pizza - 8481 przepisów (strona:219/566)

Płaski chlebek z cukinią i serem 76

Płaski chlebek z cukinią i serem pieczony na kamieniu lub w piekarniku – po włosku możemy o nim powiedzieć pizza, po polsku podpłomyk. Ideą jest wytrawne ciasto drożdżowe, posmarowane sosem pomidorowym lub po prostu oliwą czy olejem. Na wierzch rzucamy cieniutko pokrojone dodatki: wędlinę, sezonowe warzywa, zioła i posypujemy serem, który rozpuści się pod wpływem ciepła. Zapiekamy. Proste danie, tanie

Dorota Smakuje
Serce z sosem pesto i żółtym serem. 144

ciepłą wodą i delikatnie oprószamy mąką. Odstawiamy do czasu aż drożdże zaczną pracować. Następnie wlewamy oliwę i resztę wody. Zagniatamy elastyczne ciasto. Z tego ciasta spokojnie możemy upiec także pizze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek i wykrawamy kubkiem koła. Z 4 kółek powstaje jedna róża. Kółka układamy pionowo, aby lekko na siebie nachodziły. Smarujemy pesto

Radość kipiąca uśmiechem.
Wyjątkowa focaccia ze szparagami (lub ziołami) 134

Resztę załatwi za nas czas i dobra oliwa. Pamiętajcie więc, że działamy wieczorem, a pieczemy na drugi dzień. Ten przepis z powodzeniem możecie wykorzystać także do przygotowania spodu do pizzy. Focaccia ze szparagami: 3 i ½ szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 650-750) 1 i ½ szklanki wody 1 i ½ łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży instant 5 łyżek dobrej

Poezja smaku
Focaccia serowa 85

Rzymskiego. Ten płaski chleb z przyprawami, oliwą z oliwek i innymi produktami był używany przez tysiące lat, zanim stopniowo przekształcił się w jedną z najbardziej znanych włoskich potraw, czyli pizzę. Jednak podczas całej podróży przez naszą współczesną historię focaccia pozostała niezmieniona, a podstawowy przepis przetrwał w niezmienionej formie od czasów Etrusków i starożytnych Greków. Focaccia można znaleźć na całym świecie

RafalCook
Przyzwyczajenia kulinarne Polaków. Kuchnia Polska 77

niedzielnego podaje się także deser, którym jest domowe ciasto sernik albo makowiec. Na kolację również lubimy zjeść coś konkretnego: smażone kiełbaski, bigos , gołąbki , pierogi ewentualnie coś ze sklepu np. pizza . Potrawy obce, które dobrze się u nas przyjmują to makarony z sosami, kebab, lasagne, risotto. Artykuł Przyzwyczajenia kulinarne Polaków. Kuchnia Polska pochodzi z serwisu ProstePesto

ProstePesto.pl
Calzone -pizzowe pierogi.pizza inaczej 101

Pyszny pomysł na obiad,kolację lub lunch.Pierożki z ciasta na pizzę z farszem ,który możecie zrobić z dowolnych składników jakie macie pod ręką .Do tego czosnkowy sosik i pyszne danie gotowe. Spróbujcie sami....polecam

Swojskie jedzonko
Proste ciasto na pizzę bez drożdży 137

suche składniki, następnie dodaję mokre. Dokładnie łącze, aż ciasto zamieni się w kulę. Następnie rozwałkowuję na blasze do pieczenia (można wspomóc się podsypując odrobiną mąki). Układam ulubione składniki na pizzę i piekę ok. 15-20 minut w temp. 190C. Smacznego

Saganek
Pieczywo czosnkowe z żółtym serem 148

Pieczywo czosnkowe z żółtym serem to błyskawiczna i ciesząca się ogromną popularnością przekąska. Możemy ją zrobić dosłownie w kilka chwil, a jesteśmy pewni, że wszystko potrzebne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczywo bez drożdży 102

patelni Gofry z płatków owsianych Gofry bananowe Krakersy z kaszy jaglanej Łatwe do przygotowania batony owsiane Tarta ze szpinakiem Galette z grzybami Tarta z pieczarkami na chlebowym cieście Pizza jaglana   Artykuł Pieczywo bez drożdży pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Flammkuchen z pieczarkami 87

Flammkuchen , czyli pizza na cienkim cieście, pochodzi z Alzacji w północno-wschodniej Francji i jest bardzo prostym daniem wiejskim. Było wypiekane w piecach w bardzo wysokich temperaturach i to pozostało do dzisiaj – niech nikogo nie dziwi 250 o C widniejące w niektórych przepisach. Całe przygotowanie łącznie z pieczeniem zajmuje ok. 40 minut, więc flammkuchen z pieczarkami idealnie się nadaje

niecodziennikpary
Cebularze w trochę innym wydaniu! 130

pamiętam kiedy robiłam ciasto drożdżowe, pomijam pizzę tą robię mężowi co najmniej raz w tygodniu ;-), ale takie drożdżowe w postaci bułeczek. Chodziły za mną bułki cebularze lub zrobienie chałki. Ale, że w domu były jeszcze dla męża dwie muffinki bananowe do kawy to wymyśliłam cebularze. Bułeczki takie sprawdzą się jako pomysł na śniadanie, jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy

SMYKWKUCHNI
Krakersy z kaszy jaglanej 122

Wszystko miksujemy aż składniki połączą się a kasza rozdrobni. Masę wykładamy na ta duża blachę od piekarnika wyłożona papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy cienki oprószając wałek mąką. Potem nożem do pizzy kroimy w kwadraciki. Pieczemy ok 40 min w 180st. Artykuł Krakersy z kaszy jaglanej pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
ekspresowa pizza na podwójnym spodzie z tortilli 158

[Głosów:5    Średnia:5/5] składniki: 2 placki tortilli ok. 5 łyżek przecieru pomidorowego oregano, sól 1 łyżka oleju ok. 150 g sera żółtego startego

Domowy Smak Jedzenia
Sos z pieczonych pomidorów i warzyw 65

łatwo dostępne warto poświęcić trochę czasu i przygotować zapas sosu na zimę. Sos z pieczonych pomidorów i warzyw będzie idealną bazą wielu potraw. Możemy użyć go jako sos do pizzy, do makaronów, zapiekanek. Kiedy rozcieńczymy go bulionem, dodamy śmietanę i makaron otrzymamy szybką i pyszną zupę. Do dzieła, taki sos to praktyczna i smaczna baza, reszta zależy od naszej wyobraźni

Tajemnice Smaku