pietruszka - 3495 przepisów (strona:135/233)

Pieczony kurczak z salsą z granatem wg Billa Grangera 267

czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny Kilkanaście pistacji Oliwa Ćwiartka łyżeczki cukru Szczypta soli Przygotowujemy dużą brytfankę do pieczenia (nasza jest nieco mała i zawsze mamy problem by upchnąć wszystkie składniki : )) Czerwoną cebule kroimy(...)mięso i ziemniaki dojdą wyciągamy z piekarnika. Zaraz po włożeniu brytfanki do piekarnika przygotowujemy salsę: z połowy granatu wyciągamy pestki. Dorzucamy do nich posiekaną dymkę, szczypiorek oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy rozgniecione bokiem noża pistacje, sól, cukier i trochę oliwy. Mieszamy salsę i próbujemy. W zależności od preferencji smakowych można dodać nieco cytryny lub cukru :) Całość odstawiamy do lodówki

Kolizje Smaków
Zielona fasolka szparagowa z masłem i natką pietruszki według Julii Child (Haricots verts a la Maitre d’Hotel) odc.15 320

kolacji. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 osób Składniki: 1kg zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 1 niecała łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Fasolkę myjemy oraz odcinamy końcówki strączków. Nastawiamy duży garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy fasolkę, solimy i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 8 minut bez przykrycia(...)przestygnięcia. Rozgrzewamy patelnie i umieszczamy na niej fasolkę. Mieszamy aż odparujemy wilgoć. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy masło. Podgrzewamy mieszając około 2 minut. Dodajemy sok cytrynowy i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i od razu podajemy. Bon Appetit

Kolizje Smaków
Cukinie faszerowane mięsem mielonym z mozzarella 222

minut ( w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5kg mięso mielonego z indyka 2 cukinie 2 kulki mozzarelli Puszka krojonych pomidorów (można jak najbardziej zastąpić świeżymi) Pęczek natki pietruszki Sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju i przesmażamy mięso mielone. W czasie kiedy mięso się smaży dokładnie myjemy cukinie i przy pomocy łyżki wydrążamy środek. Miąższ(...)Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i ostrą papryką (my wrzucałyśmy po około ½ łyżeczki). Całość dusimy około 5 minut. W tym czasie siekamy natkę pietruszki i dorzucamy na patelnię. Mieszamy wszystko i zdejmujemy z gazu. Przy pomocy widelca nakładamy farsz do cukinii. Z wierzchu posypujemy pokruszoną mozzarellą. Wstawiamy do nagrzanego na 180stopni piekarnika na około

Kolizje Smaków
Wołowina z kurkami i dynią 215

kurek 3 ziarna owoców jałowca 2 liście laurowe 400 ml czerwonego wina 800 ml bulionu sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wołowinę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie. Gdy zmieni kolor na szaro-różowy, wyciągamy z garnka a następnie wkładamy do niego(...)dolać bulion lub wina. Dynię kroimy w kostkę o wymiarach 1x1 cm. Gdy mięso już będzie już miękkie dodajemy dynię i dusimy jeszcze 25 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Gotowe

Mango Papaja
Tarta z dynią, kurczakiem i papryką oraz pomidorem 216

jogurtu naturalnego  4 jajka sól  pieprz 1,5 kg dyni 2 pomidory pół zielonej papryki pól białej papryki 300 g piersi z kurczaka oregano majeranek  natka pietruszki  Mąkę, jogurt naturalny, 1 jako i szczyptę soli mieszamy i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie dynię(...)piekarnika i nakładamy na niego farsz, następnie wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa. Przed podaniem posypujemy tartę natką pietruszki. Smacznego

Mango Papaja
Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały 241

zioła i warzywa, takie jak ogórek i pomidory. Jednak tabbouleh to zupełnie inne danie - używa się do niego kaszy bulgur, zaś dominującym składnikiem sałatki nie jest kasza, a natka pietruszki, doskonale oczyszczająca kubki smakowe pomiędzy próbowaniem kolejnych libańskich meze . Z kolei kuskus jest kaszą typową dla krajów północnej Afryki - Maroko, Tunezji, Algierii i Libii. Bardzo lubię go używać - jest łatwo(...)zimnej wody sok i skórka z 1 cytryny 6 łyżek oliwy 3 pomidory pokrojone w kostkę 1 ogórek pokrojony w kostkę 8 cebulek dymek, drobno pokrojonych 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej 1/2 pęczka świeżej mięty, posiekanej 12 czarnych lub zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych sól, pieprz  Przygotowanie: Do miski wsyp kuskus i dolej wodę. Zmieszaj i pozostaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta 208

surowej polskiej kiełbasy 2 pieczone papryki (własnej roboty* lub ze słoika) 100 g sera Feta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka płatków chilli oliwa 1/2 pęczka natki pietruszki * Jeżeli nie wiecie, jak upiec paprykę, wskazówki znajdziecie w przepisie na ajwar ( klik ). Przygotowanie: Cukinie przecięłam wzdłuż na pół, wydrążyłam łyżką miąższ zostawiając 1 cm przy skórce. Wydrążony miąższ drobno posiekałam(...)chilli. Wszystko przemieszałam i smażyłam ok. 7 minut, aż składniki stały się miękkie i zezłocone. W misce wymieszałam usmażoną mieszankę z pokruszonym serem Feta, posiekaną pieczoną papryką i natką pietruszki.  Gotowym farszem nadziałam łódeczki z cukinii. Ułożyłam je na blasze wyłożonej folią aluminiową i piekłam przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Wyszły pyszne:) Życzcie

Chilli Czosnek i Oliwa
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 379

Dzięki niemu można je wygodnie ująć w dłoni. Nazwa odnosi się raczej do kształtu niż nadzienia, gdyż cygara mogą być napełniane zarówno serem i ziołami, serem ziemniakami i natką pietruszki, jak i mielonym mięsem czy szpinakiem. Ciekawostką jest, że nazwa kalem böreği została wymyślona dopiero w 2011 roku przez pewną turecką organizację, aby uniknąć nawiązywania do palenia. Mi jednak określenie(...)sztuk czas przygotowania: 30 minut + 20 min pieczenie Składniki: 250 g sera feta, pokruszonego 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej po 2 łyżki posiekanych świeżych ziół: natki pietruszki, koperku i mięty (w sumie 6 łyżek świeżych ziół, możesz użyć innych) 10 arkuszy ciasta filo, o wymiarach ok. 30 x 18 cm, rozmrożonych, lub 10 trójkątnych płatów ciasta yufka

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb andaluzyjski (tapas z chorizo i cieciorki) 245

Składniki: 6 łyżek oliwy  2 łyżki octu z sherry lub białego octu winnego 250 g kiełbasy chorizo w pętku 1 cebula 2 puszki ciecierzycy posiekana natka pietruszki sól, pieprz wiejski chleb do podania Przygotowanie: 5 łyżek oliwy wymieszaj z octem, solą i pieprzem. Kiełbasę chorizo obierz ze skóry i pokrój na półplasterki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy(...)odsącz z zalewy. Połowę rozgnieć widelcem, po czym całość (czyli pół rozgniecionej i pół w całości) dodaj do kiełbasy chorizo. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekanej natki pietruszki i wymieszaj.  Gotową masę układaj na kromkach chleba. Świetnie smakuje z czerwonym winem

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony pilaw ze szparagami i bobem 191

dziecięca gra skojarzyła mi się z dzisiejszym daniem, cieszącym oko zielenią w wielu odsłonach. Są tu delikatne zielone szparagi i jasnozielone ziarenka bobu . Do tego cudowne chrupiące dymki, aromatyczna pietruszka i wspaniale odświeżająca mięta . Danie jest zdrowe, lekkie i proste w przygotowaniu. Kiedy na nie patrzę, od razu poprawia mi się humor i czuję wiosnę na talerzu:) Przepis pochodzi(...)masła 3 liście laurowe 6 strączków kardamonu, lekko rozgniecionych 6 ziarenek pieprzu kawałek cynamonu szczypta nasion kminu rzymskiego kilka gałązek tymianku 4 cebulki dymki 4 gałązki natki pietruszki sól do podania: 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki posiekanych listków mięty 2 łyżki oliwy sól Przygotowanie: Dokładnie wypłucz ryż pod bieżącą, zimną wodą, przełóż do miski i zalej ciepłą wodą. Posól

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 290

łyżka grubej morskiej soli (lub 1/2 łyżeczki zwykłej) 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę skórka i sok z 1 cytryny 4 gałązki świeżego tymianku 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu świeżo zmielony pieprz 500 g makaronu - najlepiej pasuje cienki i długi: spaghetti, linguine, papardele Przygotowanie: Makaron wrzuć do garnka z dużą ilością posolonego wrzątku(...)przekładam makaron z garnka w którym się gotował do półmiska przy pomocy szczypiec, dzięki czemu zostaje na nim akurat tyle wody, ile trzeba.  Wszystko starannie wymieszaj. Posyp natką pietruszki, parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem (sporo). Jeszcze raz wymieszaj i zajadaj.  Makaron najlepszy jest jedzony na świeżo, chociaż ja zabrałam go również następnego dnia do pracy i też był

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuska zupa szczawiowa 240

ziemniaków - u mnie były to 3 szt., obrane i pokrojone w kostkę 1 szklanka liście szczawiu, oczyszczonych, usunięte grube łodyżki, porwanych na kawałki kilka gałązek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki gęstej śmietany (36%) i więcej do przybrania sól, pieprz Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozpuść masło i wlej oliwę. Dodaj cebulkę dymkę i smaż ok. 3 min. aż zmięknie(...)wsyp ziemniaki pokrojone w kostkę, doprowadź całość do wrzenia i gotuj ok. 12 min. bez przykrycia, aż ziemniaki będą miękkie.  Zdejmij garnek z ognia i dodaj szczaw oraz pietruszkę. Poczekaj minutę, aż szczaw stanie się miękki. Zmiksuj zupę blenderem, dodaj śmietanę i jeszcze raz zmiksuj.  Przelej zupę z powrotem do garnka i podgrzej, cały czas mieszając. Dopraw solą

Chilli Czosnek i Oliwa
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 178

średnicy 26 cm Składniki: 500 g dowolnej zieleniny, u mnie pęczek botwinki i ok. 250 g szczawiu, świetnie nada się szpinak 4 cebulki dymki po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 200-400 g sera, wedle gustu, ja dałam kostkę fety (200 g) i uzupełniłam startym parmezanem ok. 3 łyżki kaszki manny/semoliny sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta filo(...)smarowania dodatkowo: papier do pieczenia, przyda się też pędzelek kuchenny Przygotowanie: Zieleninę dobrze oczyść, umyj, usuń twarde łodyżki i drobno posiekaj. Wrzuć do miski razem z posiekanymi dymkami, pietruszką i koperkiem. Dodaj pokruszony lub starty ser, kaszkę i dobrze wymieszaj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem. Farsz musi być smaczny, dobrze doprawiony.  Duży arkusz papieru do pieczenia (trochę większy

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z bobem i szynką Serrano 189

Serrano, pokrojonej (lub innej szynki, np. szwarcwaldzkiej, prosciutto) 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 2 duże pomidory, bez skórki, posiekane 125 ml (1 kieliszek) białego wytrawnego wina posiekana natka pietruszki do posypania sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bób ugotuj "al dente" (chodzi o to, żeby był jędrny), odcedź, ale zostaw pół szklanki wody z gotowania. Obierz bób ze skórek(...)kolejne 5 minut. Teraz wrzuć na patelnię obrany bób oraz zachowany płyn z jego gotowania. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 5 min. Posyp z wierzchu natka pietruszki i podawaj. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa  Przepis dodaję do akcji ¡Viva España

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorada pieczona po hiszpańsku 268

tego przepisu na 2-4 porcje czas przygotowania : Składniki: 2 całe dorady, umyte i osuszone 1 cytryna 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy gruba sól morska natka pietruszki do podania Przygotowanie: Przekrój cytrynę na pół. Jedną połówkę pokrój na plasterki, a z drugiej wyciśnij sok. W małej miseczce wymieszaj sok cytrynowy  z białym winem i oliwą. Zrób(...)ostatnie 5 min. włączyłam w piekarniku górną grzałkę i zwiększyłam temperaturę do 190 stopni C, aby skórka z wierzchu lekko się przyrumieniła.  Upieczoną rybę posyp natką pietruszki i podawaj z ziemniakami i surówką.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa