placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:131/187)

Pogacze z twarogiem. 142

tutaj nie było, ale na szczęście wracam i to jeszcze z samymi pysznościami :) Pogacze to popularne na Bałkanach, niewielkie bułeczki, idealne na każdą porę dnia. W moim przepisie warstwy drożdżowego ciasta przełożone są masą z twarogu i po upieczeniu są chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, i co najważniejsze są pyszne! Można je podać do zupy, do piwa(...)jajkiem i szczyptą soli, mieszamy do połączenia składników.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich wałkujemy na kwadrat o boku około 24 cm. Pierwszy placek kładziemy na dużym talerzu, smarujemy 1/4 masy twarogowej, na to kolejny kwadrat, masa i tak do skończenia składników, z czego pamiętajmy, że ostatnią warstwą ma być ciasto. Teraz całość

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką 116

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką to kolejny przepis z ciasta drożdżowego, który można znaleźć na stronie. Ciasto drożdżowe jest świetne, bo można je wykorzystać w przepisach na słono jak i na słodko. Uwielbiamy słodkości, drożdżówki, pączki, ciasteczka. Domowe drożdżówki do przepyszny dodatek do kawy czy na drugie śniadanie. Są miękkie, jabłka pięknie pachną cynamonem a kruszonka jest(...)drożdżówek, więc spokojnie starczy ich na kilka dni. Koniecznie wypróbuj ten przepis a nie wrócisz już do sklepowych drożdżówek. Drożdżówki z jabłkiem i kruszonką – Składniki Składniki na ciasto drożdżowe 500 gram mąki pszennej 250 ml letniego mleka 50 gram świeżych drożdży 80 gram cukru 2 całe jajka 100 gram rozpuszczonego masła Składniki na nadzienie jabłkowe 1 kilogram twardych

To Musisz Wiedzieć
Pączki kryzysowe 1088

Wczoraj oponki serowe, dziś pączki. Chyba pójdzie w boczki, ale cóż, karnawał jest tylko raz w roku, a kalorie można gubić przez cały rok. Dziś zrobiłam pączki drożdżowe z dżemem truskawkowym i skórką z pomarańczy. Pączki są bardzo łatwe do zrobienia. Nawet zupełny laik powinien sobie poradzić. Pączki zrobiłam na tylko jednym całym jajku, dlatego nazywają się kryzysowe. Ciasto wyrabiałam(...)odchodzić od ścianek miski. Wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Blat podsypałam mąką i wyłożyłam wyrośnięte ciasto. Rozwałkowałam je wałkiem na placek o grubości ok. 1-1,5cm. Szklanką trochę mniejszą niż szklanka do whiskey wycinałam kółka z ciasta. Na środku nakładałam łyżeczkę dżemu i zlepiałam brzegi tworząc kulkę. Ulepione pączki

Waniliowe Improwizacje
Bułeczki razowe nadziewane, wędliną, groszkiem i serem 139

Bułeczki razowe nadziewane wędliną, groszkiem i serem Pyszne i zdrowe są świetne na śniadanie, kolację czy też jako kanapki do pracy lub w podróży. Nadziewane wędliną

zielonacukinka
Mini focaccia z czerwoną cebulą i oliwkami. 136

Dzisiaj zapraszam Was do Włoch ;-) foccaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą pizzy jednak bez sosu pomidorowego i sera , natomiast  z ziołami, oliwkami, solą morską

Radość kipiąca uśmiechem.
Kulebiak z kapustą i grzybami 184

Ukrainy. Jest to również potrawa regionalna z województwa podlaskiego (skąd pochodzę) - pieczony pieróg z ciasta drożdżowego z nadzieniem z kapusty i grzybów. (Wikipedia) Jednym słowem to taka rolada drożdżowa z farszem kapuściano-grzybowym. Najlepiej smakuje na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Fajnie komponuje się z czerwonym barszczem. Ciasto: 250 g mąki 1/2 szklanki mleka 10 g drożdży   25g margaryny(...)dokładnie wyrobić (nie powinno się kleić), uformować kulę i odstawić w cieple miejsce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta a brzegi wyrównać (odcinając nierówności) nożem. Na placku równomiernie rozprowadzić kapustę i wszystko razem delikatnie zwinąć w rulon (jak roladę). Kulebiaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Odcięte kawałki ciasta rozwałkować, wyciąć

Di gotuje
Chaczapuri adżarskie 2463

Wyszło idealne. Maczane w roztopionych serach smakowało po prostu wyśmienicie. Nie zapominajmy również o jakże ważnym elemencie tego dania, jakim jest jajko. Rozlewające się żółtko również idealnie współgrało z drożdżowym ciastem. Przepis, z którego korzystałam zakładał 3 porcje, ja przygotowałam 4. Nie wiem czy przygotowałam zbyt dużo farszu, czy to przez zwiększenie ilości łódeczek lub wykorzystane przeze mnie jajka były(...)oraz masło. Doprawiamy pieprzem (solić nie trzeba, gdyż słona jest feta), mieszamy. Wyrośniete ciasto dzielimy na 3-4 części. Z każdej formujemy kulę, a następnie wałkujemy je na podłużne placki. Na środek wyładamy farsz. Brzegi ciasta zwijamy do środka, końce ciasta łączymy ze sobą, formując łódeczki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na około 9 minut

Smaki Na Talerzu
Zakręcona drożdżówka budyniowa 89

Składniki na ciasto: 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka

Kocham Czekoladę
Zakręcona drożdżówka budyniowa 156

Składniki na ciasto: 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka

Kocham Czekoladę
Zawijane drożdżówki z korzennym nadzieniem 192

Mięciutkie, puszyste i pachnące świętami bułeczki drożdżowe. Z nadzieniem uperfumowanym korzennymi przyprawami. Oczywiście przypraw można nie dodawać i tez będzie pysznie. Sposób zawijania ciasta sprawia, że nadzienie znajduje się w każdym kawałeczku drożdżówki. Tak lubię;) Z tej ilości ciasta mi przeważnie wychodzi ok. 12 drożdżówek (lub dwie małe strucle).  Ciasto: 50-55 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych(...)cukrem, kakao i przyprawami. Dodać białko jaja i dokładnie zmiksować. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat. Uformować kulę. Podzielić na 12 części. Każdą rozwałkować na cienki podłużny placek (owal). Na całą powierzchnię nałożyć cienką warstwę nadzienia. Pokroić wzdłuż na cienkie paski i zwinąć w rulon jak na zdjęciu. Otrzymany rulon zwinąć w ślimak zawijając końcówkę pod spód

Maślane ciasteczko
Migdałowe babeczki 68

Czas czytania: 2 min Migdałowe babeczki na przepysznym kruchym delikatnym i cieniutkim cieście, wypełnionym migdałową masą. Migdały uwielbiam w każdej formie więc dług nie zastanawiałam się

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 125

które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie, z którego możesz wykonać(...)pietruszką i czosnkiem. Na samym końcu dodaj tarty ser, zmniejsz ogień i wymieszaj farsz. Kiedy ciasto urośnie i będzie miękkie, sprężyste oraz jednolite, dokładnie rozwałkuj je. Wykrój okrągłe małe placki i na środku umieść łyżkę farszu. Zlep je w taki sposób, aby nie rozkleiły się podczas smażenia. Kiedy przygotujesz wszystkie pierogi do smażenia, odstaw je jeszcze na moment

Rozdomowiona
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 179

które przygotowuje się z miękkiego i pysznego drożdżowego ciasta. Najbardziej popularne są w okolicach Sycylii, gdzie podaje się je z mozarellą i sosem pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie, z którego możesz wykonać(...)pietruszką i czosnkiem. Na samym końcu dodaj tarty ser, zmniejsz ogień i wymieszaj farsz. Kiedy ciasto urośnie i będzie miękkie, sprężyste oraz jednolite, dokładnie rozwałkuj je. Wykrój okrągłe małe placki i na środku umieść łyżkę farszu. Zlep je w taki sposób, aby nie rozkleiły się podczas smażenia. Kiedy przygotujesz wszystkie pierogi do smażenia, odstaw je jeszcze na moment

Rozdomowiona
Półfrancuskie rogale z nadzieniem orzeszkowym. 137

bazie orzeszków ziemnych w karmelu. Nadzienie bardzo łatwo przygotować, a jest naprawdę bajecznie smaczne. Jeśli spodoba Wam się ten przepis polecam jeszcze jeden, a mianowicie na  Wieniec drożdżowy z orzechami , podobna kombinacja smaków, chociaż inna tekstura ciasta. Nie wiem jak Was, ale mnie takie wypieki nastrajają świątecznie, więc koniec listopada i niemal cały grudzień w mojej kuchni królują orzechy(...)czasie roztapiamy 200 g masła i odstawiamy do lekkiego stężenia.       Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy kulę, a następnie wałkujemy na placki o grubości około 1-2 mm. Na talerzu, lub tacy, układamy pierwszy placek ciasta, smarujemy tężejącym masłem, na nim układamy kolejny placek, na nim znów masło

Rozpustne gotowanie
Pierogi smażone z kurczakiem, pieczarkami, cebulą i serem 164

pomidorowym. Ja jednak zdecydowałam się na pierogi smażone z typowo polskim farszem. Zobacz mój przepis! Przepis na panzerotti, czyli pierogi smażone Najważniejsze w pierogach smażonych jest oczywiście przygotowanie ciasta drożdżowego. Bazuję na przepisie, z którego możesz wykonać typowo włoskie panzerotti z takimi składnikami, jakie sobie tylko wymyślisz, np. szynka prosciutto z mozarellą. Poza Włochami na tego typu pierogi smażone nazywa(...)pietruszką i czosnkiem. Na samym końcu dodaj tarty ser, zmniejsz ogień i wymieszaj farsz. Kiedy ciasto urośnie i będzie miękkie, sprężyste oraz jednolite, dokładnie rozwałkuj je. Wykrój okrągłe małe placki i na środku umieść łyżkę farszu. Zlep je w taki sposób, aby nie rozkleiły się podczas smażenia. Kiedy przygotujesz wszystkie pierogi do smażenia, odstaw je jeszcze na moment

Rozdomowiona
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, SEREM LUB KREMEM CZEKOLADOWYM 153

Te rogaliki przygotowywało się w moim rodzinnym domu od zawsze. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, cieplutkie, wyjęte prosto z pieca. Moja mam robiła je zwykle z

Calzonella.com
Zakręcone jagodzianki z cukrem pudrem 191

Lato to czas gdy dookoła natura obsypuje nas pyszną porcją witamin ukrytych w owocach. Dookoła możemy dostrzec sezonowość, która cieszy nas swoją obecnością. Osobiście uwielbiam sezon

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki