Znów zainspirowała mnie KwestiaSmaku i poznałam nowy sposób na drożdżówki ;) Następnym razem wprowadzę kolejne modyfikacje do przepisu, bo o ile ciasto wyszło idealne to z nadzieniem
W kuchni bez szafekDzisiaj mam dla was propozycję dania w stylu włoskim (nie wiem czy pamiętacie, ale to moja absolutnie ulubiona kuchnia jak na razie), coś w stylu pizzy
Przepysznik - BLW i nie tylkoSprawdź, jak przerobić pęczek rzodkiewek w pyszną i ekspresową pizzę na cieście bez drożdży! Dziś mam dla Was przepis na szybką pizzę . Takie przeciwieństwo mojego ciasta na drożdżowym zaczynie - coś w sam raz dla osób niecierpliwych, które chcą się cieszyć pizzą już za chwilę, a nie dopiero następnego dnia :) A dodatkowo, to ciasto jest bez drożdży . Przy okazji poprzedniego(...)się do ręki, podsyp je mąką. Gotowe ciasto jest miękkie i łatwo się rozwałkowuje. Podziel ciasto na 4 lub 8 części (zależnie czy wolisz większe pizze czy mniejsze placki). Z każdej części uformuj kulę, którą następnie rozwałkuj na cienki placek. Mocno rozgrzej patelnię. Podpłomyki posmaruj oliwą lub olejem przy pomocy pędzelka, następnie smaż na patelni przez
Chilli Czosnek i Oliwadawno nie robiłam wytrawnych przepisów drożdżowych, że zatęskniłam za ich smakiem. Bardzo smakują mi takie wypieki, zwłaszcza bułeczki z przeróżnymi farszami czy pierożki pachnące latem w słonecznej Italii. Najbardziej lubię moment oczekiwania, aż ciasto pięknie wyrośnie. Oprócz ulubionych warzyw w farszu koniecznie muszą znaleźć się zioła, a najbardziej lubię suszone oregano i bazylia, aromatyczne, niezastąpione w kuchni Włoch. Bardzo cenię(...)będą al dente. Doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy suszone oregano. Mieszamy i odstawiamy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy, aż będzie gładkie. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy krążki. Na każdy z krążków nakładamy farsz z mozzarellą, zlepiamy jak pierogi, dociskając dokładnie brzegi ciasta widelcem. Układamy na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch
Moja smaczna kuchniaKto nie lubi drożdżówek? Założę się, że nie ma takiego! Pyszne, z aromatycznym, serowym nadzieniem, mięciutkie i puszyste. Poezja. Pamiętam je z dzieciństwa, potem ze szkolnego
Mia Cucina SofietaKtóż ich nie uwielbia? Fakt, są trochę czasochłonne, ale gwarantuję, że jak je już zrobicie, to efekt euforii będzie gwarantowany, a do tego rodzina jaka zadowolona
Calzonella.comTradycyjne, Mamine, najlepsze! Racuchy drożdżowe to zdecydowanie smak dzieciństwa, który w mojej pamięci zostanie już chyba do końca życia. Czemu? Bo każdemu smażeniu towarzyszy wspomnienie historii, którą Mama opowiadała przygotowując swoje własne placuszki. Zresztą sama ją dziś po raz kolejny opowiadałam Chłopakom. Jakie...? Otóż będąc jeszcze małą dziewczynką Mama (czyli moja Babcia, której ja niestety nie zdążyłam nawet poznać) prosiła(...)masę. Ma być niemalże lejąca- im więcej mąki, tym racuchy cięższe i twardsze. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na min. 30 minut, a następnie nagrzewamy patelnię z tłuszczem i smażymy placki. Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z ulubionymi słodkimi przetworami. Jeśli w domowej spiżarni nie znajdziecie nic odpowiedniego, to z całą pewnością w wyborze tego idealnego dodatku
Kuchnia w czekoladzieDomowe pączki to obowiązkowy przysmak w Tłusty Czwartek. W ten dzień zajadają się nimi wszyscy, bez wyjątku. W niektórych domach robi się nawet zawody, kto zjadł
Przepiski.plDługo wyczekiwany przepis na domową pizzę napoletanę w końcu wskakuje na bloga :) Nie obiecuję Ci, że za pierwszym razem wyciągniesz z piekarnika taką samą pizzę jak
Delicious PlaceTego wpisu zupełnie nie planowałam. Tym bardziej, że sporo przepisów nadrobiłam i śmiało mogłabym je w końcu opublikować, ale tak się złożyło, że zabrakło nam dziś
Kuchnia w czekoladzieKarnawał w pełni, więc czas na kolejny przepis na pączki. Pamiętacie przepis na najdelikatniejsze pączki które serwowałam w zeszłym karnawale? Dziś
Rozpustne gotowaniePączki nieodłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem, mama robiła je dosyć często i to w dużych ilościach. Pamiętam, że były wypełnione różnego rodzaju dżemami i konfiturami
karmelowyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Gotujemy i jemyWitam Kochani Dziś przychodzę do Was z czymś bardzo pysznym, łatwym i sycącym :) Mowa o pizzy calzone, która charakteryzuje się oryginalnym kształtem pieroga. Ja przygotowuje
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku