zainaugurować cyklu "Dziwne? Ale zjadliwe". No właśnie, dziwne połączenie? Na pierwszy rzut oka może i tak. Ale gwarantuję, że zjadliwe. I nawet chce się dokładkę. Początkowo miała być pizza, ale nie chciało mi się zagniatać ciasta. Więc poszłam na skróty i zrobiłam tartę. Ale z totalnie z innej beczki. A raczej innej kiełbasy. Próbowaliście kiedyś tak? szklanka mąki razowej szklanka(...)posadziłam jajko. Całość polałam resztą sosu, oprószyłam oregano. Zapiekłam w 170st. przez 15-20min.Oczywiście najlepiej smakuje z chrzanem! No i kubkiem żurku... Taka tarta, tudzież pizza, może doskonale sprawdzić się na wielkanocnym stole. Spróbujcie? Zawsze to jakieś urozmaicenie na świątecznym stole. Tradycja i nowoczesność w jednym
bastalenabiałko sól morska opcjonalnie kminek Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać mleko z woda i żółtko. Ciasto wyrobić (powinno być podobnej konsystencji jak na pizzę) i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę (albo do podwojenia objętości).Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego ile i jakiej wielkości solanki chcemy(...)uzyskać) i rozwałkować na okrągłe placki grubości ok. 1/2 cm. Każdy placek posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, że solanki mają pozostać proste.Wyłożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morską (ewentualnie kminkiem).Piec w 250 st.C
Moje domowe kucharzenieręcznie uformować koło bezpośrednio na blasze .Posmarować masą makową , przykryć rozwałkowanym kolorowym kołem, znów posmarować masą makową i przykryć białym kołem ciasta. Posklejać, przygniatając, dookoła brzeg ciasta. Nożem do pizzy krajać, na kształt gwiazdy, od środka ciasta (ŚRODKA NIE ROZCINAĆ) do brzegu, podobnie do krojenia pizzy, na 16 kawałków. Każdy kawałek trójkąta, biorąc od brzegu koła, skręcać ok 3 razy
Moje domowe kucharzenieblaszce pierwsze kolo , posypać cukrem wymieszanym ze startą skórką z cytryny i cynamonem.Przykryć drugim rozwałkowanym kołem,znów posypać itd.Na ostanie 4 koło już nie sypać cukru.Nożem do pizzy krajać, na kształt gwiazdy, od brzegu do środka, ale nie do końca [ zostawić około 10 cm ]podobnie do krojenia pizzy, na 16 kawałków Każdy płatek przekręcić 2-3 razy, wszystkie
Moje domowe kucharzenieszklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodułyżeczka ziół do pizzy Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. pół 40 minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę(...)wrzucić do wywaru. Po kilku minutach dodać pęczak oraz obrany i posiekany drobno czosnek. Gotować aż wszystkie warzywa oraz pęczak będą miękkie. Wówczas dodać przyprawę do zup, zioła do pizzy , sól i pieprz do smaku. Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić i dodać do zupy wraz z posiekaną natką pietruszki. Gotować jeszcze minutę. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitRisotto, obok makaronu i pizzy najpopularniejsza, klasyczna włoska potrawa. Z makaronem i pizzą ma jeden wspólny mianownik - można je przyrządzić na wiele sposobów. Znakomicie smakuje z mięsem, rybami, owocami morza, szybką, warzywami czy grzybami.Pomysł na risotto z grzybami i szynką dojrzewającą podpatrzyłam od Pascala, który gotował podobne w swoim programie. Risotto wyszło naprawdę pyszne, kremowe. Szynka szwardzwaldzka doskonale komponowała
Mania GotowaniaJeśli lubicie pizze i macie ochotę na jakąś alternatywę, to właśnie przepis dla Was.Zapraszam na wersję Turecką, zwaną pide. Pide to placek z białej mąki, odpowiednik arabskiej pity. Można go podawać, tak jak pitę, czyli jako dodatek do mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności(...)farszem z kurczaka Składniki: Ciasto (4 duże łódeczki): · 450 g mąki (ja użyłam specjalnej mąki do pizzy) · 30 g świeżych drożdży · 1 łyżeczka cukru · 1 łyżeczka soli
Mania GotowaniaBardzo szybki, łatwy i smaczny sos pomidorowy. Idealny zarówno do pizzy jak i np.do makaronu, ryb i mięsa. Przepis pochodzi z książki Jamie Oliwer w domu. Podaję składniki na mniejszą ilość , wystarczającą np. na 4-6 pizz. Ilości możemy zwiększyć , wówczas uzyskamy większą ilość sosu np.do makaronu. Polecam !Składniki:- 1 puszka pomidorów 400g- 1-2 ząbki czosnku- listki oberwane
Smaczne ZdroweDzisiejszy wpis to zmodyfikowany przeze mnie podstawowy przepis Julii Child na chleb, bułki, pizze lub bagietki. Z tego przepisu robiłam już pizze, a tym razem postanowiłam upiec chleb metodą amerykańską, czyli w garnku. Ten chleb może być idealnym dodatkiem nie tylko do codziennego śniadania, ale także świątecznego. Chleb jest prosty, nie wymaga żadnych skomplikowanych receptur i dla wszystkich, którzy
Bernika - moj kulinarny pamietnikskrzydelka w sosie pomidorowo miodowym posypane serem, ciasto czekoladowe- czyli znane nam brownies, hamburgery, cheeseburgery, hot dogi, corndogi, fluffernutter czyli kanapka z maslem orzechowym i dzemem, macaroni i cheese, pizza, nalesniki z syropem klonowym i najwazniesze CHEESE!Wszedzie i do wszystkiego.Moj maz chcial sobie zamowic niby lepsze frytki - czyli fries gourment i dostal frytki, z podsmazonym mielonym i polane serem(...)Pizza ma potrojny ser...hamburgery to samo...To tak w ekspresowym skrocie o kuchni hamerykanskiej Załączone miniatury A tak powaznie, podroze to moje drugie hobby- kiedys dawno temu bylo palcem po mapie- teraz probuje odkrywac rozne zakatki, zwiedzac, poznawac kulture-Nie jestem typem plazowicza - i na pytanie:gdzie byles/as
Smaki EdytyZaczynam wielkie testowanie produktów które otrzymałam od firmy Sante na początku listopada. Zapraszam na pierwszą propozycję czyli muffinki pizzowe. Coś jak pizza, ale w formie babeczek. Z wykorzystaniem otrębów żytnich oraz pszennych z dodatkiem himalajskiej soli różowej. muffinki pizzowe --------------------*--------------------*--------------------*--------------------*--------------------*-------------------- Otręby pszenne wyróżnia wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych. Oprócz błonnika pokarmowego(...)szklanki mąki pszennej * 3 łyżki otrębów pszennych Sante * łyżka otrębów żytnich Sante * pół kostki drożdży * pół szklanki ciepłego mleka * jajko * 3 łyżki rozpuszczonego masła * przyprawa do pizzy * ząbek czosnku * 3 łyżki oliwy * duszone pieczarki z cebulą * salami * tarta mozzarella * szczypta soli różowej himalajskiej Przygotowanie : Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszać. Połączyć
Magiczne Życie Martypropozycji na nie właśnie. Będą także propozycje na różne drinki. Szykuję też wpisy na Tłusty Czwartek i za dwa tygodnie nasze comiesięczne Wyzwanie Blogerek i Blogerów - w tym miesiącu Pizza na Międzynarodowy Dzień Pizzy - a pomysły mam dwa do przygotowania. Do tego biorę udział w Wymiance Walentynkowej oraz kolejne wspólne Wyzwanie z Justyną się szykuje na środę.Także zaglądajcie
Magiczne Życie Martymusli, crunchy i płatkach już nie będę pisać, bo każdy wie jak bardzo je lubię i często jadam na śniadanie. Otręby za to idealnie sprawdziły się w placuszkach czy pizzy. Jestem pewna, że i Wy skorzystacie z tych wszystkich przepisów, bo przecież Sante znaczy zdrowie!Mam nadzieję na dalszą współpracę i jeśli firma Sante obdarzy mnie ponownie zaufaniem(...)elementów. Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB SantePrzepisy i recenzje publikowane na blogu :1) Muffinki pizzowe 2) Recenzja batonów Go On 3) Pizza pełneziarno 4) Placuszki otrębowe 5) Pierogi z kaszą jaglaną 6) Recenzja macy 7) Orzeszki sojowe 8) Kotlety z soczewicą 9) Recenzja granoli
Magiczne Życie Martystragany na krzyż. Jednak uznałam godnym zainteresowania, gdyż pojawił się sam Paolo Cozza. Zanim jednak zaczął gotować, obeszły tu i tam. W jednym z namiotów miały dzieci robić swoją pizzę. Dostały więc fartuszki foliowe, kulę ciasta i wałki, zaczęły wałkować. I koniec. Rozwałkowanie ciasta, a potem dostanie gotowego wypieku nazywacie „robieniem pizzy”? Ha, ha. Bez sensu – rozczarowałam się
W kuchni Karmel-itki