smaku 1 goździk plaster pomarańczy plaster cytryny 1/2 szklanki konserwowego groszku 1/2 szklanki mleka lub śmietanki kokosowej 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki pokrojonej świeżej kolendry lub natki pietruszki Pierś z kurczaka umytą i osuszoną pokroić w średnią kostkę. Posypać curry , kurkumą , szczypta soli. Polać 1 łyżką oleju i wymieszać wcierając przyprawy w mięso. W rondlu rozgrzać pozostały olej(...)płynu odparowała. Wyjąć liście Kafiru, pomarańcz, cytryną i goździk. Dodać odsączony groszek. Doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan posypane usiekana kolendrą lub natką pietruszki
Buniabaje w kuchniDelikatny krem - prosty w przygotowaniu . Przepis inspirowany angielskim Parsnip and Apple Soup. Tu w zasadzie bardziej pasował by pasternak popularniejszy na Wyspach niż pietruszka korzeniowa , ale , że u nas jest akurat odwrotnie to będzie pietruszka. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniminut Składniki: filet z łososia ( na 2 porcje)- ja miałam filetów ze skórą młode ziemniaki ( po 3-4 na osobę) 3 świeże gałązki rozmarynu sporą gałązkę natki pietruszki 1/2 cytryny szczypta soli szczypta mielonego pieprzu szczypta cukru 6 łyżek oleju z pestek winogron 2 łyżki masła 2 pomidory (aromatyczne np. malinówki ) mąka do oprószenia Łososia jeśli był zamrożony rozmrozić(...)chwilę smażyć by tłuszcz nabrał smaku. Łososia oprószyć mąka i smażyć na rumiano najpierw od strony skórki -potem przewrócić ( ziemniaki muszą być juz upieczone). Łyżkę ( pełną)igiełek rozmarynu, natkę pietruszki, odrobinę soku z cytryny, 2 łyżki oleju zmiksować . Doprawić sola, cukrem i pieprzem. Kiedy łosoś się piecze pokroić pomidora w grube plastry. Zdjąć z patelni rybę. Podawać soląc rybę
Buniabaje w kuchniglazurą ( marynatą ) -zostawiam by ostygło i przeszło smakami a potem podsmażam. Czas z gotowaniem: 2 godziny Składniki: 1 duże udko ( pół kg ) lub górne części udek 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera wielkości pietruszki 1/3 pora 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 5-6 ziaren czarnego pieprzu 4-6 małych ziemniaczków sól maggi w płynie 1/2 łyżeczki miodu
Buniabaje w kuchniłyżek oleju z pestek winogron 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1/2 dużej cebuli czerwonej 2 cebule białe 1/2 pora ( biała i zielona część ) 2 marchewki 1/2 pietruszki 1 czerwona papryka 1 pomidor 3 liście laurowe 3 ziela angielskie 6 ziaren czarnego pieprzu 1 gałązka lubczyku 3 szklanki wody Umyte i osuszone żeberka pociąć na porcje ( ja robię cienkie(...)oleju, mielonej papryki, pieprzu, soli, miodu, ketchupu, musztardy, sosu sojowego. Natrzeć żeberka i zostawić na 15 minut. Pokroić obrane i umyte warzywa : cebule w piórka, marchew w talarki, pietruszkę w pół krążki, paprykę w paski, pomidora w pól plasterki, por w piórka. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Ułożyć na gorącym żeberka i opiec z obu stron na rumiano. Przełożyć
Buniabaje w kuchnilubię) 1/2 łyżeczki brązowego cukru nie rafinowanego 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 otartej skórki cytryny 1/2 łyżeczki Jarzynki ( lub podobnej przyprawy) 1 szklanka wody 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki sok z cytryny do smaku Skrzydełka umyć i oczyścić z ,, pypci " jeśli są. Osuszyć. Przygotować mieszankę przypraw. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i wsypać przyprawy po za cukrem i sokiem(...)średnim gazie. Gdyby woda za mocno wyparowała uzupełniać ją po kilka łyżek. Sos ma być na końcu gęsty. Doprawić sokiem z cytryny. Przed podaniem dosypać grubo pokrojoną natkę pietruszki. Podałam z Puree ziemniaczano-kalafiorowe z koperkiem
Buniabaje w kuchnizasadzie sam się smakowo broni. Czas: 30 minut Składniki: 1 duży stek z halibuta 1/4 cytryny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka masła Rybę po rozmrożeniu umyć. Wyciąć kręgosłup tak by powstały 2 płaty ze skórą. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Pietruszkę
Buniabaje w kuchnicukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ( lub kawałek laski wanilii) 1 szklanka wody 4 łyżeczki konfitury z czarnej porzeczki - kwaskowatej 5 dag masła 8 łyżek oleju z pestek winogron natka pietruszki Przygotować syrop. Wsypać do garnka cukier, cukier waniliowy, szafran. Wrzucić goździk i listek Kafiru. Wlać wodę i zagotować. Umyć i przekroić na połówki gruszki. Usunąć gniazda nasienne. Obrać. Włożyć połówki(...)olej. Kłaść wątróbki i smażyć na rumiano i chrupiąco z obu stron. Dorzucić resztę masła i chwilę dusić . W tym momencie ryż powinien już być dobry. Usiekaną natką pietruszki wymieszać z ryżem. Wyjąć gruszki z syropu i wypełnić miejsca po gniazdach nasiennych konfiturą z czarnej porzeczki. Podawać na świeżo. * Syrop po gotowaniu gruszek można wykorzystać jako bazę do napojów
Buniabaje w kuchniCo raz bardziej podobają mi się puree robione z różnych warzyw i podawane do II Dania zamiast ziemniaków ( ryżu , kaszy lub makaronu).Raz są one łagodne
Buniabaje w kuchnizły cholesterol - więcej poczytajcie TU Czas: 15 minut Składniki: 2 bulwy Topinamburu ( na osobę - średniej wielkości) szczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogron 2 łyżki usiekanej natki pietruszki Topinambur obrać ze skórki. Umyć. Pokroić w cienkie plasterki. Zalać w garnuszku osoloną wodą i gotować 10 minut. Odcedzić ( najlepiej za pomocą łyżki cedzakowej - ostrożnie ). Ostudzić. Na patelni rozgrzać olej(...)smażyć Topinambur na rumiano z obu stron tak by plasterki były równo zrumienione. Podawać posypany natka pietruszki jako składnik dań wege lub jako Dodatek do II Dań. * Taki podsmażony smakuje jak skrzyżowanie ziemniaka z młodą kalarepką. Bardzo smaczny. Podałam ze smażoną kiełbasą ( śląska
Buniabaje w kuchnizimę. Teraz gdy marchew jest słodka a wszystkie warzywa smaczne to warto zachować ten zapach i smak. U mnie podstawowa wersja. Składniki : * 5 marchewek * 4 korzenie pietruszki * duży seler * por Przygotowanie : Obieramy i myjemy wszystkie warzywa. Ścieramy na tarce seler,marchewkę i pietruszkę. Por kroimy w plasterki. Wszystkie składniki jarzynki dokładnie mieszamy. Po czym
Magiczne Życie Martyzrobić wcześniej i trzymać w lodówce. Wtedy jest nawet lepsza. Polecam oczywiście na Wigilię. Składniki : * 6 płatów śledziowych ala matias * pół czerwonej papryki konserwowej * mała marchewka * natka pietruszki * pół czerwonej cebuli * sól , pieprz * łyżka soku z cytryny * 3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie : Śledzie kroimy w paski , takie idealne na jeden kęs. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojoną w kostkę(...)cebulę oraz paprykę. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z drobno pokrojoną natka pietruszki. Przyprawiamy do smaku. Polewamy olejem , odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki
Magiczne Życie Martysię nie poddałam i nie przestałam pisać po paru zdaniach. Dziękuję Wam za to że jesteście i czytacie te moje słowa. spaghetti z pietruszkowym pesto Składniki : * natka pietruszki * ząbek czosnku * 3 łyżki pestek słonecznika * 3 łyżki tartego parmezanu * sok z cytryny - ja dałam z połowy cytryny * sól , pieprz * 100ml oliwy z oliwek * 300g(...)makaronu spaghetti Przygotowanie : Pestki słonecznika podprażyć na patelni. Zblendować razem z pietruszką , ząbkiem czosnku , parmezanem , sokiem z cytryny , solą i pieprzem oraz oliwą. Ugotować makaron al dente. Wymieszać z sosem pesto
Magiczne Życie Martydeszczem i za oknem nie przyjemnie. Trzeba rozgrzewać się więc zupami. Dzisiaj propozycja z groszkiem konserwowym, ale i z mrożonego będzie pyszna. Składniki : * porcja rosołowa , kawałek kurczaka * marchewka * seler * pietruszka * puszka groszku konserwowego * 6 ziemniaków * 2 łyżki mąki pszennej * łyżka gęstej śmietany * sól , pieprz , ziele angielskie , liść laurowy * koperek Przygotowanie : Zagotować mięso , zebrać szumowiny. Wrzucić pokrojoną marchewkę, seler(...)pietruszkę. Dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotować do miękkości. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gdy będą miękkie dodać odsączony groszek. Rozprowadzić śmietanę z mąką i odrobiną gorącej zupy. Wszystko wymieszać w garnku, zagotować. Podawać z koperkiem
Magiczne Życie Martyczerwonej * pół litra bulionu * pół kilograma pieczarek * duża cebula * pomidory w puszce TESCO * passata pomidorowa TESCO * sól , pieprz , mielona papryka czerwona TESCO * 4 łyżki oleju rzepakowego * natka pietruszki Przygotowanie : Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać 2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki i podsmażyć, dodać mięso mielone i dusić aż straci surowość. Pieczarki pokroić(...)soczewicy i dolewamy bulion. Gdy soczewica zmięknie wlewamy pomidory i dusimy. Wlewamy passatę pomidorową - tyle ile lubimy. Dla smaku. Całość przyprawiamy do smaku. Potrawkę podajemy gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki
Magiczne Życie Marty