placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:123/187)

Chlebek Pita Z Patelni 157

Chlebek możemy też upiec w piekarniku, ale kiedy panują na dworze upał, czasami ciężko jest odpalać piekarnik i jeszcze bardziej podgrzewać atmosferę w domu ;) Chlebki ładnie

Gotowanie...to proste !
Racuchy z jabłkami i cynamonem 315

Dziś racuchy z jabłkami, z pewnością pamiętacie z dzieciństwa. Żadna Babcia nie mogła ich pominąć Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być

Zasmakuj Kuchni
Zakręcona babka budyniowa z migdałami 257

pewno lubicie drożdżowe bułeczki z budyniem, dzisiaj trochę w innej odsłonie lecz bardzo ciekawej. Babka znakomicie wygląda i do tego świetnie smakuje, cieplutka rozchodzi się błyskawicznie. Taka babka może być świetnym słodkim prezentem dla waszych mam. Wszystkiego najlepszego życzę wszystkim Mamom!  drobny upominek możecie znaleźć tutaj  Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki(...)cały czas mieszają. Masę budyniową odstaw do ostygnięcia.    Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz. Odstaw formę

Niezły Młynek
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 124

przegląd przepisów.    Mazurki: Mazurek kajmakowy Mazurek z wiśniami i białą czekoladą Śliwka w czekoladzie Cytrynowy Babki i babeczki: Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babka cytrynowa Kolorowa na białkach Czekoladowa Trójkolorowa Marchewkowa Czekoladowe pisanki Babeczki cytrynowe Babeczki szpinakowe Serniki:   Sernik z mlekiem w proszku Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką(...)Łaciaty przekładaniec Monte Pyszny michałek Czekoladowo truskawkowe Fale dunaju Brzoskwiniowy raj Jabłecznik cappuccino Snikers Chałwowiec Marysieńka Biedronka Kostka malinowa Ciasto św Jakuba Ciasto  imperozwe Bananowa chmurka Brzoskwiniowa polana Placek iłowiecki Orzechowiec

Cynamonowe szczęście
DIETA ZIEMNIACZANA - Rezultaty, porady + przykładowe posiłki 1560

ulubione przyprawy. Następnie piec w piekarniku lub w grillu elektrycznym do chrupkości. Niestety ta opcja nie przypadła mi do gustu, gdyż nie chciało mi się trzeć ziemniaków.  Pieczone placki ziemniaczane z kiełkami i sałatką  Ja natomiast najczęściej na śniadanie jadłam po prostu gotowanie/pieczone ziemniaki z sałatką i słodkim sosem chilli.  Ziemniaki gotowane z warzywami(...)wspaniałego :D Beztłuszczowe frytki z ketchupem i sałatką Takim samym sposobem można, także zrobić pieczone ziemniaki. Tutaj można zaszaleć z przyprawami i dodać czerwoną paprykę, czosnek czy płatki drożdżowe :) Polecam spróbować karmelizowane ziemniaki z curry, o których pisałam  tutaj. Pieczone ziemniaki z marchewką i sałatą Pieczone ziemniaki z przyprawą curry Idealnym pomysłem na lunch jest zupa krem

wegujemy
Szwedzkie bułki z cynamonem i kardamonem 227

przystało! :) Za Wasze zakrętasy też będę trzymać kciuki. Wyjdą na pewno pięknie! :) Dla ułatwienia zamieszczam w przepisie link do filmu z "instrukcją obsługi." :) Skorzystałam z własnego przepisu na ciasto drożdżowe, które jest wyśmienite i bosko się z nim pracuje. Podawałam go już przy okazji rwanych bułeczek, jednak przypomnę Wam je jeszcze raz: Składniki na 25 bułeczek (wielkości muffiny): 450 gramów(...)minimum godzinę. Ciasto w tym czasie pięknie wyrośnie (prawie dwukrotnie).  Wysyp stolnicę mąką, wyjmij ciasto z miski, wyrób je przez chwilę, następnie rozwałkuj na prostokątny, dość cienki placek. Wierzch ciasta wysmaruj masłem, posyp cynamonem i kardamonem.  Następnie złóż ciasto na trzy, jak list.  Po złożeniu ciasta pokrój je na około 1,5 cm paski. Paski zwiń

Garniec Magalie
Ciabatta z czarnymi oliwkami 255

Każde pieczone na rozczynie pieczywo ma delikatniejszy smak niż to na zakwasie, bo w trakcie wyrastania ciasta nie powstaje kwas mlekowy. Jedną z zalet długiego czasu wrastania ciasta drożdżowego jest to, że smak drożdży przestaje być wyczuwalny. Zmniejsza się też zawartość naturalnego kwasu fitowego, który hamuje przyswajanie wapnia, magnezu czy żelaza. Składniki (na ok. 10 bułek): 40 g świeżych drożdży(...)zaś będzie się zbyt lepić - nieco mąki. Rosnące ciasto - tu w wersji z suszonymi pomidorami Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy, po czym rozwałkujemy na placek grubości ok 1 cm. Smarujemy z wierzchu oliwą (pędzlem lub po prostu ręką), po czym składamy na trzy-cztery razy, wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ścierką i ostawiamy

W SMAK
SŁODKA PIZZA Z OWOCAMI 238

Kto powiedział, że pizza nie może być słodka. Sosem jest niskosłodzony dżem truskawkowy udekorowany ulubionymi owocami. Pizzę tą robi się bardzo szybko. Uwielbiają ją zarówno dorośli

Słodki Zakątek
Koperty z marmoladą – ciasteczka walentynkowe 153

zróbcie je sobie po prostu w dogodnym momencie, myślę, że dla tego smaku warto je zrobić w każdy możliwy dzień. Ciasteczka koperty z marmoladą przygotowane są z ciasta krucho-drożdżowego. Są przepyszne. Wizualnie przedstawiają koperty z „listem miłosnym”, mam nadzieję, że Wy też to widzicie Ciasto warto dość cienko rozwałkować, bo rośnie w trakcie pieczenia. Nie polecam jakoś(...)wyrabiać, aż nabierze gładkiej konsystencji). Ciasto odstawiamy, przykryte ściereczką, na około 1 godzinę. Następnie ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy partiami na lekko podsypanym mąką blacie na dość cienki placek (pozostałe ciasto trzymamy pod przykryciem). Wykrawamy ciasteczka o kształcie rombu (zobacz schemat poniżej). Na środek dajemy po 1 dużej łyżeczce marmolady. Zlepiamy brzegi, formując ciasteczka o kształcie koperty

Smaki Na Talerzu
Makowiec zawijany 134

jeden makowiec wyszedł mi mega napakowany i pękł na pół). 3)Nie udało mi się idealnie zawinąć makowców w papier, przez co też pewnie te pęknięcia. [:Listonic] Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży(...)cukier, dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ja wyrabiałam 20 min w robocie z hakiem do drożdżowego. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana

moj przepis na
Makowiec zawijany 132

jeden makowiec wyszedł mi mega napakowany i pękł na pół). 3)Nie udało mi się idealnie zawinąć makowców w papier, przez co też pewnie te pęknięcia. [:Listonic] Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży(...)cukier, dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ja wyrabiałam 20 min w robocie z hakiem do drożdżowego. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana

moj przepis na
Makowiec zawijany 277

cukier, dodać 3 łyżki mąki (odjąć z 3 szklanek). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ja wyrabiałam 20 min w robocie z hakiem do drożdżowego. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa przygotowana(...)równe części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm, nie może być rozwałkowane zbyt cienko, bo ciasto popęka. Rozsmarować 1/3 masy makowej na każdym rozwałkowanym placku, 2 cm od każdej krawędzi zostawić bez maku. Zwinąć jak rulon, końcówki podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około

moj przepis na
Smażone drożdżowe bułeczki z szalotką i koprem włoskim 122

Bułeczki z zaparzanego ciasta – drożdżowe naleśniki smażone na patelni. Zaparzanie mąki wrzątkiem to tradycyjna chińska technika, dzięki której skrobia w mące puchnie a wypieki  są wilgotne, lekko gąbczaste i przyjemnie słodkie. Przepis na te pyszne naleśniki – bułeczki pochodzi z książki “Domowy wypiek chleba” Lauren Chattman. Od siebie dodałam nasiona kopru włoskiego, które bardzo lubię(...)porcji ciasta formujemy kulkę i pozostawiamy na blacie, by ciasto się rozluźniło. Piekarnik nagrzewamy do 95°C, na środkowym poziomie kładziemy blachę do pieczenia. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na placek o średnicy około 12 cm. Posypujemy po wierzchu szalotką i szczyptą nasion kopru włoskiego, a następnie zwijamy w ciasny rulonik i zwijamy w kształt ślimaka.  Powtarzamy

Tajemnice Smaku
Chaczapuri – serowe chlebki 133

bardzo polubiłam tego rodzaju jedzonko więc postanowiłam przetestować kolejny przepis (niestety zapomniałam spisać gdzie dokładnie go znalazłam). W przepisie zaintrygował mnie szczególnie pomysł na ciasto, które nie jest typowym drożdżowym wypiekiem z jakim pracowałam do tej pory. Nie miałam sugerowanych w składnikach maconi i sulguni, więc posłużyłam się dostępnymi u nas zamiennikami. Domyślam się, że nie jest to dokładnie(...)można dodać troszkę soli. Masę serową dzielimy na 4 równe części, z każdej formujemy kulkę. Ciasto również dzielimy na 4 części. Wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie na płaski placek. Na środku umieszczamy kulkę serową, po czym zlepiamy ciasto. Kładziemy je złączeniem do dołu i rozpłaszczamy na cienki placek przy pomocy wałka. Suchą patelnię rozgrzewamy. Moc palnika zmniejszamy

Smaki Na Talerzu