Składniki dla 1 osoby (forever alone): 3 młode ziemniaczki 1 marchewka 1 szalotka 1 dymka szczypior suszona pietruszka sól, pieprz szklanka maślanki (może też być kefir) +liście kapusty pekińskiej (jeżeli przyrządzacie w parowniku bambusowym tak jak ja) 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i "szorujemy". Kroimy na połówki. Marchewkę kroimy na kawałki, szczypior w paski, a cebulki w krążki(...)2.Jeżeli używacie parownika bambusowego, wyłóżcie dno liśćmi kapusty pekińskiej, jeśli nie - pomińcie tę czynność :). Teraz układamy ziemniaki, marchew i cebulę w parowniku. Posypujemy szczypiorem i natką pietruszki, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. gotujemy na parze 25 minut. Podajemy ze szklanką maślanki :) Rada: Tak przygotowane ziemniaczki fantastycznie smakują z burakami (ja niestety nie miałam...) Jeżeli dodajecie buraki, dodajcie
My Culinary ArtSkładniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka(...)przez noc, następnie gotujemy do miękkości i odsączamy. Mięso i grzyby zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 1 godziny. 2. Marchewkę, buraki i pietruszkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne
My Culinary Artpyszne :) Można podawać z łososiem jako danie główne, kwaśną śmietaną i czymkolwiek co wam przyjdzie do głowy. Jeśli jadacie placki z cukrem, pomińcie cebulę, czosnek, pieprz i natkę pietruszki ;) No to zaczynamy! Składniki (dla 2 osób): 8-10 młodych ziemniaczków 1 jajko 1 płaska łyżka mąki 2 łyżki mleka 2 szalotki (lub pół cebuli) 1-2 ząbki czosnku(...)łyżeczka suszu natki pietruszki sól, pieprz olej do smarowania 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki. To samo robimy z cebulą i czosnkiem. Wszystkie składniki (poza olejem) wrzucamy do blendera. Miksujemy na w miarę gładką masę. Jeżeli nie mamy blendera, cebulę, czosnek i ziemniaki ucieramy na tarce i dokładnie mieszamy z resztą składników. Przekładamy na sitko i dokładnie odsączamy (ja pomagałam
My Culinary ArtTaką oto kolację sobie zafundowałam w piątkowy wieczór :) Składniki: 1 opakowanie łososia wędzonego serek Almette 1/2 szkl. świeżej pietruszki 5 kaparów 1 łyżka soku z cytryny pieprz świeżo mielony 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Łososia smarujemy serkiem Almette i zawijamy w rulonik. Kroimy na ok. 6 roladek. Ja akurat miałam już pokrojonego(...)sześć równych plasterków ;) Kapary, pietruszkę i czosnek drobno siekamy, dodajemy sok z cytryny, oliwę, świeży pieprz i dokładnie mieszamy. Do każdej roladki dodajemy jedną łyżeczkę pasty. Gotowe
My Culinary ArtJeśli chcecie dodać groszek cukrowy, trzeba wrzucić go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Jeśli przeczytaliście gdzieś, że galangal smakuje podobnie do imbiru, a kolendra do pietruszki to jest to bzdura. Imbir ma zdecydowanie intensywniejszy smak od galangalu i w zbyt dużych ilościach zmieni smak zupy na imbirową, a pietruszka po prostu smakuje kompletnie inaczej niż kolendra. Lepiej
Tajskie smakizwiązku z figlami pogodowymi chciałyśmy Wam zaproponować przepis na rosół. Jest bardzo smaczny, klarowny i mega rozgrzewający. Czas przygotowania: 2h Ilość porcji: 4 Składniki: porcja rosołowa dwie marchewki dwie pietruszki cebula seler por sól, pieprz makaron Porcje rosołową myjemy pod bieżącą wodą i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy garnek wodą i stawiamy na gaz. Gdy woda zacznie wrzeć, wylewamy(...)makaron. Po upływie czasu cebule wyławiamy, odciskamy z niej sok do garnka, a pozostałości wyrzucamy. Warzywa, których nie będziemy jeść również wyrzucamy ( my robimy tak z porem, selerem i pietruszką). Marchewkę wyławiamy kroimy w kostkę i nakładamy na talerz. Dodajemy makaron i całość zalewamy gorącą zupą. Pyszności
Kolizje Smakówpowodzeniem zastąpić bulionem warzywnym, a w niektórych przypadkach będzie się sprawdzał nawet lepiej. Jest również idealną alternatywą dla osób nie jedzących mięsa. Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki Kawałek selera Pół pora Cebula Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, Włoszczyznę obieramy i myjemy pod bieżącą wodą. Układamy w garnku i zalewamy wodą (na tą ilość warzyw dopełniłyśmy garnek do około(...)nieco soli i jeśli lubimy liść laurowy. Zostawiamy na małym ogniu by pykało sobie na co najmniej godzinkę. Po tym czasie próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Podajemy z makaronem i pietruszką lub używamy do innych potraw
Kolizje SmakówPychota. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka groszku Puszka pomidorów 10 średnich ziemniaków 150g żółtego sera 50g masła Cebula 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. W między czasie na patelni rozgrzewamy kapkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej(...)posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 15 minut w temp 180 stopni obserwując ser. Kiedy ten zacznie się topić i rumienić zapiekankę można wyciągnąć. Podajemy koniecznie ciepłą oprószoną natką pietruszki
Kolizje Smakówbardzo łatwo dostępne zarówno jesienią, jak i zimą. Jest to więc idealna porcja witamin w chłodne, wietrzne dni :) Składniki: 350g kapusty kiszonej 1 jabłko 1marchewka Pół pęczku pietruszki Łyżka oliwy Sól, pieprz 1/3 łyżeczki cukru Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Jabłko oraz marchewkę myjemy i obieramy. Na grubych oczkach trzemy jabłko, a na średnich marchewkę(...)Pietruszkę siekamy i dorzucamy do pozostałych składników. Całość mieszamy i doprawiam oliwą, cukrem, szczyptą soli i pieprzem. Podajemy jako dodatek do obiadu. Smacznego
Kolizje Smakówprezentujemy przepis na sałatkę, która zawsze gości u nas: Ilość porcji: Duża miska/ 8 porcji Składniki: 5 jajek 4 ogórki kiszone 3 marchewki 3 małe ziemniaki 2 jabłka 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula Puszka groszku konserwowego Kawałek selera 5-6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy Sól, pieprz Do przybrania: duże plastry wędliny, szczypiorek Warzywa: ziemniaki, marchewki, seler i pietruszkę gotujemy
Kolizje SmakówSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego 2 pomidory ( można zastąpić ½ puszki pomidorów w całości) 2 cebule ½ ananasa 2 łyżki wiórek kokosowych Pęczek zielonej pietruszki olej rzepakowy Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, tymianek *Potrawę proponujemy podawać z ryżem. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsypujemy solą i pieprzem. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy(...)wlewamy mleczko kokosowe, pół szklanki wody oraz dorzucamy pomidory i ananasa. Doprawiamy szczyptą kurkumy i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Czekamy na zgęstnienie sosu, doprawiamy solą i pieprzem. Zieloną pietruszkę myjemy pod bieżącą woda i siekamy. Dodajemy pod koniec duszenia na patelnie. Danie podajemy z ciepłym ryżem. Smacznego
Kolizje Smakówprzyrządzić bardzo łatwo w krótkim czasie. Polecamy! Ilość porcji: 2 Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka ½ puszka czerwonej fasoli ½ cytryna Pęczek natki pietruszki olej słonecznikowego 2 tortille pełnoziarniste Przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, cynamon, papryka chili, ok. 5 goździków, Kurczaka myjemy pod bieżącą włókna i kroimy w kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem. Olej wylewamy(...)chwilę pod przykryciem i dorzucamy fasolę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Placki od tortilli podsmażamy na drugiej patelni, aż się zarumienią i kroimy w trójkąty. Tuż przed podaniem siekamy natkę pietruszki i dorzucamy do mięsa, mieszamy. Na talerz wykładamy kurczaka w sosie wraz z plackami pokrojonymi w trójkąty
Kolizje SmakówSkładniki: Na naleśniki: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 4 łyżki oleju Szczypta soli Na farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 100g żółtego sera ½ pęczki natki pietruszki Bułka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek W misce wymieszać mąkę sól, jajka oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie mieszamy, można przy użyciu miksera. Smażymy cienkie naleśniki na patelni. W między czasie przygotowujemy(...)farsz: mięso mieszamy wraz z bułką namoczoną w wodzie. Dodajemy starty żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz odrobiną majeranku. Na usmażonych naleśnikach układamy farsz, zawijamy krokiety. Tak przygotowane naleśniki umieszczamy w parowarze na jakiś 25 minut. Podajemy na ciepło od razu z parowaru z sosem pomidorowym
Kolizje Smakówzazwyczaj mięso dziecko pokusiło się na kilka kęsów. Czas przygotowania: 45 minut (w tym 25 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka ¼ selera Kawałek białego pora 1 cytryna 2 ząbki czosnku Klika plastrów szynki długodojrzewającej Kilka gałązek tymianku Oliwa Świeżo mielony pieprz i sól Piersi z kurczaka oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem(...)pieprz. Dorzucamy do tego listki tymianku oraz ścieramy skórkę z cytryny. Do powstałej marynaty wyciskamy 2 ząbki czosnku. Następnie nacieramy mięso i pozostawiamy by przeniknęło przyprawami. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy oraz kroimy w słupki. Białą część pora kroimy w paseczki. Na każdym płacie mięsa układamy z jednego końca warzywa, następnie zawijamy w roladkę. Każdy kawałek obtaczamy szynką
Kolizje SmakówCzas przygotowania: 35 minut (w tym czas pieczenia około 15min) Ilość porcji: 16 Składniki: 15 jajek przepiórczych ( opakowanie) Opakowanie ciasta francuskiego XXL ( niecałe 400g) 350g pieczarek cebula natka pietruszki łyżka masła sól Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. W tym celu umieszczamy je w garnku z zimną wodą i gotujemy 3 minuty od momentu wrzenia. W tym samym czasie obieramy cebule(...)skorupek. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i wałkujemy. Kroimy na piętnaście kwadratów tej samej wielkości. Nakładamy na nie powstały farsz pieczarkowy. Na jego środku układamy jajko i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zamykamy ciasto francuskie w kieszonki mocno zakręcając brzegi by w trakcie pieczenia ciasto się nie rozwinęło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 10-15 minut w zależności
Kolizje Smaków