Na ostatki dzisiaj zamiast słodkiego będzie też coś dobrego, pizza bolognese idealna na zakończenie karnawału. Bardzo nam zasmakowała i na pewno będę powtarzać ten przepis
Gotowanie...to proste !wigilijnych . Na stole królują ryby – karp, szczupak i śledzie na różne sposoby. Jada się też pierogi z kapustą i grzybami, makiem oraz śliżyki, czyli pierożki lepione z ciasta drożdżowego z dodatkiem maku. Nie może zabraknąć kisielu z żurawin i z płatków owsianych. Posiłek popija się kompotem z suszu. Znany jest też barszcz z uszkami, różnorodne dania z grzybów(...)żywym ogniu kłodę z gałązkami laurowymi. Podobne praktyki odnajdziemy też w Macedonii. Tam spala się buty na całonocnym ognisku, aby odgonić demony. Na wigilię Macedończycy jedzą miód, owoce, placki nazywane Chlebem Chrystusa. Boże Narodzenie na Węgrzech Na Węgrzech tradycyjnie to dzień św. Tomasza (21 grudnia) wyznacza początek przygotowań do świąt. W niektórych wsiach trwa wówczas świniobicie. Tworzy się tradycyjne
ProstePesto.plKochani Tłusty czwartek tuż, tuż więc mam dla was kolejną propozycję na łatwe i stosunkowo tanie pączki. Tym razem wybór padł na oponki wykonane z ciasta drożdżowego. Oponki oblane dobrej jakości mleczną czekoladą oraz przybrane dekoracją z cukrowej, kolorowej posypki. Dzieci będą zachwycone, bo musicie przyznać, że pączki same proszą się o zjedzenie. Ciasto po upieczeniu smakuje wybornie, bardzo dobrze(...)wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. 4. Po wskazanym czasie wykładamy ciasto na stolicę podsypaną mąką. Naciskamy by wypompować powstały dwutlenek węgla i rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 1,5 cm. Wycinamy szklanką pączki dodatkowo kieliszkiem w środku wycinamy kółko by otrzymać kształt oponki. Wycięte oponki pozostawiamy na 10 minut po ponownego wyrośnięcia
vaniliowoczekoladowaLangos, czasami zwany Langoszem, to pyszny, drożdżowy chlebek smażony na tłuszczu, podawany najczęściej z sosem czosnkowym lub śmietaną, czasami w towarzystwie warzyw, mięs lub innych ulubionych dodatków. Jest to chluba węgierskiej kuchni, choć i w państwach ościennych jest on bardzo popularny. Ja mam przepis od pewnej Bułgarki, która kiedyś wraz z rodziną mieszkała w naszym sąsiedztwie. Niestety ich pięcioletnia wiza(...)odkładamy na około 45-60 minut, czyli aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy kulę, a następnie wałkujemy na około 0,5 cm placek. W patelni lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (powinno go być na wysokość około 3 cm) i kolejno smażymy na nim placki (z każdej strony po około
Rozpustne gotowanieCzas czytania: 3 min Pyszne drożdżówki z nadzieniem z orzechów, sezamu, imbiru i dżemu rabarbarowego. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pewnie wiele osób uczulonych na gluten ucieszy się z przepisu na pierniczki bezglutenowe. Osoby skazane na dietę bezglutenową mają problem z kupieniem
SprawdzonaKuchnia.plMaślane bułeczki z kruszonką i owocami Drożdżowe bułeczki maślane z kruszonką to pyszny polski klasyk na słodki podwieczorek. Takie mleczne bułeczki z owocami są proste i pyszne, smakują dorosłym i dzieciom. Zobaczcie przygotowanie bułeczek krok po kroku na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Bułeczki maślane z kruszonką i owocami w środku można(...)może wyciec z bułeczek podczas pieczenia. Jeśli chcecie, bułeczki maślane z kruszonką możecie przygotować z użyciem jogurtu naturalnego - dzięki niemu będą wilgotniejsze i dłużej zachowają świeżość. Domowe bułeczki drożdżowe są najlepsze w dniu upieczenia. Jeśli część zostanie Wam na drugi dzień, warto szczelnie je zakryć i przechować w lodówce, wtedy nie czerstwieją tak szybko. Bułeczki mleczne można też oczywiście
Lekcje w kuchnisię zrobić równie pyszne ciasta drożdżowe. Prawdziwa drożdżówka to mąka pszenna, tłuszcz, cukier, jajka, niekiedy jakiś aromat czy także rodzynki. Najprostsze receptury przeważnie są najlepsze. Tym razem chciałam stworzyć drożdżowy wypiek w wersji zdrowszej. I w pełni mi się to udało! Nawet efekt przerósł moje oczekiwania, a bułeczki zniknęły w 2 dni! Mąkę pszenną zamieniła na orkiszową razową, zamiast cukru(...)minut. Ponownie odstaw do wyrośnięcia przykryte w misce ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Blat obsyp miską. Wyłóż wyrośnięte ciasta i dłońmi uformuj średniej grubości okrągły placek. Za pomocą dużej szklanki wycinaj koła, do środka nałóż 1 małą łyżeczkę musu z mango i dokładnie, ale delikatnie zawiń ciasto w kształt bułki. Uformowane bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem
Zdrowie na języku :PCzas czytania: 3 min Pierogi z borówkami są bardzo podobne w smaku do pierogów z jagodami z niewielką tylko różnicą. Pierogi z borówkami są o wiele
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Naan-chlebek indyjski, ale można spotkać go na całym świecie, a co najważniejsze można zrobić go samodzielnie w domu. Baza chlebka naan
SprawdzonaKuchnia.plPizza, kto z nas jej nie lubi, ale kiedy nie chce się iść do pizzerii albo czekać w nieskończoność na dowóz warto zrobić swoją tym
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu, a zostanie nam do wykonania tylko ciasto drożdżowe... Składniki: Ciasto: 200 ml mleka 40 g drożdży świeżych(...)ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Kulebiak: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokątny placek o wymiarach około 35 x 40 cm. Następnie wykładamy połowę przygotowanego nadzienia i zwijamy placek w rulon, sklejając oba końce i zawijając pod spód. Roladę przekładamy na blachę
Kuchnia MagdaLenykulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu, a zostanie nam do wykonania tylko ciasto drożdżowe... Składniki: Ciasto: 200 ml mleka 40 g drożdży świeżych(...)ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło. Kulebiak: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokątny placek o wymiarach około 35 x 40 cm. Następnie wykładamy połowę przygotowanego nadzienia i zwijamy placek w rulon, sklejając oba końce i zawijając pod spód. Roladę przekładamy na blachę
Kuchnia MagdaLenyDziś chcę podzielić się przepisem na pyszne drożdżówki makowe, które można nadziać ulubionym dżemem, nutellą, kajmakiem lub ulubionymi owocami. Ciasto wychodzi mięciutkie i bardzo delikatne, a
Smaki ArminePyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką powstały wczoraj w potrzebie chwili. Nagła ochota na drożdżówki, więc wystarczyła godzina (no może ciut więcej) i już zajadałam
Zrób to smacznieMignęły mi te bułeczki na jakimś zagranicznym blogu i przepadłam. Bardzo mi się podobają wizualnie. Ja jednak nadziałam je w środku , część masą makową i część
Ladylaura.Przepis na ten makowiec znalazłam na necie i troszkę go zmodyfikowałam na swoje potrzeby. A i tak wyszedł przepyszny. Składniki: 50
Ciasteczkowy Potwór