placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:126/187)

Mazurek Matcha 126

migdałów. Można dodatkowo zostawić odrobinę białej czekolady z herbatą i również udekorować nią wierzch mazurka. Jeśli lubicie desery z herbatą Matcha, to zapraszam do spróbowania sernika   lub ciasta drożdżowego z pastą z czarnego sezamu. Życzę Wesołych Świąt i smacznego! Print Mazurek Matcha .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniały mazurek na kruchym cieście z pysznym(...)lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Formę okrągłą o średnicy 22-23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek odpowiadający wielkości formy (z bokami), przygotowane ciasto przełożyć do formy, dno ciasta nakłóć widelcem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika. Spód ciasta pieczemy przez 15-18 minut na złoty kolor

SprawdzonaKuchnia.pl
4 włoskie przepisy na śniadanie w stylu "la dolce vita" 148

stopniach C przez ok. 15 minut (do suchego patyczka). Ostudź na kratce.  Schiacciata all'uva - toskańska focaccia z ciemnymi winogronami Schiacciata all'uva to rodzaj focacci, słodkiego chlebka drożdżowego, które piecze się z dodatkiem oliwy i ciemnych winogron z okazji winobrania. Przygotowuje się go głównie w Toskanii. Ważny jest wybór winogron, powinny być jak najmniejsze i najlepiej bez pestek(...)winogrona z gałązek, umyj i osusz.  Gdy ciasto wyrośnie, wyrób je i podziel na dwie części. Formę o średnicy 27 cm posmaruj oliwą. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na placek i wyłóż formę. Ułóż połowę winogron i połowę cukru (czyli 3 łyżki ).  Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj winogrona dobrze sklejając brzegi.  Na wierzchu ułóż pozostałe winogrona

Chilli Czosnek i Oliwa
BEZGLUTENOWE BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM 163

Dobrze wiecie, że jestem totalnie zakochana we wszelkiego rodzaju bułeczkach, drożdżówkach, rogalach, struclach i innych tego typu wypiekach. Dziś razem z marką Schär , producentem żywności bezglutenowej

Ostra na Słodko
Nocne rogale z makiem 207

Śniadanie to podstawa! Jednak często próbujemy się od niego wymigać;) Aby jeść śniadanie z większym apetytem polecam pyszne, domowe rogale. Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie

Z miłości do słodkości
Bułeczki czosnkowe 157

śniadania, lunchu, czy też kolacji. Pasują również na przyjęcie, czy też jako jedzenia do zabrania w podróż. Wbrew pozorom nie wymagają dużych nakładów pracy – to prawda, ciasto drożdżowe jest czasochłonne, ale tak naprawdę przez większość czasu nie wymaga Twojej uwagi. Rośnie samo, a Ty w tym czasie zajmujesz się swoimi sprawami A zapomniałam dodać, te bułeczki kryją w sobie(...)pokrój w kostkę, mniej więcej 3 cm x 3 cm. Formę na ciasto, np. keksówkę wysmaruj oliwą. Gdy ciasto wyrośnie odrywaj z niego niewielkie ilości formuj z niego okrągły placek, na środku układaj kostkę sera i zaklejaj tworząc okrągłe bułeczki. Postępuj tak, aż do wykończenia ciasta. Bułeczki czosnkowe układaj na blasze, tak aby ściśle przylegały do siebie. Na koniec

365 dni dookoła kuchni
Tort bezowy z musem malinowym 369

Madzia w ostatni weekend miała swoje święto z tej właśnie okazji powstał tort bezowy z musem malinowym. Delikatny, chrupiący i rozpływający się w ustach. Mus malinowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ravioli z dynią na słodko 94

Czas czytania: 2 min Ravioli z dynią na słodko powstały dla mojej córki, która lubi dynię, ale nie przepada za połączeniem dyni ze słonymi smakami. Ravioli

SprawdzonaKuchnia.pl
"Wężowe" ciasto drożdżowe z wiśniami 91

Drzewa wiśniowe w tym roku wyjątkowo obrodziły, więc można poszaleć z ich owocami. Ja bardzo lubię wszelkie ciasta z wiśniami. Dziś zapraszam na kawałek ciasta drożdżowego 😊 Uformowałam je w kolejny fantazyjny kształt, dzięki któremu ciasto zostało nazwane przez pewnego Milusińskiego ciastem wężowym. I tak też je zapisuję 😊 Do jego upieczenia użyłam owoców, które zostały mi z nastawu publikowanego niedawno kwasu(...)krok.  Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Lekko wyrobić, by je odgazować.  Podzielić ciasto na 2 części.  Jedną przełożyć do tortownicy i rozciągnąć na okrągły placek wypełniający dno tortownicy.  Na placku rozłożyć 3/4 wiśni.  Resztę ciasta rozwałkować na placek długi na ok. 60 cm i gruby na ok. 0,5 cm.  Przeciąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe ciastka z marmoladą 156

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. (https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kruche-ciastka-z-powidlami) W planach były standardowo rogaliki, ale postanowiłam wypróbować coś nowego :) Składniki: - 1/4 szklanki ciepłego mleka - 25 g

W kuchni bez szafek
Jagodzianki, te najlepsze 115

ciepłą, więc musicie wybaczyć mi trochę niechlujny wygląd. Spieszyłam się bardzo by jej skosztować :) Jagodzianki są niesamowite i muszę przyznać, że najlepsze jakie piekłam do tej pory. Moje ciasto drożdżowe zostanie mi do wszelakich innych dodatków, jednak jeśli będę piekła jagodzianki, to będą to jagodzianki lux Rozkosznego. Ciasto pięknie pachnie śmietaną, jest bardzo delikatne. Jagód jest tyle, ze świeże bułeczki(...)Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dzielimy na 9 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy około 15 cm. Na środek każdego nakładamy 3 łyżki jagód. Jagody zakrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy od spodu. Zawinięte jagodzianki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Mienta blog
Paszczaki 154

Paszczaki, to nasz autorski pomysł na bułki drożdżowe z uśmiechem. Każda  ma inny uśmiech , każda z nich coś innego wyraża a co, to kwestia wyobraźni :)    Składniki: -ok. 1/2 kg mąki 405 lub 450 -250 ml ciepłego mleka -5 jajek -4 dkg drożdży -6 łyżek cukru -5 dkg masła -szczypta soli -aromat, cukier trzcinowy do posypania bułek(...)stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przekładamy na stolnicę, formując wałek. Dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy kulkę. Z każdej kulki formujemy owalny placek, nieco grubszy z jednej strony. Placek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Na cieńszej części układamy plaster jabłka lub ananasa. Przykrywamy grubszą częścią i układamy na blaszce

Maminek kulinarny
Makowiec na cieście krucho - drożdżowym 167

Przygotowania do Świąt trwają :) W moim domu zawsze na Wigilijnym stole był tradycyjny makownik zwijany w cieście drożdżowym. W tym roku pomysł nieco inny, zaczerpnięty z zeszytu Teściowej. Składniki: Na formę prostokątną o wymiarach ok 24x36cm Masa makowa: 1/2 kg suchego maku 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego 2 jajka 60g masła 100g rodzynek 100g mieszanki keksowej skórka(...)dodajemy z całym płynem. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. 3. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. 4. Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. 5. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Odrywane bułeczki drożdżowe z pieczarkami i mozzarellą 139

Pulchne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z pieczarkami i ciągnącym się serem mozzarella. Doskonałe na śniadanie, obiad, czy kolację. Idealne na piknik, wycieczkę, czy ogrodowego grilla. Świetnie sprawdzają się też jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Jednym słowem uniwersalne. Przepis ich wykonania jest bardzo prosty i wychodzi nawet tym, którzy nie bardzo lubią pracę z ciastem drożdżowym. Polecam :) Składniki ( blaszka 35x25(...)miękkości i odparowania wody z pieczarek. Studzę. Do ostudzonych pieczarek ścieram na tarce o drobnych oczkach ser mozzarella. Farsz dokładnie mieszam i doprawiam do smaku. Z wyrośniętego ciasto formuję placek o grubości około 2 cm. Szklanką wycinam koła ( jak na pierogi ) . Łyżeczką nakładam farsz, zlepiam bułeczkę i układam na wysmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu. Bułeczki układam jedna koło

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto bez pieczenia – ciasto z masłem orzechowym 313

Ciasta bez pieczenia to szybkie i proste w przygotowaniu desery. Ciasto z masłem orzechowym to połączeniu dwóch przeciwstawnych smaków – słodkiego budyniu, z lekko słonym masłem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowa strucla makowa 164

Świąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy. Przepis na dwie średnie strucle. Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej tortowej 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty(...)puszki wyłożyć do miseczki, dodać jedno całe jajko, skórkę z pomarańczy oraz mielony migdały, całość wymieszać. Przygotowanie strucli: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki, z ciasta czerwonego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość

Wanilia i Kardamon
Calzone a'la gyros 210

czegoś należałoby zacząć, a ja zaczynam od poplątania z pomieszaniem.... Uwielbiamy sałatkę gyros, więc postanowiłam wpakować ją do calzone :) Gyrosik w pysznym drożdżowym cieście :) Składniki   Na ciasto:   450 g mąki pszennej,   15 g świeżych drożdży,   1 łyżeczka soli,   250 ml ogrzanego mleka,   50 ml letniej wody,   2 łyżki oliwy,   Na farsz(...)patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka. Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki. Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania