się z Wami moim "odkryciem". Danie jednogarnkowe. Składniki na 2 porcje: 300 g łopatki; pół główki kapusty pekińskiej (moja nie była zbyt duża); 1 nieduża cebula; 1 marchewka; kawałek pietruszki; 1 łyżeczka masła; 2 garści ryżu; pieprz, sól, ostra papryka; woda. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy do dużego rondla o grubym dnie i podsmażamy - ja robię(...)tłuszczu, ale jeśli ktoś chce proszę bardzo :) Warzywa myjemy, obieramy i ... marchewkę kroimy w talarki, cebulę w kostkę, pietruszkę w bardzo małą kostkę :), kapustę szatkujemy. Gdy mięso będzie rumiane dodajemy 1 łyżkę masła (mięso było dość chude i nie było dużo tłuszczu, masło nadaję taki specyficzny posmak warzywom i sprawia, że cała potrawa jest bardziej kremowa) i wrzucamy warzywa. Mieszamy
Miksturownikgrzybowa. Przepis na ciasto. Składniki na farsz: 300 g ulubionych grzybów (u mnie podgrzybki); 1 cebula; 2 jaja; 100 ml śmietany co najmniej 18%; 1 łyżka masła; natka pietruszki, szczypior; pieprz, sól Ciasto przygotowujemy według podanego wyżej przepisu. Grzyby czyścimy i kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy grzyby. Smażymy około 10 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy(...)smaku solą, pieprzem. I odstawiamy do wystudzenia. Jajka i śmietanę mieszamy, dodajemy drobno poszatkowaną natkę pietruszki lub szczypior albo jedno i drugie :) Przyprawiamy delikatnie. Grzyby wykładamy na ciasto i zalewamy jajami ze śmietaną. Wkładamy ponownie do piekarnika na 180 stopni na około 25 - 30 min. Smacznego
Miksturownikorzechów w naszym sadzie i postanowiłam je wykorzystać na obiad. Roladki z kurczaka z orzechami i oliwkami. Składniki: Filety z kurczaka; cebula; 100 g orzechów włoskich; garść oliwek zielonych; pietruszka wedle uznania; 1 łyżka masła; sól, pieprz. Mięso dokładnie płuczemy i rozbijamy cieniutko. (Między dwoma kawałkami foli tłukę kurczaczka pięścią :) ). Posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy(...)mają być drobne. Wsypujemy do cebuli. Oliwki kroimy do podobnych rozmiarów jak orzechy. Dorzucamy na patelnie. Delikatnie przyprawiamy. Gdy cebula się zeszkli ściągamy patelnię z ognia. Dodajemy drobno zszatkowaną pietruszkę. Mieszamy wszystko. Na płaty mięsa wykładamy farsz i i rolujemy mięso. Zawijamy w folię i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 40 min. Podałam z ziemniaczkami
Miksturownikmaśle i czosnku. Składniki na 2 porcje: 250 g mrożonych krewetek; 200 g makaronu spaghetti; ok. 3 - 4 łyżki masła; 1 ząbek czosnku (polskiego - innego... kilka :)) 1/2 pęczka pietruszki; sok z 1/2 cytryny; sól, świeżo mielony pieprz. Krewetki rozmrażamy. (Mrożone są zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem(...)cytryny krewetki wrzucamy na patelnie. Smażymy bardzo krótko. W międzyczasie gotujemy makaron. Przed odcedzeniem odlewamy 1/2 szkl. wody. Do krewetek dodajemy pietruszkę. Jeśli sosu jest mało podlewamy pozostawioną z makaronu wodą. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na patelnię przekładamy makaron, mieszamy i możemy podawać. Smacznego
Miksturownikbotwinką. Składniki dla 4-6 osób: pęczek botwinki lub kilka młodych buraczków; 1 l maślanki lub kefiru; ogórek świeży, pęczek szczypiorku; pęczek koperku; pęczek rzodkiewki; mała marchewka i pietruszka; sól, pieprz; jaja. Botwinkę oczyszczamy i drobno kroimy, buraczki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce. Gotujemy w małej ilości wody. Doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną
Miksturownikużyję różnych papryczek aby była bardziej kolorowa. Sałatka paprykowa z szynką. Składniki: 3 papryki (mogą być różnokolorowe); 400 g szynki; 300 g sera żółtego; 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka pietruszki; 4 łyżki majonezu; sól, pieprz. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w małe paseczki. Pietruszkę i szczypior siekamy drobno. Ser żółty i szynkę kroimy w paseczki podobnej wielkości do tych paprykowych
Miksturownikwszystkie powyższe przyprawy na pył. Marokański tagine z kurczakiem. Składniki dla 6 osób: 6 filetów z kurczaka; 100 g suszonych moreli; 1 cebula; 1 duża marchewka; pęczek kolendry lub pietruszki; kilka nitek szafranu; 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego; oliwa z oliwek; 6 suszonych pomidorków; garść oliwek; ras el hanout. Umyte i oczyszczone filety nacieramy ras el hanout. Suszone morele(...)marchewkę w krążki. Dodajemy szafran i podlewamy bulionem, tak aby zakrył mięso. Dusimy na wolnym ogniu przez 60 - 70 min. Podajemy z kuskusem i posypane posiekaną kolendrą lub pietruszką. Smacznego!!! insertCookd("521688e394a1cb6315f9b5fab1fd673e
Miksturownikosób: 300 g makaronu spaghetti; 1 duże dojrzałe awokado; 200 ml śmietanki; pierś z kurczaka; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka soku z cytryny; posiekana natka pietruszki; oliwa do smażenia; świeżo zmielony pieprz; sól; Kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem i obsmażamy na oliwie. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Miąższ z awokado(...)śmietankę, czosnek, pietruszkę i sok z cytryny miksujemy dokładnie w blenderze. Dodajemy powstały krem do smażącego się kurczaka. Podgrzewamy delikatnie, pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia. Na patelnię dodajemy makaron. Mieszamy, sprawdzamy czy nie trzeba doprawić i od razu podajemy. Smacznego
Miksturownikprawie codziennie. Nie pytajcie mnie czy mi się chce, bo chce mi się i to bardzo. Kupiłam sobie nową sokowirówkę i teraz to jest prawdziwa przyjemność:) Składniki: * marchew - sporo * pietruszka * kawałek selera * mały buraczek * olej z winogron lub lniany lub inny; oliwa się raczej nie nadaje, bo ma zbyt wyraźny smak Myję dokładnie (seler i pietruszkę obieram ze skórki
Zdrowa Kuchnia Sowychrupiące warzywa - kompozycja idealna:) Tutaj wersja bez ziemniaków, ale robiłam też z ich niewielkim dodatkiem, jak również z kaszą gryczaną zamiast pęczaku. Składniki: kasza jęczmienna (pęczak) soczewica brązowa/zielona pietruszka marchewka seler - najwięcej por kiełki lucerny albo inne cebulka zielona duży ząbek czosnku oliwa lub masło przyprawy: sól morska, majeranek, kminek, bazylia, lubczyk, sok z cytryny, oregano, tymianek Soczewicę ugotowałam(...)reszty dania. Kasza całkowicie wchłonęła wodę i była cały czas ciepła. Pozostało mi teraz przygotować warzywa do tego zestawu. Rozgrzałam łyżkę oliwy w rondelku i wrzuciłam pokrojoną w półsłupki pietruszkę i niewielki kawałek marchewki (sł), a po chwili dorzuciłam seler (jego było najwięcej, bo najbardziej lubię) i półplasterki pora (o), odrobinę soli i trochę zimnej wody (sł) i chwilę dusiłam
Zdrowa Kuchnia SowyZupa warzywna z podsmażonym porem, lekko tylko zmiksowana okazała się tak wyborna w smaku, że pozostaje tylko żałować, że zdjęcia nijak tego oddać nie mogą... Może się skusicie:) Składniki: pietruszka, 1/2 kalarepy, kawałek marchewki, 1/2 selera duży por skrzydło z indyka (można oczywiście pominąć ten składnik) bazylia, lubczyk, sól, koperek, ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki soku z cytryny łyżka masła Zupa(...)skrzydło indyka (o) i gotowałam do prawie miękkości tegoż. A potem po kolei dodawałam i mieszałam: sól morską (sn), bazylię i sok z cytryny (k), lubczyk (g), pietruszkę i kalarepkę (sł), seler (o) i znów gotowałam ok. 20 min, po czym dodałam lekko podsmażony na maśle z rozgniecionym ząbkiem czosnku por. Chwilkę jeszcze potrzymałam na gazie, po czym wyjęłam
Zdrowa Kuchnia Sowyjestem pewna ;). Zupa powstawała na bieżąco, po prostu dodawałam składniki i przyprawy i próbowałam, do końca nie będąc pewna jej ostatecznego smaku. Składniki na 2 talerze: * pietruszka, 1/2 małego selera, 1/2 pora * spory burak * 2 łyżki płatków orkiszowych * sól, tymianek, bazylia, zmielony kminek * 2 ząbki czosnku * łyżka soku z cytryny * dodat(...)jajko ugotowane na twardo i gar ś ć ugotowanej ciecierzycy Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1. na wrzątek wrzuciłam pietruszkę (sł) 2. dodałam seler i pora (o) Gotowałam ok. 15 min. 3. dorzuciłam pokrojony ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki bazylii (o) 4. sól (sn) 5. sok z cytryny (k) 6. 1/5 łyżeczki tymianku
Zdrowa Kuchnia SowySiedząc w poczekalni u dentysty sięgnęłam po gazetę, a był nią ostatni numer Twojego Stylu. Ostatni, co jest rzadkie, bo zwykle w poczekalniach czasopisma są już
Zdrowa Kuchnia SowyObrodziła mi latoś (wiosnoś raczej?) pietruszka. Nie wiem dlaczego tyle jej posiałam, natomiast całkiem niewiele koperku, choć akurat ulubioność mamy z mężem odwrotną... W każdym razie pietruszki mam zagon prawie. Na co b y ją tu wykorzystać? Od razu p rzyszło mi do głowy pesto i pomysł ten mi się spodobał, bo nie robiłam pesto do tej pory, ani klasycznego
Zdrowa Kuchnia Sowyczęsto smaży się na sposób, a'la schabowy, jednak ja mam dla Was inną propozycję. TOSTOWE KANIE 4-6 kań, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, masło, sól, pieprz, natka pietruszki, pszenne pieczywo tostowe, ser żółty (najlepiej parmezan) ja nie miałam parmezan użyłam innego i też było pyszne ! Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy chwilę, wrzucamy do niej pokrojone kanie(...)wyciśnięty czosnek. Podsmażamy. Na blasze układamy kromki pieczywa tostowego, wykładamy na nie grzyby. Posypujemy serem i pietruszką. Wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, aż ser się rozpuści. Podajemy z wytrawnym winem. Smacznego
kolorowotorcikowo