pietruszka - 3495 przepisów (strona:138/233)

Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 161

łyżki namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej mały pęczek natki pietruszki imbir mielony do smaku 2 garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania: Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki z siekanego schabu 556

musztardy z wędzoną papryką 1 cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz kolorowy do smaku 1 łyżka siekanej pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Plastry schabu kroimy w drobną kostkę. Z czerwonej papryki usuwamy gniazdka nasienne i wraz z cebulą również kroimy w drobną kostkę. Do posiekanego drobno schabu dodajemy(...)paprykę wraz z cebulą, do masy dodajemy 2 jajka, jogurt, musztardę, mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną, dodajemy siekaną pietruszkę (może być suszona) doprawiamy solą i kolorowym pieprzem, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron na rumiano, odsączamy kotleciki na papierowym ręczniku, podajemy z mieszanką jogurtu greckiego z majonezem, ketchupem, doprawionego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na sałatke gyros 12446

kiszone z chilli 1 duży pomidor 1/2 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka, czerwona fasola) sól, pieprz przyprawa Gyros Kamis 1 czerwona cebula natka pietruszki i pomidorki koktajlowe do dekoracji Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą Gyros, dodajemy olej, mieszamy i zostawiamy na 2 godziny(...)pomidory, mieszankę meksykańską, czerwoną cebulę. Warstwy smarujemy sosem czosnkowym i salsą. Ostatnią warstwą zawsze w tej sałatce jest kapusta pekińska. Dekorujemy wierzch pokrojonymi pomidorkami, resztą czerwonej cebuli i natką pietruszki. Smacznego! The post Przepis na sałatke gyros appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z modrej kapusty 154

oleju do smażenia 25 ml octu jabłkowego 25 ml octu winnego na sos: 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz do smaku natka pietruszki Sos przygotujemy zalewając podsmażoną na maśle cebulkę, wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową, doprawiamy solą i pieprzem, możemy zagęścić sos również niewielką ilością mąki. Na koniec dodajemy(...)posiekaną natkę pietruszki. PRZYGOTOWANIE: Podgotowujemy 2 torebki ryżu. Z modrej kapusty wykrawamy głąb i gotujemy kapustę w zakwaszonej octem wodzie ok. 30 minut (modra kapusta jest twardsza niż biała kapusta) , dzięki temu kapusta nie straci swojego fioletowego koloru. Liście delikatnie rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe. Kurki siekamy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski z sałaty i buraka 181

lodówce i koncentrat z buraka dla koloru klusek. Przygotowałam więc kluski z sałaty i buraka i podałam je z pikantnymi plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki udekorowałam całość kiełkami botwiny. Wyglądem te kluski trochę przypominają kopytka , czy leniwe pierogi, ale na wrzątek były wrzucane łyżeczką, mają dlatego nierówne kształty, taka ich uroda. Sałata do klusek musi(...)sałaty i buraka wypłyną na powierzchnię wody oznacza to, że kluski są gotowe, wykładamy je na talerz, podajemy z plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki.. Polecam te kluski gdyż są pyszne. The post Kluski z sałaty i buraka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica 214

powiedział Piotrek. 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 1 puszka 4 odmian fasoli sól pieprz czarny mielony ognista mieszanka przypraw 1 łyżeczka pikantnego sosu chili natka pietruszki 1 łyżka oleju ryżowego W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso mielone, lekko obrumieniamy cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli wlewamy cały słoik(...)sosem lutenica, dusimy ok. 5 minut, następnie dodajemy puszkę mieszanki fasoli wraz z zalewą, sos chili oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszamy , dusimy kolejne 5 minut pod przykryciem. Rozkładamy mielone do miseczek. Gotowe danie powinno być dosyć gęste, do jedzenia łyżką. Smac znego!   The post Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka ziołowe 152

jajko ziołowe jest smaczniejsze niż klasyczne jajko w koszulce, do tego przygotowuje się je łatwiej. Rodzaj ziół do jajka sami dobieramy w zależności od naszych upodobań, ja wykorzystałam natkę pietruszki i świeże listki tymianku. Przepisy na jajko w koszulce: Przepiórcze jajko w koszulce na grzankach Jajko w koszulce z chorizo na grzankach Jajko w koszulce z grzankami Grzanka z jajkiem(...)koszulce Składniki: 1 łyżeczka oliwy 2 jajka natka pietruszki świeży tymianek 2 szczypty suszonych pomidorów z czosnkiem i ziołami Kamis sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na talerzu układamy kiełki i pokrojone pomidory koktajlowe. W rondelu zagotowujemy wodę, w której będziemy gotować jajka.Do miseczek wkładamy woreczki śniadaniowe. Wlewamy po 1/2 łyżeczki oliwy, dodajemy połowę posiekanych ziół, wbijamy ostrożnie całe jajko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg gotowany na parze w liściach Jarmużu 177

Więcej wskazówek będzie wraz  z kolejnymi postami. :)  Pstrąg gotowany na parze w liściach Jarmużu SKŁADNIKI: - 2 pstrągi - 1 pęczek Jarmużu - 6 ząbków czosnku - pęczek natki z pietruszki - mały pęczek koperku - 2 plasterki cytryny - 1 łyżka estragonu, tymianku, pieprzu cytrynowego, ziół prowansalskich - sól -pieprz PRZYGOTOWANIE: Najpierw czyścimy pstrągi pod bieżącą wodą z łusek. Następnie odcinamy(...)płetwy, łby i ogony. Oczyszczone pstrągi posypujemy solą i pieprzem  z każdej strony i w środku. Odstawiamy na chwilę, po czym odsypujemy wszystkimi przyprawami, faszerujemy natką z pietruszki i ząbkami czosnku. Teraz trzeba umyć i pokroić jarmuż. Gdy mamy wszystko gotowe układamy w naczyniu do gotowania na parze (Ja użyłam koszyczków bambusowych). Gotujemy do czasu, aż ryba oraz jarmuż

Zainspiruj się kuchnią
Pasztet z cukinii 341

średnie cukinie * 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 2 cebule 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki bułki tartej 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii liście laurowe (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich posiekane w małą kostkę cebule, żółtka jajek, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, oliwę lub olej, suszoną bazylię, ostrą paprykę, ok. 1 czubatej łyżeczki soli oraz dużą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i kaszę manną – mieszamy ponownie. Białka ubijamy na sztywno

Poezja smaku
Pulpety 249

użyłam wołowego1 cebula1 bułka200 ml mleka2 jajka3 ząbki czosnku natka pietruszkisól, pieprz, paprykaolej Wykonanie:Bułkę zamaczamy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól, pieprz, paprykę i odsączoną z mleka bułkę. Wszystkie składniki łączymy. Formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron

Smaki Edyty
Pikantne leczo 171

Składniki: Pół cukinii 2 duże pomidory 3 papryki: czerwona, zielona, biała 8 ziemniaków 2 marchewki Cebula Kalarepa Liście pora 4 łyżki oliwy z oliwek woda Przyprawy: Świeży koperek, świeża pietruszka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne, czosnek, zioła prowansalskie, Bombay Masala Przygotowanie:      Wszystkie warzywa obieramy, pomidor przed obraniem można sparzyć wodą, aby skórka ładnie się oderwała(...)osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Gotujemy następne 15 minut, dopóki warzywa nie będą miękkie. Tuż przed końcem gotowania dodajemy do nich pokrojone liście pora, posiekany koperek, posiekaną pietruszkę i resztę przypraw. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, po czym zdejmujemy z ognia. Podajemy z całymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem.      Gdyby nie niespodziewana wizyta cioci, zapewne

Weganizm infantylny
Zupa krem brokułowo-imbirowy 140

dostać do Nieba, potrzeba kamyczka i czubka buta. Julio Cortazar  Składniki: Pół brokuła 1.5 łyżki oliwy z oliwek Woda Przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, cebula, pieprz ziołowy, majeranek, pietruszka Przygotowanie:      Brokuła odciętego od nóżki i porozdzielanego na "mini główki" gotujemy w niewielkiej ilości wody (tak, aby tylko go pokryła) do miękkości. Po ugotowaniu pozostawiamy(...)dodając wszystkie przyprawy (imbir powinien być tutaj przyprawą dominującą jeśli chodzi o ilość). Mieszamy. Jeśli mamy ochotę na zimną zupę, wtedy nie gotujemy, a od razu po zmiksowaniu przyprawiamy. Pietruszką można udekorować zupę na końcu.      Polecam serwować z grzankami. Burza

Weganizm infantylny
Sajgonki 154

ananasie 1/2 łyżeczki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej gotowy sos chilli słodko-pikantny olej rzepakowy Przyprawy: sól kurkuma chilli imbir czosnek Opcjonalnie: makaron ryżowy z tapioką natka pietruszki Przygotowanie:      Pieczarki obieramy, myjemy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dolewamy do nich wodę i pozwalamy im się trochę podgotować. W międzyczasie kroimy tofu w kosteczkę i dorzucamy(...)zmienią swojego koloru na złotobrązowy. Następnie odsączamy je lekko z tłuszczu i już prawie można je jeść. Prawie, bo dobrze jest je przedtem polać sosem i ewentualnie posypać pietruszką. Można też (nie trzeba) podać je na makaronie ryżowym. To jest danie bardziej obiadowe (na dodatek tłuste, dlatego lepiej nie przygotowywać go zbyt często, zdrowszą alternatywą może być przygotowanie nadzienia

Weganizm infantylny
Tagliatelle w sosie czosnkowo-kalafiorowym 233

Waking Life Składniki: 1 kalafior 1-2 ząbki czosnku 1.5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Makaron tagliatelle (u mnie pełnoziarnisty) Oliwa z oliwek lub olej do smażenia przyprawy: pietruszka czosnek pieprz sól opcjonalnie: pieczarki lub inne warzywa Przygotowanie:      Główki kalafiora gotujemy do względnej miękkości. Po ugotowaniu odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie na patelni(...)połączymy ze sobą składniki. Jeśli decydujemy się na pieczarki, naturalnie obieramy je i podsmażamy dużo wcześniej, a teraz, na etapie mieszania, możemy je również dorzucić. Tagliatelle na talerzu przyprawiamy pietruszką i ewentualnie pieprzem

Weganizm infantylny
Indyk w sosie curry 253

piersi z indyka - 1 cebula - 1 puszka pomidorów - 1 łyżeczka cukru  - 2 łyżki śmietany 18% -  1 łyżeczka masła - imbir  - 3 ząbki czosnku - 30g migdałów - natka pietruszki - ostra papryka - curry - ryż brązowy Krok 1: W garnuszku gotujemy pokrojony imbir, cebulę, czosnek, pomidory, migdały ok 15 min i blendujemy.        Krok 2:  Pokrojonego w kosteczkę(...)indyka podsmażamy na oleju,  dodajemy zblendowany sos. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, śmietanę, masło, cukier i doprawiamy do smaku.  Podajemy z ryżem:) Smacznego

Niezły Młynek