowanego sosu do pizzy. Wszystko posypujemy serem oraz ulubionymi składnikami. W domowym zaciszu, gdy nikt nie widzi, można użyć nawet ananasa – tylko(...)nastąpi formujemy z ciasta kulkę, smarujemy z wierzchu łyżką oliwy i pozostawiamy, w przykrytym ręcznikiem naczyniu, do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie (20-40 min) możemy je rozwałkować na cienkie placki. Da się to zrobić bez wałka ale ja zwykle jednak się nim posiłkuję. Na stolnicy rozsypujemy cienką warstwę mąki. Smarujemy nią także wałek. Od ciasta odrywamy kawałek (przy podanych
Heca w kuchniOd dawna miałam ochotę na zrobienie tego włoskiego pieczywa. Znalazłam w końcu przepis, który wydał mi się przystępny i spróbowałam swoich sił. Tak powstała w mojej
Kuchnia co dniaDziś zaproponuję przepyszne, drożdżowe i mięciutkie rogaliki z nadzieniem z kremu czekoladowego, masła orzechowego i masy kajmakowej, oblane polewą czekoladową i posypane solonymi orzeszkami. Przepis inspirowany był znanymi batonikami Snickers. Rogaliki można polać dowolną, swoją ulubioną polewą czekoladową. Ja zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych(...)termoobiegu) (fot.2) . Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i wyrabiać jeszcze około 2 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości 5 mm. Tak uzyskane koło podzielić na 12 części, dzięki czemu uzyskamy 12 trójkątów (fot.3) . Na każdym trójkącie ułożyć po pół łyżeczki kajmaku, masła orzechowego i kremu czekoladowego
Świat CiastaDzisiaj przedstawiam mój pomysł na przekąskę imprezową. Bardzo lubię wymyślać i przygotowywać dania finger food. Rollsy przygotowuję bardzo często, zarówno z ciasta drożdżowego jak i na przykład tortilli. Farsz można komponować do woli. Ja dzisiaj postawiłam na klasyczną pizzę. Może nie jest zbyt dietetyczna, ale przynajmniej wszystkim smakuje - o to chodzi w przekąskach :) PIZZA ROLLS (składniki na 2 blachy) Składniki(...)już podwoi swoją objętość, możemy się wziąć za wałkowanie. Ciasto podzielić na 2 części, z jednej wyjdzie bardzo długi rulon, dlatego wygodniej było mi podzielić. Rozwałkować na cienki, podłużny placek. Posmarować go sosem, posypać szynką oraz serem. Ciasto zwinąć w dość ciasną roladkę tak, żeby wszystkie końce były ze sobą zlepione. Pokroić w niezbyt szerokie paseczki. Rollsy ułożyć
Zgrabne Gotowanie