zimie móc z tych dobrodziejstw korzystać. Ale warto. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 250 g cebuli 250 g marchewki 2 papryki czerwone 5 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka soli Zalewa: 0,5 szk octu 10% Jamar 1,5 szk wody 0,5 szk cukru 0,5 szk oleju 5 ziarenek ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu(...)pokroić w piórka, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa razem z zieloną pietruszką zieloną wymieszać razem z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny. Wszystkie składniki zalewy oprócz oleju zagotować i wystudzić. Zimną zalewą i olejem zalać warzywa, wymieszać. Napełnić warzywami słoiki
Ala piecze i gotujepyszna, a Was zapraszam do wypróbowania. Składniki: 450 g cukinii (oczyszczonej) 70 g ziemniaków 1 jabłko mniejsze 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli mniejszej kawałek kalafiora kawałek pietruszki 1 łyżka masła 800 ml bulionu warzywnego do smaku sól sól ziołowa imbir curry pieprz kolorowy Przygotowanie: Cukinię oczyścić z nasion (zostawić skórkę) pokroić w kostkę. Ziemniaki, jabłko, cebulę,czosnek, pietruszkę umyć
Ala piecze i gotujeDzisiaj zapraszam na pałki z kurczaka w marynacie jogurtowo majonezowej z warzywami. Oczywiście do przyprawienia wykorzystałam już kilka produktów Kamis. Składniki: 6 pałek z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 jabłko 10 cm pora 6 ziemniaków 0,5 cukinii( u mnie większa) 50 g żurawiny Marynata 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy grillowej Kamis(...)wymieszać. Do marynaty włożyć pałki, wymieszać żeby pokryły się marynatą. Przykryć i włożyć na noc do lodówki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić pokroić w kostkę. Pietruszkę oczyścić i pokroić w słupki. Por pokroić w plasterki. Cukinię oczyścić z nasion i pokroić razem z skórką.Z jabłka wykroić gniazda nasienne i pokroić w półplasterki razem z skórką
Ala piecze i gotujeZupa w sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam kawałek wędzonego żeberka. Było pysznie i pożywnie.Polecam. Składniki: 300 g wędzone żeberka 1 marchewka 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 ziemniaki 2 listki laurowe Kamis 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek czosnku kawałek cebuli 2 litry bulionu warzywnego 250 g kiszonej kapusty 1 kiełbasa(...)śląska sól pieprz czarny mielony Kamis 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone na mniejsze części wędzone żeberka i gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler oczyścić i pokroić w półplasterki włożyć do bulionu. Dodać czosnek, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą al dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości
Ala piecze i gotujedomowym zakwasie. Przed świętami dużo pracy ale zakwas można nastawić wcześniej. Gotowy zakwas możemy przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce. Składniki: 1 kg buraki czerwone 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 2 listki laurowy Kamis 4 ziela angielskie Kamis 5 kulek pieprzu czarnego Kamis 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 ząbków czosnku(...)kromka chleba na zakwasie ćwiartka jabłka 1,7 l wody przegotowanej letniej Przygotowanie: Buraczki obrać z skórki i pokroić w 0,5 cm plasterki. Marchew, pietruszkę i seler obrać z skórki. Do glinianego naczynia włożyć pokrojone buraczki oraz pozostałe składniki i zalać przegotowaną ale letnią wodą. Naczynie przenieść w ciepłe miejsce i przykryć gazą. Po około
Ala piecze i gotujeLubię też jako dodatek do krokietów, pasztecików jak i z uszkami. Jednak musimy pamiętać, że nie możemy zagotować barszczu ponieważ straci swój piękny kolor. Składniki: 1 buraczek 1 pietruszka 2 marchewki kawałek selera 2 liście laurowe Kamis 3 kulki ziela angielskiego Kamis 5 ząbków czosnku 0,5 l zakwasu buraczanego klik 1,5 l wody sól,cukier(...)pieprz mielony Kamis Przygotowanie: Buraczek obrać z skórki pokroić w kawałki, marchew, pietruszkę, seler obrać z skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa i przyprawy zalać wodą i gotować do miękkości. Zmniejszyć ogień, dolać zakwas buraczany nie dopuszczając już do zagotowania się barszczu. Przed podaniem barszcz przecedzić przez gęste sitko i doprawić
Ala piecze i gotujerobię nie tylko na święta. Krokiety można przygotować wcześniej i zamrozić. Ja mrożę bez panierki. Panieruję bezpośrednio przed smażeniem. Pyszności. Składniki: 1,2 kg karczku 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 listki laurowe Kamis 4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki gęstej śmietany Do smaku sól pieprz mielony Kamis majeranek Kamis(...)wody 3 jajka sól szczypta Do panierowania bułka tarta jajko Do smażenia olej rzepakowy Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać zimną wodą. Oczyścić marchew, pietruszkę, seler i razem z zielem angielskim i listkami laurowymi dodać do mięsa. Gotować do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjąć na sitko. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto
Ala piecze i gotujemakaronu świderki 1,5 łyżki masła 0,5 mniejszej cebuli 250 g dyni 50 ml śmietany słodkiej 18% parmezan gałka muszkatołowa Kamis sól morska w młynku Kamis zielona pietruszka Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Masło rozpuścić na patelni dodać drobniutko pokrojoną cebulę i na lekkim ogniu podgrzewać nie dopuszczając by cebula zbrązowiała około 8 min. Dodać oczyszczoną(...)dyni. Wlać śmietanę, dodać łyżkę parmezanu, zagotować.Zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą morską. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz polać sosem dyniowym, posypać parmezanem i udekorować zieloną pietruszką
Ala piecze i gotujeSkładniki : 1 makrela wędzona 1 puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 łyczeczka soku z cytryny 3 łyżki majonezu natka pietruszki szczypiorek sól pieprz Przygotowanie : Makrelę pokruszyć w drobne kawałki jedocześnie pozbywając się wszystkich ości. ( otwierając ją zręcznie łatwo wyjmiemy kręgosłup co znacznie ułatwia pozbycie się ości) Fasolę odsedzić, ja dodatkowo opłukałem i zgnieść widelcem tworząc miazgę(...)Czosnek bardzo drobno posiekać, w sumie to papryczkę (bez pestek), szczypiorek, pietruszkę również możliwie drobno posiekać. Wszystko razem wstępnie wymieszać w 1 misce, sok z cytryny, sól, pieprz dodać do smaku no i majonez, lecz z majonezem najlepiej ostrożnie - dodawać po 1 łyżce i mieszać aby nie przedobrzyć - to ma być pasta
Mechanik w kuchniczerwona chili papryczka zielona chili ( proponuję aby łączna ilość papryczki wahała się w okolicach 150g) 2 łyżeczki kuminu (płaskie) 1 łyżeczka kolendry (płaskie) 1 łyżeczka cynamonu (płaskie) pęczek natki pietruszki 1 kostka rosołowa wołowa 5-6 placków tortilli Przygotowanie: Biorę patelnię, głęboką bo wszystkie składniki będą kolejno dodawane. I tak, na patelnię oliwę - rozgrzewam ją, dodaję drobno posiekaną cebulę(...)mięso mielone i rozkruszoną kostkę wołową. Smażę kilka minut ciągle mieszając. Dodaję drobno pokrojone papryczki chilli wcześniej oczyszczoną z pestek. I znów kilka minut smażenia. Kolej na drobno posiekaną pietruszkę - cały pęczek, mieszam i doprawiam kuminem, kolendrą, cynamonem (cynamon naprawdę świetnie tutaj pasuje). Mieszamy i następnie wlewam przecier pomidorowy, całość mieszam i duszę 10-15 minut aż całość zgęstnieje. Kukurydza
Mechanik w kuchniProsta i bardzo szybka zupa i w dodatku same witaminki. Zresztą ja osobiście bardzo lubię wszelkie krem zupy. Składniki: 1 brokuł 1 marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera ząbek czosnku 2 średnie ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% pół cebuli kostkę bulionową łyżeczka mąki pszennej Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, cebulę, seler, ząbek czosnku, ziemniaki obieram, kroję w małe kawałki i gotuję
Mechanik w kuchnimarchewkowa z żurawiną to kolejna zupa z pomysłem a jednocześnie niebywale zdrowa. Polecam ją wszystkim już od najmłodszych lat. Składniki : 7 dag suszonej żurawiny 40 dag marchewki 1 korzeń pietruszki 1 cebula 15 dag ziemniaków (3 nieduże) ok 3 łyżek masła 1 łyżeczka curry 0.5 łyżeczki kurkumy 3/4 litra bulionu warzywnego 10 dag śmietany - kwaśnej sól, pieprz, cukier(...)doprawienia posiekany szczypiorek + troszkę żurawiny do dekoracji Przygotowanie : Marchew, pietruszkę, ziemniaki kroję w kawałki, cebulę siekam w drobną kosteczkę, żurawinę siekam na drobniejsze kawałki. Cebulę należy zeszklić na 3 łyżkach masła po czym dodać curry i kurkumę, wymieszać i dodać skrojone warzywa i żurawinę, całość wymieszać i chwilkę podusić po czym całość zalać bulionem. Całość gotuję aż warzywa zmiękną
Mechanik w kuchnidrobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka siekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy 50 g masła i wkładamy 250 świeżej, oczyszczonej wątróbki drobiowej. Zwiększamy ogień i smażymy wątróbki przez około 5 minut, z zewnątrz wątróbki mają być obsmażone(...)patelni z resztkami masła podsmażamy posiekaną czerwoną cebulkę z dodatkiem suszonego tymianku i rozdrobnionego czosnku, mieszamy od czasu do czasu, dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z 1 łyżką natki pietruszki i jeszcze raz całość miksujemy na mus. Mój pasztet z drobiowych wątróbek przygotowałam w formie roladki i nadziałam suszoną żurawiną. Wykładamy masę na folii aluminiowej, na wierzchu kładziemy suszoną żurawinę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki siekanej natki pietruszki suszone morele pokrojone w kostkę i namoczone w brandy Na dużej patelni rozgrzewamy 50 g masła i wkładamy 250 świeżej, oczyszczonej wątróbki drobiowej. Zwiększamy ogień i smażymy wątróbki przez około(...)masła podsmażamy posiekaną czerwoną cebulę i posiekanym czosnkiem, mieszamy od czasu do czasu, składniki mają się tylko zeszklić, następnie cebule z czosnkiem dodajemy do zmiksowanej wątróbki, wraz z natką pietruszki, jeszcze raz całość miksujemy na delikatny mus. Ten pasztet z wątróbek przygotowałam w formie roladki i nadziałam suszonymi, siekanymi morelami namoczonymi wcześniej w odrobinie brandy. Wykładamy mus drobiowy na folię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmięso gotowane z kurczaka 1 marchewka ugotowana z rosołu pokrojona w kostkę sól i pieprz do smaku 1l domowego rosołu 1 łyżka cukru 2 szczypty pieprzu cayenne posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę jednocześnie usuwając nasadki szypułek , 1/3 pomidorów już bez gniazdek nasiennych odkładamy, resztę wrzucamy do garnka, gotujemy na małym ogniu(...)pomidory które odłożyliśmy. Gotujemy pomidorową jeszcze kilka minut, ale tak by nam się pomidory nie rozpadły.. Podajemy pomidorową ze świeżych pomidorów z makaronem kolanka i posypujemy zupę natką pietruszki. Smacznego! The post Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię