pietruszka - 3495 przepisów (strona:167/233)

Relacja ze Street Food Festiwal - 16.06.13 Warszawa 154

pitą. Spodobało mi się to, że placki był świeżo wypiekane na tyłach stoiska, co naprawdę było czuć jedząc laffę. Ja zamówiłam tę z falaflem, jako dodatki miałam marchewkę z pietruszką i sosy - była bardzo aromatyczna, świeża, po prostu pyszna. Planuję wybrać się do tej restauracji poza festiwalowo:) Druga restauracja śródziemnomorska to marokański Mahreb serwujący kebaba w bułce, baba ganoush, oliwki

Chilli Czosnek i Oliwa
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 155

wbrew opisom z internetu ( klik ), nie był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród przekąsek, czyli meze i rzeczywiście porcja jest nieduża. Ja swoją uzupełniłam porcją tzatziki i chlebem pita. Zdjęcie robiłam o zachodzie

Chilli Czosnek i Oliwa
Turecka pasta z bakłażanów z kminem rzymskim i orzechami włoskimi 228

jest pikantna ) 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz 1/3 - 1/2 szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych ( dla mnie - więcej znaczy smaczniej ) 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego do podania: ciepłe placki pita gotową pastę można również posypać pokruszonym serem feta Przygotowanie: Bakłażany grillujemy lub pieczemy wybraną przez nas techniką ( szczegóły w poście ). Ja grillowałam bakłażany przez

Chilli Czosnek i Oliwa
Chlebki pita - historia i przepis 246

zapakuj je szczelnie w torbę i przechowuj przez 2-3 dni. Przed podaniem, skrop pitę wodą i następne podgrzej w piekarniku. Swoje chlebki podałam z grecką sałatką z natki pietruszki i orzeszków pinii. Przepis na sałatkę przedstawię Wam w następnym poście

Chilli Czosnek i Oliwa
Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu 181

mięso z piersi i udek kurczaka, ale może być dowolne inne 2-3 łyżki prażonych migdałów w płatkach (lub orzeszków piniowych) sól, pieprz 4 łyżki posiekanych świeżych ziół: natki pietruszki, natki kolendry, koperku 2-3 łyżki pestek granatu  Przygotowanie: W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj nasiona

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne bożonarodzeniowa 666

ricotty ( patrz uwagi ) 125 g sera mozzarella, posiekanego 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu pieprz cayenne, do smaku pęczek posiekanej natki pietruszki naczynie do zapiekania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię o wysokich ściankach na średnim ogniu. Wrzuć na nią mieloną wołowinę oraz kiełbasę wyjętą z flaka (jeżeli mięso nie da się wyjąć z flaka

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalafiorowe gratin 219

okruchów chleba kryje się kremowe wnętrze złożone z kalafiora skąpanego w beszamelu. Beszamel przyprawiłam gałką muszkatołową, tymiankiem i szczyptą chilli (aby danie nie było mdłe), a wierzch posypałam natką pietruszki.  Mimo świątecznego rodowodu, zachęcam, aby w naszych realiach potraktować kalafiorowe gratin jak danie codzienne – ciekawą propozycję potrawy dla wegetarian , lub też fajny dodatek warzywny do porcji mięsa dla pozostałych

Chilli Czosnek i Oliwa
Tortilla z chorizo i fasolą - śniadanie dla Dwojga 194

kiełbasy chorizo w pętku (u mnie Sarta) 6 jaj pęczek posiekanych świeżych ziół (u mnie była to garść liści oregano i mięty, które trzymam zamrożone oraz 1/2 pęczka natki pietruszki) biały ocet winny sól, pieprz do podania: grzanki z chleba polanego oliwą Przygotowanie: Z pomidorów należy usunąć skórkę oraz pestki. Skórkę można usunąć zanurzając pomidory we wrzątku przez 30 sekund

Chilli Czosnek i Oliwa
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 387

farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia (u mnie olej) Przygotowanie: W średnim garnku rozpuść masło i smalec. Dodaj 75 ml wody oraz wino, podgrzej chwilę

Chilli Czosnek i Oliwa
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 209

uderzeniu bochenek wyda głuchy odgłos. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj z oliwą i serem feta.  Uwagi: Suszoną miętę możesz zastąpić innymi ziołami suszonymi lub świeżymi, np. natką pietruszki, czy kolendrą. Jeżeli będziesz używać ziół świeżych, dodaj je w kroku 3. razem z oliwkami i cebulą. Jeżeli macie ochotę przyozdobić bochenek warkoczem, oto jak to się robi: w etapie

Chilli Czosnek i Oliwa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 219

zbyt wiele warzyw liściastych, używamy mało ziół, a nacie warzyw wyrzucamy. Oto, co do zaoferowania ma nasza polska ziemia. Na zdjęciu szpinak, botwinka, liście rzodkiewki, rukola, roszponka oraz natka pietruszki Zielenina to nie tylko pożywienie dla królika. Liściaste warzywa to prawdziwa kopalnia składników odżywczych . Nie brakuje w nich witamin z grupy B, C, E oraz minerałów takich jak wapń, potas

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 221

miętowym na 8-10 sztuk na podstawie przepisu z książeczki Kuchnie świata Gazety Wyborczej Składniki: 500 g mięsa wołowego (np. łaty wołowej) lub jagnięciny 1 cebula 3-4 gałązki pietruszki 2-3 gałązki kolendry 1-2 gałązki mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki ras-el-hanout 1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej) sól, pieprz sos miętowy: 2 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 209

wilgotności), u mnie 400 g białej chlebowej i 100 g pełnoziarnistej na nadzienie (mniej więcej): 80 g sera feta, pokruszonego 60 g szpinaku baby, drobno pokrojonego 30 g natki pietruszki, posiekanej 30 g natki kolendry, posiekanej dodatkowo: 1 żółtko jajka + 1 łyżka wody nasiona czarnuszki (sezamu, kminu rzymskiego, co tam chcecie) Przygotowanie: W misce wymieszaj jogurt i drożdże. Dodaj rozpuszczone

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem 184

Dzień dobry, Dziś z targu wróciłam z dwoma pęczkami botwinki, natką pietruszki, fioletową dymką, rabarbarem oraz szczawiem. Uwielbiam wiosenne warzywa i staram się cieszyć nimi jak najdłużej:) Po pilawie ze szparagami i bobem zapraszam Was na kolejne lekkie, zielone danie - omlet ze szparagami i szpinakiem , który genialnie smakuje obficie posypany parmezanem . W tym roku zwariowałam na punkcie połączenia szparagów

Chilli Czosnek i Oliwa
Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami i o ogrodzie moich marzeń 224

octu z sherry lub białego, 4 łyżki oliwy, 1,5 łyżki miodu, sól, pieprz 1 koper włoski garść liści szczawiu (lub szpinaku, rukoli) 3 cebulki dymki kilka gałązek natki pietruszki Przygotowanie: Wsyp do garnka szklankę kaszy i zalej ją 1 szklanką wrzątku. Przykryj i odstaw na godzinę do napęcznienia. Sprawdź kaszę po 10 minutach, jeżeli szybko wchłonęła wodę, możesz dodać

Chilli Czosnek i Oliwa