placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:153/187)

Puszysty placek z cebulą i szynką 134

Idealna przegryzka na piknik! Doskonałe, bardzo puszyste ciasto, które uzyskuje naprawdę świetny smak dzięki nasączeniu go sosem jajecznym oraz wspaniałym dodatkom. Podsmażona cebula z szynką to

MamaOskarka
Makaron jajeczny 108

Czas czytania: 3 min Czy mieliście już okazję spróbować makaronu domowego , ale nie takiego ze sklepu z napisem „domowy”. Chodzi mi o najprawdziwszy makaron

SprawdzonaKuchnia.pl
Stollen 276

ilością bakalii. Znajdziemy w nim rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową, jak również w środku skrywa się pyszny marcepan. . Bardzo byłam ciekawa jego smaku, bo trochę niecodzienne jest leżakowanie drożdżowego ciasta przez okres 5 tygodni. Nie mniej jednak się nie zawiodłam, na prawdę polecam wykonanie tego ciasta ! Przygotowujemy je już teraz, bo jest to w sumie ostatni dzwonek, a rozpakowujemy(...)nacinamy nożem na ok 1cm głębokości II. Ciasto pieczemy w specjalnej formie do tego przeznaczonej III. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim niezbyt duży placek ciasta, kładziemy wałek zrobiony z masy marcepanowej i najpierw składamy ciasto z jednej strony, tak aby przykryć marcepan, a następnie łapiemy ciasto z drugiej strony i przykrywamy tę pierwszą część ciasta

charlotte gotuje
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 207

ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką               Składniki:     Ciasto: 450 g mąki + 50 g do podsypania (użyłam specjalnej mąki do ciast drożdżowych z Lubelli) 7 g drożdży instant lub 40 g świeżych 100 g cukru (można dodać więcej jeśli lubimy słodkie ciasta) 70 g miękkiego masła lub margaryny 4 żółtka(...)migdały i wszystko jeszcze raz mieszamy. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, układamy owoce i posypujemy wierzch kruszonką. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni.  Wkładamy placek do piekarnika. W czasie kiedy będzie się nagrzewał ciasto będzie miało szanse jeszcze urosnąć. Pieczemy około 30-40 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta podczas pieczenia za bardzo

Mania Gotowania
Papad indyjskie chipsy 141

Czas czytania: 3 min Jestem ciekawa czy mieliście już okazję spróbować pysznych chrupiących lekkich jak piórko indyjskich chipsów Papad? Moje dzieci oszalały na ich punkcie! Miały

SprawdzonaKuchnia.pl
Langosz 328

Langosz (węg. lángos ) to taki typowy węgierski fast-food. Na Węgrzech miejsca gdzie sprzedają langosze są dosłownie na każdym rogu. Kiedyś jak byłam na Węgrzech to

Mam apetyt na ...
PRZEPISY NA WIGILIĘ: TARTA Z RYBĄ PO GRECKU 164

tarty zrobiony jest z mocno maślanego, kruchego ciasta. Jeśli macie swoje własne patenty na ciasto śmiało możecie ich użyć. Wydaje nam się, że tarta dobrze wypadnie nawet na cienkim, drożdżowym cieście. Na pewno będzie mniej kaloryczne. No, ale przecież są Święta:-) Czas : 45 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : 146 g mąki uniwersalnej (pełna szklanka) 110 g zimnego masła (grubo(...)każdym pociągnięciu wałka obracaj ciasto o 90 stopni, będziesz mieć pewność, że spód się nie przykleja. Jeśli się klei, trzeba podnieść ciasto i podsypać mąką. Wałkuj na dość cienki placek. Posmaruj formę masłem. Nawiń ciasto na wałek, przełóż na formę i rozwiń. Pozwól ciastu opaść na dno, nie naciskaj, nie rozciągaj, ponieważ podczas pieczenia i tak wróci do swojego

Niedzielny kucharz
Drożdżówki z serem 164

Drożdżówki i sernik to są wypieki, które moglibyśmy jeść na okrągło. Mają coś magicznego w sobie, co jak dla mnie jest idealne. Uwielbiam leniwe popołudnia, gdy ciasto drożdżowe powoli wyrasta sobie w misce, a później można jeść taką jeszcze ciepłą bułeczkę i popijać ją szklanką mleka. Drożdżówek z piekarni nie lubię, nigdy nie lubiłam i już teraz nie próbuję się(...)stolnicę i wierzch ciasta trzeba dobrze oprószyć mąką i w miarę potrzeby nieco podsypywać, ale nie za dużo). Na połowie rozwałkowanego prostokąta rozsmarować równomiernie nadzienie ( ma pokrywać dokładnie połowę placka). Przykryć je drugą częścią prostokąta.. Ostrym nożem pokroić nowo powstały prostokąt na pół (wszerz) i każda część (czyli obydwa powstałe prostokąty podzielić na 6 pasków (każdy około

dom-agi.pl
Błyskawiczny chleb domowy 180

Jak zapewne wiecie święta a raczej przygotowania do świąt są tak bardzo absorbujące, że zapominamy o wszystkich mniej przyziemnych rzeczach i skupiamy się przede wszystkim na

vaniliowoczekoladowa
Drożdżówki z serem i jagodami 150

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso

Na słodko lub wytrawnie
Stollen strucla bożonarodzeniowa 141

Stollen strucla bożonarodzeniowa  - tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe Stollen strucla bożonarodzeniowa to tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe z dużą ilością bakalii. Smażona skórka pomarańczowa i rodzynki namoczone w rumie, tureckie migdały oraz domowy marcepan sprawiają, że stollen jest przepyszny. Najsłynniejszy jest oczywiście dresden stollen - stollen drezdeński, ale przepisów na to niemieckie ciasto bożonarodzeniowe z bakaliami są tysiące. Również takich, w których(...)ciasto zawijany jest batonik z marcepanu. Przepis na stollen, mimo długiej listy składników, jest bardzo prosty, a ciasto robi się dość szybko.. Strucla drożdżowa z bakaliami może leżakować nawet 5 tygodni, ale nasza znika już po trzech dniach. Stollen strucla bożonarodzeniowa - przepis Cztery Fajery Stollen strucla bożonarodzeniowa składniki Bakalie  100 - 130 g rodzynek, mogą być różne rodzaje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pizza cztery sery z pomidorkami koktajlowymi 99

Dziś mam dla Ciebie przepis na pizzę 4 sery. Różni się ona trochę od tych klasycznych serowych, ponieważ nie zawiera mozzarelli ;) Chciałam wykorzystać to, co miałam

Delicious Place
Tarte Flambée (Flàmmeküeche) w sierpniowej piekarni i "Uczucia zaklęte w kamieniu" 161

się w trakcie rozpalania pieca, sprawdzając przy okazji jego temperaturę odpowiednią do wypiekania chleba. Można powiedzieć, że to rodzaj alzackiej pizzy. Tylko ciasto musi być bardzo cienkie! Kiedy ciasto drożdżowe będzie już gotowe, wałkujemy je jak najcieniej, smarujemy niezbyt obficie créme fraîche, a potem posypujemy bekonem, cebulą i serem i wkładamy do rozgrzanego pieca. W Alzacji tarte flambée(...)nagrzewamy go do maksymalnej temperatury. Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy na blacie lub stolnicy podsypując mąką na bardzo cienkie i niezbyt foremne prostokąty lub owalne kształty. Smarujemy placki créme fraîche doprawionym solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zostawiając wolne 3 cm ciasta od brzegu.  Nakładamy cebulę, bekon i posypujemy utartym żółtym serem. Pieczemy, aż brzegi się mocno zrumienią

Weekendy w domu i ogrodzie
Racuchy na leniwe śniadanie. Z gruszkami 216

Jak się człowiek wyśpi, to od razu zaczyna mu się chcieć. Ja przynajmniej właśnie tak mam. Dziesięć godzin nieprzerywanego niczym snu, zakończone wygramoleniem się z pościeli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami 110

sabotować Waszego wypieku. Sprawdź też inne pyszne przepisy na ciasta: Odwrócone ciasto migdałowe z czerwonymi pomarańczami Sernik z białą czekoladą i solonym karmelem Proste ciasto czekoladowe z gruszkami Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto jogurtowe z malinami Drukuj Rustykalna tarta z rabarbarem i truskawkami #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user(...)rabarbar sokiem z cytryny. Posyp owoce cukrem i skrobią ziemniaczaną, ale jeszcze nie mieszaj, by nie puściły za dużo soku. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Przełóż go na papier do pieczenia wyłożony na blaszce do pieczenia. Środek ciasta posyp mąką migdałową lub bułką tartą. Rozprowadź mąkę/bułkę pozostawiając

Na-talerzu.pl