pietruszka - 3495 przepisów (strona:140/233)

Zupa z żółtą fasolką szparagową 213

Składniki: 4 skrzydełka z kurczaka 350 g żółtej fasolki szparagowej 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 białej kapusty 4 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego cząbru sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Obraną marchew, cebulę i pietruszkę kroimy w kostkę. Skrzydełka przekładamy razem z warzywami do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy umytą

Moja smaczna kuchnia
Cukinia faszerowana kuskusem 268

Zapiekana cukinia wypełniona wegetariańskim farszem z kaszki kuskus, warzyw i pietruszki. Pysznie smakuje np. z sosem czosnkowym. Składniki: 2 małe cukinie 1/2 szklanki kuskusu czerwona cebula kilka suszonych pomidorów pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie przekroić wzdłuż, łyżeczką wydrążyć miąższ. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać

wyzwania kuchenne
Bliny z sałatką warzywną 263

Składniki: 3-4 porcje ciasto: 350g mąki 1 bardzo duży,ugotowany ziemniak 35g drożdży 3/4 szklanki mleka sól szczypta cukru olej sałatka: cukinia ogórek pomidor czerwona papryka natka pietruszki koperek ser typu mozzarella sok z cytryny Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Dodać sól i szczyptę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży dodać przesianą mąkę, zmielone ziemniaki(...)Następnie szklanką wydzielić porcje( tak jak na pierogi). Wydzielone porcje smażyć na bardzo rozgrzanym oleju. Warzywa na sałatkę bardzo drobno pokroić, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, koperek i łyżkę oleju. Na upieczone bliny nałożyć warzywa i posypać serem

Gorący kąsek
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 518

ciekawym pomysłem na letni obiad. Klasyką jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Mięso z nadzienia jest wyjątkowo wilgotne, ponieważ cały czas zbiera soki z papryki. Pieczarki i pietruszka nadają smaku, a dzięki ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Mnie kolorowy wygląd papryki, zawsze zachęca do jej jedzenia. Składniki: ok. 6 papryk podobnej wielkości 2 średnie cebule(...)ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 400 – 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 2 łyżki bułki tartej 100 g białego ryżu (1 torebka) pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa z oliwek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu i przelewamy zimną wodą. Mięso mielimy

Poezja smaku
HUMMUS IDEALNY 244

ciecierzycy - 1 szklanka jasnej pasty tahini - 1/3 szklanki lodowatej wody - 3 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 1,5-2 łyżeczki sody - sól Dodatkowo: - dobra oliwa, - posiekana natka pietruszki, - mielona wędzona papryka (lub zwykła) - chili (nie trzeba) - orzeszki piniowe (nie trzeba) Dzień przed przygotowywaniem hummusu (najlepiej przynajmniej 12-16h wcześniej- u mnie 20h) namoczyć ciecierzycę w wodzie(...)pikantną). Gdy mamy bardzo gęstą  masę można dodać trochę więcej wody. Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce. Podawać polane dobrą oliwą i posypane ulubionymi dodatkami: np.orzeszkami, natką pietruszki, papryką itp. Idealny jako dodatek do pieczywa, np. do  chlebków jaglanych . Smacznego

Smaczne Zdrowe
Smaki Turcji: Kotleciki rybne 239

Czas przygotowania: ok.45 minut Składniki: 4-6 porcji 800g filetów z białej ryby bez skóry i ości 3 łyżki posiekanej cebulki dymki 1 łyżka posiekanej, świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego, świeżego koperku połowa namoczonej bułki pszennej w mleku (moczyć ok. pół godziny) 1 jajo sól, pieprz mąka lub bułka tarta do obtoczenia olej cytryna Wykonanie: Filety zmielić w maszynce(...)mięsa, dorzucić cebulkę, koperek, pietruszkę i również zmielić. Do zmielonej masy dodać jajko, odciśniętą z mleka bułkę, doprawić do smaku 1 łyżeczką soli i pieprzem. Wyrobić, aby powstałą zwarta masa. Zwilżonymi dłońmi formować małe kotleciki, następnie chłodzić w lodówce przez około 30 minut. Mąkę lub bułkę tartą wysypać na talerz i obtoczyć w niej kotleciki. Rozgrzać olej i ułożyć

Gorący kąsek
Mintaj na ryżowej poduszce 188

ząbki czosnku 6 łyżek oliwy 20 dag ryżu (parboiled) 1 cytryna 500 ml bulionu 1 średnia cukinia 3 pomidory 3-4 filety z mintaja ( zależnie od wielkości) siekana natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę i czosnek drobno siekam po czym podsmażam na patelni na 1 łyżce oleju to szklistości.  Wsypuję ryż, mieszam cały czas podsmażając, dodaję startą skórkę cytryny(...)układam mintaja w kawałkach i całość duszę do momentu wchłonięcia przez ryż całego bulionu. W między czasie łączę sok z 1 cytryny, pozostałe 5 łyżek oleju i siekaną natkę pietruszki i po wymieszaniu polewam każdy kawałem mintaja podczas duszenia na patelni. Podać można dwojako - każdemu z osobna na talerzu bądź całość w naczyniu żaroodpornym gdzie każdy nakłada sobie ile chce

Mechanik w kuchni
Bruschetty z bakłażanem 240

Grzanki, których podstawą jest pieczywo posmarowane czosnkiem i skropione oliwą to przekąska pochodząca z Włoch. Tym razem wariant z grillowanym bakłażanem i pietruszką... Składniki: 2 średnie bakłażany garść posiekanej pietruszki 8 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżki octu z białego wina sól morska, pieprz 8 kromek chleba Pokroić bakłażany na plastry o grubości 3 mm, opiec

wyzwania kuchenne
Krem z kalafiora 149

Składniki na 4 porcje: 1 średni kalafior 1 cebula 2 ziemniaki 1 pietruszka 3 szkl. wody 2 łyżki śmietany 18% oliwa z oliwek sól, pieprz szczypior Kalafiora, ziemniaki i pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pozostałe warzywa i wodę, przykryć i gotować na średnim ogniu 20 minut. Chwilę przestudzić, po czym zblenderować

wyzwania kuchenne
Caponata 222

Jamiego". Składniki: 1 bakłażan 2-3 duże pomidory 1 czerwona cebula kapary oregano ząbek czosnku łyżka kaparów garść zielonych oliwek bez pestek 2 łyżki octu z białego wina natka pietruszki 2 łyżki oliwy Bakłażana pokroić na kawałki, wrzucić na patelnię z oliwą, posolić i posypać oregano, smażyć na dużym ogniu przez 5 minut. Czosnek pokroić na plasterki, a cebulę(...)natkę posiekać. Gdy kawałki bakłażana się przyrumienią, dodać czosnek, cebulę i pietruszkę i smażyć jeszcze kilka minut. Dorzucić oliwki, kapary i ocet. Po wyparowaniu octu dodać grubo posiekane pomidory i dusić na małym ogniu do miękkości, około 15 minut. Spróbować przed podaniem i w razie konieczności doprawić solą, pieprzem i octem

wyzwania kuchenne
Spaghetti Carbonara 174

Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti 125 g boczku wędzonego 1/2 szklanki śmietany 2  żółtka 2 łyżki startego parmezanu 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz natka pietruszki - ewentualnie Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żółtka i parmezan wymieszać ze śmietaną. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni, pod koniec dodając wyciśnięty ząbek(...)czosnku. Boczek powinien być rumiany i chrupiący. W dużej misce wymieszać makaron z przygotowanym sosem i boczkiem, doprawić zmielonym pieprzem i podawać. Danie można udekorować pietruszką

wyzwania kuchenne
Mule w sosie śmietanowym 200

kolację. Składniki: 1 kg świeżych muli 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła szklanka białego wina 1/3 szklanki śmietany 16% pęczek natki pietruszki pieprz, chilli Mule oczyścić. Te, które są otwarte wyrzucić. Cebulę, czosnek i natkę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, na której zeszklić cebulę i czosnek. Następnie wrzucić małże, dodać białe wino(...)przykryć pokrywką. Gotować około 5 minut, aż pod wpływem ciepła i pary mule się otworzą. W międzyczasie można je delikatnie przemieszać. Dodać śmietanę i pietruszkę i chwilę podgrzewać. Potem wrzucić masło i wymieszać, żeby się rozpuściło. Doprawić pieprzem i chilli i podawać na ciepło z bagietką lub ulubionym pieczywem

wyzwania kuchenne
Cevapcici z dipem jogurtowym 190

ząbek czosnku                             1 łyżka natki pietruszki posiekanej                             sól, pieprz Cebulę drobno posiekać. Mięso wymieszać z cebulą, wyciśniętym czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, papryką i żółtkiem. Doprawić solą. Uformować podłużne kotleciki, ułożyć je na talerzu(...)przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Przygotować dip jogurtowy: wymieszać jogurt z wyciśniętym czosnkiem i pietruszką, doprawić pieprzem i solą. Schłodzone cevapcici posmarować olejem i smażyć na grillu lub patelni grillowej przez około 4-5 minut z każdej strony. Podawać na ciepło z dipem jogurtowym

wyzwania kuchenne
Krewetki tygrysie z patelni 163

Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką to najszybszy i jednocześnie najlepszy przepis na te pyszne i łatwo dostępne owoce morza. Składniki na 1 dużą porcję: 15-20 krewetek Black Tiger mrożonych 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 łyżki białego wina garść natki pietruszki sól morska Krewetki wrzucić do durszlaka, przelać wrzątkiem i rozmrozić około

wyzwania kuchenne
Polędwica Wellington 220

wątróbek drobiowych oraz duszonych na maśle borowików. Składniki: 1/2 kg polędwicy wołowej 1 płat gotowego ciasta francuskiego 200 g borowików 200 g pasztetu z wątróbek drobiowych garść posiekanej natki pietruszki 1 jajo 1 cebula 3 łyżki oleju 2 łyżki masła sól, pieprz Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim polędwicę z każdej strony.  Zdjąć ją z patelni(...)oprószyć solą i pieprzem. Cebulę i grzyby posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, następnie dodać borowiki i całość smażyć kilka minut, pod koniec dodając natkę pietruszki, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na płacie ciasta francuskiego rozłożyć masę grzybową, a na niej mięso, które posmarować pasztetem. Zawinąć, podwijając pod spód brzegi

wyzwania kuchenne