pietruszka - 3495 przepisów (strona:138/233)

Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały 215

zioła i warzywa, takie jak ogórek i pomidory. Jednak tabbouleh to zupełnie inne danie - używa się do niego kaszy bulgur, zaś dominującym składnikiem sałatki nie jest kasza, a natka pietruszki, doskonale oczyszczająca kubki smakowe pomiędzy próbowaniem kolejnych libańskich meze . Z kolei kuskus jest kaszą typową dla krajów północnej Afryki - Maroko, Tunezji, Algierii i Libii. Bardzo lubię go używać - jest łatwo(...)zimnej wody sok i skórka z 1 cytryny 6 łyżek oliwy 3 pomidory pokrojone w kostkę 1 ogórek pokrojony w kostkę 8 cebulek dymek, drobno pokrojonych 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej 1/2 pęczka świeżej mięty, posiekanej 12 czarnych lub zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych sól, pieprz  Przygotowanie: Do miski wsyp kuskus i dolej wodę. Zmieszaj i pozostaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta 177

surowej polskiej kiełbasy 2 pieczone papryki (własnej roboty* lub ze słoika) 100 g sera Feta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka płatków chilli oliwa 1/2 pęczka natki pietruszki * Jeżeli nie wiecie, jak upiec paprykę, wskazówki znajdziecie w przepisie na ajwar ( klik ). Przygotowanie: Cukinie przecięłam wzdłuż na pół, wydrążyłam łyżką miąższ zostawiając 1 cm przy skórce. Wydrążony miąższ drobno posiekałam(...)chilli. Wszystko przemieszałam i smażyłam ok. 7 minut, aż składniki stały się miękkie i zezłocone. W misce wymieszałam usmażoną mieszankę z pokruszonym serem Feta, posiekaną pieczoną papryką i natką pietruszki.  Gotowym farszem nadziałam łódeczki z cukinii. Ułożyłam je na blasze wyłożonej folią aluminiową i piekłam przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Wyszły pyszne:) Życzcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 356

Dzięki niemu można je wygodnie ująć w dłoni. Nazwa odnosi się raczej do kształtu niż nadzienia, gdyż cygara mogą być napełniane zarówno serem i ziołami, serem ziemniakami i natką pietruszki, jak i mielonym mięsem czy szpinakiem. Ciekawostką jest, że nazwa kalem böreği została wymyślona dopiero w 2011 roku przez pewną turecką organizację, aby uniknąć nawiązywania do palenia. Mi jednak określenie(...)sztuk czas przygotowania: 30 minut + 20 min pieczenie Składniki: 250 g sera feta, pokruszonego 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej po 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: natki pietruszki, koperku i mięty (w sumie 6 łyżek świeżych ziół, możesz użyć innych) 10 arkuszy ciasta filo, o wymiarach ok. 30 x 18 cm, rozmrożonych, lub 10 trójkątnych płatów ciasta yufka

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb andaluzyjski (tapas z chorizo i cieciorki) 215

Składniki: 6 łyżek oliwy  2 łyżki octu z sherry lub białego octu winnego 250 g kiełbasy chorizo w pętku 1 cebula 2 puszki ciecierzycy posiekana natka pietruszki sól, pieprz wiejski chleb do podania Przygotowanie: 5 łyżek oliwy wymieszaj z octem, solą i pieprzem. Kiełbasę chorizo obierz ze skóry i pokrój na półplasterki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy(...)odsącz z zalewy. Połowę rozgnieć widelcem, po czym całość (czyli pół rozgniecionej i pół w całości) dodaj do kiełbasy chorizo. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekanej natki pietruszki i wymieszaj.  Gotową masę układaj na kromkach chleba. Świetnie smakuje z czerwonym winem

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony pilaw ze szparagami i bobem 159

dziecięca gra skojarzyła mi się z dzisiejszym daniem, cieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne zielone szparagi i jasnozielone ziarenka bobu . Do tego cudowne chrupiące dymki, aromatyczna pietruszka i wspaniale odświeżająca mięta . Danie jest zdrowe, lekkie i proste w przygotowaniu. Kiedy na nie patrzę, od razu poprawia mi się humor i czuję wiosnę na talerzu:) Przepis pochodzi(...)masła 3 liście laurowe 6 strączków kardamonu, lekko rozgniecionych 6 ziarenek pieprzu kawałek cynamonu szczypta nasion kminu rzymskiego kilka gałązek tymianku 4 cebulki dymki 4 gałązki natki pietruszki sól do podania: 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanych listków mięty 2 łyżki oliwy sól Przygotowanie: Dokładnie wypłucz ryż pod bieżącą, zimną wodą, przełóż do miski i zalej ciepłą wodą. Posól

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 258

łyżka grubej morskiej soli (lub 1/2 łyżeczki zwykłej) 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę skórka i sok z 1 cytryny 4 gałązki świeżego tymianku 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu świeżo zmielony pieprz 500 g makaronu - najlepiej pasuje cienki i długi: spaghetti, linguine, papardele Przygotowanie: Makaron wrzuć do garnka z dużą ilością posolonego wrzątku(...)przekładam makaron z garnka w którym się gotował do półmiska przy pomocy szczypiec, dzięki czemu zostaje na nim akurat tyle wody, ile trzeba.  Wszystko starannie wymieszaj. Posyp natką pietruszki, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem (sporo). Jeszcze raz wymieszaj i zajadaj.  Makaron najlepszy jest jedzony na świeżo, chociaż ja zabrałam go również następnego dnia do pracy i też był

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuska zupa szczawiowa 218

ziemniaków - u mnie były to 3 szt., obrane i pokrojone w kostkę 1 szklanka liście szczawiu, oczyszczonych, usunięte grube łodyżki, porwanych na kawałki kilka gałązek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki gęstej śmietany (36%) i więcej do przybrania sól, pieprz Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozpuść masło i wlej oliwę. Dodaj cebulkę dymkę i smaż ok. 3 min. aż zmięknie(...)wsyp ziemniaki pokrojone w kostkę, doprowadź całość do wrzenia i gotuj ok. 12 min. bez przykrycia, aż ziemniaki będą miękkie.  Zdejmij garnek z ognia i dodaj szczaw oraz pietruszkę. Poczekaj minutę, aż szczaw stanie się miękki. Zmiksuj zupę blenderem, dodaj śmietanę i jeszcze raz zmiksuj.  Przelej zupę z powrotem do garnka i podgrzej, cały czas mieszając. Dopraw solą

Chilli Czosnek i Oliwa
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 158

średnicy 26 cm Składniki: 500 g dowolnej zieleniny, u mnie pęczek botwinki i ok. 250 g szczawiu, świetnie nada się szpinak 4 cebulki dymki po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 200-400 g sera, wedle gustu, ja dałam kostkę fety (200 g) i uzupełniłam startym parmezanem ok. 3 łyżki kaszki manny/semoliny sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta filo(...)smarowania dodatkowo: papier do pieczenia, przyda się też pędzelek kuchenny Przygotowanie: Zieleninę dobrze oczyść, umyj, usuń twarde łodyżki i drobno posiekaj. Wrzuć do miski razem z posiekanymi dymkami, pietruszką i koperkiem. Dodaj pokruszony lub starty ser, kaszkę i dobrze wymieszaj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem. Farsz musi być smaczny, dobrze doprawiony.  Duży arkusz papieru do pieczenia (trochę większy

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z bobem i szynką Serrano 166

Serrano, pokrojonej (lub innej szynki, np. szwarcwaldzkiej, prosciutto) 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 2 duże pomidory, bez skórki, posiekane 125 ml (1 kieliszek) białego wytrawnego wina posiekana natka pietruszki do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bób ugotuj "al dente" (chodzi o to, żeby był jędrny), odcedź, ale zostaw pół szklanki wody z gotowania. Obierz bób ze skórek(...)kolejne 5 minut. Teraz wrzuć na patelnię obrany bób oraz zachowany płyn z jego gotowania. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 5 min. Posyp z wierzchu natka pietruszki i podawaj. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa  Przepis dodaję do akcji ¡Viva España

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorada pieczona po hiszpańsku 236

tego przepisu na 2-4 porcje czas przygotowania : Składniki: 2 całe dorady, umyte i osuszone 1 cytryna 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy gruba sól morska natka pietruszki do podania Przygotowanie: Przekrój cytrynę na pół. Jedną połówkę pokrój na plasterki, a z drugiej wyciśnij sok. W małej miseczce wymieszaj sok cytrynowy  z białym winem i oliwą. Zrób(...)ostatnie 5 min. włączyłam w piekarniku górną grzałkę i zwiększyłam temperaturę do 190 stopni C, aby skórka z wierzchu lekko się przyrumieniła.  Upieczoną rybę posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami i surówką.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety pożarskie 285

czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Bułka tarta do panierki Olej do smażenia Dodatkowo: 3 łyżki siekanej natki pietruszki Przepis: Mielone mięso łączymy z namoczoną bułką, żółtkiem, miękkim masłem, solą oraz pieprzem. Całość mieszamy tak, aby wszystkie składniki się połączyły . Następnie formujemy podłużne kotleciki i obtaczamy je z każdej strony(...)bułką tartą. W przypadku dwóch kotlecików najpierw obtoczyłam je w natce pietruszki i dopiero potem w bułce tartej. Tak przygotowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto z każdej strony. Po usmażeniu kotletów, umieszczamy je razem z patelnią w piekarniku nagrzanym do 180C, na 5 minut.  Kotleciki podałam w towarzystwie pieczonych ziemniaczków i ogórków kiszonych

Emcia Pichci
Makaron z tuńczykiem i awokado! Pyszne i szybkie danie! 370

osiągnąć dobre wyniki sportowe. SKŁADNIKI DLA 2 OS. - dwie garście makaronu z mąki durum np. kokardki - 3/4 awokado - kilka listków bazylii - puszka tuńczyka w oleju -1/4 pęczka natki pietruszki - 1,5 szt. pomidora - ząbek czosnku - sok z 1/4 cytryny - sól, pieprz kolorowy, ewentualnie chili Na rozgrzaną patelnię wlej olej  1,5 łyżki oleju z puszki. Dodaj pokrojonego(...)kostkę pomidora, czosnek i chili. Podsmażaj 4 minuty ciągle mieszając, dodaj tuńczyka. Podsmażaj tylko 1,5 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj ugotowany makaron, posiekaną natkę z pietruszki, pokrojone w kostkę awokado, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj delikatnie, podawaj od razu! PYSZNE! MIŁEJ NIEDZIELI

SMYKWKUCHNI
Koktajl pietruszkowy 171

pewno każdy z nas słyszał jakie właściwości mają zielone koktajle. Połączenie owocowo-warzywne jest bardzo pyszne i zdrowe, a przede wszystkim oczyszczające. W kuchni miałam nadmiar pietruszki, a co jeszcze dodałam? Wszystko poniżej. ;) Składniki: 1 pęczek świeżej natki pietruszki 1 średnie jabłko 1 szklanka wody Sposób przygotowania: Natkę i jabłko dokładnie umyć i osuszyć. Jabłko pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie

Truskawkowa Fiesta
Pstrąg z grilla 232

się cieszę. Podałam z frytkami i surówką z białej kapusty z koperkiem klik i obowiązkowo skropiony sokiem z cytryny. Składniki: 3 pstrągi 100 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz przyprawa do ryb z grilla Mojito Lime Kamis gałązki rozmarynu plasterki cytryny Przygotowanie: Pstrągi oczyścić, odciąć płetwy, umyć i osuszyć papierowym(...)ręcznikiem. Ponacinać z góry, doprawić na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Włożyć na pół godziny do lodówki. Masło, pietruszkę, koperek i czosnek zmiksować w blenderze. Do środka każdego pstrąga włożyć po 2 łyżki masła i spiąć wykałaczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać na dno trochę wody. Położyć ruszt do grilla. Pstrągi ułożyć na ruszcie położyć

Ala piecze i gotuje
Rosół z drobiowymi klopsikami podany z kaszą kuskus 189

klopsiki, które podkradłam mamie przygotowująca inne danie. Wykorzystałam nadmiar kaszy kuskus, która świetnie połączyłam się ze wszystkimi smakami. Gorąco polecam! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (skrzydełko z kurczaka, marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1/2 szklanki wody Klopsiki drobiowe: 100 g mielonego mięsa drobiowego 1 jajko 1 mała cebulka 3-4 łyżki bułki tartej sól pieprz Sposób

Truskawkowa Fiesta

Proponowane wyszukiwania