pizza - 8481 przepisów (strona:213/566)

Focaccia z suszonymi pomidorami, oliwkami i solą gruboziarnistą 131

Powołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego(...)głodu oraz do innych potraw jako dodatek.Rwaliśmy po kawałku i zagryzaliśmy tym pysznym pieczywem pikantne leczo.To była próba generalna przed pizzą, którą już niebawem zamierzam przyrządzić. Czytaj więcej

bistro mama
Wytrawny odrywaniec 113

mnie jest nieco inne. Poszłam na łatwiznę i chciałam poczuć moje klimaty.Moje nadzieniepesto alla genovese  marki Gand’Italia pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Skworcuprzyprawa do pizzy Skworcuser tarty Grana Padano DocPiekło Niebo od Ziarenkowosuszone pomidory u mnie Ole!Ciasto..najważniejsza rzecz, więc trzymajcie się kurczowo wersji Margarytki . Ja nie zastosowałam się do rady podanej w przepisie(...)przygotowania ciasta użyłam dwóch mąk w równych proporcjach od Młyn Kopytowa .Ciasto wysmaruj pesto. Posyp suszonymi pomidorami z czosnekim niedzwiedzim i czarnuszką.Potrzep przyprawą do pizzy. Nie żałuj sera Grana Padano , jeśli go nie masz, zastosuj parmezan.Pokrój ciasto z nadzieniem w paski. Paski połóż jeden na drugim. Pokrój w kwadraty . Wyłóż keksówkę papierem. Powkładaj luzno

Z Kuchni Do Kuchni
Mini pizze na cieście francuskim 146

jest tajemnicą, że wszelkiego typu zapiekanki, pizze i tarty powstały jako odpowiedź na to jak w atrakcyjny, a przede wszystkim smaczny sposób wykorzystać resztki tego co mamy w lodówce. Ostatnio mam bzika na punkcie ciasta francuskiego. Kupuje je średnio 2 razy w tygodniu i zawijam w nie wszystko co się da. Sposobów jego składania jest mnóstwo. Poniżej ciasto francuskie

W kuchni wieczorem
Lasagne z rukolą i serem blue 166

zaprzyjaźnioną parą znajomych oglądając komedie romantyczne - takie wspólne Walentynki :) Choć może zamiast romansideł  obejrzymy Sagę Władcy Pierścieni? Zdecydujemy wieczorem. A co podam do jedzenia? Będzie pizza, sałata z grzankami i na pewno cytrynowe ciasteczka, czy coś jeszcze? Nie wiem, zobaczę. Wiecie, że jeżeli chodzi o nie słodkie jedzenie to lubię włoską kuchnię bo dobrze pasuje do alkoholi (choć mimo(...)wszystko najbardziej pizzę) to tym razem pomyślałam o zrobieniu Lasagne, ale takiej innej, takiej jak ta - z rukolą i serem blue. Ostatnio wszystkim smakowało, może tym razem będzie tak samo? A Wy, macie ochotę na taką Lasagne?"Składniki:mięso mielone z szynki 1 kg3 ząbki czosnku1 mała cebulapół łyżeczki majeranku1,5 łyżeczki oreganopół łyżeczki ziół prowansalskichpół łyżeczki suszonej bazyliisól, pieprzsos

Słodkie Przyjemności
Focaccia - chlebek na grilla 112

wręcz przeciwnie, smakujący idealnie z dodatkiem dipów czy sosów. Świetnie nada się na majowe grillowe weekendy czy długie letnie pikniki. Ciasto bardzo przypomina mi strukturą i smakiem ciasto na pizze, którą razem z eM szykujemy w domu. W oryginalnym przepisie nie znajdziecie wina jako składnik fociacci, jednak mi bardzo ono tam pasuje. Zresztą sami przekonajcie się jakie to dobre!Składniki(...)wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe miejsce – ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto lekko rozwałkowujemy – lub rozciągamy ręcznie – a następnej przekładamy na blaszkę do pieczenia pizzy. Opuszkami palców lub końcem drewnianej łyżki robimy wgłębienia w przygotowanym cieście, następnie polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami ( najlepiej świeżymi). Piekarnik nagrzewamy do do 200 `C. Pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Coca i to nie cola czyli Espania Ole w kuchni u Wiewiórki 129

Sobotnie pizza ale całkiem inaczej. Niby jak pizza ale nie ona bo Coca rodem z Hiszpanii. Piękny, smakowity i bardzo aromatyczny przepis z bloga Lo. Zakochałam się w tym daniu bez pamięci.U nas to zakończenie piekącej soboty. Po śniadaniowym chlebie na zakwasie, rogalikach drożdżowych i muffinach kardamonowych z rabarbarem zjedliśmy to cudo ze wielkim smakiem. Coca z paprykąCoca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z jajem 152

Dzisiaj nasz domowy dzień pizzy, jak co sobotę, dzieci jednak funkcjonują inaczej niż my więc obiad zjedzą wcześniej a pizza będzie na kolację. Zaserwuję im kotlety z jajek, te same co wczoraj. Smakowały nam wszystkim i to bardzo!!! Kotlety z jajekna 6 kotlecików:3 ugotowane na twardo jajka1 jajko suroweprzylepa chleba, namoczona i odciśniętasól, pieprzświeże zioła, posiekaneolej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Świąteczne ciasto z makiem 6403

jest długa „zabawa”, ale jeśli masą gotową już mamy, to za ciasto tylko się zabieramy.  Składniki ze sobą zagniatamy, do wyrośnięcia ciasto odstawiamy. Dzielimy, wałkujemy, smarujemy i jak pizzę nożem tniemy. Potem każdy kawałek zawijamy, do formy przekładamy, chwilę pieczemy, cukrem pudrem posypujemy i na święta czekamy, bo przecież makowiec już mamy :)Składniki:ciasto:200 g letniego mleka(...)powtarzamy z 4 i 5 częścią ciasta, z tym, że na ostatni krążek już nie nakładamy masy.Krążki nałożone jeden na drugi dociskamy rękoma i za pomocą noża do pizzy kroimy na 16 równych części. Każdy trójkącik zwijamy w roladę zaczynając od zewnętrznej części i przekładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blachę o wymiarach

Moniki Smakołyki
Flammkuchen z botwinką 162

Bardzo polubiłam ciasto z tego przepisu. Kiedy nie mam czasu na ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna wersja z botwinką i fetą. Miałam same liście botwinki z łodyżkami, buraczki wcześniej zakisiłam. Myślę że jeżeli mamy też buraczki, spokojnie możemy je podpiec razem z liśćmi i dodać do farszu. składniki(...)wierzch łyżkę jogurtu. Piekarnik nagrzać do 250st. C, gdy pieczemy na blaszce, lub do najwyższej temperatury, gdy będziemy piec na kamieniu.  Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut przed rozpoczęciem pieczenia. Razem z papierem zsunąć tartę na blachę lub kamień w gorącym  piekarniku. Piec

Stare Gary
Chleb polski 118

mnie naczynie gliniane) Posypać wierzch mąką i przykryć ściereczką. Zostawić do podwojenia objętości. 3. Nagrzać piekarnik do 240 stopni najlepiej z blachą z wyposażenia piekarnika lub z kamieniem do pizzy. Na dużą, płaską deseczkę (np. łopatka do pizzy) wysypać trochę kaszy manny i na to wyłożyć chleb. Naciąć chleb ostrym nożem. Na spód piekarnika wstawić małą blaszkę z wrzącą wodą

UgotujmyTo.pl
Chleb pomidorowy z oliwkami 126

sprawił mi kłopot…. Nie wiem, co zrobiłam źle, ale czekałam około 5 godzin aż chleb wyrośnie…. a Małżonek już tupał nogą, bo potrzebował piekarnik do pieczenia swojej pizzy :)!  Nie powinna to być wina zakwasu, bo dokarmiłam go trzykrotnie zanim nastawiłam zaczyn…. Wyrabiałam też -tak mi się wydaje – wystarczająco długo…. Dodatkowo po tak długim wyrastaniu, mimo(...)ściereczkę obsypaną obficie mąką i włożyłam do glinianego naczynia) Zostawić przykryty bochenek do wyrośnięcia. U mnie około 5 godzin 6. Piekarnik z ciężką blachą/lub dużym kamieniem do pizzy nagrzewamy do 250 stopni. Na spód piekarnika wkładamy małą keksówkę z wrzącą wodą (lub na blachę-ale nie na kamień- można wrzucić kilka kostek lodu)7. Wyrośnięty chleb przekładamy na papier

UgotujmyTo.pl
Calzone 309

Calzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać dowolne składniki.Calzone - Składniki:ciasto:500 g mąki240 ml ciepłej wody30 g drożdży świeżych2 łyżki miodułyżka oleju lub oliwyłyżeczka solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: czosnek w proszku, słodka papryka, sól, pieprzsos pomidorowy (passata)przyprawy

Słodka Strona
Pizzerinki 320

Pizzerinki to wbrew pozorom nie do końca tradycyjne pizze w wersji mini. Pizzerinki w smaku przypominają nie tradycyjną pizze, a raczej bułeczki pizzowe sprzedawane w piekarniach pełniąc funkcje "drożdżowki na pikantnie". Pizzerinki są przepyszne, wyśmienicie smakują posmarowane masłem. Idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno.Składniki: (ok. 10 pizzerinek)3 szklanki mąki3/4 szklanki mleka25 g świeżych drożdży1 1/2 łyżki

Słodka Strona