DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 492morskiej - ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - 2-3 ziarna ziela angielskiego - sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu - conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu** * - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę
Smaczne Zdrowe
Kebab indyczy na frytkach 204duze piersi z indyka kapusta pekinska 3 pomidory 1 cebula 0,5 ogorka swierzego 4 rzodkiewki frytki majonez ketchup przyprawa do gyrosa/kebaba sol pieprz Wszystko kroimy : szatkujemy kapuste, kroimy cebule, ogorka, pomidory i rzodkiewke Polowe cebuli odkladamy, a reszte skladnikow razem mieszamy ( mamy salatke z kapusty pekinskiej) Dobrawiamy sola i pieprzem
Klaudynkowa kuchnia
Zawijańce drobiowe 212Wykorzystuję zapasy z zamrażarki. Znalazł się zmielony indyk, szpinak oraz piersi drobiowe z których powstały mi takie zawijańce. Część zniknęła na obiad zanim zrobiłam zdjęcie a reszta jako wędlina na kanapkę. składniki: 4 pojedyńcze piersi z kurczaka ( moje miały po 300 g) 400 g mięsa mielonego z indyka, u mnie zmielony udziec 150 g szpinaku, u mnie mrożony(...)patelnię i odparować nadmiar wody. Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz szpinak. Masę dobrze wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Każdą pierś rozciąć na dwa płaty mięsa. Następnie rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Rozbity płat mięsa ułożyć na desce. Oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć cienką warstwę mięsa mielonego ze szpinakiem i zwinąć
Monia miesza i gotuje
Kanapka Club sandwich 241kanapki zachwycają zarówno podniebienia jak i oczy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki . Składniki: 6 kromek chleba tostowego 2 małe pomidory 1/2 ugotowanej lub pieczonej piersi z kurczaka albo z indyka 100 g boczku w plastrach 4 liście sałaty Sól i czarny mielony pieprz 100 ml majonezu 1 stołowa łyżka sosu barbecue Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności(...)Majonez mieszamy z sosem barbecue i następnie gotowym sosem smarujemy wszystkie kromki chleba, ale tylko po jednej stronie. Na jedną kromkę chleba wykładamy po 2 liście sałaty oraz połowę piersi z kurczaka. Następnie przyprawiamy to solą i pieprzem. Na drugą połowę wykładamy połowę boczku i pomidorów. Na piersi z kurczaka wykładamy trochę majonezu zmieszanego z sosem barbecue i przykrywamy następnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Paluszki drobiowe 260Zatoki Arabskiej (tak się nazywa Zatokę Perską, od strony Arabii Saudyjskiej) wraz z emigrantami i ma bardzo wiele odmian. Czy smaczne ? Oceńcie sami :) Składniki 1/2 kg piersi z kurczaka lub z indyka bez kości (w ostateczności może być mielone drobiowe) 1 średnia cebula drobno posiekana 2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki lub natki kolendry(...)olej do smażenia przyprawy - po pół łyżeczki: czarnego pieprzu, białego pieprzu, mielonego ziela angielskiego, (ewentualnie zamiast wyżej wymienionych można dodać baharat ) sól do smaku Przygotowanie Pierś z kurczaka lub indyka pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki lub kolendry, czarnym pieprzem, solą i mielonym zielem angielskim a następnie zmielić w maszynce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Filety z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem pleśniowym 337To danie idealnie będzie się nadawało na rodzinny obiad. Filety z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami i serem pleśniowym wbrew pozorom są bardzo szybkie w przygotowaniu i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Do chleba - 3 propozycje 249warzywek. Najwazniejsze, że zdrowe i smaczne! Pasta z gotowanego kurczaka i karczochów potrzebujemy: - odrobinę serka typu philadelphia (u mnie łyżka, możecie dać więcej) - 1 ugotowana pierś z kurczaka/ kawałek gotowanego indyka - puszka karczochów - sól(...)pieprz Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zblendować razem z karczochami i serkiem. Wymieszać i przyprawić do smaku. Pasta z gotowanego kurczaka i awokado potrzebujemy: - 1 ugotowana pierś z kurczaka/ kawałek gotowanego indyka - 1 awokado - sok z cytryny - sól, pieprz Pokrojone mięso zmiksować na gładką masę z dodatkiem awokado. Wymieszać i przyprawić do smaku. Pasta a'la Hummus potrzebujemy
Szybko Tanio Smacznie
Indyk pieczony w całości 225przypalił się lecz równomiernie upiekł od spodu. • Położyć indyka na marchewkach piersiami do dołu. Jest to ważne, aby chude mięso z piersi nie wysuszyło się. • Piekarnik nagrzać do 180 st.C i włożyć indyka przykrytego folią aluminiową na 30 minut. • W tym czasie rozpuścić masło, olej i sok pomarańczowy
To co kocham
Pulpet drobiowy z pistacjami (Polpettone di carne bianca con pistacchi) 190SKŁADNIKI 200 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g mięsa mielonego z indyka 200 g szynki 200 g ricotty 50 g startego parmezanu 50 g pistacji 100 g bu ł ki tartej 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 200 g di carne macinata(...)pistacchi 100 g di pangrattato 3 spicchi d'aglio erbe di provenza sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Do dużej miski przekładamy mielone mięso z piersi kurczaka, mielone mięso z indyka, bardzo drobno posiekan ą lub zblendowan ą szynk ę , ricott ę , starty parmezan, drobno posiekane pistacje oraz 3 ząbki czosnku . Całość doprawiamy ziołami
La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka z piersi indyka i mozzarellą 174Takie danie będzie super na każdą okazje. Można podawać z ziemniakami lub makaronem. Na imprezy można podać bez dodatków. Płaty mięsa doprawić solą, pieprzem, papryką słodką
Kuchnia Pokoleń
Myślał indyk o niedzieli... 227błędem jest nadziewanie dupki indyka. Nadzienie powinno umieszczać się w "kieszonce" pod skórą na piersiach. Z jednego prostego powodu- piersi upiekłyby nam się za wcześnie w porównaniu z resztą ciałka, np. udkami. Właśnie, aby zrównać ten czas, nadzienie upychamy w piersi, dzięki czemu nie będą one zbyt wysuszone. Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo(...)dodałam 1/2 startej brukwi i garść rodzynek (uprzednio wymoczonych we wrzątku, tak 5-10min.). Wszystko dobrze wymieszałam i odstawiłam na chwilę. A teraz akcja powiększania piersi... bo mnie nadziewanie indyka mniej więcej z tym się skojarzyło. Ptaszysko ułożyłam na pleckach, pozostałością szyjki do siebie. Podważyłam lekko skórę na piersiach i wsuwając początkowo palce, a potem całą dłoń
bastalena
Indycze podudzia na parze, marynowane w masie jogurtowej z ziołami, szalotką i czosnkiem 173tłumaczyła swojemu 7-8 letniemu synowi, że nie kupi na obiad mięsa z indyka (które on sobie upodobał), bo jest za suche. Nieco się zdziwiłam, gdy wzięła pierś z kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ
Życie zamknięte w smaku
Klopsiki z indyka w sosie czosnkowym 153sosie jest podsmażony i gotowany z mlekiem, dlatego zmienia się jego intensywność i ma łagodniejszy, przyjemniejszy smak. Do klopsików najlepiej użyć mięsa mielonego z różnych części indyka, gdyż sama pierś jest chuda i klopsiki mogą być zbyt twarde. Najczęściej klopsiki robię z mielonego udźca z indyka. U mnie wszyscy klopsiki lubią podane z kaszą jęczmienną i surówką
Kuchcik gotuje
Pieczony indyk z owocami 289ilość płynu zmniejszy się o ok. 1/2. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła, czekamy aż się rozpuści i dokładnie mieszamy całość. Przez ostatnie 30 minut pieczemy indyka na grzbiecie (piersią do góry) i bez przykrycia. Polewamy go natomiast glazurą w kilku partiach. Na tym etapie indyk powinien nabrać rumiano-złotej barwy i chrupiącej skórki. Jeśli piekarnik ma funkcję opiekacza
Kulinarna Pokusa
Sałatka z kapusty pekińskiej z mandarynkami 234sałatkę z kapusty pekińskiej w dosyć ciekawym i niebanalnym połączeniu postanowiłam ją spróbować. Bardzo nam smakowała. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mandarynek 400 g piersi kurczaka lub indyka 50 g sera gouda, startego na drobnych oczkach tarki 150 g jogurtu naturalnego 100 g kremówki 2 łyżki octu winnego 3-4 tosty pszenne sól, pieprz cukier Mandarynki osączamy
Smaki Na Talerzu