pietruszka - 3495 przepisów (strona:148/233)

Brak tytułu 242

łyżki mąki przyprawa do ryb olej Filety pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą i mąką. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę. 2 cebule 3 marchewki pietruszka seler 3 ziemniaki 50 g suszonych śliwek 1/3 kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Podsmażone warzywa wyłożyć do naczynia(...)szkl. przecieru pomidorowego - NIE koncentratu, jest za gęsty ! 2 łyżki śmietany przyprawa uniwersalna Wymieszać składniki i polać rybę z warzywami. Piec 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pietruszką Zapiekanka bardzo smaczna - polecam. Naczynie TERMISIL znowu ułatwiło mi pracę w kuchni. Świetne do zapiekanek ! Tym razem użyłam go bez pokrywy, żeby zapiekanka się ładnie zrumieniła. Zapraszam na stronę producenta

kolorowotorcikowo
Sałatka z cukinii ( do grilla ) 382

Składniki: 1 średnia cukinia 1/3 szkl. siekanej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1/3 szkl. oliwy sól, pieprz Wykonanie: Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry grubości 1,5 - 2 cm. Rozgrzej patelnię, na suchej patelni połóż krążki cukinii, przykryj pokrywą. Smaż z obu stron, aż cukinia zmięknie. Ostygniętą  cukinie pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj i rozetrzyj(...)solą. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, czosnkiem, pieprzem. Cukinię wymieszaj z natką pietruszki, polej sosem - wymieszaj. Sałatka wyśmienicie pasuje do mięs z grilla. Smacznego

kolorowotorcikowo
Smażone ziemniaczki z mięsem mielonym 271

Składniki: 800 g ziemniaków 250 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula duża natka pietruszki - ilość wg uznania sól, pieprz, olej do smażenia na sos: 2 łyżki serka ricotta 3 łyżki majonezu, polecam Pomorski 2 ząbki czosnku sól, bazylia do smaku Wykonanie: Cebulę pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, smażyć na złoto. Cebulkę przełożyć do miseczki, olej(...)wołowe, podsmażyć. Ziemniaki pokroić wedle uznania - ja kroiłam w kawałki wielkości około 2 cm. Dodać do mięsa - smażyć aż zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekaną natką pietruszki. Ziemniaki podawać z sosem czosnkowym: Ser ricotta, połączyć z majonezem i roztartym czosnkiem Doprawić do smaku solą i bazylią. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa-krem z podgrzybków 233

wołowego 4 średnie ziemniaki 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 350 g podgrzybków świeżych 1,5 łyżki jogurtu greckiego olej rzepakowy pieprz, sól natka pietruszki Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)bulionie. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać warzywa z grzybami leśnymi - gotować 20 minut. Zgasić płomień, dodać jogurt, doprawić do smaku. Zupę zmiksować na krem. Przed podanie posypać siekana natką pietruszki.                                              Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione 224

oprószonej mąką. Zagotować wodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować do wypłynięcia. Barszczyk czerwony czysty: 1 kg buraków ćwikłowych 1 duża marchew  1/2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 1 l wody ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny cały, majeranek ewentualnie koncentrat barszczu czerwonego, np  Jamar Warzywa umyć, obrać, pokroić. Zalać wodą, dodać(...)przyprawy - ugotować wywar buraczany. Odcedzić. Gotowy barszcz doprawić - kwaskiem cytrynowym/sokiem z cytryny i cukrem lub poprzez dolanie koncentratu buraczanego, np Jamar. Pierogi podawać z barszczykiem czerwonym, posypane natką pietruszki. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa krem kukurydziano-marchewkowa 276

Składniki:  500 ml bulionu drobiowego 3/4 szkl napoju migdałowego Alpro 350 g marchewki 1 mała pietruszka 200 g kukurydzy z puszki lub mrożonej 1/2 cebuli oliwa z oliwek szczypta białego pieprzu 2 łyżeczki octu winnego białego Jamar sól   migdały do posypania zupy Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w kostkę - podsmażyć(...)Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, smażyć 2 minuty. Warzywa zalać bulionem - gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę. Do gotującej się zupy wlać napój migdałowy Alpro. Zagotować. Doprawić do smaku octem winnym i ewentualnie solą. Porcje zupy posypać posiekanymi migdałami.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Żeberka z rękawa 187

Składniki: 6 żeberek pietruszka marchewka czerwona cebula 6 ząbków czosnku przyprawy: do żeberek, suszony koperek, zioła prowansalskie, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 łyżki słodkiego sosu chilli Wykonanie: 1. Żeberka umyć, włożyć do miski, posypać przyprawami i dokładnie w nich obtoczyć, tak żeby pokrywały całą powierzchnię mięsa. 2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w pół talarki

Pasja Smaku
Kotlety z kalafiora 239

dobre na ciepło i na zimno. Składniki: kalafior (może być także mrożony, jednak świeży jest lepszy) 1/2 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki bułki tartej 2 jajka 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: 1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze al dente. Ostudzić, a następnie rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. 2. Dodać 2 jajka, kaszę(...)mannę, 1/2 szklanki bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. 3. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Pasja Smaku
Zupa marchewkowa 219

wyjdzie taka "jak u mamy". Sytuacja, duża ilość posiadanej marchewki i potrzeba zjedzenia zupy "zmusiła" mnie do odrzucenia obaw i wzięcia się za gotowanie. Oto efekt: Składniki: 1 pietruszka 3-4 marchewki 1 litr bulionu 1 łyżeczka koperku (ja dałam suszony bo taki tylko miałam) 3-4 ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki przyprawy: ziele(...)angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, dałam też odrobinę chilli Wykonanie: 1. W garnku podgrzać litr bulionu, dodać ziele angielskie i liście laurowe. 2. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gorącego wywaru. Doprawić przyprawami do smaku. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. 4. Zupę gotować do miękkości ziemniaków. Dodać koperek

Pasja Smaku
Kotleciki sojowe 177

Ostatnio trafiłam na kotleciki sojowe i postanowiłam, że będą idealne na obiad. Przepis z "Przyślij przepis" 7/2011 (z moimi zmianami) Składniki: - woreczek soi - czerstwa bułka - cebula - 2 jajka - natka pietruszki - sól - pieprz - bułka tarta Wykonanie: 1. Soję zalewamy w garnku wodą i moczymy przez 4-5 godzin. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. 2. Bułkę(...)odciskamy. 3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. 4. Soję, bułkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę, uzyskując jednolitą masę. 5. Do masy dodajemy jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i mieszamy. 6. Z masy formujemy placki. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. 7. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Rada: placki najlepiej smakują z sosem

Pasja Smaku
Risotto z kurkami 189

musiałam zrobić. Wersja uproszczona - bez wina. Jest pyszne! [Przepis stąd .] Składniki: 250 g kurek 6 łyżek masła 1 średnia cebula 200 g ryżu arborio 1 l bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: 1. Kurki oczyszczamy i kroimy. 2. Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła, podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dodajemy kurki. Dusimy przez kilka(...)risotto. 5. Kiedy uznamy, że ryż jest idealny, a risotto kremowe, dodajemy pozostałe masło, doprawiamy i mieszamy. 6. Wyłączamy gaz i przykrywamy danie na 10 minut. Potem drobniutko siekamy pietruszkę i mieszamy ją z risotto

Pasja Smaku
Witlinek z piekarnika 391

sposobów na rybę to bez wątpienia taki z piekarnika. Rybka, ulubione dodatki, folia aluminiowa i krótki czas pieczenia, a efekt? Wyśmienity obiad. Składniki: tusza witlinka 2 plasterki cytryny natka pietruszki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie: 1. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 2. Tuszę układamy na folii aluminiowej, jeśli zachodzi taka potrzeba to nożem trzeba bardziej(...)rozciąć rybę tak, by łatwo było posmarować ją w środku masłem czosnkowym. 3. Na tuszy wypełnionej masłem układamy plasterki cytryny, posypujemy pieprzem i natką pietruszki. 4. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut, w temperaturze 180 st.C. Rada: podajemy z ulubionymi dodatkami

Pasja Smaku
Muszelki z kurczakiem 238

godziny, s. 38] Składniki: opakowanie makaronu muszelki podwójna pierś z kurczaka 4 duże pomidory cebula 3 ząbki czosnku kostka bulionowa pół papryczki chili 2 łyżki śmietany sól, pieprz natka pietruszki  Wykonanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, smażyć na patelni przez kilka minut. 3. Obrać i posiekać cebulę, dodać do mięsa(...)drobno pomidory, posiekaną drobno papryczkę chili i kostkę bulionową. 5. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać dwie łyżki śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki i wymieszać.  6. Doprawić solą i pieprzem.  7. Makaron polać sosem i posypać natką

Pasja Smaku
Ziemniaki pieczone z włoskim sosem 191

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego: Ziemniaczane przysmaki, s. 26 Składniki: 8 ziemniaków średniej wielkości pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 10 dag żółtego sera ½ szklanki oliwy sól/pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Z jednej strony zrobić nacięcie na krzyż i każdy ziemniak oddzielnie(...)zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć je na blaszce i piec 50 minut w 200 st.C. Pietruszkę posiekać dość grubo i zmiksować z czosnkiem, startym żółtym serem, stopniowo dodając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki rozchylać widelcem w miejscu nacięć i nakładać po 2 łyżeczki sosu. Resztę sosu podać oddzielnie

Pasja Smaku
Kurki w śmietanie 233

font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 100 g kurek 200 g śmietany cebula sól, pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki pół opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Kurki przebrać, oczyścić i umyć. Większe pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać kurki, smażyć przez 4-5 minut. Dodać(...)śmietanę i przyprawić do smaku. Wszystko wymieszać, dusić pod przykryciem przez 10 minut.  Podawać z makaronem i natką pietruszki.   insertCookd("502e07162bf4355efc72f23179ec997f

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania