Drożdżowe rolady z różnymi dodatkami w środku to pomysł na gotową kanapkę do pracy następnego dnia, a jednocześnie świetny sposób na wyczyszczenie lodówki z różnych resztek. Piekłam ją z mąk orkiszowych, które ostatnio są podstawą moich wypieków. Składniki : Ciasto 42 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 300 g jasnej mąki orkiszowej 200 g razowej mąki orkiszowej łyżeczka soli(...)wyrośnięcia. Wyrastanie zajmie ok. pół godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta o grubości ok. 5-7 mm. Ciasto posypać suszonym majerankiem i czosnkiem. Na placku ułożyć plastry salami, wędliny, sera i fasolki (patrz zdjęcie obok). Zwinąć całość w ścisłą roladę, podwijając końce pod spód. Ułożyć na złączeniu ciasta i odstawić na kwadrans do ponownego wyrośnięcia. Posmarować
Weekendy w domu i ogrodzieJakiś czas temu kupiłam wspaniałą książkę „Polska na słodko” Wandy Jackowskiej zawierającą wiele wspaniałych przepisów z różnych stron Polski o dosyć dziwnych nazwach jak dla
Na słodko lub wytrawnieUwielbiam ją za idealne drożdżowe cienkie ciasto i bogactwo ogólnie dostępnych składników. Godny polecania jest także sos który nadaje jej wyrazistości, choć czasem się skuszę na kupną pizzę to tej domowej smakiem nic nie dorówna. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: Ciasto na 3 sztuki o śr około 28 cm 3,5 szklanki mąki pszennej luksusowej(...)trzy kule, wałkuję każdą, na okrąg o średnicy 28 cm, układam ciasto na blasze. Robię sos: Ketchup mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaję musztardę i mieszam, smaruję placki ciasta, zostawiając wolne brzegi. Cebulę obieram, kroję w piórka, podsmażam na oliwie na patelni aż będzie miękka, należy uważać żeby się nie zrumieniła. Nakładam równomiernie pokrojone w plastry
Wanilia i KardamonDługo przymierzałam się do zrobienia tych bułeczek i oto są. Najtrudniej się zabrać za ich robienie, bo w rzeczywistości aż tak wiele czasu to nie zabiera. Smak ciasta drożdżowego i białego sera zapieczonego na nim bardzo mi odpowiada. Takie bułeczki świetnie pasują do zjedzenia na szybkie drugie śniadanie, z kawą lub herbatą. Bułeczki są umiarkowanie słodkie, więc na potrzeby słodszej(...)przestaje. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Składniki masy serowej zmiksować na gładką masę. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować placek grubości 1 cm i wycinać szklanką koła. Układać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2 cm odstępy. Papier można lekko posmarować olejem, aby bułeczki łatwiej się odklejały
Kuchcik gotujewiększej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz oliwę i pozostałą wodę. Mieszamy przez około 10 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne (nadal będzie lekko kleiste). Oprószamy 1 łyżką mąki i zagarniając pod spód formujemy kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy(...)Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i formujemy gruby wałek. Ostrym nożem kroimy go na 6 części i z każdej formujemy kulę. Każdą kulę rozpłaszczamy dłońmi na placek (można podsypać mąką), na którego środku kładziemy kulę z sera i szpinaku. Zlepiamy brzegi (jak przy lepieniu pierogów), lekko rozpłaszczamy dłonią i delikatnie wałkujemy na niezbyt cienki placek
cool and mintyDzień Dziecka już niebawem! więc dziś mam propozycję dla naszych słodkich pociech! dla dorosłych także , bo przecież w każdym z nas ponoć drzemie dziecko ;-) Drożdżówki ja
Radość kipiąca uśmiechem.Słodkie drożdżowe bułeczki z nadzieniem twarogowym w kuchni rosyjskiej nazywane są watruszkami. Niektóre źródła podają, że ich nazwa pochodzi od słowa watra - ogień, inne że od wyrazu "wotrucha" oznaczającego nadzienie, jeszcze inne że jest to zmieniona (pod wpływem rożnych procesów językowych) forma wyrazu "twaróżka" (тварожка). Mnie osobiscie najbardziej się podoba ta ostatnia wersja i nawet chętnie nazywałabym je twaróżkami:) Czasem(...)nazywam twaróżkami, wróć - watruszkami:) Co mogę o nich powiedzieć? Może to, że są pyszne - miękkie, puszyste, wypełnione słodką masą serową... i najlepsze są popijane mlekiem:) Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki z kremem a la cinnabon Bułeczki z młodą kapustą Domowe lubelskie cebularze Strucla z orzechami Maślane rogale z makiem Jagodzianki z kruszonką Bułeczki z jabłkami
Obiad gotowydoskonale wzbogaca smak słodkiego ciasta drożdżowego i aromatycznego cynamonu. Z poniższego przepisu przygotowałam 9 dużych drożdżówek , upiekłam je w formie o wymiarach 28x27cm . Bułeczki cynamonowe z rabarbarem Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 600g mąki pszennej 350ml mleka 20g drożdży 1 jajko 1 żółtko 100g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 40g masła szczypta soli NADZIENIE 250g rabarbaru 4 łyżki brązowego cukru(...)rozpuścić, ostudzić - rabarbar umyć, oczyścić, pokroić na 1-1,5cm kawałki, wymieszać z 1 łyżką brązowego cukru, odstawić - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podsypać mąką i rozwałkować na niezbyt gruby placek - placek posmarować masłem, posypać pozostałym cukrem oraz cynamonem - na tak przygotowanym placku rozłożyć w niedużych odstępach od siebie około 3/4 przygotowanego rabarbaru - placek zwinąć dość ciasno
Smakołyki Berenikikażdego coś pysznego. Wystarczy, że klikniecie w zdjęcie wypieku który Wam się spodobał, a zostaniecie przekierowani do podstrony z przepisami. U mnie tradycyjnie na świątecznym stole zagości drożdżowa babka, mazurek i sernik i pewnie jeszcze jakieś ciacho z kremem, a u Was? Dajcie znać w komentarzu co planujecie przygotować na ten wyjątkowy świąteczny czas. Jeżeli poszukujecie foremek do babek(...)Mazurki: Mazurek kajmakowy Mazurek z wiśniami i białą czekoladą Śliwka w czekoladzie Cytrynowy Babka piaskowa Babka rumowa Babka herbaciana Najprostsza babka drożdżowa Babka budyniowa Babka cytrynowa Kolorowa na białkach Czekoladowa Trójkolorowa Marchewkowa Czekoladowe pisanki Piegus Drożdżowa Cytrynowa z makiem Marmurkowa Babeczki szpinakowe Babeczki cytrynowe z kremem Serniki: Sernik z mlekiem w proszku Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami i kokosową
Cynamonowe szczęścieOdrywane bułeczki z serkiem i kruszonką Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe z pysznym farszem z białego serka, posypane chrupiącą kruszonką. Nie wyobrażam sobie lepszego drugiego śniadanka lub przekąski do popołudniowej kawki. Polecam! Składniki: Ciasto: 15g świeżych drożdży 250g mąki 1/2 szklanki letniego mleka 50g rozpuszczonego masła 1 żółtko jaja 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli(...)dzielimy na osiem części *** *** Przygotowujemy farsz. Do miseczki przekładamy ser, dodajemy żółtko i cukier *** *** Całość dokładnie mieszamy widelcem, aż składniki całkowicie się połączą *** *** Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na podłużny placek. Na brzegu placka nakładamy łyżkę serowego farszu *** *** Ciasto dokładnie zlepiamy *** *** Gotowe bułeczki układamy w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, łączeniem do dołu. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około
Blog z Apetytemdoprawiony. Dorzuciłam tylko posiekane orzechy i kilka kropli aromatu migdałowego. A przepis na ciasto wykorzystałam z bloga Moje Wypieki . Zaciekawił mnie fakt, że w cieście drożdżowym ... nie ma ani jednego jajka! Dotychczas nie wyobrażałam sobie puszystego ciasta bez jajek. Okazało się, że jednak nie są one w tym przepisie niezbędne, bo drożdżówki wyszły pyszne: puszyste, mięciutkie(...)ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na powierzchnię oprószoną mąką, ponownie krótko wyrabiamy. Jeśli będzie się kleiło, podsypujemy trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy je na prostokątny placek, smarujemy je masą makową i zwijamy w roladę, którą kroimy na kawałki o grubości ok. 3 cm. Nasze drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych
Walijskie Pichceniedługo nie próbowałam nawet ich przyrządzać, bo uważałam ciasta drożdżowe za wypiek niesamowicie skomplikowany. Jednak tęskniąc za tym smakiem postanowiłam podjąć wyzwanie w nadziei, że również zostałam obdarzona "drożdżowym" genem. Upiekłam - wyszły baaardzo smaczne, a jednak już nie takie. Dlaczego? Ponieważ kulinarne wspomnienie, to nie tylko smak, ale też wspólne wyrabianie ciasta, nieudolne i udolne zlepianie bułeczek i czas razem(...)dodać mleko, zaczyn, żółtka, sól. Wyrobić elastyczne ciasto. Pod koniec dodać stopione masło, zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić je na male kulki. Każdą spłaszczyć na placek. Na środek układać czubatą łyżkę jagód, zawinąć i zlepić brzegi formując bułeczkę. Uformowane bułeczki układać na blasze (u mnie wychodzą 2) wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Odstawić
Pełny talerzBardzo mięciutkie, mocno maślane, hiszpańskie bułeczki drożdżowe. Można je przygotować wieczorem, rano upiec i pyszne śniadanko gotowe. Przepis pochodzi tej strony Składniki : 500 g mąki pszennej 75 g cukru + 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 200-250 ml mleka w temperaturze pokojowej (użyłam 200 ml) 2 średnie jajka 2 łyżki oliwy z oliwek(...)podzieliłam na 12 części i po upieczeniu bułeczki miały około 11 cm) z każdej uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Następnie każdą kulę rozwałkować na cienkie placki i posmarować roztopionym masłem i zwinąć w rulon, a z każdego rulonu uformować ślimaki. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (będą potrzebne 2 blachy), zachować duże odstępy
Zabawa smakiemBanany w cieście Szybka i słodka przekąska, której przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku placuszki z bananem, wprost rozpływają się
Blog z Apetytem