Zielono mi śpiewam sobie i jednocześnie marynuję piersi indyka, a to za sprawą samych zielonych składników. Mam fajną zieloną musztardę, która swój kolor zawdzięcza pietruszce, bazylii i szczypiorkowi. Postanowiłam ją wykorzystać do marynaty. Kto lubi grillowany drób? My bardzo, tym bardziej, że dania te są łatwe w przygotowaniu, do tego fajnie się prezentują na stole i są doskonałe w smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotuję na konkurs u Majany, moje wystrzałowe rustykalne bagietki, do których zawsze dodawałam inny tłuszcz, tym razem bagietki będą mieć posmak prażonej cebulki i ziół ogrodowych (tymianku, natki pietruszki, szczypiorku). A jeśli posmarujemy bagietki smalczykiem, to będziemy zajadać podwójnie smakowitą pajdę Smakowita pajda – rustykalne bagietki to idealne pieczywo, jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsuchego ryżu, mieszamy aż ryż obklei się tłuszczem i cebulką, wlewamy 400 ml gorącego bulionu, gotujemy 10 minut, przykrywamy i zostawiamy, aż ryż spęcznieje. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub kolendrę. Kurczak na wschodnią nutę jest jedynym daniem pachnących Azją, również wołowinę można przygotować w takim klimacie. The post Kurczak na wschodnią nutę appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiksujemy blenderem na krem. Do zmiksowanej zupy ziemniaczanej wrzucamy 1 łyżkę masła, mieszamy, aż masło się rozpuści. Zupę ziemniaczaną ekspresową podajemy posypaną z chorizo i jakąś zieleniną (natką pietruszki, szczypiorkiem, trybulą, oregano) w zależności co mamy. The post Zupa ziemniaczana ekspresowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomidorki na pół, cebulę w piórka i obieramy czosnek. Wszystko układamy do brytfanki i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Solimy i pieprzymy (opcjonalnie). Podlewamy odrobiną wody. Można dodać jeszcze natkę pietruszki lub kolendrę. Mięso układamy na warzywach, zawijamy folia aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Gotowe danie wykładamy na talerz. Możemy podawać z kasza gryczaną
Zainspiruj się kuchniątradycyjnych. Dzisiaj proponuję sezonową ponieważ w ogródku nadal rosną młode cukinie. Pyszna zupa krem z cukinii z serkiem topionym z dodatkiem groszku ptysiowego. Składniki: 1 marchewka mniejsza 1 pietruszka 1 cebula średnia 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 cukinia mniejsza 1 łyżka masła 1 l bulionu warzywnego 80 g serka topionego kremowego sól pieprz kurkuma Przygotowanie: Wszystkie warzywa oczyścić,umyć
Ala piecze i gotujeprostu nie mogłam wytrzymać, więc wykorzystałam takie warzywa, jakie miałam w kuchni. Smak był niebiański! Lekko pikantny i słony. Uwierzcie - nawet mojej mamie smakowało! Składniki: bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 1/2 średniego brokuła 1/2 małej cukinii 1 średni pomidor 1 mała cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka jogurtu naturalnego
Truskawkowa FiestaSkładniki: 1 duża cukinia 250 g mięsa mielonego 1 średnia marchewka 3 ząbki czosnku 1 cebula garść świeżej pietruszki puszka pomidorów ( ja używam całych) mała papryczka chilli 100 g sera mozzarella 50 g sera gouda( dla tych co lobią dużo sera) świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię umyje i obierz (nie musisz obierać
Niezły MłynekSKWORCU - musiałam jej tu również użyć! Wykorzystuję ją zwykle zamiast zwykłej soli, gdy jeszcze bardziej chcę podkreślić cebulowy charakter dania. W jej skład wchodzi: - sól, - cebula mielona, - pietruszka, - szczypiorek, - glutaminian sodu (wzmacniacz smaku) Muszę nieskromnie przyznać że sól cebulowa wprost rewelacyjnie wpasowała się smakiem w pozostałe składniki tarty. Składniki na formę do tarty o średnicy
Grunt to przepis!pikanterii ) z dodatkiem aromatycznej, podsuszanej kiełbasy jałowcowej . Aby jeszcze bardziej podkreślić aromat dania, dodałam tu zamiast zwykłej soli - sól cebulową od SKWORCU . W jej skład wchodzi: - sól, - cebula mielona, - pietruszka, - szczypiorek, - glutaminian sodu (wzmacniacz smaku) Składniki na 4 porcje: 1 papryka zielona (120-140g) - mała 1 papryka czerwona (120-140g) - mała 2 pomidory (380-400g) - duże
Grunt to przepis!wywaru warzywnego, do którego następnie dodamy zakwas z którego powstanie barszcz wigilijny podany z uszkami . Składniki 2 litry wody 1 burak z zakwasu buraczanego 1 pietruszka 2 marchewki mały kawałek selera 1 por 3 suszone grzyby pieprz sól do smaku Przygotowanie 1.Wszystkie warzywa (bez buraka z zakwasu i grzybów) myje obieram, i gotuje wywar
RAROSSApapki ryżowej (także po mleku) 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej) + trochę do obtoczenia kotletów kilka kropel sosu sojowego olej Przyprawy: cebula, imbir, kurkuma, sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, pietruszka Przygotowanie: Obydwie papki mieszamy ze sobą. Dodajemy do nich mąkę, sos sojowy oraz przyprawy i ponownie mieszamy. Moczymy dłonie i formujemy z masy kulki, które obtaczamy
Weganizm infantylnylodu. Wystarczy masło rozpuścić ale nie zagotować :) i zalać nim kostki ze składnikami. Każde masełko może być inne jedno z sola morską, drugie z czosnkiem, trzecie z pietruszką, czwarte z bazylią, piąte z koperkiem, i tak dalej co tylko chcesz. To świetny pomysł w połączeniu z ciepłą grzanką no i na imprezę :) goście lubią coś nowego i ciekawego
Niezły Młynekwaszym ulubionym sosem - w moim przypadku jest to sos czosnkowy :) Składniki : 250 g wędzonego boczku 1,5 kg ziemniaków 1 cebula 1 pomidor 0,5 łyżeczki chilli garść świeżej pietruszki 4 jajka 100 ml śmietany 18 świeżo zmielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki dobrze myjemy i kroimy w talarki, gotujemy
Niezły Młynekfamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Dzisiaj kolejna propozycja na zupę-krem, tym razem dla wielbicieli szpinaku. Składniki: 3 marchewki starte na grubych oczkach 2 pietruszki starte na grubych oczkach mały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Kulinarny Pamiętnik