pietruszka - 3495 przepisów (strona:165/233)

Placek po węgiersku 238

olej do smażenia Z tych produktów smażymy placki ziemniaczane.  Na połowę każdego ciepłego placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. Placek węgierski możemy ozdobić kleksem śmietany i natką pietruszki

Salonik smaków
Strogonow 262

szklanki sosu stopniowo wlewamy do roztrzepanej śmietany, dokładnie mieszamy, wlewamy do mięsa  i podgrzewamy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Przekładamy do wazy, posypujemy zieleniną - koperkiem lub pietruszką. Smacznego

Salonik smaków
ZUPA CZOSNKOWA/KREM Z CZOSNKU – 2,80 zł 363

praskę jeden ząbek, który zostawiliśmy na samym początku. Mieszamy i zestawiamy z palnika. 8.PODANIE: zupę podajemy z przygotowanymi wcześniej grzankami z oliwą i oregano oraz ew. posypujemy posiekaną natką pietruszki. OM NOM NOM! Post ZUPA CZOSNKOWA/KREM Z CZOSNKU – 2,80 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 259

minut. W tym czasie zrobimy dip. OM NOM NOM! 7. DIP (3 min): do miseczki wlewamy 100 ml śmietany, łyżkę majonezu, pół pęczka posiekanego koperku lub natki pietruszki, rozgnieciony ząbek czosnku oraz nieco soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. OM NOM NOM! 8. SMAŻENIE RYBY (10-12 min): na rozgrzaną patelnię wlewamy nieco oleju (nie za dużo

Nerds Kitchen
PIERSI Z KURCZAKA W SOSIE CURRY Z KUKURYDZĄ – 3,50 zł 427

doprowadzając do wrzenia – kiedy sos nam bulgocze, wyłączamy palnik. 6. ZIOŁA (1 min): > sos znakomicie smakuje z dodatkiem świeżych ziół. Tym razem wybraliśmy świeży koperek, ale natka pietruszki czy kolendra też są świetnie się sprawdzą. Siekamy zatem ok. pół pęczka ziół, dorzucamy do garnka i mieszamy (można zostawić nieco do ozdoby talerza). 7. PODANIE: gorący sosem oblewamy odcedzony makaron/ry

Nerds Kitchen
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 346

będzie gotowy, Wy będziecie już na finiszu w produkcji klusek. Pod koniec sprawdzamy smak i w razie potrzeby dodajemy soli (lub sosu sojowego) i pieprzu. Jeśli macie świeżą natkę pietruszki, posiekajcie ją i dorzućcie do całości, a ciekawie odświeży smak sosu. 5. KLUSKI ŚLĄSKIE: UWAGA! W naszym przepisie nie ma jajek, ponieważ tradycyjne kluski śląskie po prostu ich nie zawierają

Nerds Kitchen
Placki z pomidorami z wyspy Santorini 207

sztuk czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki Składniki: 600 g pomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki świeżego oregano, posiekanego 1 łyżka koperku, posiekanego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 150 g mąki pszennej sól, pieprz oliwa do smażenia  Przygotowanie: Pomidory pokrój w drobną

Chilli Czosnek i Oliwa
Letnie śniadanie z dzieciństwa. 287

się zetnie dopiero wtedy delikatnie rozbełtujemy jajka. Kładziemy na talerzyku lub na kromce chleba ser żółty, zsuwamy na niego jajecznicę. Można posypać szczypiorkiem, ja akurat miałam pod ręką natkę pietruszki (ale szczypiorek dużo lepszy). Czekamy chwilkę aż ser się rozpuści i można zajadać. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 246

gram mąki krupczatki, 1 jajko, 15 gram drożdży, smalec, sól, pieprz,  kminek, kmin rzymski, oregano, papryka w proszku słodka, pieprz kajeński cukier, rozmaryn, świeża kolendra lub natka pietruszki. Przygotowanie gulaszu zacząłem od zamarynowania mięsa. Mięso pokroiłem w niewielką, około 2-3 cm kotkę. Pokrojone mięso umieściłem w zamykanym pojemniku, dodałem 3 łyżki octu winnego białego, 3 łyżki oliwy

Wyprawy kulinarne
TARTA / QUICHE Z KURCZAKIEM I CEBULĄ – 3,75 zł 326

miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, szczyptę soli i pieprzu oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej i mieszamy masę do połączenia składników. Dodajemy starty na grubych oczkach ser oraz posiekaną natkę pietruszki, całość jeszcze raz delikatnie mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. 5. PIEKARNIK: można już ustawić go na 180 stopni, opcja góra i dół. 6. WAŁKOWANIE (5 min): ciasto wyjmujemy

Nerds Kitchen
LAHMACUN – TURECKA PIZZA 295

zaczyn powinien lekko urosnąć. W tym czasie bierzemy się za farsz. 2. FARSZ (5 min): Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielone też warto lekko przesiekać, aby uzyskać bardziej lepką konsystencję. Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone/poszatkowane składniki i dodajemy przypraw: kumin, ale niezbyt często występuje w polskich sklepach, dlatego możecie

Nerds Kitchen
SOS CZOSNKOWY 435

mieszamy. Jeśli jest za gęsty/za rzadki to dodajemy odpowiednio mleka/majonezu. 2. PRZYPRAWIENIE (1 min) Szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego), szczypta słodkiej papryki i jeśli macie to poszatkujcie natkę pietruszki – fajnie urozmaici smak i dodatkowo zabije zapach czosnku w ustach, zostający po zjedzeniu sosu. 3. OCZEKIWANIE (1 min) Sos czosnkowy odstawiamy do lodówki na godzinkę, aby smaki sobą przeszły

Nerds Kitchen
Obiad. Trąbki. Zielenina. Grzyby duszone na gęsto, ze śmietaną i zieleniną 223

innych, świeżych grzybów - większe trzeba pokroić, ale nie za drobno bo grzyby kurczą się mocno podczas obróbki cieplnej. Jeśli nazbierasz kurek to koniecznie przyrządź je z czosnkiem i pietruszką - są pyszne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Co do chleba? #5 Merci monsieur Pasteur! 179

lodówki, do przegryzienia. I tu słów kilka o czubricy zielonej, którą się ostatnio zachwycam. Jest to mieszanka suszonych przypraw z Bułgarii, na którą składają się: cząber górski, nać pietruszki, por, czosnek, cebula. Po godzinie mięso przełożyłam do słoików, ciasno upychając, tak do 3/4 wysokości (mnie z podanej ilości wystarczyło na 2 słoiki o pojemnościach 500 i 280ml). Słoiki umieściłam

bastalena
Tarta z grzybami leśnymi. 215

średniej wielkości) cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wina 1/4 kostki masła (taaaaak! masło, masło i jeszcze raz masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz   Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy

Brzuszki Łakomczuszki