jedną z najbardziej intrygujących rzeczy w życiu uważam to, że bierzemy udział w czymś, czego zupełnie nie rozumiemy.”razowo-pszenna drożdżowa pizza z ricottą, truskawkami(część położyłam, po upieczeniu) i miodem inspiracjaNa te śniadanie zbierałam się bodajże z pół roku, ale zawsze coś wypadało, gdy ostatnio jednak zobaczyłam znów tę pizzę, tym razem u Martyny, wiedziałam
More food, love and dreamsmamę za te borówki <33Aktualnie szkoła dla mnie jest bez sensu, skoro i tak tam nic nie robimy. A może tak wczorajszy jadłospis? razowo-pszenna drożdżowa pizza z ricottą, truskawkami i miodem Pieczona jogurtowa owsianka z musem truskawkowym kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym koktajl truskawkowo-rabarbarowy kasza jęczmienna(...)sosem pieczarkowym i koperkiemNo i nie wspominajmy o tych kilogramach truskawek, no i chrupiących z wierzchu i mięciutkich w środku skórkach od pizzy których nie lubi mój brat, swoją drogą jak ich można nie lubić
More food, love and dreamsrazowa czosnkowa pizza* z jajkiem, kukurydzą, pomidorem, szynką i mozzarellą*razowo-pszenna, dodałam granulowany czosnekWytrawne śniadania bywają u mnie rzadko, ale jak już są to (zazwyczaj) jest to jajecznica, ale nie tym razem, tym razem jest pizza, ale jajko musi być, nie ma innej opcji.Idę odkopać walizkę.Jeszcze tylko 4dni. To już? Wczoraj udało mi się uwiecznić (prawie
More food, love and dreamscukinii i wędzonym łososiem muffinki sałatka z pieczonego kurczaka, fety i truskawek, grzanka makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego z łososiem i warzywamipełnoziarnista pizza ze szpinakiem, pomidorem, szynką i mozzarellą tortilla z sałatą, ogórkiem, wędzonym łososiem i sosem czosnkowym zapiekanka.. hmm(tylko z czym xd) na pewno ryż, kurczak i marchewka(...)sosie pomidorowym coś takiego muffiny a'la pizza ( z szynką, serem, pieczarkami i sosem pomidorowym)grzanki z humusem tortellini w sosie z masła orzechowego z pieczarkami i brokułem udało mi się zrobić najlepsze pół pełnoziarniste racuchy drożdżowe w całym moim życiu *.*kotlety z ciecierzycy i marchewki, kalafior pieczony batat podany z ricottą, miodem i gorzką czekoladącukinia
More food, love and dreamspiekarnik na temperaturę 150 °C. Wstaw blachę z ciastem do piekarnika, piecz około 45 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto i od razu pokrój je na paluszki okrągłym nożem do pizzy. Paluszki powinny mieć szerokość około 1,5 cm i długość około 10 cm. Po wystygnięciu możesz delikatnie posypać je cukrem pudrem.Ciasto, blacha, wałek i dwie listewki. Pkt 3.Idealnie rozwałkowane ciasto.Po(...)upieczeniu kroimy nożem do pizzy. Pkt 5.Shortbread z bliska.Kompozycja shortbreadowa. przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes
Grahamka, weka i kajzerkaposypanych moim ulubionym szczypiorkiem.Składniki:bułka kajzerkamasło lub margarynaser żółtyketchupprzyprawa do pizzyszczypiorekBułki przekroić i posmarować masłem, położyć żółty ser i polać ketchupem. Po wierzchu posypać przyprawą do pizzy. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach ok 10 min do rozpuszczenia sera. Wyjęte z piekarnika można posypać pokrojonym szczypiorkiem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaszkl. mąki (ma być gęsta konsystencja) 2 jajka1 duża czerwona papryka lub 1 mała żółta i 1 mała czerwona25 dag sera żółtego20 dag szynki2 łyżki przyprawy do pizzy (dałam przyprawę gyros, paprykę słodką, pieprz i sól)2 łyżki octu2 łyżeczki proszku do pieczeniasól do smakuPrzygotowanie:Mąkę, mleko, jajka, ocet i proszek do pieczenia wsypujemy do jednej miski(...)miksujemy. Dodajemy sól i przyprawę do pizzy (u mnie przyprawa gyros, papryka słodka, sól, pieprz). Paprykę przekroić na pół, usunąć środek i pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroic w kostkę i wszystkie te składniki wrzucić do ciasta i wymieszać łyżką. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju niewielkie placki. Smacznego
charlotte gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.plCalzone to pizza w kształcie pieroga. Nadziana farszem z pieczarek, boczku, cebuli, papryki, czarnych oliwek i oczywiście żółtym serem. Tak naprawdę możemy użyć do niej dowolnego farszu, czyli to co lubimy Smakuje super, powiedziałabym nawet, że lepiej niż zwykła pizza. Post Calzone pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujetarty oscypek sól i pieprz Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Umytą cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki i poddusić na oleju z solą, pieprzem i ziołami do pizzy. Trzymać w cieple. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając powoli wlewać 2/3 szklanki zimnej wody, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, mieszając sos trzepaczką, zagotować
Czerwień i błękitzimno. Do tego pyszny sos jogurtowy i możemy zapraszać znajomych na lampkę wina. Smacznego! Składniki :Ciasto :* 2 szklanki mąki - u mnie włoska mąka typ 00 do pizzy* centymetrowy pasek drożdży* pół szklanki ciepłej wody* szczypta soli* szczypta cukru* łyżka oliwy z oliwekNadzienie :* pół kg mięsa mielonego* łyżka oliwy z oliwek * sos pomidorowy* dużo ulubionych ziół świeżych bądź suszonych * ser żółty(...)odstawić do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć mięso, dodać sos pomidorowy, poddusić razem z ziołami. Ciasto rozwałkować, polać mięsem z sosem, wstawić do piekarnika i piec 15 minut, posypać pizzę serem i dopiekać aż ser się rozpuści. Piekarnik rozgrzać na maksymalną moc. Podawać z sosem jogurtowym
Magiczne Życie Martysię nie spodziewał. Oby więcej takich wspólnych obiadów.Wspólne spożywanie posiłków to potęga w kwestii umacniania więzi, początkowo rodzinnych, później pomiędzy przyjaciółmi czy kochającą się parą. Nawet zwyczajna pizza, zjedzona w gronie emanującym pozytywną energią nabiera zupełnie innego wymiaru, staje się najwspanialszą pizzą pod słońcem. PAPRYKA NADZIEWANA KASZA JAGLANĄ. /własny;/ 4 porcje 2 papryki świeże 3/4 szklanki kaszy jaglanej
W kuchni Karmel-itkijakoś coś trzeba zmienić, a będzie po mojemu. Tym razem przyszła pora na cienkie kiełbaski. Kiełbaskowe zawijaki dowolna liczba parówek ciasto francuskie przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Rozwijamy ciasto francuskie. Kładziemy kiełbaskę (lub parówkę) na cieście i zawijamy jak cukierka. Gdy cała parówka będzie już zawinięta odcinamy. Sytuację powtarzamy, aż skończą(...)się kiełbaski.Kładziemy na blasze, posypujemy lekko przyprawą do pizzy i pieczemy w piekarniku ok 15-20 minut. Do kiełbasek w cieście francuskim idealnie pasuje wino Tokaj. Dzisiaj padło na Tokaji Furmint. Mimo niskich ocen smak nie jest AŻ taki zły. Cena :9,90 zł - LIDL Smacznego! Ann. PS Wersja dla niepijących to zawijaki z ketchupem lub sosem tzatziki
Kuchnia moimi oczamibędą mieli np. problemów z zamówieniem angielskiego śniadania, czy ryby z frytkami fish & chips, zaś w porze kolacji będą mogli przebierać wśród różnego rodzaju past i pizzy. Oczywiście, Maltańczycy dołożyli do włoskich przepisów swoje lokalne trzy grosze. Na przykład miejscowa wersja pizzy, Maltija, podawana jest w maltańską kiełbasą, serem kozim, pomidorami, rozmarynem i czosnkiem. Mają również
Chilli Czosnek i Oliwamłoda cukinia 250 g pieczarek lub innych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek) 2/3 kostki fety 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie natka pietruszki sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy 1 ząbek czosnku słodka papryka w proszku oliwa z pomidorów do smażenia Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cukinię i pieczarki pokroić w plastry lub dużą kostkę. Usmażyć na niewielkiej(...)ilości oliwy, dodać ugotowany makaron, posiekaną natkę oraz pokrojone drobno pomidory i czosnek, zioła do pizzy i chwilę dusić. Pod koniec wkruszyć fetę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką
Czerwień i błękitpolskich sklepach, anegdotki autora i opisy niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań. Książka składa sie z 9 części:- przystawki- zupy- makarony i kluski- pizza- dania z ryżu- dania z ryb i owoców morza- dania z mięs- dania z warzyw- ciasta i deseryW książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio, minestrone(...)lasagne al ragu, pizze czy tiramisu. Każdą część poprzedza wstęp, w który Paolo Cozza nie tylko wspomina swoje dzieciństwo, swoje ulubione dania i przytacza różne ciekawostki z włoskiego podwórka, ale również daje praktyczne rady, na przykład jak poprawnie przygotować makaron. Przybliża nam też narodowe i rodzinne zwyczaje kulinarne. Przepisy są przedstawione bardzo czytelnie, po jednym przepisie
Kulinarne przygody Gatity