placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:126/187)

Calzone a'la gyros 248

czegoś należałoby zacząć, a ja zaczynam od poplątania z pomieszaniem.... Uwielbiamy sałatkę gyros, więc postanowiłam wpakować ją do calzone :) Gyrosik w pysznym drożdżowym cieście :) Składniki   Na ciasto:   450 g mąki pszennej,   15 g świeżych drożdży,   1 łyżeczka soli,   250 ml ogrzanego mleka,   50 ml letniej wody,   2 łyżki oliwy,   Na farsz(...)patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka. Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z nich w dłoniach placki. Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm. Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego, kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć brzegi

Nie tylko w kuchni
Tarta drożdżowa z owocami 247

Polecam proste w wykonaniu i doskonałe w smaku ciasto, które jest zawsze dobre. Na 4 blaszki 30 cm potrzebujemy 1kg przesianej mąki typ 650, 50g drożdży

chleba naszego
Węgierski Kürtöskalács (kurtoszkołacz) 203

Tak jak pisałam w poprzednim poście koleżanka narobiła i smaka na kołacza, tak więc upiekłam .Nie wyszły może mi zbyt idealne,ale były pyszne. 0,5

Moje domowe kucharzenie
Domowe tiramisu – prosty przepis 220

Tiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza na cienkim drożdżowym cieście a'la J 245

Pizza a'la J  Przepis na ciasto: 1/2 kg maki 1 szklanka mleka  25g drożdży 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 2 łyżki stołowe oliwy

Jemy Pijemy
Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli 194

Zakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste. Są znakomite! Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie na wynos. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu(...)świetny dodatek nie tylko do bułeczek drożdżowych, ale również mięs, wędlin, serów, a także dań z grilla, hamburgerów, hot-dogów czy grzanek. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a potrafi nadać oryginalnego charakteru daniom, z którymi jest serwowana. Całość dopełnia tarta mozzarella posypana po wierzchu, która po zapieczeniu staje się ciągnąca... Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania

Kuchnia MagdaLeny
Bułeczki drożdżowe z konfiturą z czerwonej cebuli 194

Zakręcone bułeczki z ciasta drożdżowego nadziane domowej roboty konfiturą z czerwonej cebuli, zapieczone z serem mozzarella. Niebanalne drożdżówki w wersji półwytrawnej - wychodzą mięciutkie i puszyste. Są znakomite! Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie sprawdzą się na kolację lub jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie na wynos. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu(...)świetny dodatek nie tylko do bułeczek drożdżowych, ale również mięs, wędlin, serów, a także dań z grilla, hamburgerów, hot-dogów czy grzanek. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a potrafi nadać oryginalnego charakteru daniom, z którymi jest serwowana. Całość dopełnia tarta mozzarella posypana po wierzchu, która po zapieczeniu staje się ciągnąca... Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z dynią i grzybami 202

Zostajemy ciągle w klimacie jesienie. Dzisiaj standard czyli dynia i grzyby, ale w formie tarty i to również nietypowej bo na drożdżowym cieście. Drożdżowe ciasto ma tą zaletę, że nie trzeba go podpiekać, nie trzeba obciążać tak jak kruchego, po prostu układamy i wszystko razem pieczemy, ale o tym za chwilę. Przepis Składniki: Ciasto: 300 g mąki pół kostki drożdży(...)czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dynię, grzyby, cebulę i czosnek, około 10 minut, na dużym ogniu. Przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości formy do tarty, pamiętajmy że należy zostawić 3-4 cm z każdej strony, aby wyszedł ładny rand. Wykładamy formę ciastem, przykrywamy szmatką i odstawiamy na kolejne 15 minut

KasiaiKrzysiu.pl
Calzone z cukinią i gorgonzolą ( calzoni ) 267

Calzone, czyli ciasto drożdżowe, składane w pieroga, wypełnione farszem warzywnym, lub mięsno-warzywnym.Przepis na calzone wykonane przeze mnie, pochodzi z książki "Przemytnicy na wakacjach" Moniki Mrozowskiej-Szaciłło.Farsz jest prosty, a prostota zazwyczaj smakuje najlepiej - i tak jest także w przypadku tych pierożków. Ciasto:3 szklanki mąki pszennej20 g świeżych drożdżyletnia woda1 łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka soli5 łyżek oliwy(...)gorgonzolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Farsz wystudzić.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Uformować gruby wałeczek i podzielić na około 15 części.Każdy kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką, na okrągły placek grubości około 3 mm.Łyżkę wystudzonego farszu kłaść na środku placka, nieco rozsmarować farsz na placku.Brzegi ciasta posmarować pędzelkiem zmoczonym w wodzie. Placek składać na pół, formując

kolorowotorcikowo
PANCAKES NADZIEWANE CZEKOLADĄ / CZYM JEST PANCAKE MAKER? 174

Choć gadżeciarą absolutnie nie jestem to uwielbiam testować w kuchni przeróżne nowe sprzęty – zarówno obecne na rynku, jak i nowości! Część z nich przyznaję ląduje

Ostra na Słodko
Chałeczka plasterkowa ( segmentowa ) 106

czego powstają chałki miękkie, puszyste, wysokie, płaskie, plecione i zwijane. Suche o strukturze chlebka, z domieszką mąki pełnoziarnistej, razowej, żytniej. Przekładane, z owocami, dżemami, posypkami. Struktura i jakość ciasta drożdżowego zależy od wielu czynników. Rodzaju tłuszczu i jego ilości, zawartości jaj, lub samych żółtek. Długości i sposobu wyrabiania ciasta. I jego wyrastania. O atmosferze nie wspomnę - nerwy schowajcie wiecie gdzie(...)tych wypieków przypisanych niedzielnym porankom. Od poniedziałku do piątku - jeśli przetrwa, odkrajam plasterek po plastrze. Do szybkiego przegryzienia przy wypijanej przed wyjściem z domu kawie. Pyszne, proste ciasto drożdżowe. Pachnie świętami. Już całkiem niedługo dane nam będzie cieszyć się tym, co radosne alleluja wnosi w nasze życie. Jeden z gipsowych królików sprezentowany mi wczoraj, już zajął miejsce bożonarodzeniowego krasnala

Kronika Piekarnika
focaccia z suszonymi pomidorami i czarną oliwką 181

focaccia z suszonymi pomidorami Ten drożdżowy włoski chlebek, upieczony dodatkiem aromatycznych pomidorów i oliwek, staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wyborny smak sprawia, że przestaje on być dodatkiem do potraw, lecz sam staje się samodzielnym posiłkiem. Tym razem chlebek upiekłem na zaczynie sporządzonym kilka godzin wcześniej, czyli w sposób podobny do wypieku  naszych chlebów na zakwasie. Dzięki temu pieczywo(...)mąki lub wody). Wtedy ciasto  wkładamy do miski  i odstawiamy w ciepłe miejsce, na trzydzieści minut. Następnie wyrośnięte ciasto  formujemy w rękach w półtorej centymetrowej grubości placek . Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, na wierzchu układamy oliwki, oraz pokrojone w cząstki suszone pomidory . Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni

Miód i pieprz
Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 256

naprawdę zupa nic, czy aksamitna zupa z bogatym smakiem. Jak dla mnie to drugie smakuję mi jak rozpuszczone lody wanilinowe mniam:) Często podają ja w towarzystwie racucha drożdżowego. Słodka zupa i racuch najlepsze wedle nas połączenie.SKŁADNIKI NA ZUPĘ :- mleko 1,5l- laska wanilii (opcjonalnie można użyć cukier wanilinowy )- białka 2szt- cukier puder 2 łyżki- żółtka 2szt- cukier 6 łyżeczekSKŁADNIKI(...)mieszam składniki drewniana łyżką- gdy ciasto jest już gładkie po ok 5 minutach mieszania zostawiam do wyrośnięcia na ok 1h- gdy ciasto już wyrośnie odcinam sobie kawałki ciasta formuję placek i kładę go na rozgrzaną patelnie z olejem, piekę do zrumienienia z obu stron- równie dobrze można w środek racucha przed upieczeniem włożyć jabłko- do ciasta można również dodać

Basia w kuchni
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ 153

Składniki:  (na około 14 sztuk) 500-600 g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka

Walijskie Pichcenie