jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste i zarazem chrupiące. A natka pietruszki nadaje daniu wspaniały aromat i ziołową nutę... Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 125g serka mascarpone, 3 łyżki zimnej margaryny, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki(...)pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego poza brzegi formy. Farsz: 150g boczku- najlepiej pancetta, 1/2 szklanki startego żółtego sera, 300g kurek, szalotka, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta świeżego tymianku, jajko, 50g parmezanu, sól, pieprz. Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni. Szalotkę posiekać, zeszklić wraz z grzybami. Dusić ok. 10minut na małym
Z miłości do słodkościkupić piękne filety z łososia, musiałam więc je podać w oryginalnej oprawie;):) Postanowiłam przyrządzić go w nieco słodkiej wersji, z dodatkiem brzoskwiń i sera oraz pasty czosnkowej i aromatycznej pietruszki. Całość wieńczą chrupiące orzechy włoskie... Składniki: 4 filety z łososia, 2 brzoskwinie, 4 plastry sera, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Z miłości do słodkościfolię spożywczą i również włożyć do lodówki. Farsz: 4 cebule, 3 ząbki czosnku, 75 g startego żółtego sera, sól, pieprz, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej. Cebule obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju przez około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dusić chwilkę. Przełożyć do miseczki, dodać starty(...)posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia nałożyć farsz do wylepionych tarteletek. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć kółka, przykryć nimi wierzch tarteletek. Delikatnie zlepić brzegi, nakłuć widelcem. Piec około 20minut w temp. 220st. Smacznego:) Przepis
Z miłości do słodkościszczypta soli. Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto. Na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki. Farsz: 800g pieczarek, 300g żółtego sera, 2 cebule, pęczek pietruszki, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na odrobinie oleju. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, dodać do cebuli, dusić, aż woda całkowicie odparuje(...)Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać starty na dużych oczkach ser oraz posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Farsz nakładać na usmażone naleśniki, składać w kopertę. Panierka: 2 jajka, szklanka bułki tartej. Jajka rozkłócić, panierować w nich krokiety, następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor
Z miłości do słodkościłyżeczka przyprawy do pomidorów (użyłam Kamis), łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis), łyżka soli czosnkowej (użyłam Kamis), pieprz czarny ziarnisty (użyłam Kamis), łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypioru, 50 g startego żółtego sera, pomidor. Cebulę obrać, drobno posikać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso oraz posiekany czosnek. Dusić około 8 minut na małym ogniu. Dodać(...)kształt łódki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć farsz, posypać startym serem, ułożyć plastry pomidora. Piec około 25-30minut w temp. 200st. Przed podaniem oprószyć natką pietruszki lub szczypiorkiem. Źródło: Przyślij Przepis
Z miłości do słodkościsprawdzi się jako dodatek do obiadu lub dodatek do śniadania;) Składniki: 400g fasolki szparagowej, 2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 2 łyżki natki pietruszki. Fasolkę umyć, gotować w osolonym wrzątku około 4 minuty. Przełożyć na sito, przelać zimną wodą. Wymieszać z posiekaną cebulą i drobno posiekaną natką pietruszki. Orzechy posiekać i uprażyć
Z miłości do słodkościpuszka pomidorów, 2 ząbki czosnku, łyżka przyprawy do Burrito Skworcu , 1/3 szklanki wody, sól, pieprz, szklanka startego żółtego sera, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżka oleju rzepakowego. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso oraz drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, dusić około 5 minut. Następnie dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, pokrojone pomidory wraz(...)zalewą. Podlać wodą, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do Burito. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Na środku tortilli nakładać farsz, składać jak kopertę. Układać w naczyniu żaroodpornym złączeniem do dołu, posypać startym serem. Piec około 15 minut w temp. 200st
Z miłości do słodkościMożna też zwykłe schabowe pokryć tak uduszonymi warzywami. Składniki: 700g filetu z dorsza, 2 marchewki, 1/4 kapusty pekińskiej, 1/3 pora, 3 liście selera naciowego, pietruszka, cebula, łyżka masła, sól morska (użyłam Kamis), pieprz (użyłam Kamis), przyprawa do ryb (użyłam Kamis), 6 ziaren czarnego pieprzu (użyłam Kamis), 4 kulki ziela(...)angielskiego. Wykonanie Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w 4 cm słupki. Pora i selera umyć, pokroić cienkie paseczki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Stopić masło, wrzucić warzywa, dusić około 15 minut. Kapustę drobno poszatkować. Dodać do warzyw, dodać ziarna pieprzu i ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić około 10 minut na małym ogniu. Rybę
Z miłości do słodkościplacek. Moj dziesiejszy byl rownie smaczny jak ten sprzed lat. skladniki: okolo 220 g ziemniakow mini puszka groszku zielonego lub 3 duze lyzki 4 suszone pomidory 6 jajek natka pietruszki sol, pieprz czarny olej do smazenia okolo 3 lyzki Ziemniaki nalezy obrac, pokroic w plastry i podgotowac okolo 10 minut. Pomidory odsaczamy i siekamy. Na patelni podgrzewamy oliwe, podsmazamy(...)niej ziemniaki az stana sie rumiane. Nastepnie dodajemy do nich pomidory i groszek. Smazymy razem okolo 1-2 minuty. Do rozbeltanych jajek dodajemy natke pietruszki, sol i pieprz. Jajka wylewamy na patelnie z ziemniakami. Smazymy na wolnym ogniu az brzegi tortilli stana sie brazowe. Nastepnie bierzemy duzy talerz i delikatnie zsuwamy na niego tortille, po czym znow zsuwamy
Przysmaki Karolkirobi sie samo, to znaczy samo sie piecze i nie trzeba nic mieszac. To tak z braku czasu na dogladanie garow ;) skladniki: ciasto francuskie 2 lyzki bulki tartej peczek pietruszki rozmaryn tymianek oregano szalwia bazylia 2 zabki czosnku 250 g twarogu 4 jajka 2 lyzki smietany kremowki 1 lyzka maki ziemniaczanej sol, pieprz, galka muszkatalowa Foremke tradycyjnie smarujemy tluszczem, wykladamy(...)ktore nakluwamy widelcem i posypujemy 1 lyzka bulki tartej. Twarozek wymieszac z jajkami, dodac smietane i make ziemniaczana. Na koncu dodac posiekany czosnek i ziola. Ja dodalam suszone, poza pietruszka. Jesli beda to ziola swieze to uprzednio nalezy je posiekac. Farsz doprawic sola, pieprzem i galka. Dokladnie wymieszac i przelac na ciasto. Wierzch ciasta posypujemy pozostala bulka tarta. Quiche pieczemy
Przysmaki Karolkiczarny pieprz proporcje podaje tak na oko okolo 50g startego parmezanu okolo 70g zmielonych orzechow laskowych sok z cytryny 50g stopionego masla otarta skorka z 1/2 cytryny natka pietruszki Wykonanie: Piersi kurczaka umyc, oczyscic i osuszyc. Doprawic sola i pieprzem. W miseczce wymieszac parmezan, zmielone orzechy, skorke z cytryny i maslo z pietruszka. Nastepnie nalozyc na kazdy filet rowna warstwe
Przysmaki Karolkioliwy z oliwek extra-virgin 3 lyzki masla 4 szklanki wywaru wolowego (ja dalam drobiowy) 450g ryzu arborio (ja nie mialam arborio wiec uzylam zwyklego) 1 lyzka posiekanej natki pietruszki 4 lyzki startego parmezanu sol, bialy pieprz wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwe i polowe masla, wrzucamy posiekany czosnek i dynie pokrojona w kostke. Podsmazamy przez okolo 8-10 minut mieszajac(...)minuty. Stopniowo wlewamy wrzacy wywar wolowy. Po okolo 18 minutach ryz powinien byc juz gotowy i miec kremowa konsystencje, a dynia powinna sie rozpadac. Dokladamy reszte masla, natke pietruszki, parmezan. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy zaraz po zrobieniu. Mozna podac osobno dodatkowa porcje parmezanu. Smacznego
Przysmaki Karolkikrokiety wygladaly na Wigilijnym stole. Krokiety z dorsza skladniki: 400g dorsza 400g ziemniakow 40g orzechow piniowych 3 zabki czosnku sol, pieprz papryka w proszku 3 jajka bulka tarta natka pietruszki olej do smazenia wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu obieramy i przepuszcamy przez praske. Filety z ryby osuszyc, usunac osci i rozdrobnic. Ja pokroilam w kosteczke. Czosnek i natke(...)pietruszki posiekac. Orzechy piniowe uprazyc na patelni na odrobinie oleju. Pokrojona rybe dodac do masy ziemniaczanej. Dodac tez czosnek, pietruszke i orzechy pini. Doprawic sola, pieprzem i odbrobina papryki w proszku. Dokladnie wymieszac i odstawic na 15 minut. Po tym czasie formowac rekoma krokieciki. Obtoczyc je najpierw w bulce tartej, nastepnie w jajku i ponownie w bulce tartej. Smazyc
Przysmaki Karolkikonserwantow, ulepszaczy smaku itp. skladniki: 500g pieczarek 600ml bulionu 1 cebula 1 szalotka 1 ziemniak 40g masla okolo 80ml smietany 1-2 lyzki bialego wina wytrawnego sol, pieprz natka pietruszki wykonanie: Pieczarki po umyciu kroimy na plasterki i podsmazamy na patelni. Najlepiej wrzucic je na sucha patelnie i poczekac az odparuje z nich woda. Potem dodajemy polowe masla i podsmazamy(...)minut. Po tym czasie zupe miksujemy blenderem. Dolewamy smietane i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Do gotowej zupy dokladamy odlozone wczesnie pieczarki. Na talerzu zupe przybieramy natka pietruszki i ewentualnie smietanka. Smacznego
Przysmaki Karolki