placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:119/187)

Bułki makowe 89

kubkiem gorącej czekolady smakują wybornie 🙂 Smacznego! Print Bułki makowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczne bułki drożdżowe z nadzieniem makowym, prosty i szybki przepis. Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, mak Prep Time 20 minutes Cook Time 18 minutes Total Time 38 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 80 g masła(...)nieco dłużej. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto na lekko podsypany mąką blat, rozwałkować ciasto na placek o wymiarach około 38 x 45 cm. Na wierzch ciasta rozsmarować nadzienie makowe, posypać cynamonem jeśli macie na to ochotę, a następnie zwinąć ciasto w rulon zaczynając od szerszego

SprawdzonaKuchnia.pl
Puszysta drożdżówka z powidłami i maślaną kruszonką 157

Mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe nadziewane domowymi powidłami śliwkowymi, zawinięte w roladę i posypane słodką maślaną kruszonką, smaczne   domowe ciasto. Najlepiej smakuje z kubkiem gorącego kakao lub mleka. Nie ma osoby która by przeszła obok niego obojętnie. Palce lizać ! Składniki na dużą blachę 25/38 cm Ciasto: 75 dag mąki pszennej tortowej 300 ml ciepłego mleka 10 dag roztopionego masła(...)ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby wyrosło. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części , wyłożyć na stolnicę i rozwałkować   na dwa niezbyt cienkie placki o długości blaszki do pieczenia. Posmarować każdy placek powidłami i zawinąć jak roladę. Przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia, zachowując odstęp, na środku każdej rolady zrobić nacięcie, prawie

Wanilia i Kardamon
Bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek). 242

stanowi soczysta truskawka. Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe! Jak smakują po wystudzeniu to nie wiem, bo zniknęły niemal natychmiast! To chyba najlepsza rekomendacja :). Chętnych zapraszam po przepis. Składniki na bułeczki drożdżowe z dżemem i truskawkami II (bez jajek):  na 8 sztuk 300 g mąki tortowej 15 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłej maślanki(...)chwilę wyrabiamy (żeby odgazować ciasto). Formujemy ciasto w kulę i dzielimy na 8 równych części. Każdą z nich znów formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na 3-4 milimetrowy placek, smarujemy 1-2 łyżeczkami dżemu i nacinamy wzdłuż ostrym nożem, dokładnie tak jak w przepisie na  Tureckie bułeczki z serem  (masło zastępujemy dżemem), zwijamy i formujemy zgodnie

Rozpustne gotowanie
Rolada makowa 148

Dziś zapraszam Was na drożdżową roladę makową, która obowiązkowo musi się znaleźć na świątecznym stole. Przepis mam od mamy. Ciasto wychodzi z niego   bardzo smaczne, puszyste i delikatne i co najważniejsze nie rozpada się. Można do niego użyć masy z puszki, ale myślę, że o wiele lepiej smakuje z masą makową przygotowaną przez siebie. Zapraszam!!!   Składniki na ciasto(...)rozrabiamy w śmietanie i dodajemy resztę składników ciasta. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia   w ciepłe miejsce. Jak już ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, rozwałkujemy. Każdy placek smarujemy masą makową pozostawiając ok. 2- 3 cm przy każdym brzegu. Zwijamy roladę, a końce sklejamy.   Następnie kawałek papieru do pieczenia smarujemy margaryną i zawijamy roladę. Pieczemy przez

Passion of Cooking
Drożdżowe ślimaczki kokosowe 206

jeśli staną się lekko czerstwe, wystarczy krótko podgrzać je w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Z podanej ilości składników można przygotować 8-10 bułeczek (w zależności od grubości plastrów). Drożdżowe ślimaczki kokosowe Składniki: ciasto 240g mąki pszennej + do podsypania ciasta 140ml wody (lub mleka) 8g drożdży świeżych 3,5 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego) 1 łyżeczka cukru (do rozczynu(...)godziny) - masło na nadzienie roztopić, ostudzić - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić - podsypując mąką, rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt - rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem, posypać równomiernie cukrem oraz wiórkami kokosowymi - placek zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku; może to być nieco utrudnione, gdyż wiórki kokosowe zapobiegają klejeniu się do siebie warstw ciasta, ale należy zrobić to najciaśniej, jak umiemy - rulon

Smakołyki Bereniki
Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry 139

ciasto powstało bardzo spontanicznie, dodanie przyprawy curry do ciasta drożdżowego okazało się strzałem w dziesiątkę, bo po pierwsze smak jest obłędny, a do tego ma piękny intensywny kolor. Do nadzienia wybrałam klasyczne kabanosy, zioła, cebulę, czosnek, a to wszystko pod pierzynką z  żółtego sera.  Ze zdjęciami było ciężko, bo dzieci rozkradły w mig kabanosiaki. Składniki(...)swoją objętość.3. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować pokrojoną cebulę, czosnek i drobno pokrojone kabanosy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części, formować płaskie placki w rękach i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nadziewać farszem, wierzch posypać startym serem .5.  Piekarnik rozgrzać do 190 C i każdą porcje piec

Apetyczna babeczka
Ziemniak. Wyznanie miłości Ina-Janine Johnsen 66

gotować i do tego dbać o linię częściej stawiałam na różnego rodzaju kasze i ryż. Ostatnio znów mam smaka na ziemniaki i eksperymentuję z nimi w kuchni, przygotowując różne placki, placuszki, kluchy czy zapiekanki. Szukając inspiracji w księgarni internetowej Taniaksiążka.pl natknęłam się na książkę Ziemniak. Wyznanie miłości i oczywiście zaintrygowana i zaciekawiona zamówiłam ją.  Pierwsze w oczy(...)przekąski, ten drugi ziemniak, a na koniec przysłowiowa wisienka na torcie desery z ziemniaków. Mnie to absolutnie nie dziwi, bo sama przygotowywałam kiedyś keks czekoladowy z ziemniakami ale bułeczki drożdżowe z cynamonem, to muszę wypróbować, bo zaciekawiło mnie, że ciasto drożdżowe można zrobić z gotowanymi ziemniakami, kuszą mnie także amerykańskie naleśniczki z ziemniakami. Przetestowałam na rodzinie przepis na gofry

Cynamonowe szczęście
Drożdżowy warkocz 116

yszne ciasto drożdżowe w kształcie wieńca pięknie prezentuje się na stole. Zamiast nadzienia cynamonowego można wykorzystać masę makową. Piekłam w 190 ˚  C. Polecam 180  ˚ C.  mąka ( u mnie orkiszowa) 300 g masło 30 g lub olej  olej (rozpuszczone, wystudzone) miód 1 łyżka drożdże świeże 15 g cukier waniliowy mleko roślinne lub zwykłe ciepłe 150 ml Dodatkowo(...)dostaw na kolejną godzinę. W niewielkiej misce połącz miękkie masło z cukrem i cynamonem. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i ponownie wyrabiaj przez pięć minut. Rozwałkuj na prostokątny placek grubości 0,5 cm. Posmaruj ciasto wcześniej przygotowanym nadzieniem i wzdłuż dłuższego boku zwiń w rulon. Przetnij ciasto wzdłuż przez środek. Zapleć spiralnie tak aby powstał warkocz. Połącz oba końce

AZgotuj!
Mini pączki z lukrem 223

Mini pączusie drożdżowe, pulchne, aromatyczne, na samych żółtkach, najlepszy sprawdzony przepis z dodatkiem spirytusu dzięki temu podczas smażenia nie chłoną prawie nic tłuszczu, nie lubią niecierpliwości, gwarancja udanych pączków to dobrze wyrośnięte ciasto, są kaloryczne i bardzo pyszne, zresztą w  taki dzień jak tłusty czwartek nikt kalorii nie liczy!  Ich smak podkreśla cytrynowy lukier, ale można też oprószyć(...)ręki i będzie lśniące. Przykrywamy ściereczką wynosimy w najcieplejsze miejsce w domu na 1,5-2 godziny aby dobrze wyrosło. Wyrośnięte ciasto, wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, wałkujemy na placek o grubości około 1,5 cm,  literatką wycinamy okrągłe kółeczka, pozostałość ciasta znów zagniatamy i wałkujemy tak aby zużyć wszystkie porcje ciasta. Przykrywamy ściereczką na pół godziny

Wanilia i Kardamon
Jagodzianki 268

jagody....Kuszą mnie za każdym razem, kiedy przechodzę obok warzywniaka! I tak po tarcie z jagodami i konfiturze przyszedł czas aby zmierzyć się z jagodziankami, czyli bułeczkami drożdżowymi z jagodowym nadzieniem. Jak wyszły? Pewnie domyślacie się, że były pyszne, inaczej nie dzieliłabym się przepisem. Z czystym sumieniem polecam! Składniki: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1 łyżka cukru(...)kulę, którą dzielimy na 8 równych części (jeśli chcemy zrobić dość duże jagodzianki) lub 16 (jeśli chcemy aby były nieco mniejsze).  Rozpłaszczamy pierwszy kawałek ciasta w dłoniach na placek, nakładamy około 2 łyżki jagód, dokładnie zlepiamy brzegi ciasta jak na pierogi, następnie formujemy w dłoniach zgrabny wałeczek. Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z patelni w dwóch wariantach 185

zwykłej blaszce. Po prostu spróbujcie oba warianty i sami zdecydujcie :) Dodatki możecie dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie w lodówce lub tego, co lubicie.  Drożdżowa pizza z patelni Pizza z patelni na drożdżach Inspiracja – klik Składniki na 1 pizzę o średnicy 28 cm: ciasto: 20g drożdży (ok. 1/5 standardowego opakowania)  szczypta cukru(...)odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na patelni, aby odparował z nich nadmiar wody, jakie puściły. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, okrągły placek o średnicy patelni lub po prostu za pomocą dłoni można mu nadać okrągły kształt. Jeżeli macie patelnię o mniejszej średnicy ciasto wyjdzie po prostu grubsze, jeżeli większą to cieńsze. Jeżeli

Fabryka pomysłów
Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami i makiem 175

Rogaliki drożdżowe z dodatkiem dynii są żółciutkie, mięciutkie i pyszne. Nadziewane dżemem pigwowym i powidłami śliwkowymi z własnej spiżarni, choć można je nadziać właściwie wszystkim. Bez nadzienia, posmarowane masłem lub ulubionym dżemem są również pyszne. Zaraz po upieczeniu można je zamrozić i mieć zawsze pod ręką świeże rogaliki na śniadanie lub podwieczorek. Z podanej porcji ciasta zrobisz 16 małych(...)opcja: małe deserowe rogaliki - 16 sztuk. Wyrzuć ciasto z misy, zagnieć, by pozbyć się nadmiaru gazów, następnie podziel je na 2 części. Każdy z osobna rozwałkuj na cienki placek w kształcie koła i podziel je na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie ułóż małą łyżeczkę dżemu lub powideł. Zwijaj od podstawy do wierzchoła nadając mu kształt rogalika. Układaj na blaszce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chrupiąca pizza z rukolą ze zdrowej mąki - przepis 124

pizzę bardzo trudno zrobić w warunkach domowych. A jeśli już się podejmiemy wysiłku to będzie się miała nijak do tej z pizzerii. Domowa pizza kojarzyła mi się z grubą drożdżową bułą, która ma niewiele wspólnego z pyszną pizzą na cienkim cieście. Jednak byłam w błędzie. Znalazłam świetny przepis, dodałam swoje "trzy grosze" i wyszło przepysznie :) Zobaczcie sami jak łatwo, zdrowo(...)pozwoli głód :) włączamy piekarnik na funkcję pizza lub na grzanie góra - dół i rozgrzewamy do 220 - 230 stopni. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na dwa cieniutkie placki. Ja zrobiłam bardziej kwadratowe, żeby ładnie się zmieściły na jednej blasze do piekarnika. Kładziemy je na blachę podścieloną papierem do pieczenia. Placki smarujemy sosem pomidorowym. Chrupiąca pizza z rukolą

Pyza i Surówka
Langosze 159

Langosze to jedno z tych dań, o których marzyłam dość długo, ale na które nigdy nie miałam czasu. Zawsze wydawało mi się, że są wymagające –

365 dni dookoła kuchni
Maślane ciasteczka Matcha 104

blachy na kratkę, aby tam całkowicie wystygły. Po całkowitym wystudzeniu są już gotowe do jedzenia. Lubicie przysmaki z dodatkiem herbaty Matcha? Jeśli tak to zapraszam na sernik i ciasto drożdżowe z czarną pastą sezamową. Smacznego! Print Ciasteczka maślane matcha .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Zielone ciasteczka maślane z herbatą matcha i mielonym i pestkami dyni(...)można schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce lub zamrażalniku. Ciasto jest bardzo delikatne i najlepiej wałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Rozwałkować na cienki placek około 3-4 mm, przy pomocy foremek wykroić małe ciasteczka, ja użyłam okrągłej foremki o średnicy 4 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z czekoladą 190

Domowe drożdżowe bułeczki polane czekoladami. Rewelacyjne w smaku, pięknie się prezentują. Bardzo łatwe do przygotowania. Czy już Was zachęciłam do upieczenia? Do tego polecam szklankę mleka lub kakao. Zapewniam, że na zjedzeniu jednej bułki się nie skończy. Są tak kuszące i smaczne, że ręka sama wędruje po następną. Po upieczeniu podzielcie się proszę swoimi opiniami w komentarzach. Składniki(...)uformować z ciasta wałek i podzielić go na 12 równych części. Z każdego kawałka zrobić kulkę i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu bułek każdą  rozgnieść palcami na grubszy placek i ulepić bułkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach C do momentu aż bułki będą lekko rumiane. Dodatkowo 40 g białej

O kuchni z uczuciem
STRUCLA BAKALIOWA 158

SKŁADNIKI: Ciasto drożdżowe: 400 g mąki 20 g świeżych drożdży 100 g cukru 250 ml mleka 80 g masła 1 jajko Szczypta soli Nadzienie: Sok z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek 100 g orzechów (u mnie włoskie i laskowe) 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g cukru 1.Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy zagłębienie(...)pomarańczy lub mandarynek. 6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. 7. Rozwałkowujemy je na owal o wymiarach 35cm x 24cm. 8. Placek smarujemy roztopionym masłem. 9. Za pomocą noża tniemy boki na cienkie paski- zostawiając miejsce na środku na nadzienie 10. Na środek nakładamy nadzienie bakaliowe i zaplatamy struclę. 11. Ciasto

Marcepanowa kuchnia
DROŻDŻOWE MINI PĄCZUSIE 195

Tradycyjne drożdżowe pączki w wersji dla ... liliputów ;-) albo ... dzieci ...  Ale zaręczam, że dorosłym też będą smakowały.  Taka wersja jest zdecydowanie szybsza, bo po delikatnym rozwałkowaniu ciasta szybko powycinałam kieliszkiem małe kółeczka, z których podczas smażenia urosły pączusie wielkości małej mandarynki.  Tych moich maleństw już niczym nie nadziewałam, co też znacznie skróciło czas pracy.  Polecam gorąco - szczególnie(...)odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość wykładamy je na stolnicę (stół), jeśli jest klejące - podsypujemy lekko mąką. Rozwałkowujemy na dość gruby (ok 1.5 cm) placek. Kieliszkiem od wódki wykrawamy małe kółeczka.  Układamy je na posypanym mąką blacie. Tłuszcz rozgrzewamy do ok 175 stopni. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy drożdżówe kółeczka i smażymy

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe bułeczki z jagodami 602

nadaje zarówno smacznego posmaku jak i wyjątkowej delikatności bułeczkom. Patent z serkiem mascarpone podpatrzyłam na blogu Gotuję bo lubi. Jak dla mnie ciasto drożdżowe nie istnieje bez kruszonki. Polecam! Drożdżowe bułeczki z jagodami Temperatura pieczenia: 220oC | Czas pieczenia: ~25 min | Ilość: ok. 16 szt. Skłaniki (na podstawie: MW) 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suchych drożdży(...)godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chlebki Naan 55

Naan to drożdżowe, płaskie chlebki z białej mąki. Oryginalnie piecze się je w specjalnym piecu tandoor. Chlebki spotyka się w przepisach kuchni środkowoazjatyckiej. Chlebki Naan są bardzo popularne knajpkach z daniami z Indii, gdzie podaje się je zazwyczaj z masłem, czosnkiem, czarnuszką, sezamem lub kozieradką. Idealnie pasują jako dodatek do wszelkich dań hinduskich zastępując ryż, ale mogą też być podane(...)około 8 równych części (w zależności jak duże mają być upieczone chlebki). Z każdej części formujemy kulkę i dajemy odpocząć ciastu około 10 min. Kulki rozwałkowujemy na cienkie placki (około 3-5 mm). Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie (najlepiej taką do naleśników). Na suchą, rozgrzaną patelnię kładziemy pojedynczo rozwałkowane placki i pieczemy z każdej strony około 2 minut

PanGotuje
Makowiec krucho – drożdżowy 123

makowiec zawsze się przyda. Wielkanoc, uroczystości rodzinne – ciasto, które jest pyszne. Pamiętajmy, że kiedyś mak na Święta symbolizował dostatek, więc nie zapomnijmy o nim. Jeszcze podejścia do klasycznego drożdżowego makowca nie robiłam, ale polecam ten przepis. Ciasto długo zachowuje świeżość i jest pyszne. Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży 100 g cukru pudru 1/2 szklanki(...)części. Na podsypanym mąką blacie każdą część wałkujemy na duży prostokąt. Do gotowej masy makowej dodajemy ubite na sztywno białka z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy. Na każdy placek wykładamy pół porcji masy makowej, rozsmarowujemy równo, zostawiając przy jednym z dłuższych brzegów margines ok. 2cm., i zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku (przeciwnego do tego z marginesem). Doklejamy margines

dom-agi.pl
Kruche rogaliki drożdżowe z nadzieniem 220

bliżej weekendu, tym ochota na słodkości rośnie, zatem dzisiaj przepis na drożdżowe, ale jednocześnie kruche ciasteczka z nadzieniem. PYCHA! Składniki: 1,5 szklanki mąki 125g masła kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru pudru 25g drożdży 1 jajko Wykonanie: W małej miseczce łączymy ze sobą ciepłe (ale nie gorące) mleko, drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto zwielokrotni swoją objętość, dzielimy je na kilka części i wykładamy na stolnicę obficie posypaną mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów. Kroimy go na części i na każdą z nich nakładamy nadzienie (zgodnie z zasadą im więcej, tym lepiej) :) W wykonanych przeze mnie rogalikach wykorzystałam marmoladę

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania